Wikipediadiskussion:Juridiska förbehåll

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

VÄNLIGEN LÄS DETTA NOGGRANT

Wikipedia innehåller artiklar om många juridiska frågor; däremot görs absolut inga garantier för att någon artikel som berör något juridiskt förhållande skulle vara sann, fullständig eller på annat sätt ha med verkliga förhållanden att göra. Lagar varierar från plats till plats, och ändras därtill med tiden — ibland mycket snabbt. Även om ett påstående skulle stämma när det skrevs, och för den person som skrev det, så finns det ingenting som garanterar att samma påstående stämmer när detta läses, eftersom lagen ifråga kan ha ändrats, bytts ut eller på annat sätt fått ny innebörd sedan artikeln ifråga skrevs på Wikipedia; inte heller är det säkert att påståendet stämmer på den plats där läsaren befinner sig.

All juridisk information på Wikipedia är i bästa fall av generell natur, och kan därmed aldrig ersätta råd och stöd av licensed professional (juridiskt utbildad person?, någon juridisk organisation? ), d.v.s. någon med specifik kunskap om din situation, och samtliga lagar, regler och förordningar som har relevans till dig eller ditt fall. Please contact a local bar association, law society or similar association of jurists in your legal jurisdiction to obtain a referral to a competent legal professional if you do not have other means of contacting an attorney-at-law, lawyer, civil law notary, barrister or solicitor. (Var vänlig och ta kontakt med en advokat eller en advokatbyrå som är kunnig om lagarna i ditt land om du har juridiska frågor.???)

Inga av Wikipedias individuella användare, bidragslämnare, systemadministratörer, utvecklare, sponsorer — inte heller någon annan — kan ta något som helst ansvar för resultat eller följder av något som helst försök att använda information eller desinformation som finns presenterad på denna webbplats.

Ingenting på Wikipedia.org eller på något annat av Wikimedia Foundations projekt skall tas som ett erbjudande om hjälp i lagfrågor eller rättsliga frågor; inte heller skall någonting på något av ovanstående projekt tolkas som att en användare, bidragslämnare, systemadministratör, utvecklare, sponsor eller någon annan försöker utöva eller på annat vis engagera sig i the practice of law (juridiskt utövande? utövande av juridik?)

Du är naturligtvis välkommen att bidraga till artiklar om lagar och andra regler, och du får använda allt material på Wikipedia under GNU Free Documentation License.


licensed professional antar jag mer motsvarar någon som är med i advokatsamfundet e.d. - jag har åtminstone intrycket av att detta innebär vissa krav på advokaten. Att då hänvisa till en juridiskt utbildad person är då, IMO, lite tveksamt om det räcker.

Andra punkten ser bra ut; vi bör kanske inte gräva ner oss så djupt i de olika titlarna, vilka jag blev lite rädd för att ge mig på att översätta.

Tredje: ingen aning vad som används på svenska. \Mike 21 april 2004 kl.11.01 (CEST)

Förbehållet känns synnerligen amerikanskt IMHO, så vi ska kanske göra översättningen så enkel som möjligt, och på så sätt anpassad till svenska förhållanden, och eventuellt finska (som säkert liknar de svenska). Att den engelska texten vänder sig till halva världen är ju naturligt, men, suck, det är bara att konstatera att den svenska utbredningen inte är fullt så stor. /ShineB 21 april 2004 kl.11.06 (CEST)

Någon som kommer ihåg den här och kan antingen göra en ny översättning eller verifiera den ovan? /Grillo 12 januari 2005 kl.20.35 (CET)


En sån här text vore bra om den kunde bli översatt helt, någon som känner sig manad att slutföra översättningen?/ Elinnea 16 juni 2005 kl.16.45 (CEST)


Gör ett försök. Om ingen motsätter sig så kopierar jag över det in någon dag. Gunnar Larsson 23 juli 2005 kl.23.48 (CEST)

All juridisk information på Wikipedia är i bästa fall av generell natur, och kan därmed aldrig ersätta råd och stöd av en advokat, d.v.s. någon med specifik kunskap om din situation, och samtliga lagar, regler och förordningar som har betydelse för dig eller ditt fall. Vänligen kontakta Advokatsamfundets lokalavdelning eller motsvarande orgaisation för ditt rättsområde som är kunniga om lagarna i ditt land om du har juridiska frågor och inte har möjlighet att ta använda dig av en advokat eller en advokatbyrå.

Tror licensed profession kan ersättas direkt av advokat. Titeln får ju som Mike säger bara användas av medlemmar av advokatsamfundet och borde därför motsvara begreppet. Tror att alla titlarna kan sammanfattas ganska bra med advokat, men det är inte direkt mitt område såg är inte 100 på det.

'Ingenting på Wikipedia.org eller på något annat av Wikimedia Foundations projekt skall tas som ett erbjudande om hjälp i lagfrågor eller rättsliga frågor; inte heller skall någonting på något av ovanstående projekt tolkas som att en användare, bidragslämnare, systemadministratör, utvecklare, sponsor eller någon annan försöker utöva juridisk verksamhet.

Detta är väl antagligen för att man inte får kalla sig advokat om man inte är medlem av advokatsamfundet eller något motsvarande.Gunnar Larsson 23 juli 2005 kl.23.48 (CEST)