Wikipedia:Wikipediadagen

Från Wikipedia

15 januari är bland wikipedianer känd som Wikipediadagen. Denna dag 2001 startade Wikipedia officiellt efter att ha tillbringat fem dagar hos Nupedia.

Wikipediadagen 2009[redigera | redigera wikitext]

15 januari 2009 uppmärksammas Wikipediadagen på några olika sätt. På Bybrunnen hålls två olika diskussioner: den ena före själva dagen, med planering, den andra på den stora Wikipediadagen (permanentlänk till första diskussionen och permanentlänk till andra diskussion). Sitenotice uppdaterades med kort information som helt enkelt löd "I dag den 15 januari fyller Wikipedia 8 år! Var med i firandet på bybrunnen!", med länk på ordet "bybrunnen" till andra diskussionen rörande Wikipediadagen där. Aktuell artikel (permanentlänk) på Portal:Huvudsida var artikeln om Wikipedia. Just nu, 15 januari 2009 klockan 17.40, finns det 303 552 artiklar och 95 106 användare (varav är aktiva) på svenskspråkiga Wikipedia. (Kod och det taget från Wikipedia:Statistik/Statistik, permanentlänk.) Hannibals tio tankar om kvalitet, som publicerades för cirka året sedan, har gjort bestående intryck i attityden gentemot undermåliga artiklar på svenskspråkiga Wikipedia. Projekt wikfiering, Projekt relevanskontroll och Projekt substubbar, samtliga mycket framgångsfulla projekt, har skapats som ett led i kampen för att förbättra kvaliteten på Wikipediaartiklarna, och planer på ett Projekt språkvård har funnits länge; ingen har dock startat upp det, framförallt eftersom få anmält intresse om att deltaga i ett eventuellt sådant projekt. Tack vare Hannibals tio tankar ligger nu fokus på kvalitet snarare om kvantitet (kvantitet prioriterades förut). Vissa har talat om det som "Wikipedia 2.0". Få, om några, tidningar har uppmärksammat kvalitetssatsningarna. På hösten 2008 hölls första Wikipedia Academy i Sverige, arrangerad av Wikimedia Sverige (som under 2009 fått en egen webbplats). Wikimedia Sverige har även haft en monter på bok- och biblioteksmässan, ett lyckat projekt. Under sommaren år 2008 hölls även en lång diskussion om hur SFFR bör fungera; många röster om att SFFR-resultat berodde för mycket på antalet röstare hördes, men vissa ansåg att antalet röster för ett förslag hade en vikt. Den tidigare gruppen jobbade för att införa engelskspråkiga Wikipedias format, men det ansågs av de flesta sämre än det dåvarande standardsystemet; således behölls standardsystemet, med en skillnad: istället för röstlistor användes punktlistor. Emellertid har användningen av punktlistor minskat. Något mycket positivt den stora diskussionen medförde var att nästan alla röster nuförtiden på SFFR har en motivering; motivering saknades ofta tidigare. Ett skandinaviskt Planet Wikimedia skapades.

På Wikipedias 8-årsdag låg Wikipedia 8:a på Alexas topp 100-lista över webbplatser.

Wikipediadagen 2005[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia fyller fyra år 15 januari 2005.

Engelska Wikipedia har nu ensam mer än 450 000 artiklar. Snart känner vi till vinnaren i gissningstävlingen Half-million pool, gissningstävlingen Million pool är fortfarande öppen för nya gissningar.

55 av de icke-engelskspråkiga wikipediorna har över 1000 artiklar.

29 december 2004 listades Wikipedia för första gången på Alexas topp 100- lista över engelskspråkiga webbplatser. På wikipediadagen 2005 ligger wikipedia på plats 87.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]