Wikipedia:Wikipediabiblioteket

Från Wikipedia

Wikipediabiblioteket

Wikipediabiblioteket hjälper skribenter att få tillgång till trovärdiga källor för att förbättra Wikipedia.

Wikipediabiblioteket[redigera | redigera wikitext]

Wikipediabiblioteket innehåller ett stort antal artikeldatabaser som i sin tur tillhandahåller ett stort antal artiklar, ofta av hög kvalitet

Tjänsten är tillgänglig för de flesta aktiva Wikipediaskribenter på adressen https://wikipedialibrary.wmflabs.org/ . Man loggar in med sitt Wikipediakonto.

De flesta artikeldatabaserna är tillgängliga med "biblioteksknippet" vilket innebär de kan läsas utan särskild ansökan. Vissa artikeldatabaser har dock ett begränsat antal konton vilket innebär att man behöver ansöka om att använda dem.

Biblioteksknippet innehåller en stor samling akademiska och journalistiska källor. Tyngdpunkten ligger på den engelskspråkiga världen, men det finns även källor på andra europeiska språk.

Mediearkivet[redigera | redigera wikitext]

Som ett separat initiativ utanför det centrala Wikipediabiblioteket har Wikimedia Sverige sett till att Mediearkivet finns tillgängligt för Wikipediaskribenter. Man ansöker om tillgång på den här sidans diskussionssida.

Den version av tjänsten som Wikimedia Sverige har avtal om ger tillgång till print- och webbkällor från Sverige (samt finlandssvenska Hufvudstadsbladet). Mediearkivet finns även tillgängligt på ett stort antal skolor, högskolor och folkbibliotek i Sverige. Tjänsten erbjuds i flera olika former och utbudet kan skilja sig åt beroende på avtalet, exempelvis kan man ha ett mer begränsat avtal som bara innehåller svenska printkällor med ingen webb, eller ett mer omfattande avtal som även inkluderar utländska källor.