Wikipediadiskussion:Projekt Bokmässan 2017

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kontaktinfo[redigera wikitext]

Här lägger vi in kontaktinfo, så att vi kan nå/informera varandra före och under mässan. För planeringen behöver projektledarna kunna nå övriga deltagare. Så lägg antingen in info här (synligt eller i dold kod) eller mejla info till pajasnabel-atelia.com. Mejladresser läggs med fördel in med hjälp av {{@}}-mallen, så spamrobotarna får svårt att känna igen adressen.

Wikimiddagen…[redigera wikitext]

@Vätte:Det står "På grund av evenemanget ovan kan det vara praktiskt att ha årets wikimiddag på fredagen istället för på fredagen." Jag är tyvärr osäker på vilken dag "istället för" som menades, annars hade jag ändrat själv. :-) Zquid (diskussion) 23 maj 2017 kl. 17.09 (CEST)

Utfört Utfört :) //Vätte (diskussion) 24 maj 2017 kl. 11.16 (CEST)
Vätte :-) Zquid (diskussion) 24 maj 2017 kl. 11.37 (CEST)
Tidigare har Wikimiddagen hållits på lördagen men eftersom programmen på Världskulturmuséet slutar vid 20:30 kanske det blir för sent? På fredagen måste däremot montern sättas upp efter stängning. Hinns både monterfix och middag med? --Astridx (diskussion) 1 augusti 2017 kl. 04.30 (CEST)
@Astridx, Vätte, Historiker: Intressant dilemma… Så vad tycker ni? Det är inte så många som är på mässan torsdag kväll, och på söndag kväll har många rest hem (eller är för trötta). Mitt förslag är att vi försöker fixa något under fredag kväll och att vi kan förbereda så mycket som möjligt och sedan kommer lite tidigare för att göra resten på lördag morgon. I år behöver vi inte ägna flera timmar åt att skära ut bokstäver med klena verktyg (bokstäverna ligger färdiga i hyllan på skrubben där hemma). SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 7 augusti 2017 kl. 21.34 (CEST)
Å andra sidan tycker Historiker annorlunda. Hans argument kommer nedan… Face-wink.svg--Paracel63 (diskussion) 7 augusti 2017 kl. 21.34 (CEST)
Vi bör sikta på att ha montern färdig på fredag kväll, och enbart göra småputs, så som att sätta upp datorerna mm, på lördag morgon. Man kommer in tidigast på mässan klockan 08.00.00 på lördag (de är mycket strikta med det). Vi kan sätta upp montern fram till 20.00 på fredag kväll. Lördag kväll stänger mässan klockan 18.00 och vi plockar ner datorer därefter, i övrigt lite att göra då. På söndag river vi montern och transporterar bort sakerna, och många reser iväg. Jag föreslår att vi ordnar wikimiddag såväl på fredag, som lördag, då vi behöver äta båda dagarna.--Historiker (diskussion) 7 augusti 2017 kl. 21.54 (CEST)
Middag två kvällar blir kanske (tyvärr) den bästa lösningen. Jag kommer själv att vara bunden till mässan och monterbygget fram till minst 20:00 på fredag. På lördag har jag inget bokat efter 18:00.--Paracel63 (diskussion) 25 augusti 2017 kl. 14.07 (CEST)
Nu finns det två wikimiddagar upplagda på wikiträffsidan, en på fredagen och en på lördagen.--Historiker (diskussion) 30 augusti 2017 kl. 18.39 (CEST)
Måste vi ha wikimiddagen på lördagen direkt efter att mässan stänger (kl 18)? På världskulturmuseet är det öppet ända till 20:30 och möjligtvis måste vi inte stanna ända till stängningsdags men nog vore det kul att hinna fotografera så många som möjligt? Kanske kunde ni som befunnit er på Bokmässan smita in på världskulturmuseet de två sista timmarna om ni hävdar att ni är där för att fotografera? Kul i alla fall att det blir av båda dagarna. På fredag kan jag allra tidigast komma tjugo över åtta men jag hoppas att ni inte har allt för bråttom dit eller hem. --Astridx (diskussion) 3 september 2017 kl. 21.53 (CEST)
@Astridx: Jag tar gärna en sväng över till Världskulturmuseet efter stängningsdags på lördag. Papa Joe's stänger 22:00 både på fredag och lördag, och vi valde det stället på lördagen för att det antagligen inte behöver bordsbokning en mässlördag med mycket extra folk i stan. Så då behöver vi vara snabba iväg dit, om vi ska hinna med en wikimiddag innan stängningsdags. Eller har du något annat förslag? Jag pingar även C. Fleetwood angående den här problematiken. Allt gott.--Paracel63 (diskussion) 4 september 2017 kl. 21.35 (CEST)

(utdrag) Och apropå fredagen, är vi på mässan fram till 20:00, innan vi blir utslängda. Så då kan vi möjligen samlas än tidigare. Fast till exempelvis thairestaurangen vid Heden måste vi nog boka bord innan och säga ungefär när och hur många vi blir.--Paracel63 (diskussion) 4 september 2017 kl. 21.38 (CEST) (utdrag) På lördagen blev vi sex personer, och vi fick plats på Samui Thai Kitchen utan bokning. På lördagen blev vi nio pers, och vi blev lika väl emottagna på Papa Joe's Pizza som vanligt. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 23.02 (CEST)

Ja, på Papa Joe's flyttade de runt borden, så att vi kunde sitta tillsammans. De kom också ihåg oss och undrade "Var inte ni här förra året också?".--Historiker (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 23.09 (CEST)

Tröjfärg?[redigera wikitext]

Hej! Vi tänkte köra samma text fram och bak på årets tröja. (Tröjan.) Vi har (minst) två färgförslag för tröjan:

 • vit text på lila tröja (kan bli snyggt, variant på tidigare färgscheman)
 • svart text på gul tröja (tydligt, kan bli skrikigt?)
@Boberger, Historiker, Vätte, Boelnorra, Mobacka: Tyck gärna till om vilket som blir bäst. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 18 juli 2017 kl. 17.44 (CEST)
Vit text på lila tröja! Det står ut mer, på lite avstånd, när det ljus text på mörk bakgrund (ögat dras till det ljusaste). När vi hade vitt på mörkgrönt syntes vi bra! Det beror ju iof på vad som är viktigast, färgen på tröjan, eller texten? Gult och svart associerar jag dessutom mer till varningstejp, getingar och dylikt. Lila känns lite gladare och vänligare. :) //Vätte (diskussion) 18 juli 2017 kl. 18.05 (CEST)
Starkt lila kan bli bra.--Historiker (diskussion) 19 juli 2017 kl. 20.03 (CEST)
Hellre lila än gult. Jag fick ett förslag förra året från en besökare angående tröjan. Hen tyckte att vi skulle ändra texten till "Du gör Wikipedia bättre!" istället för Du kan göra Wikipedia bättre!. Argumentet var att det understryker att det redan sker, och att det var ett ännu mer vänligt och positivt budskap.--ArildV (diskussion) 31 juli 2017 kl. 14.10 (CEST)
Enligt tröjsidan finns två tröjor i en lila-aktig färg: Stark lila och Bordeaux. Jag röstar för Bordeaux men är okej med den andra också. Vad tycker ni andra? Och går det att beställa i både dammodell och herrmodell eller måste vi välja en av dem? --Astridx (diskussion) 1 augusti 2017 kl. 04.30 (CEST)
@Astridx, Historiker, ArildV: Färg: Det verkar som om lila(aktigt) är det som vi ska välja. Jag och Historiker diskuterar nu det hela på wikifikan, och vi verkar överens om att så lila som möjligt är lämpligt, för variationens skull. Bordeaux är ju vinröd, och det känns som lite för likt vår tröja från 2015, tycker åtminstone jag. Tröjtyp: Det står "Blanda gärna storlekar fritt i ordern." vilket jag tolkar som att både herr- och damstorlekar kan väljas utan extra kostnad. Så mejla (pajasnabel-atelia.com)/skriv här nedan vilken sort/storlek som önskas… Tröjtext: Jag och Historiker tycker nog att texten inte behöver ändras. Tröjans påstående är lite missionerande, eftersom vi faktiskt vill att folk ska göra något. De som redan redigerar vet om att de gör skillnad, medan de andra upptäcker att de faktiskt kan göra skillnad. Jämför med påståendet "Tack för att du pantar flaskor!", som underförstått vädjar till folks dåliga samvete i ett ämne som folk redan vet om vad det är. Det är oerhört mycket färre som redigerar på Wikipedia än som pantar flaskor, så där finns en större skillnad mellan verklighet och potential. Tycker jag.--Paracel63 (diskussion) 7 augusti 2017 kl. 21.26 (CEST)
@Ainali, Boberger, StenS, vogler, Vätte: Hej! Har ni också bestämt vilken storlek ni vill ha på tröjan i år? Dvs. både storlek och Dam eller Herr. Skriv in nedan, alt. mejla mig (pajasnabel-atelia.com), alt. SMS:a mig (0730-691761). Allt gott SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 24 augusti 2017 kl. 17.46 (CEST)

Tröjstorlekar[redigera wikitext]

 • Agatefilm: kommer inte
 • Ainali: Herr L
 • ArildV: Herr M
 • Astridx: Dam M
 • Boberger: Herr XL
 • Boelnorra: (har meddelat)
 • C. Fleetwood: Herr XXXL
 • Frank Götmark: (har meddelat)
 • Historiker: Herr M
 • Paracel63: Herr XL
 • StenS: Herr M
 • vogler: (har mejlat)
 • Vätte: (har mejlat)

+

 • Anita Fors: (har meddelat)
 • Tant Milli: (storlek som förra året?)

"Foto-tabell"?[redigera wikitext]

@Historiker:, @Paracel63:, @Vätte: Kommer ni att ha en tabell med vilka som ska medverka och om det finns foton av dessa? (som det gjordes inför filmfestivalen i vintras) Behöver ni i så fall hjälp med att fylla på den? Hojta i så fall! ;-) // Zquid (diskussion) 23 augusti 2017 kl. 17.26 (CEST)

@Zquid: Det kommer vi att ha! Bra att du påminde mig. Det tillhör ett av mina ett dussin närmaste projekt ihop med mässan.--Paracel63 (diskussion) 23 augusti 2017 kl. 18.16 (CEST)
@Paracel63:, jag har kikat lite... Hade ni tänkt ha den på samma sätt som tabellen inför filmfestivalen? Och ha med alla som medverkar enligt Bokmässans hemsida? Jag kanske kan börja med en sådan tabell nästa vecka... Har "egentligen" inte tid, och ännu mindre självdisciplin nog att låta bli att hoppa på projektet, så det passar ju bra! ;-) // Zquid (diskussion) 23 augusti 2017 kl. 18.25 (CEST)
@Zquid, Vätte, Historiker: Nu finns denna tabell. Den är byggd på samma sätt som tabellerna för tidigare bokmässeprojekt. Hjälp gärna till med att rensa rent i tabellen och lägga in namn ur seminariekatalogen. Wikihälsningar. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 23 augusti 2017 kl. 18.42 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar Eventuellt kan jag börja redan på fredag... // Zquid (diskussion) 23 augusti 2017 kl. 18.43 (CEST)
@Paracel63, Vätte, Historiker:, jag tänkte prova att lägga in i tabellen redan nu. Jobbar i så fall med det under förmiddagen. Hoppas att jag förstått rätt hur ni vill ha uppgifterna. :-) // Zquid (diskussion) 24 augusti 2017 kl. 10.41 (CEST)
Har nu lagt in några stycken i avdelning Finland. Hojta om jag gjort fel! // Zquid (diskussion) 24 augusti 2017 kl. 11.49 (CEST)
@Zquid: Det ser bra ut. Lista finländska författare/personer i ordning efter första seminarieframträdande, så kommer jag att komplettera med länkar etc. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 24 augusti 2017 kl. 19.43 (CEST)
Nu ser jag en sak… Vi behöver inte lista samma person på flera ställen, för det kan bli förvirrande (och en onödigt lång listning). Besökande författare kommer att dyka upp på många ställen på mässan, och info om första seminarieframträdande är bara en blänkare om när personen kommer till mässan. Mer info finns i seminarieprogrammet, i förlagsmontrar el dyl. Däremot kan vi nog ta med även folk med finländsk anknytning bosatta i Sverige (översättare etc). De kan också ofta vara relevanta för artikel.--Paracel63 (diskussion) 24 augusti 2017 kl. 19.46 (CEST)
@Paracel63: en notering per person var det... Kommer nu att fylla på listan under kvällens Skrivstuga. :-) // Zquid (diskussion) 30 augusti 2017 kl. 17.24 (CEST)

(utdrag) Facebook like thumb.pngGillar Jag ska också dra mitt strå till stacken, under min wikiträff med Historiker här på Gothia Towers-utställningen.--Paracel63 (diskussion) 30 augusti 2017 kl. 17.30 (CEST)

@Paracel63:, jag konstaterar att det inte var en så bra idé att försöka med tabellpåfyllning under skrivstuga... Avbryter mitt Arbete pågår, och försöker senare (troligen imorron). Men jag kan passa på att fråga vilka ni vill ha in i tabellen - är det alla som hör till Finland och Irland enligt Bokmässeprogrammet? Jag kanske ta mig an Finland, till att börja med, i så fall, så blir det inte så rörigt? // Zquid (diskussion) 30 augusti 2017 kl. 18.24 (CEST)
@Zquid: Ja, utgå från seminarieprogrammet och ta gärna namnen med finsk anknytning. Jag ska bygga på lite under kvällen, så tillsammans får vi nog gjort bra saker. Allt gott. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 30 augusti 2017 kl. 18.27 (CEST)
@Paracel63: Facebook like thumb.pngGillar
Börjar du med Irland då, eller ska vi ta Finland gemensamt? // Zquid (diskussion) 30 augusti 2017 kl. 18.32 (CEST)
Jag kan börja med Irland och tar därefter Finland.--Paracel63 (diskussion) 30 augusti 2017 kl. 18.36 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar // Zquid (diskussion) 30 augusti 2017 kl. 18.44 (CEST)
@Paracel63: jag såg att Patrik Hadenius ska vara med på torsdag kl 16, ska han listas nån annanstans? (artikeln saknar foto). Och hur gör man med övriga som inte hör till Finlands- respektive Irlandsavdelningen? // Zquid (diskussion) 1 september 2017 kl. 12.17 (CEST)
En fråga till - vilket (artikel)namn ska Olli Määttä få? För jag antar att det inte är Olli Määttä som kommer...? // Zquid (diskussion) 1 september 2017 kl. 12.57 (CEST)
Hej! Jag hjälper gärna till med att lista de som gästar Världskulturmuseet. Och @Zquid: - skulle vi inte lägga till en till rubrik med "Övriga" som gästar bokmässan som man upptäcker saknar bild, exempelvis Patrik Hadenius? :) --Astridx (diskussion) 3 september 2017 kl. 21.53 (CEST)

(utdrag) @Astridx: Toppen att även intressanta besökare på Världskulturmuseet kan listas. Det kanske blir bäst under en separat lista/tabell, eftersom jag gissar att du, Astridx, även vill lägga med folk som inte har koppling till Finland eller Irland? SMirC-smile.svg @Zquid: Intressanta personer utan koppling till Finland eller Irland passar inte så bra i just den tabellen, så lista dem i en separat lista under. Det finns säkert många hundra Wikipedia-artiklar som kan få bild från den här bokmässan, så alla tips vi kan få är av intresse. Men, som sagt, vi håller det separat, så folk inte storknar av alla namn. Face-wink.svg Angående Olli Määttä, kanske den här länken kan ge dig tips om hans yrke (Olle Määttä (pedagog)?). Eller kanske Olle Määttä (prorektor)[1]? Allt gott--Paracel63 (diskussion) 4 september 2017 kl. 21.18 (CEST)

@Paracel63, Vätte, Astridx: Jag har nu fortsatt med tabellen, medverkande under tema Finland. Tänkte göra klart lördagen och söndagen, sen fixa det som eventuellt blivit dubbelt + lägga till länkar osv. Ha det bra! // Zquid (diskussion) 15 september 2017 kl. 13.19 (CEST)
Har nu gjort klart medverkande under tema Finland, söndagen var det bara några som inte varit med tidigare. Om någon har lust att kolla efter såna som skrivits in flera gånger, gör gärna det - jag börjar bli lite trött i hjärnan nu.  :-) // Zquid (diskussion) 16 september 2017 kl. 14.06 (CEST)
@Zquid: Stort tack för hjälpen! Den listningen kommer att vara till god nytta under nästa veckas Finlir (tävlingssidan fixas snart)! Jag antar att du inte har några planer på att besöka Göteborg i slutet av september… Annars hade du varit väldigt välkommen i vårt glada Wikipedia-gäng. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 16 september 2017 kl. 20.16 (CEST)
@Paracel63: Jo, jag funderar faktiskt på ett besök... Inser att jag måste bestämma mig ganska snart för hur jag ska göra - datumet närmar sig med stormsteg.
Angående tabellen, så hinner jag tyvärr inte göra nåt mer på den denna vecka. Men jag tror jag fått med alla namnen iallafall. :-) // Zquid (diskussion) 17 september 2017 kl. 02.47 (CEST)
@Zquid: Trevligt att alla namnen kommit med. Ev. kompletteringar kan jag fixa under nästa vecka. Om drygt sju timmar börjar Wikipedia:Veckans tävling/Finlir. Och jättekul att vi ev. syns på bokmässan! Blir det ett göteborgsbesök och deltagande i vårt Wikipedia-gäng, så kan vi fixa reseersättning till dig. Dessutom finns möjligheter till privat inkvartering. Apropå inget, vilken tröjstorlek kan passa? (du kan svara via mejl/SMS om du vill (paja@telia.com, 0730-691761)--Paracel63 (diskussion) 17 september 2017 kl. 16.39 (CEST)
@Paracel63: Detta blir mitt första besök på bokmässan(!) och jag tänkte mest gå runt och titta på allt - så jag gör mig nog alltså inte förtjänt av reseersättning eller sovplats genom att hjälpa till i montern. Men jag kanske kan hjälpa till på fredag kväll...? Jag har sett en utmärkt instruktionsfilm, så jag skulle säkert vara till stor hjälp om ni ska montera nåt, eller så...?  ;-) // Zquid (diskussion) 20 september 2017 kl. 12.34 (CEST)
@Zquid: OK. Kul att vi syns i alla fall. Jag gissar att du löst problematiken med sovplats på något sätt. Vilka dagar syns vi? Det är ju på lördag och söndag som vi har monter, och de andra två dagarna är vi lite utspridda och något svårare att få syn på (men vi har lila tröjor). Och om du skulle ångra dig, är det bara att säga till. Vi har några lunchkuponger och en lila tröja i reserv i så fall. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 20 september 2017 kl. 18.18 (CEST)
@Paracel63: Jag tänkte komma med tåg på fredag (kanske det blir samma tåg som StenS), och hem igen på söndag. Så vi ses nog både på fredan och lördan. :-) // Zquid (diskussion) 21 september 2017 kl. 09.51 (CEST)

Logistik inför mässlördagen?[redigera wikitext]

@Vätte, Astridx, C. Fleetwood: Hej! Jag och Historiker sitter nu vid Gothia Towers-utställningen och planerar logistik inför bokmässan. Bland annat ska vi transportera möbler, datorer, foldrar etc från mig och Litteraturhuset till mässan på fredag kväll runt 18:00. Vet ni hur ni vill ha det på Världskulturmuseet, vad som ska transporteras dit, när och hur? Allt gott. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 30 augusti 2017 kl. 17.54 (CEST)

Hej! Vi behöver ett par lånedatorer, om vi kör på de lätta kan jag ta med dig dem från tisdagens skrivstuga, annars vore det bra om de skulle kunna få åka till mässan på fredagskvällen och vi kan plocka upp dem på lördag förmiddag/lunch. En bunt foldrar tar vi gärna också och gärna en roll-up så vi syns. :) //Vätte (diskussion) 1 september 2017 kl. 00.50 (CEST)
@Vätte, Astridx: Historiker diskuterade rollup med Astridx, som kommer att beställa ner en rollup från kansliet. Ni kan få ta hand om de båda Chromebookarna under lördagen, så kör vi på fyra Toshibor i montern på mässan. De datorer vi monterar i montern på lördag morgon bör kanske få vara kvar på monterborden hela lördagen. Däremot kanske de båda Cb:arna kan göra nytta i mässmontern/på mässan under söndagen? De är smidiga att ha med sig och visa texter för, som mobila kommunikationscentraler. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 4 september 2017 kl. 21.29 (CEST)
Det låter jättebra! //Vätte (diskussion) 4 september 2017 kl. 21.49 (CEST)

Lunch på lördagen[redigera wikitext]

@Vätte, Astridx, C. Fleetwood: Kommer ni att vara på Bokmässan eller Världskulturmuseet under lunchtid på lördagen? Vi behöver veta för att kunna beställa lunchkuponger till mässans restaurang.--Historiker (diskussion) 30 augusti 2017 kl. 18.51 (CEST)

Jag tar gärna och smiter över till mässan och lunchar med er på lördagen! Gärna lunch även på torsdagen. Kommer förmodligen kunna vara med ytterligare en dag, men är än så länge osäker på om det blir fredagen eller söndagen. //Vätte (diskussion) 1 september 2017 kl. 01.01 (CEST)
@Vätte: Tack! Vi har nog räknat generöst för "halvdagsvolontärer", så ingen ska förhoppningsvis bli utan lunch. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 3 september 2017 kl. 01.35 (CEST)
Jag stannar också gärna på lunch på lördagen! :) /Astridx (diskussion) 3 september 2017 kl. 21.53 (CEST)
Noterat. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 4 september 2017 kl. 21.29 (CEST)

F K - om bildarkiv och dess bevarande[redigera wikitext]

Slänger iväg denna länk för kännedom till @Paracel63, Historiker, Hannibal, Ainali:. Om ni vet att jag missat nån som skulle vara intresserad av ämnet - pinga gärna den/dem! (och nån som är på bokmässan kanske vill gå på seminariet...)  :-) // Zquid (diskussion) 19 september 2017 kl. 14.36 (CEST)

Facebook like thumb.pngGillar Låter som ett intressant projekt – tack för länken! Vi wikipedianer kommer förhoppningsvis (?) att kunna inleda någon form av samarbete i saken.--Paracel63 (diskussion) 19 september 2017 kl. 19.25 (CEST)
@Axel Pettersson (WMSE):. Jag har inte hört om det här innan, men det verkar intressant.//Hannibal (diskussion) 25 september 2017 kl. 09.23 (CEST)
Det låter intressant. :) Jag har ju fått presskort så jag ska nog försöka gå och lyssna på seminariet! Eftersom seminariekort krävs kan kanske inte så många fler Wikipedianer gå dit men säg gärna till om jag ska hälsa dem något eller så. --Astridx (diskussion) 26 september 2017 kl. 22.45 (CEST)
@Astridx: Toppen! Vi som kommer vid öppningsdags kan börja med lite "krigsråd" inför dagens utflykter. Min dator, utskrifter, idéer och lite annat kommer med. SMirC-smile.svg
@Astridx: Så här (jag höll på att skriva Asterix, men det ska jag prata om på fredag… SMirC-smile.svg) ska man ju pinga, med signatur… --Paracel63 (diskussion) 27 september 2017 kl. 22.27 (CEST)
Jag var på seminariet igår (tillsammans med bara åtta andra ungefär) men det var intressant och jag förmedlar gärna kontaktuppgifterna som stod på pressmeddelandet de delade ut om någon från Wikimedia är intresserad. Jag pratade lite med han som var från Landskrona Foto (Göran Nyström) och de kände till att några andra hade använt sig av Wikimedia Commons och funderade lite på att ta reda på mer uppfattade jag det som. Intressant också att en docent (Chris Mathieu) från sociologiska institutionen från Lunds universitet var där och inblandad också. :) /Astridx (diskussion) 29 september 2017 kl. 23.40 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar // Zquid (diskussion) 1 oktober 2017 kl. 14.49 (CEST)

En fråga...[redigera wikitext]

Jag har, på grund av yttre omständigheter, såhär i sista minuten fått ändra mina planer för boende, och undrar nu om det finns någon som har gott om plats och kan tänka sig att inhysa en gäst fredag kväll - söndag morgon? // Zquid (diskussion) 27 september 2017 kl. 18.42 (CEST)

"Gott och gott", men det går att sova över hos mig (adress), om ingen annan har möjlighet (vi gör plats). Jag pingar @Vesihiisi, Historiker, Vätte, Vogler, Astridx, Hannibal: för möjliga alternativ. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 27 september 2017 kl. 22.21 (CEST)
Det funkar tyvärr inte hos mig, men jag håller tummarna för att det löser sig! //Vätte (diskussion) 27 september 2017 kl. 22.46 (CEST)

Summering[redigera wikitext]

Vanliga frågor från folk[redigera wikitext]

 • Hur kan man lita på att informationen är korrekt i artiklarna?
 • Hur är det, får man använda Wikipedia som källa?
 • Var är den-och-den-och-den-platsen?

Hur många har vi pratat med? (minst 15 sekunder)[redigera wikitext]

 • Paracel63: 15 (to) + 20 (fr) + 25 (lö) + 20 (sö) = 80
 • Boberger: 5 (to) + 10 (fr) + 25 (lö) + 0 (sö) = 40
 • Vätte: 9 (to) + 4 (fr) + 14 (lö) = 27
 • Astridx: ca 1 (to) + 3 (fr) + ca 2 (lö) + ca 15 (sö) = ca 21
 • C. Fleetwood: 8 (to) + 21 (fr) + 5 (lö) = 34--C. Fleetwood (diskussion) 7 oktober 2017 kl. 14.10 (CEST)
 • Historiker: 2 hos Svenska Akademien (to) + okänt antal (fr) + minst 40 (lö) + minst 40 (sö) = > 80. Det är mycket svårt att räkna, ibland talar man med flera på en gång. I år blev det en hel del långa samtal, där jag visade hur Wikipedia fungerar.
 • Zquid: Kanske 5 - 10 personer.
 • Anita Fors: 25 pers (sö)
 • Tant Milli: 15 pers (sö)Tant Milli (diskussion) 11 oktober 2017 kl. 20.28 (CEST)
 • vogler: 1 (to) + 1 (fr) + 8 (lö) + 10 (sö) = 20

Antal uppladdade bilder (senast 31/12; 301 bilder kl 23:57)[redigera wikitext]

 • Boberger: uppgift kommer
 • Astridx: uppgift kommer men går att ses i den här kategorin (fler bilder kommer).
 • C. Fleetwood: 27 totalt inkl dem från Världskulturmuseet
 • Historiker: 31
 • Zquid: Uppgift kommer.
 • vogler: 29 (t.o.m. 24/12)
 • Yvalima: 2
 • Paracel63: ganska många

Antal förbättrade artiklar pga. mässan (senast 31/12)[redigera wikitext]

 • IP-nummer för oinloggade redigeringar i datorerna i montern (samt på andra ställen på Gothia Towers)
 • Historiker: Korrigerade en artikel då artikelsubjektets fru kom till montern och påtalade fel i artikeln. Utökade artikeln om Bokmässans grundare Bertil Falck.
 • vogler: En representant (Generalsekreteraren) från Mustaschkampen kom till montern och påtalade att Mustaschkampen numera inte är knutet till Cancerfonden varefter vi uppdaterade artikeln.
 • Paracel63: (gissningsvis minst ett tjugotal)

Artiklar med bilder tagna på Bokmässan 2017[redigera wikitext]

Historiker
Vogler
C. Fleetwood
Astridx
(Bland annat, fler kommer så småningom)
Zquid

Kontakter med organisationer[redigera wikitext]

 • Wikimedia Suomi (Paracel63, Historiker)
 • Ljungbyheds militärhistoriska museum (Historiker)
 • Svenska litteratursällskapet i Finland (Paracel63, Historiker)
 • Landskrona Foto, bildarkiveringsprojekt (Astridx)
 • DIK (fortsatt/fördjupat samarbete)

Montern[redigera wikitext]

Broschyrer[redigera wikitext]

I de tryckta broschyrerna står fortfarande på baksidan att man ska klicka på "Spara" men numera heter ju knappen "Publicera ändringar". Om nya broschyrer trycks upp bör detta ändras för att undvika missförstånd.Astridx (diskussion) 2017 oktober 2 kl. 19.55 (Signatur tillagd i efterhand.)

Övrigt[redigera wikitext]

För att ta emot kontanta bidrag bör en sparbössa eller en insamlingsbössa införskaffas inför nästa års Bokmässa.Allexim (diskussion) 2017 oktober 2 kl. 16.35 (Signatur tillagd i efterhand.)

Det fanns redan en liten honungsburk för kontanta bidrag där flera sedlar las. Menar du att det borde vara en riktig sparbössa och inte bara en burk? /Astridx (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 19.54 (CEST)
I honungsburken insamlades 220 kronor, som redovisas till WMSE. Stort tack dill donatorerna!--Historiker (diskussion) 8 oktober 2017 kl. 18.28 (CEST)
En riktig insamlingsbössa (gärna med nån form av plomb) verkar mer seriöst, tycker jag. Kanske kan en sån skaffas till nästa gång? // Zquid (diskussion) 9 oktober 2017 kl. 12.10 (CEST)
@Astridx: Ursäkta sent svar, men ser först nu här ovan din fråga till mig. Svar: Ja, jag menar att det borde vara en riktig sparbössa eller allra helst en riktig insamlingsbössa (som Zquid skriver om här nedan). Jag har varit med i andra organisationer där vi har haft insamlingsbössor med en tydlig skylt/klistermärke påsatt på den med organisationens namn och även med plombering av insamlingsbössan. Det har gett ett gediget och seriöst intryck vid insamling av kontanta medel. På uppmaning av Paracel63 har jag även skrivit om detta på nästa års Bokmässadiskussion (med risk för s.k. dubbeldiskussionen).--Allexim (diskussion) 11 oktober 2017 kl. 19.47 (CEST)

Funderingar[redigera wikitext]

Hej! Tack för ännu en trevlig mässdag med wikilunch och även wikimiddag. Idag har jag pratat med åtminstone tre personer om Wikipedia (varav en riksdagsledamot som sa sig ha ett fel i sin artikel), förutom att jag har fotograferat en massa personer och nämnt att det är för Wikipedia när jag haft möjlighet. Borde jag fylla i det redan nu ovan eller väntar vi tills mässan är slut med att summera? /Astridx (diskussion) 29 september 2017 kl. 23.29 (CEST)

Jag kommer inte ihåg exakt hur många jag pratat med men har nu summerat ungefär det jag minns. /Astridx (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 19.54 (CEST)

Uppdatera statistiken[redigera wikitext]

@Paracel63, Boberger, Vätte, Astridx, C. Fleetwood, Zquid, Vogler, Yvalima: Nu är det snart årsskifte och dags att sammanställa statistiken. Har ni några fler bilder att ladda upp, eller att rapportera antalet uppladdade och inlagda bilder? Stort tack för era insatser under mässan!--Historiker (diskussion) 30 december 2017 kl. 22.46 (CET)

Jag har nån / ett par stycken som eventuellt kommer efter nyår - det är de som måste beskäras innan de läggs in. Hoppas OK att dessa kommer för sent. Jag har även några som jag glömt lägga till i kategori "Övriga" mm, men de ligger iallafall i kategorin för Bokmässan 2017. När ska Wikimedia ha uppgifterna för sin statistik?
(Jag har svårt att fixa detta idag, eftersom jag inte har internet mer än på mobilen (och om jag går till bibblan) just nu. Försöker nämligen att inte vara så mycket på nätet som det lätt blir...). :-) // Zquid (diskussion) 31 december 2017 kl. 13.31 (CET)
Det går bra. Det viktiga är att bilderna laddas upp, så att Wikipedia förbättras. Gott Nytt År!--Historiker (diskussion) 31 december 2017 kl. 18.26 (CET)
@Historiker: Nu finns (minst) 301 bilder i den här kategorin. Alltid något. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 31 december 2017 kl. 23.58 (CET)
@Paracel63: Snyggt jobbat, tack!--Historiker (diskussion) 1 januari 2018 kl. 00.27 (CET)

Uppföljning på Commons[redigera wikitext]

Från den administrativa avdelningen önskas att det material som skapas och laddas upp till Commons förses med mallen {{Wmse-GemenskapensProjekt}} med passliga parametrar. Det finns både other, travel, press och teknikpool att välja på och kombinera beroende på vad ni känner passar in. Lycka till! /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 28 september 2017 kl. 11.17 (CEST)

@Axel Pettersson (WMSE): Innebär det att Boberger och Astridx ska tagga sina bilder med denna kategori, Boberger och StenS med denna kategori och alla vi som fått inträdesbiljett och lunch betalda med denna kategori? Finns en liknande artikelkategori för artiklar som bearbetas på skrivstugor som fått fika/lokal via WMSE-bidrag? Wikihälsningar.--Paracel63 (diskussion) 28 september 2017 kl. 21.16 (CEST)
Med hjälp av André tror jag att jag har rett ut det här nu. Alla ska lägga till project=Göteborg Book Fair 2017 så att alla bilder hamnar i Category:Community driven project Göteborg Book Fair 2017 funded by Wikimedia Sverige, sen ska dom som har fått ackreditering (Boberger och Astridx) lägga till press, dom som har resebidrag (StenS och Boberger) lägga till travel, teknikpoolslånare Astridx lägger till teknikpool också och alla läger till other för biljetter, tröjor, luncher och annat. Dom olika parametrarna gör att det hamnar i rätt kategorier och vi får en bra hopräkning till vår FDC-rapportering. Den mallen fungerar bara på Commons, så det behövs inte för artiklar på skrivstugorna än även om det kanske är ett bra (om än omständigt) sätt att samla ihop statistiken för andra skrivstugor och aktiviteter också. Hoppas det rätade ut några frågetecken i alla fall, och fortsätt göra bra saker! /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 29 september 2017 kl. 14.28 (CEST)
Hej! Nu har jag laddat upp 8 bilder från Bokmässan för att börja med något och märkt dem med kategori Göteborg Book Fair, press-ackreditering och teknikpool. Däremot brukar jag (och antagligen många andra) använda UploadWizard och där lägger man ju inte till parametrar utan söker efter rätt kategorier. Jag skulle tro att du Axel syftade på det äldre uppladdningssättet med olika parametrar och så? Om man redigerar en färdiguppladdad bild i wikitext kan man ju däremot lägga till mallar och så. Mina bilder går förövrigt även att finna i den nya kategorin Commons:Category:Photos from Göteborg Book Fair by Astridx. :) /Astridx (diskussion) 1 oktober 2017 kl. 16.29 (CEST)
Det funkar utmärkt i UploadWizard också Astridx. Hemligheten är rutan Övrig information längst ned under Lägg till plats och övrig information..., och där lägger du till {{Wmse-GemenskapensProjekt |project=Göteborg Book Fair 2017|press=ja|teknikpool=ja}} så ska mallen och alla kategorier komma på plats automagiskt. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 1 oktober 2017 kl. 22.48 (CEST)
Aha, tack så mycket! Nu lärde jag mig det också. Praktiskt att slippa lägga in varje enskild kategori, nu behöver man bara lägga till personkategorin om de har en antar jag. Och med mallen dyker det även upp en ruta på fil-sidan som säger att Wikimedia Sverige har gjort bilden möjlig. :) Ping @C. Fleetwood, Vogler: med flera som också fotade en del under mässan. Här är tips! Fast ni ska väl ha |other=ja}} istället för de två sista. /Astridx (diskussion) 1 oktober 2017 kl. 23.20 (CEST)
@Paracel63:, nu har jag skickat en sammanställning på de jag fotade (till din mobil). Vill ni ha den nån annanstans också? // Zquid (diskussion) 3 oktober 2017 kl. 13.59 (CEST)
@Zquid: Tack! Jag har laddat ner den via mejl (så sparas den mer permanent). Lägg gärna in info på de olika rubrikerna under "Summering", innan minnet hinner blekna. Face-wink.svg--Paracel63 (diskussion) 4 oktober 2017 kl. 21.39 (CEST)
Borde inte alla bilder oavsett parametrar angivna i mallen hamna i underkategorier till huvudkategorin "Community driven project Göteborg Book Fair 2017 funded by Wikimedia Sverige"? Som det är nu hamnar bilderna i allmänt hållna samlingskategorier tillsammans med andra projekt ibland flera år gamla. (@Boberger:: glöm inte lägga till mallen istället för att lägga till katgorierna manuellt) --Vogler (diskussion) 6 oktober 2017 kl. 05.13 (CEST)
@Vogler: (och alla andra). Nä, det ska vara lite uppdelning på det så vi kan hålla koll på er och vad ni gör ;-). Men genom att lägga till både |project=Göteborg Book Fair 2017 och dom andra parametrarna (till exempel |teknikpool=ja, |press=ja eller |other=ja som är lämpliga kommer bilden att hamna i både den ena och dom andra kategorierna. Jag är inte säker på att jag har förklarat så att jag själv förstår, men tanken är att vi något så när enkelt ska kunna få ut statistik på vad dom olika projekten gör för nytta. Malldokumentationen kan behöva en uppryckning, och i väntan på det går det bra att fråga igen så hjälper jag till efter bästa förmåga. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 6 oktober 2017 kl. 13.20 (CEST)
@Vogler, Zquid, Axel Pettersson (WMSE), Astridx, Boberger, Historiker: m.fl. Hej! Nu har jag kompletterat alla de uppladdade bilderna från mässan. Jag har lagt in WMSE-mall, så att den syns i alla fotona. Det gäller åtminstone de foton som är uppladdade efter mässan. Jag har i något fall även lagt in mallen även i filer som baseras på foton från bokmässan men mindre konsekvent. Jag har inte kontrollerat till hundra procent om de olika fotografernas bilder är korrekt mallformaterade, och jag vet att det finns ett stort mörkertal med saknad "other"-parameter. Jag vet just nu inte om Zquid begärde reseersättning, och mina mall-kompletteringar av hens uppladdningar kan vara fel mallade. Och naturligtvis är det här gjort alldeles för sent. Men kanske kan någon ha nytta av det. WMSE får gärna informa oss projektledare (via mejl?) vilka personer som begärt reseersättning. Allt gott.--Paracel63 (diskussion) 5 mars 2018 kl. 21.08 (CET)
@Paracel63: Jag sökte inga bidrag och hör alltså till gruppen "övriga". (svar även på Commons) :-) // Zquid (diskussion) 6 mars 2018 kl. 15.12 (CET)
Bra, då vet jag! (ska justera) :-)--Paracel63 (diskussion) 6 mars 2018 kl. 18.12 (CET)

Tack för senast...[redigera wikitext]

...och roligt att ses / ses igen, @Astridx, Boberger, Boelnorra, C. Fleetwood, Hannibal, Historiker, Paracel63, StenS, Tove Ørsted, Vogler, Vätte: (hoppas jag inte missat nån i uppräkningen!). Extra stort tack till Paracel63 för gästfriheten och hjälpen under helgen! Jag är mycket tacksam. Hoppas att du kan vila ut åtminstone lite... trots att du nu har övergått från bokmässearbete till tävlingsledaruppdrag. // Zquid (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 12.07 (CEST)

@Zquid: Tack själv för ditt deltagande!--Historiker (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 17.24 (CEST)
Tack själv Zquid! Det var trevligt att träffas. Jag tog lite foton på montern där du kom med men har inte laddat upp dem där du är med, för du ville inte komma med på bild va? Hopas vi ses snart igen. /Astridx (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 19.54 (CEST)
Helt riktigt, Astridx, jag vill inte komma med. Vi får väl se när jag gör ett nytt göteborgsbesök. Helgen var trevlig (om än intensiv - jag har aldrig varit på Bokmässan tidigare...) // Zquid (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 20.17 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar Stort tack för tacket. Dem du missade (vissa hann du nog aldrig träffa) var @Frank Götmark, Tant Milli, Yvalima, Anita Fors: Tack själv för en intensiv men mycket trevlig helg. Det blir mycket wiki även denna vecka, men inte lika intensivt. Vi syns och läses! SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 22.03 (CEST)