Wikipedia:Wikiträffar/Göteborg

För senaste nytt om wikiträffar, se Wikipedia:Wikiträffar. För info om skrivstugor, se wp:KVH.

Skylten som vi ställer upp när wikifikan drar igång.
Kartan visar Harry Hjörnes plats i mitten, Fröken Olssons kafe (röd prick) och Condeco (blå prick).

Wikiträffar i Göteborg är mötestillfällen för wikipedianer i Göteborg. Det kan röra sig om utbildning, fotografering, skrivstugor, mässor eller konferenser. Vanligast är att vi träffas på ett kafé (wikifika), där vi fikar och pratar om allt som har med Wikipedia att göra samtidigt som vi kan redigera på medhavda datorer. Wikifikorna är sedan 2010 varje månad (första måndagen i varje månad 18:00–22:00) och numera oftast på Condeco (våning 2) i korsningen Fredsgatan/Harry Hjörnes plats. Alla är välkomna.

Sedan mars 2014 arrangeras varje tisdagseftermiddag skrivstugor i aktivitetslokalen Litteraturhuset i Göteborgs lagerhus nära Järntorget (Heurlins plats 1). 13:00–17:00 (eller längre) har vi öppet hus och bjuder in både nybörjare och veteraner att skriva och lära sig mer om Wikipedia. Det hela arrangeras under rubriken "Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia", och vi har speciellt fokus på kvinnor och litteratur. Kvinnliga deltagare är särskilt välkomna.

I övrigt arrangeras det bland annat fotosafarier (sommartid) och aktiviteter runt Bokmässan som det kommande Wikipedia:Projekt Bokmässan 2017.

Sedan april 2020 och tills vidare har wikifikorna i Göteborg arrangerats som videomöten, på grund av den pågående covid-19-pandemin. Efter att mötesrestriktionerna togs bort våren 2022 fortsatte vi dock med videomöten, på grund av god uppslutning från utsocknes wikipedianer.

Antalet deltagare på våra wikiträffar varierar. Rekordet på en wikifika är 15 personer (den 6 januari 2014), men vi ser gärna att det rekordet bryts. På våra träffar samlas både "veteraner" och rena nybörjare, och vi svarar gärna på frågor och hjälper till att lösa Wikipediaproblem. Ibland kommer det förbi personer som bara råkar få se vår wikifikaskylt, och det är också ett sätt för folk att introduceras till Wikipedia och lära sig hur man gör. Sedan hösten 2012 har det på våra ordinarie (månatliga) wikifikor aldrig varit färre än 4 deltagare.

På wikifikor finns ingen ansvarig eller sammankallande, men några wikipedianer har varit med på många wikiträffar i Göteborg. Bland de flitigaste är Paracel63, Historiker, Hannibal, abbedabb och Averater. Vem som helst kan föreslå en ny wikiträff.

Platser och historik[redigera | redigera wikitext]

Översikt och historik[redigera | redigera wikitext]

Vi brukar ha med oss en liten skylt med "Wikifikaloggan" (fritt inspirerad av Wikipedias dito), så att vi syns tydligare. Någon eller några av oss brukar ta med förlängningssladd, så att det finns elektricitet till alla som behöver. Både Fröken Olssons och Condeco har ett trådlöst nätverk (wifi) som alla kan ansluta till. Nätverket har dock inte hundraprocentig tillgänglighet, så många av oss har med oss egna 3G/4G-modem. Alternativt kopplar vi upp oss eller delar med oss av Internet via mobiltelefon eller medhavt trådlöst modem/router.

Sedan februari 2016 är Condeco på Fredsgatan vårt stamställe.

Fröken Olssons kafé[redigera | redigera wikitext]

Vi inledde vårt månatliga wikifikande oktober 2010 på Fröken Olssons kaféÖstra Larmgatan 14. Där började vi samlas klockan 18:00, den första måndagen i varje månad. På Fröken Olsson-fikorna samlades vi nästan alltid vid det långa, rustika träbordet. Det var praktiskt för ett gäng (ofta är vi uppåt tio personer) där de flesta har med sig en bärbar dator. Vi kopplade in grenkontakt till en väggkontakt och delade på ström, och kaféet bjöd generöst på trådlöst Internet (åtminstone om man köper något). Numera är webbfiltret (det blockerade tidigare Stalinskraporna, Tipsextra och andra liknande teckenkombinationer) avstängt.

Fröken Olssons kafé ligger strax bredvid Harry Hjörnes plats där man bland annat hittar restaurangen Gamle port. Det är gångavstånd från hållplatsen Kungsportsplatsen och något längre (men fortfarande gångavstånd) från Brunnsparken och Centralstationen/Nils Ericsonterminalen.

Condeco[redigera | redigera wikitext]

När Fröken Olssons stängde tidigare (röda dagar och på sommaren) har vi istället ofta samlats på Condeco snett över gatan. Kaféet ligger i korsningen Fredsgatan/Harry Hjörnes plats. Även där (de båda kaféerna tillhör samma kedja) bjuder man på ström och trådlöst Internet.

Sedan februari 2016 är Condeco vår fasta mötesplats. Bytet sammanföll med att Fröken Olssons kafé började stänga 20:00 alla dagar och att Condeco gjort en större ombyggnad. Fredsgatans Condeco har numera två våningar, där den stora övervåningen bland annat försetts med två långa träbord liknande Fröken Olssons dito. De båda borden går att boka för grupper, och vi brukar boka ett av dem (antingen det södra – det närmast trappan – eller det norra). Condeco fungerar både som kafé och enklare restaurang, och på måndagar är menyn helvegetarisk.

Alternativt kafé[redigera | redigera wikitext]

Fröken Olssons kafé har ofta stängt tidigare på röda dagar och sommarmånader. Då har vi haft Condeco på Fredsgatan bort som huvudalternativ. En månadsfika har vi även testat att besöka Café Tintin på Engelbrektsgatan.[1]

Internet[redigera | redigera wikitext]

Sedan våren 2020 har fikorna på Condeco ersatts av nätfika, på grund av coronapandemin. Vi använde inledningsvis Google Hangouts, som flera av oss hade goda erfarenheter av sedan tidigare. Under 2021 bytte vi dock till Gather, en mindre vanlig plattform som dock har flera fördelar – som möjlighet till minimöten och inget krav på Google-konto.

Efter restriktionernas avskaffande under våren 2022 fortsatte vi dock med de digitala träffarna. Vi hade under de två åren fått återkommande deltagare från bl.a. USA, Nederländerna, Stockholm och Falun, och denna möjlighet att koppla upp fler delar av den svenskspråkiga Wikimedia-gemenskapen lockade.

Fika- och pubhistorik i Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Den första dokumenterade wikifikan i Göteborg arrangerades 13 maj 2006.[2] Sedan dess har vi mer eller mindre regelbundet samlats till fikor på olika ställen i stan. 4 februari 2007 träffades vi första gången på Fröken Olssons kafé,[3] och sedan oktober 2010 nyttjade vi Fröken Olssons kafé som huvudsakligt lokus, med Condeco snett över gatan som främsta alternativ. Sedan februari 2016 är det Condeco som är vårt stamställe.

På wikifikorna samlas vi tidigare vid ett långt träbord på Fröken Olssons kafé. Från 2016 till 2020 "häckade" vi runt ett liknande bord på andra sidan gatan.
Tabell över fikor och pubar (fäll ut tabellen genom att klicka på "Visa")

Övriga wikiträffar i Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Öppna träffar[redigera | redigera wikitext]

Wikipedianer har samlats i Göteborg vid många tillfällen. Nedan listas kortfattat ett antal träffar, och listan kan säkert byggas ut med saker som glömts. I första hand listas träffar som noterats på Wikipedia:Wikiträffar-sidan plus arkiven.

Vi har arrangerat ett antal fotosafarier runt Göteborg. Bilden är från Styrsö, juni 2014.
 • 2007– Bokmässan i Göteborg har åtminstone sedan 2007 varit en samlingspunkt för wikipedianer. Vid flera tillfällen har vi under mässan samlats till en wikimiddag (första gången 2008[3]), vi har arrangerat minst en fotosafari och dessutom minst en wikifika. Åren 2008–11 + 2014–16 har Wikimedia Sverige[a]/Wikipedia haft monter, och under senare år har vi startat med årliga fotoprojekt under mässdagarna. Förutom alla svenska kändisar (vars Wikipedia-artiklar ofta behöver bild), satsar vi särskilt på årets temaland/temaländer. Här listas projektsidor: 2013, 2014, 2015.
 • Januari 2008 – WikilunchEl Corazón på Avenyn, med bl.a. Wikimedia Deutschlands vice ordförande Frank Schulenburg.
 • Mars 2008 – Årsmöte för Wikimedia Sverige, på Stadsbiblioteket Göteborg.
 • Juli 2012– – Fotosafarier med mål att komplettera Wikimedia Commons fototäckning av Göteborg. Sedan starten juli 2012 har vi vandrat runt i Majorna, på södra Hisingen, östra Mölndal, centrala/västra Mölndal, området kring Skånegatan, Södra skärgården, stadsdelen Älvsborg samt Kungälv. Dessutom har vi (augusti 2014 och juli 2015) ett par gånger suttit inne och laddat upp foton. Projektet administreras som del av Projekt Göteborg och har en samlande projektsida.
 • December 2012 – Skrivarstuga på Regionarkivet. Ganska lite skrivande men mer av information och letande i arkiven.[4]
 • Oktober 2013, januari 2014 – Skrivstuga för kvinnor, som del i Wikimedia Sveriges nationella kvinnoprojekt.
 • 2014– – Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia, regelbundna skrivstugor där vi träffats nästan varje tisdag. Vi har varit på Litteraturhuset (i Göteborgs lagerhus nära Järntorget) och skrivit i artiklar med i första hand koppling till kvinnor i litteraturen. Wikimedia Sverige har bjudit på fika och Litteraturhuset på lokal. Vi är möjligen de enda veckovis regelbundna wikiträffarna i världen.[källa behövs] Mars 2015 och 2016 har vi deltagit i kvinnodagsfirandetVärldskulturmuseet.
 • April 2015 – Årsmöte för Wikimedia Sverige, på Göteborgs lagerhus.
 • April 2016 – James Heilman deltog i en specialwikifika/-middag, i samband med hans föredrag på Sahlgrenska akademin.

Endast för inbjudna/betalande[redigera | redigera wikitext]

 • 2007– – FSCONS, i Göteborg årligen sedan 2007, konferens med företrädare för fri datakultur (inklusive Wikipedia).
 • Mars–oktober 2013 – Wikipedia i skolan – Göteborg var ett projekt i samarbete med Göteborgs stads Centrum för skolutveckling, där vi vid fyra tillfällen samlade grundskole- och gymnasielärare i Göteborg. Vi lärde ut Wikipedia som idé, hur man redigerar på Wikipedia och hur man kan använda Wikipedia som ett pedagogiskt verktyg.
 • Oktober 2013 – Flygfotografering av Göteborg. Sista söndagen i oktober satte sig fyra inbjudna wikifotografer i en helikopter på Göteborg City Airport. Efter en timme i luften hade vi fått hyfsat bra bilder över stora delar av Göteborg samt Mölndal. Resultatet syns här: [5] (allt ännu inte uppladdat).
 • 2013– DIGIKULT, årlig tvådagarskonferens om "digitalt kulturarv i praktiken", samarrangerad av Wikimedia Sverige.
 1. ^ Dess första projektfika arrangerades för övrigt 22 juli 2007 – i Stockholm.[1].
 1. ^ Tintin cafekartan.se. Läst 30 mars 2016.
 2. ^ "Wikipedia:Wikiträffar/Arkiv 2006". Wikipedia.org. Läst 18 augusti 2014.
 3. ^ "Wikipedia:Wikiträffar/Arkiv 2010". Wikipedia.org. Läst 18 augusti 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]