Wikipediadiskussion:Babel

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Some of what is at present on Wikipedia:Babel should be here instead, IMHO. Robin Patterson 4 juni 2005 kl.04.44 (CEST)

Från Bybrunnen: help me[redigera wikitext]

I don't speak sverig, so I try it just here in English. I try to make some babel-nl templates on this wikipedia. I made them, but the only problem I have is that I can't make them to get the persons which have such a nl-template in the good category ( Kategori:Användare nl). can anyone help me? Please give a reaction at my userpage, so I can find the reaction, because my swedish is not really up-to-date ;). I can't really understand what this is for a lemma, but I came here by the Dutch nl:Wikipedia:De kroeg and there we can handle problems to eachother. i just hope this is the correct foge for such a problem. Thanks a lot! Effeietsanders 21 maj 2005 kl.16.03 (CEST)

I have added templates to my user page, and copied the code from another WP. See whether you can copy from those.
I notice that Användare:Sporki has all the code on his page instead of being separate. Better if separate, so that other users can write just the short code on their user pages. Robin Patterson 4 juni 2005 kl.04.17 (CEST)

xx, xx-N eller något annat?[redigera wikitext]

Dags att skapa Wikipedia:Babel i enlighet med en:Wikipedia:Babel? Ju fler mallar av typen Användare-språk-nivå vi skapar, desto större användning kan man ha av en sådan sida. --Alers 24 maj 2005 kl.08.26 (CEST)

Det tycker jag definitivt.
Dessutom vore det bra om vi kunde reda ut huruvida moderspråksnivån ska kallas "sv-N" (som i delar av den svenska wikipedian) eller bara "sv" (som i de andra bablifierade wikipediorna). Det verkar klokt att hålla sig till standard, samtidigt som många wikipedior har namngett moderspråkskategorin "Category:User sv-N" medan moderspråksmallen kallas "Template:User sv", vilket inte överensstämmer med logiken för de andra nivåerna där kategori och nivå har samma suffix.
Jag skulle föredra att vi kallar även mallen "sv-N" ("Mall:Användare sv-N") eftersom den då följer samma mönster som de andra nivåangivelserna och det blir logiskt att samtliga kategorier sammanfattas under "Kategori:sv", utan något suffix. Men med tanke på att alla andra bablifierade wikipedior (ast, de, en, es, fr, id, it, jp, ko, mi, nl, pt, ru, simple, sl, sr) använder sig av suffixlös beteckning på modersmålsnivån kan det vara klokt att vi gör detsamma. Jag är lite tvehågsam i just denna fråga.
<Här surfade jag runt lite>
När jag tittade runt på de andra babelifierade wikipediorna växte också bilden av att många kör sitt eget race på ett eller annat sätt – det enda de alla hade gemensamt var att modersmålsnivån angavs utan suffix i mallen (dock inte i kategorin). En del av wikipediorna skriver ut kategorinamnen i klartext (ast m.fl.). Spanjorerna har till och med ändrat mallnamnen till motsv. "Mall:Användare per språk (sv)". Fransmännen (m.fl.) har inte brytt sig om att översätta mallnamnen (de kör på engleska, "User_sv"), men har däremot översatt kategorinamnen. Indoneserna har inte översatt något av dem. Italienarna kör den engelska varianten och har, liksom tyskarna, översatt suffixet "N" till "M" (lingua materna/Muttersprache), vilket kanske vore logiskt på svenska också (modersmål).
I vilket fall som helst vore det bra om vi enades lite kring vilket system som kan vara lämpligt här på den svenska wikipedian. I skrivandets stund existerar "Mall:Anv%E4ndare_sv-N" men inte "Mall:Anv%E4ndare_sv", för engelska gäller det omvända ("Mall:Anv%E4ndare_en" existerar, men inte "Mall:Anv%E4ndare_en-N"). Jag föreslår att vi:
  • använder suffix på både språknivåangivelser (även modersmålsnivån) och kategorier
  • gör omdirigering för användaremallar utan suffix till motsvarande mall med N-suffix ("Mall:Användare_sv" -> "Mall:Användare_sv-N"), det gör det lite lättare för folk som kommer från andra wikipedior men som hänger här också
  • låter den suffixlösa kategorin beteckna samtliga nivåer av språkkunskap, vilket är fallet redan idag
/Elias Hedberg 28 maj 2005 kl.23.08 (CEST)
Jag tror mer på "sv-M" än på "sv-N". Förkortningar bör bli begripliga och inte "anglifierade". M som i Modersmål känns mest naturligt och logiskt. /E70 28 maj 2005 kl.23.17 (CEST)
Det verkar som om det har blivit "sv"? Det är bra tycker jag (bara min farhåga nedan är irrelevant, och så verkar det vara). Babel-mallar är minst lika mycket till för de som främst håller sig på andra wikipedior och gör mindre gästspel här, än för oss svenskspråkiga. Efter att själv ha strulat med att försöka lägga in Babel-mallar på andra Wikipedior, är jag starkt emot "sv-M" - detta för att ingen som inte kan svenska skulle komma på att testa den varianten. Både "sv" och "sv-N" verkar som en tämligen utbredd standard; någon av dem bör vi ha. /Habj 15 juni 2005 kl.18.41 (CEST)
Degt har tydligen undgåt er att modersmål idag inte betyder detsamma som för 50 år sen. En modersmålslärare idag är det som kallades hemspråkslärare för 20 år sedan. Står det modersmål i ett avgångsbetyg idag är det inte betyg i svenska utan i hemspråk. /RaSten 29 maj 2005 kl.07.33 (CEST)
Vad det står i skolbetyg är IMO helt irrelevant. Modersmål är inte i första hand ett skolämne, utan det språk en person har som förstaspråk. Detta är oftast - men inte alltid - det språk man lärt sig av sina föräldrar. I enstaka fall har en person två modersmål. Förstaspråk är kanhända lite mindre tvetydigt, men är en mindre etablerad term. /Habj 8 juni 2005 kl.00.01 (CEST)
Jag kanske inte har fattat det här helt, men om man låter xxx stå för modersmål istället för xx-N eller liknande, blir det då inte konstigt med användarkategorierna? Jag har förstått det som att alla användare som pratar ett språk läggs i kategorin xx, där nivåerna sen är underkategorier. Då blir det konstigt om xx också ska betyda modersmål. Eller? /Habj 8 juni 2005 kl.00.01 (CEST)
Jag har precis kommit hit (efter att ha petat runt en del i engelska wikipedia) och måste väl säga att jag blev både lite förvånad och kanske lite frustrerad över att min fina babel-mall som jag har där inte gick att kopiera över. Jag tycker nog att det vore praktiskt att hålla sig till någon slags standard (typiskt den man använder på en?).
Bortsett från diskussionen huruvida det ska vara xx-N eller xx (som verkar vara överspelad nu) så undrar jag Vart är nivå 4? Jag tycker att nivå 4 borde implementeras här också, det är skillnad på folk som har talar flytande språkkunskaper och såna som talar som en infödd. Jag tycker också att det kanske vore bättre att inte kalla nivå 3 för flytande utan för avancerade kunskaper eller något i den stilen (som det är på en) /probell (Snack) 19 september 2005 kl.22.51 (CEST)
Jag håller med. Jag har beskrivit mig själv som sv3, men jag är inte "flytande". Jag kan förstor det mesta (dvs har avancerade kunskaper), men flytande är jag inte. Som det står nu är svenska språket inte en direkt motsatts till alla de andra språk inom Babel.--Ja till euron 20 september 2005 kl.19.20 (CEST)
Det jag har sett av din text på diskussionssidor och att du förstår "det mesta" tycker inte jag innebär avancerade kunskaper. (Det ska väl tilläggas att jag inte har sett någon större textmängd som du har skrivit, så ta inte illa vid, det här är ingen kritik mot dina insatser.) För mig är någon som har avancerade kunskaper (sv-3) någon som talar/skriver en grammatiskt god svenska och kan hantera alla "normala" diskussioner och har liten insikt i slang och fackuttryck men som stöter på patrull vad det gäller användning av ordvändningar och "ovanliga/formella" uttryck (som t.ex. "...har ålagts att erlägga vite..." eller "stöter på patrull"). Nivå sv-4 (som inte existerar än) ska väl vara "som en infödd". Här avser jag personer som hanterar svenskan på ett sådant sätt att det i text och tal (ev. bortsett från en liten brytning) är omöjlig att skilja från en inföding. En sådan person kommer ju faktiskt aldrig att kunna bli sv/sv-N hur duktig han/hon än är på svenska.
Min mamma är t.ex. vad jag skulle kalla en sv-4. Hon har lärt sig svenska i vuxen ålder men ingen svensk kan på hennes svenska höra att hon inte är infödd. Jag har också klassat mig själv som en-4 (på en-wiki) utifrån testresultat och erfarenheter av hur jag har blivit bemött av personer med engelska som modersmål som inte har vetat någonting om mig.
Som kontrast till detta kan jag säga att jag klassar mig som es/es-N, eftersom jag har det som andra modersmål. Dock så har mitt spanska ordförråd degenererat en del under dom senaste åren. Jag har nog ett större ordförråd på engelska än spanska! Men även om vokabulären krymper så kommer jag inte bli en es-4 och det finns säkert många es-4:or som har ett bättre skriftspråk än vad jag har men det gör dom inte till es/es-N.
Jag vet inte om jag rörde till det nu eller hur det blev. Mm, jag hoppas att min åsikt blev lite klarare i varje fall. /probell (Snack) 21 september 2005 kl.01.35 (CEST)
Angående din åsikt ovanför har jag ändrat min Babel-kategori till sv-2.--Ja till euron 21 september 2005 kl.19.19 (CEST)

Jag tycker att det är svårt att bedömma hur ens språkkunskaper är i förhållande till mallarna. Jag kan oftast så gott som ingen engelska, och att jag ändå valde att beteckna mig som en-1 istället för en-0 var dels för att jag hade en snäv tolkning av begreppet "enkla" (frågor och svar), dels för att jag hade lyckats tröska igenom en text på engelska wikipedia och var stolt över det. Mordred 19 december 2007 kl. 16.24 (CET)[svara]

Hur skapar man nya mallar?[redigera wikitext]

Hur skapar man en ny mall (jag skulle vilja ha no-2)? Bara att skapa Kategori:Användare no-2 med korrekt ordval, eller är det mer komplicerat än så?

Det är en bra fråga. Jag antar att man måste börja med att skapa själv mallen... Kan någon beskriva hur man gör? så lägger vi det på själva Babel-sidan./Habj 8 juni 2005 kl.00.14 (CEST)
Det lättaste är att gå in via en:Wikipedia:Babel och leta upp motsvarande mall där och kopiera koden, byta ut alla förekomster av "Category:User" mot "Kategori:Användare", och skapa motsvarande mall på svenska Wikipedia. //knuckles 17 juni 2005 kl.15.31 (CEST)

Vet någon hur man importerar man nya mallar? Det gäller de vietnamesiska, och de finns på både commons och enwiki. Men hur får man in dem i svwiki?--Theander 17 maj 2007 kl. 01.16 (CEST)[svara]

Antingen använder man Special:Import, som dels kräver att man är administratör, dels att import från det projektet aktiverats, eller så kopierar man koden rakt av (ur redigeringsläge). Sedan får man se till att alla mallar och kategorier som behövs också skapas. --LPfi 10 september 2010 kl. 17.05 (CEST)[svara]

Policyförslag på Meta-Wiki[redigera wikitext]

Ett policyförslag håller nu på att utvecklas på Meta-Wiki (till stor del på grund av diskussioner på den engelska Wikipedian nyligen) för att på något sätt standardisera Babel-systemet, då antalet nivåer skiljer sig åt mellan olika Wikimediaprojekt. Eftersom förslaget rör alla projekt bör ni här på svenska Wikipedia vara medvetna om det. meta:Interproject Babel template standardization (proposal) EldKatt 17 januari 2006 kl.21.46 (CET)

{{Subst:Babel-1}}[redigera wikitext]

Jo, i denna artikeln verkar det finnas en mall som heter Mall:Subst:Babel-1, fast när jag går in på den står det att det inte finns en sådan artikel. Jag behöver den till att göra ngt liknande på en Wiki på en annan sida, så jag behöver kopiera den mallen. Är det något som bara administratörer kan komma åt, eller? -Smidde

Går det inte lika bra med Mall:Babel-1?--NERIUM 13 juli 2006 kl.16.30 (CEST)
Forts. Notera att subst:-delen av mallen inte är helt nödvändig, men ger lägre belastning på servrarna då dessa slipper slå upp en mall inuti en mall. Det rekommenderas därför att inkludera den.--NERIUM 13 juli 2006 kl.16.32 (CEST)
Jaha okej tack, jag trodde att det varr något som genererade hur många användarlådor det skulle vara inuti, men et var det inte. Jag, inte du 14 juli 2006 kl.22.27 (CEST)
Du kan använda dig av Mall:Babel-1, Mall:Babel-3 eller Mall:Babel-3 o.s.v. allt efter behov. --NERIUM 14 juli 2006 kl.22.35 (CEST)

I can not get a en-N on my userpage.--Arceus fan 20 oktober 2007 kl. 16.29 (CEST)[svara]

I cant get Breton. Bianchi-Bihan 22 december 2010 kl. 18.17 (CET)[svara]
{{användare br}} and {{user br}} seem to work. I did not find {{user br-5}} on neither enwiki, brwiki nor commons, so you probably have to create it yourself if the former are not satisfactory. br-1, br-2, ... are also missing from here and might be more important (but I am not going to try to import them tonight). --LPfi 22 december 2010 kl. 22.57 (CET)[svara]