Wikipediadiskussion:Projekt Japan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Diskutera Projekt Japan här!

Vill du ge beröm eller kritik rörande någon av projketets artiklar? Behöver du hjälp med fakta till någon Japan-relaterad artikel? Har du förslag på hur projektets artiklar eller kategorier bör utvecklas? Andra idéer eller tankar som rör Projekt Japan eller Japans värld? Då är detta rätta stället att skriva på!

Vill du rapportera nya och ändrade artiklar, görs det med fördel under rubriken Protokoll på projektets huvudsida.

Förhoppningsvis kommer diskussionen att gå het här, så att vi kan göra Wikipedias Japan-artiklar till wikins bästa! Kör hårt!


Användarruta[redigera wikitext]

Jag skulle gärna vilja ha en användarruta att trycka upp på min användarsida, försökte men jag fick inte till något snyggt. -Moberg 25 maj 2007 kl. 23.15 (CEST)

  • Jag har börjat skissa på en. Vad sägs om denna?
Fx Den här användaren är medlem i Projekt Japan.

/Jonipoon 24 juni 2007 kl. 08.39 (CEST)

Den ser snygg ut, även om jag inte vet vad det är för tecken ;P! -Moberg 27 juni 2007 kl. 13.34 (CEST)
on:sho, kun:ka(ku) (skriva, teckna) Rotsee 19 juli 2007 kl. 11.36 (CEST)
Jag har fortfarande problem med att få mallen korrekt. {{Projekt:Japan Deltagare}} krånglar när man lägger till den på sin användarsida. :S Jag och Rotsee har ju ioförsig kopierat in wikitexten, men då blir det ju inte "äkta". Om någon kan fixa den blir jag mer än glad. /Jonipoon 26 juli 2007 kl. 14.23 (CEST)
Vad blir fel? vad gör p-taggen på slutet i koden? -Moberg 29 november 2007 kl. 23.02 (CET)
Jag ändrade lite, men jag förstår inte vad includeonly-delen skulle göra. -Moberg 15 januari 2008 kl. 23.11 (CET)

Namnordning[redigera wikitext]

Viss förvirring brukar råda i Sverige om vilken ordning ostasiaatiska namn ska skrivas i. Det vanliga är väl att moderna japaner får sina namn vända (Kenzaburo Oe) medan historiska namn skrivs som i japanskan (Murasaki Shikibu). Har vi någon policy för detta? Själv har jag inom parantes sagt alltid tyckt att det är ett oskick att vända på namn, och japaners inställning till det är ju kluven. TT vänder på alla japanska namn, många facktidskrifter verkar av någon anledning inte göra det (snabb mediearkivssökning). Att vi konsekvent skriver Aung San Suu Kyi (burmesiska) om general Aung Sans dotter, Kim Jong Il (koreanska) och så vidare gör inte förvirringen mindre. Synpunkter? Rotsee 27 maj 2007 kl. 15.27 (CEST)

Jag gillar inte att vända på namn. Vad gäller namngivning av japaner här på svWiki verkar det som att det tycks som jag. Vänd inte på namn, förutom om personen är mer känd under sin vända form. -Moberg 27 maj 2007 kl. 19.37 (CEST)
Jo, fast just de raderna var det jag som skrev, så ta dem inte till intäkt för någon allmän opinion... Rotsee 29 maj 2007 kl. 19.59 (CEST)
Jag ändrade kategorierna i Natsume Sōseki men jag vet inte om jag gjorde rätt. Jag antar att Natsume är hans efternamn men frågan är om vi skall sortera namnet efter Natsume eller Soseki? Dvs [[Kategori:Avlidna 1916|Natsume, Sōseki]] eller [[Kategori:Avlidna 1916|Sōseki, Natsume]]? --Mason 31 maj 2007 kl. 16.19 (CEST)
Hmm, jag vet inte men skulle tro att man fortfarande sorterar på familjenamnet först. -Moberg 31 maj 2007 kl. 22.14 (CEST)
Jag har alltid fått lära mig att namn på japaner födda eller verksamma före 1868 har familjenamnet först, medan människor verksamma efter Meijirestaurationen har namnen i vanlig europeisk ordning. --Idrougge 28 november 2007 kl. 22.19 (CET)

Jag tror inte att man kan lägga fast en sådan benhård regel, jag skulle nog hävda att Ito Hirobumi är mer känd som sådan än som Hirobumi Ito. Men Keizo Obuchi låter bättre än omvänt. Ska man dra en skarp gräns är nog andra världskriget. Hur som helst föredrar jag att skapa artiklar med familjenamnet först, men jag vill inte göra för stor sak av det. Det viktiga är att man skapar omdirigeringar och att kategorierna sorteras efter familjenamnet. Jag har tillgång till ett hyfsat bibliotek, så om någon undrar något ställer jag gärna upp med råd.--Bothnia 29 november 2007 kl. 04.16 (CET)

Instämmer. Bruket är vacklande även efter andra världskriget, men det viktiga är att vi omdirigerar. Rotsee 30 november 2007 kl. 22.23 (CET)
Instämmer i ovanstående. Jag har nu även förtydligat/modifierat den här riktlinjen – [1]. Det ger möjlighet till en enkel "tydlighetsflaggning" i artiklar där man/vi använder Efternamn-Förnamn-stavning. På så sätt kan vi kanske både tillgodose mångas önskemål i den här diskussionen och Wikipedias allmänna wp:POMMF-policy, hoppas jag. Tydlighetsflaggan är i princip hämtad från den som enwp använder för kinesiska personnamnsartiklar.--Paracel63 (disk) 4 november 2012 kl. 18.55 (CET)

Önskelistan[redigera wikitext]

Nybörjarfråga: hur lägger man till saker på önskelistan? Rotsee 29 maj 2007 kl. 21.07 (CEST)

Genom att redigera denna sida: Wikipedia:Önskelista/Japan.--Mason 31 maj 2007 kl. 16.11 (CEST)

Tragisk observation[redigera wikitext]

Det framgår ganska tydligt att kategorin "Japanska tecknare" inte har en enda artikel, medan däremot kategorin "Japanska serieskapare" har det. Borde inte tecknarkategorin raderas? /Jonipoon 23 juni 2007 kl. 19.13 (CEST)

Om man med Japanska tecknare menar serietecknare så borde kategorin raderas. Mason 24 juni 2007 kl. 19.27 (CEST)
Jo, men jag funderade även först på om det var menat en tecknare som inte tecknar serier, utan illustrerar teckningar till böcker och omslag. Isåfall finns det en chans att den kan få finnas kvar, men det kräver såklart att man börjar skapa artiklar om japanska tecknare. /Jonipoon 25 juni 2007 kl. 09.30 (CEST)

Katgorier?[redigera wikitext]

Som ganska sporadisk wikipediaanvändare har jag inte riktigt koll på hur man enklast hittar saker. Hur tar man reda på vilka japanrelaterade kategorier som finns? (Japanska regissörer, etc) Finns det en lista någonstans?

Det är tyvärr väldigt dåligt med listor med anknytning till Japan. Det skulle minst sagt behövs en rejäl upprustning, om man ser till det minimala antal som endast existerar just nu. /Jonipoon 22 juli kl. 14.34 (CEST)
Smidigaste sättet är att bege sig till Kategori:Japan.--Mason 21 augusti 2007 kl. 14.57 (CEST)

Benämningar[redigera wikitext]

Jag har börjat lite smått att sätta boxar på några orter (Nagoya, Nagakute, Miyazaki). Jag kom genast till besväret vad man ska kalla de olika storlekarna på svenska. Finns det någon koncensus som hur vi ska benämna orter med de japanska benämningarna 市 (shi), 町 (chō) och 郡 (gun)? Japans prefekturer föreslår stad, samhälle resp. landsbygdsdistrikt medans det i listan finns en rubrik Municipaler som går till Municipalsamhälle. Om jag förstått det hela rätt är alla tre nivåerna att jämföra med svenska kommuner. Jag skrev "Nagakute är en kommun..." i artikeln om Nagakute. Att använda samhälle där tycker jag lät mer som att det skulle vara en tätort i en annan kommun utan eget politiskt styre. /Arvelius 17 augusti 2007 kl. 17.48 (CEST)

Har just haft den diskussionen (se Användardiskussion:Rotsee). Där landade vi i att (i likhet med flera översättare till svenska) skriva Shi-cho-son (市町村) i tur och ordning: 市/shi=stad, 町/machi=köping och 村/mura=by, eller med ett gemensamt namn samhällen. Tillkommer dessutom specialvarianten 区, som jag har brukat kalla innerstadskommun.
Sedan har vi specialdistrikten, och dem har jag kallat distrikt (郡, gun) respektive subprefektur (支庁, shichō).
Vad gäller todofuken brukar de kallas prefekturer eller län, på Wikipedia verkar prefektur ha blivit det vedertagna. Rotsee 30 september 2007 kl. 14.42 (CEST)
En sak till: 町 kan också referera till stadsdelar i kommuner, så håll tungan rätt i munnen!Rotsee 30 september 2007 kl. 14.46 (CEST)
Jag gjorde för ett tag sedan ett försök att klargöra den administrativa indelningen i artikeln Japans administrativa indelning. Själva hierarkin tror jag att jag fick rätt och det är nog inga uppenbara fel, men en del översättningar av områdestyper var knepigare. Hur översätter man till exempel 政令指定都市, serei shitei toshi? Har någon lust och tid att stämma av artikeln så vore det tacksamt. --Pjred 1 oktober 2007 kl. 23.25 (CEST)

Vi är dåliga på att sammarbeta[redigera wikitext]

Vad jag har märkt så består de flesta projekten här på wikipedia av ett fåtal personer som har det enda gemensamma att de ibland redigerar artiklar inom ett visst område. Så även här. Det skulle vara roligt att för en gång skull sammarbeta några stycken (så många som möjligt givetvis!) runt en artikel och försöka förbättra den så att den når upp till utmärkt-standard. Jag hoppas fler tycker som jag och att det finns en vilja att försöka sig på mera sammarbete. Vill ni vara med så ge gärna förslag på artikel som vi kan jobba på. Ett förslag är att det är en artikel som är tillräckligt bred att intressera flertalet av oss samt att det är en högprioriterad artikel. Det självklara valet borde enligt mig vara Japan eller Tokyo. Mason 27 november 2007 kl. 23.49 (CET)

Med min patetiska redigeringslista för tillfället har jag väl knappt yttranderätt i frågan. (Jag har fått ett extrajobb som tar min fd fritid, men jag återkommer.) Jag håller dock med från i somras när jag skrev några artiklar att de enda redigeringar jag fått som hjälp är robotar eller stavfel och då är det ganska tråkigt. För min del tycker jag dock att det är viktigare med bredden alltså att det finns rimligt bra artiklar om många frågor än att någon enstaka är putsad på till utmärktstatus. Jag skulle hellre se samarbeten av typen där man tar några viktiga artiklar av samma kategori och diskuterar vad som är det viktigaste innehållet för dem och så fixa upp de artiklarna.
Ett par förslag:
  • Japans regioner, de flesta innehåller bara lite statistisk info.
  • De 10 största städerna, väldigt varierande klass och innehåll.
Vis av mitt eget skrivande tycker jag ofta att när man hittar en bra källa får man info för flera artiklar i samma kategori så jag skulle tro att det finns samordningsvinster. Jag kanske kan bidra lite aktivt efter jul om tanken finns kvar då. /Arvelius 28 november 2007 kl. 15.21 (CET)
Hm det låter bra, 10 största städerna låter kul. Ett sådant här sammarbete tror jag kan bli väldigt fruktsamt. Antingen kan man dela upp arbetet att man väljer ut en artikel per person att arbeta lite extra i eller så delar man upp arbetet i områden tex någon skriver om kultur i alla artiklarna och någon annan ser till att utveckla mallar mm. Mason 28 november 2007 kl. 22.05 (CET)
Här är de tio största ifall någon vill kika: Tokyo, Yokohama, Ōsaka, Nagoya, Sapporo, Kobe, Kyōto, Fukuoka, Kawasaki, Saitama. Som ni ser finns det mycket att tillägga. Mason 28 november 2007 kl. 22.23 (CET)
Bra initiativ! Jag är inte så duktig på mallar och sådant, men kan ta på mig att översätta avsnitt från japanska Wikipedia och att lägga in listor på administrativa områden. Rotsee 30 november 2007 kl. 22.26 (CET)
Föreslår dock att Tokyo slås ihop med Tokyo prefektur, alternativt görs om till en artikel om stadsdelen Tokyo. Rotsee 1 december 2007 kl. 00.01 (CET)
Nej, staden och prefekturen bör ha separata artiklar. Staden Tokyo definieras normalt av det så kallade ku-området, det vill säga av 23 små, administrativa enheter (ku). Prefekturen omfattar ytterligare ett antal städer (shi) som ju inte ingår i staden Tokyo, så varför det hela skulle klumpas ihop under Tokyo fattar jag inte riktigt. Det är inte konstigare än att man har en artikel för Stockholm som avser staden, och Stockholms län för den större administrativa varianten. --Pjred 1 december 2007 kl. 00.41 (CET)
Du har rätt, jag har däremot skrivit om inledningen för att återspegla detta, samt tagit bort de siffror ur faktarutan som gällde prefekturen och bytt karta. Vi kan väl fortsätta diskusisonen på Tokyo-sidan. Rotsee 1 december 2007 kl. 00.51 (CET)
Jag tycker det verkar som att det finns gehör för iden om 10 städer. Jag skapar en samarbetssida för att hålla protokoll Wikipedia:Projekt Japan:10 städer. När jag såg listan ovan känns et om att de åtta första har högre dignitet. Jag föreslår att vi inte går helt strikt efter storlek utan byter Saitama mot Hiroshima som är marginellt mindre men mycket mera känd och troligen har mångfalt fler sökningar av historiska skäl. Nu kan vi väl fortsätta den här diskussionen på Wikipediadiskussion:Projekt Japan:10 städer. /Arvelius 1 december 2007 kl. 02.51 (CET)

Förlag på nya mallar[redigera wikitext]

Jag har gjort ett nytt förslag till mall för prefekturer. Se Malldiskussion:Japansk prefektur. Testa och kritisera. /Arvelius 23 februari 2008 kl. 14.16 (CET)

Jag gjorde ett förslag till en andra karta för städerna också, automatisk den här gången. Se Malldiskussion:Infobox japansk stad. Testa och kritisera. /Arvelius 24 februari 2008 kl. 15.46 (CET)

Språkhjälp (främst) om Knuttimring i Japan[redigera wikitext]

Hej! Jag håller på med artikeln Timring och då är det så att denna teknik återfinns förutom i Europa (och exporterad till nordamerika) också i Japan och Kina. Jag har hittat några commonsbilder på så vitt jag förstår 2 byggnader, som nu finns på: japanska knuttimmerbyggnader. Olyckligtvis är beskrivningarna av den första byggnaden bara på japanska (och användaren som lagt upp dem verkar vara blockerad), så det vore väldigt bra om någon av er som kan språket kunde skriva en sammanfattning av några av beskrivningarna på förslagsvis engelska på bildsidorna. Tack på förhand! Taxelson 18 augusti 2008 kl. 15.40 (CEST)

Husen på bilderna är tydligen från en tv-serie (Kita no kuni kara), som spelades in i Rokugo-skogen (japanska: 麓郷の森?, Rokugō-no-mori). Texten under är den japanska wikipediaartikeln om Rokugo-skogen. Tv-serien var visst en riktig långkörare (1981-2002) och husen på bilderna är sådana som käraktärer i serien byggde under seriens gång (handlingen i korthet: Tokyofamilj flyttar till mitt i ingenstans på Hokkaido, bygger sina egna hus, får barn som också bygger egna hus, bildar ett litet minisamhälle. Tänk en japansk "Hem till byn"). Husen verkar nu ha blivit turistattraktioner. Googlade och fick upp detta om skogen på engelska. Tyvärr står ingenting om byggtekniken. Hoppas att du kan hitta information någon annanstans!
/Rotsee 18 augusti 2008 kl. 16.11 (CEST)
Nu såg jag att det finns en japansk wikipediaartikel om timmerstugor (iw-länkad från "Timring"). Maruta-koya (丸太小屋) eller med ett engelskt låneord logu-hausu (ログハウス) heter det visst på japanska. Tekniken inlånad till Japan via Nordamerika, populär på 1970-talet. Däremot finns visst en snarlik metod, azekura, som använts åtminstone sedan Naraperioden på 700-talet. Den finns beskriven i den engelska wikipediaartikeln om Shōsōin. I Britannica finns den beskriven som azekura-zukuri. Kanske rent av en egen artikel? /Rotsee 18 augusti 2008 kl. 16.35 (CEST)
Tackar så hjärtligt. Husen från TV-serien är kanske inte så intressanta då. Jag blev förvisso lite fundersam över att hitta så uselt hantverk - kändes inte som någon genuin tradition. Tack för förklaringen. Azekura och "stolphärbret" i Nara var uppenbarligen vad min referens åsyftade (Ibland är WP fantastiskt!). Visst kan man tänka sig en egen artikel om detta (fast jag kan inte skriva den). Så här långt tycker jag dock det har ett mycket stort värde att den japanska (och kinesiska?) traditionen finns med i artikeln om timring. Jag vore dock tacksam om du ville putsa min text om detta på Timring#Utbredning, eftersom jag inte är säker på vad som är vad i de japanska uttrycken och därför kan ha rört ihop... Tack! Taxelson 18 augusti 2008 kl. 18.28 (CEST)
Fixat! Bra avsnitt, Wikipedia:Globalt perspektiv ligger mig varmt om hjärtat. Rotsee 19 augusti 2008 kl. 08.33 (CEST)
Tack så mycket - vad bra det blev! Taxelson 19 augusti 2008 kl. 09.56 (CEST)

Japanska perioder, artikelnamn[redigera wikitext]

habj skriver på Diskussion:Japanska perioder:

Artikeln kanske kunde få ett mer beskrivande namn? "Japansk tideräkning"? "Japanska kejserliga regeringsperioder"?

Några förslag? //Rotsee 19 augusti 2008 kl. 13.16 (CEST)

Historietidslinjen[redigera wikitext]

När jag ändå håller på att gå igenom den japanska historian blir jag lite fundersam på tidslinjen i historieartiklarna. Indelningen känns inte helt bekant; är det någon som vet varför den ser ut som den gör? Varför Muromachi står under uppslagsordet Ashikaga (som jag aldrig hade hört)? Och hur de övergripande rubrikerna (första shogunatet, etc) är valda? Jag ska erkänna att jag bara läst sådant här i Japan, aldrig i Sverige, så jag är inte alls bekant med vad som är gängse svensk terminologi och indelning. //Rotsee 20 augusti 2008 kl. 08.00 (CEST)

Edit: Det där lät lite hårt - jag vet själv inte vilken terminologi som är bruklig i svensk undervisning, forskning, etc, men bilr nyfiken eftersom vår indelning på svenska Wikipedia skiljer sig mer från den gängse japanska än t.ex. den på engelska Wikipedia. //Rotsee 20 augusti 2008 kl. 15.49 (CEST)

Kina-projekt[redigera wikitext]

Jag vill inte konkurrera med detta projekt, men Kina och Japan överlappar en hel del och jag undrar om några av er skulle vara intresserad av att starta ett Kina-projekt eller en Kina-portal. Jag har försökt initiera en diskussion på Wikipedia:Bybrunnen#Kina-projekt.--Bothnia 2 september 2008 kl. 19.23 (CEST)

Jag lanserade förslaget med en Östra Asien-portal på projekt Kina. Skulle japanerna vara intresserade? Markus a 23 juli 2009 kl. 19.51 (CEST)

Veckans tävling[redigera wikitext]

Tänkte bara flagga för att veckans tävling som började idag är om Asien. Jag ska i alla fall se om jag kan få lös lite tid att skriva några artiklar. /Arvelius 27 juli 2009 kl. 22.00 (CEST)

Shōnen vs Shōnen-manga[redigera wikitext]

På en:wp finns artiklarna en:Shōnen (som handlar om ordet, definition och lagar kring japanska pojkar) och en:Shōnen manga (som handlar om manga för pojkar, precis som Shōnen här). Vill vi ha dessa båda artiklar? Och hur ska vi i så fall namnsätta artiklar? –dMoberg 12 augusti 2009 kl. 23.33 (CEST)

Förekommer ordet shonen verkligen utanför mangasammanhang på svenska? I annat fall tycker jag att det verkar överflödigt. //Rotsee 13 augusti 2009 kl. 09.25 (CEST)

Veckans tävling[redigera wikitext]

Nästa veckans tävling som börjar om några timmar (Wikipedia:Veckans tävling/100 000-städer) handlar om att skapa nya artiklar om alla städer i världen med fler än 100 000 invånare samt förlänga de artiklar som redan finns. Användare:Grillo har skapat listor [2]) över alla städer som antas ha fler än 100000 invånare, och de listorna har sedan dubbelkollats manuellt. En mycket stort antal japanska städer visade sig helt sakna svenska artiklar, Användare:Grillo/städer g-k#Japan, så om någon eller några från projektet vill delta i tävlingen finns det mycket att arbeta med.--Ankara 18 oktober 2009 kl. 22.22 (CEST)

Zen[redigera wikitext]

Zen är en av de tre artiklar på hela SVWP som haft kvalitetsproblem sedan 2006. Det vore fint om ni kunde hjälpa till och ta en titt på den. hejkompis (disk.) 23 mars 2010 kl. 09.00 (CET)

Artiklar som saknar Mall:Jap[redigera wikitext]

Dessa artiklar borde troligen ha Mall:Jap men saknar dem. Tyvärr kan jag inget om japanska så har väldigt svårt att hjälpa er men tänkte att catscan länken kanske duger som en start åt er. GameOn 8 november 2010 kl. 15.03 (CET)

Satsuma[redigera wikitext]

Skapade just den länge behövda förgreningssidan Satsuma, där det finns ett antal rödlänkar som borde fyllas på om någon känner sig hågad...--Bothnia (disk) 10 september 2012 kl. 01.09 (CEST)

Hur ska artiklarna namnges?[redigera wikitext]

Hej! Här har vi nu en pågående diskussion om namngivning av artiklar. Det handlar om hur mycket engelska, svenska, japanska (och vilken transkription) vi bör använda för att rätt tolka vår allmänna princip om minsta möjliga förvåning. Delta gärna i debatten, så kanske vi kan göra vår allmänna namnpolicy bättre. Den nu gällande policyn om återgivning av japanska är också rätt så kortfattad och lämnar mycket tolkningsutrymme.--Paracel63 (disk) 13 oktober 2012 kl. 15.02 (CEST)

Nu har ovanstående debatt utmynnat i en ändrad riktlinje, som finns publicerad på under "Namngivning av artiklar om enskilda verk". Riktlinjen syftar på en mer trogen återgivning av japansk kultur. Just nu verkar de flesta engagerade tycka att den kulturella trogenheten är viktigare än en allmän lokalisering, vilken i praktiken ofta inneburit engelska titlar oavsett om de varit officiella/välkända i Sverige eller ej. Se även nedan.--Paracel63 (disk) 7 november 2012 kl. 22.31 (CET)

Japansk namnordning[redigera wikitext]

Nu har Wikipedias allmänna riktlinje för japansk personnamnsordning ändrats. Den nya riktlinjen lämnar större frihet att välja japansk namnordning och visar hur vi bör förtydliga detta för läsarna. Dessutom finns ytterligare info/"riktlinje" här, under "Namngivning av artiklar om japaner".--Paracel63 (disk) 7 november 2012 kl. 22.31 (CET)

Osynlig kategori[redigera wikitext]

Hitflyttad från Användardiskussion:Paracel63. 12 januari 2013 kl. 15.09 (CET)

Jag har förstått att du, liksom jag, är aktiv i Projekt Japan och jag tänkte rådfråga dig om en möjlig förbättring till projektet. På initiativ av C.Nilsson införde vi på Projekt Kina nyligen en osynlig kategori, Kategori:WP:Projekt Kina, som kan fogas till alla artiklar och som gör det möjligt att följa alla ändringar som sker inom projektets intresseområde. För oss har detta inneburit ökad aktivitet och ökat intresse för att förbättra artiklarnas innehåll och kvalitet. Vi har i nuläget drygt 3200 artiklar som är sammanlänkade på detta sätt och det skapar en fantastisk överblick över vad som pågår. Tror du att detta skulle vara av intresse för Projekt Japan? Jag vet inte själv hur man skapar detta rent tekniskt, men är beredd att lägga in kategorier om och när vi skapar detta. Ta en funderare på detta och så kanske vi kan fråga någon mer teknisk kunnig om hur man genomför detta...--Bothnia (disk) 11 januari 2013 kl. 20.12 (CET)

Detta låter utmärkt. Kanske kan någon med boterfarenhet hjälpa oss med det. Artiklarna borde ju kunna identifieras utifrån att de alla redan bör vara kategoriserade i kategori:Japan eller någon av dess underkategorier. Detta får mig också att tänka på den möjliga olägenhet vi har med dubbelkategoriseringar; i dagsläget inkluderar mall:Infobox animanga en automatisk kategorisering. Har du någon åsikt om detta är bra eller dåligt. Och skulle det krångla till det för en bot?--Paracel63 (disk) 11 januari 2013 kl. 20.24 (CET)
(Redigeringskonflikt)Själva kategoriseringen gör vi lättast manuellt med Hotcat på ett par dagar om vi lyckas få med oss två tre användare som tar hand olika kategoriträd. Problemet är att skapa en osynlig kategori som passar projektet. Jag lade just in en blänkare på C.Nilssons sida och förhoppningsvis kan ha ge oss vägledning.--Bothnia (disk) 11 januari 2013 kl. 20.28 (CET)
En dold projektkategori har många fördelar, dels de som Bothnia nämnde, men även att nya användare får en bra översikt, folk som annars inte har så många artiklar i sin egna bevakningslista. En annan fördel är att man tillsammans med en huvudkategori kan använda verktyget CatScan för att se vilka projektrelaterade artiklar som även har åtgärdsbehov. Arbetet görs bäst manuellt eftersom vissa artiklar passar i kategoriträdet, men inte alltid i projektet. Felet vi gjorde med Projekt Kina var nog att inte skriva upp vilka kategorier som redan var kontrollerade. Det hade snabbat upp arbetet lite. Jag kan självklart hjälpa till att få igång kategorin i Projekt Japan. Detta är något som alla aktiva projekt drar nytta av. Mvh C.Nilsson (disk) 12 januari 2013 kl. 01.30 (CET)
Då tycker jag vi kör, kolla med Hangsna och de andra du har kontakt med, och så lägger vi upp en blänkare på Projekt Japan när kategorin är klar.--Bothnia (disk) 12 januari 2013 kl. 02.01 (CET)
Kul med intresset för projektet. Kort fråga: vilka artiklar passar i kategoriträdet men inte i projektet? Jag ser gärna ett tydligt exempel för att bättre förstå varför det här kategoriserandet bäst görs manuellt. Förresten, är det någon som har en åsikt om min fråga om autokategoriserandet i animanga-infoboxförsedda artiklar (se fråga ovan)? Mvh/P--Paracel63 (disk) 12 januari 2013 kl. 02.30 (CET)
Kategori:Japan i fiktion kan möjligtvis ha innehåll som inte alltid är helt intressant för projektet, fast det är svårt att bedöma, men tycker någon att något är av intresse så bör det såklart tas med. Angående automatisk kategorisering med hjälp av infoboxar, sålänge de absolut inte används till annat än vad kategorierna föreslår så ser jag inget problem. Men då gäller det också att kategorierna inte har underkategorier som kan vara aktuella så det blir dubbelkategorisering om det inte finns skäl till det. Jag har inget fast svar, det finns för och nackdelar, men det går att koda en infobox så en extra parameter kan stänga av kategoridelen om det skulle visa sig finnas ett behov.C.Nilsson (disk) 12 januari 2013 kl. 03.12 (CET)
Hej! Diskussionen är nu flyttad till projektet, där den nog hör hemma. Tack för förklaringar. Jag hjälper gärna till med manuella kategoriseringar, om det inte är görligt att låta göra det med bot. Om det endast är enstaka artiklar där kategorin inte passar in, kanske dessa kan tas bort genom HotCat? Dessutom har jag själv minimalt med tid (pga bl a mitt arbete) åt detta arbete förrän sent under januari. Stort tack för er förståelse.
Jo, C.Nilsson, det blir med nödvändighet dubbelkategoriseringar, när Mall:Infobox animanga används. Se bland annat Kategori:Anime (film) för hur ser det ser ut nu. Om dubbelkategorisering som princip är bra eller dåligt har diskuterats i flera vändor på Bybrunnen. Dubbelkategoriseringen vad gäller animanga-artiklar har diskuterats här och här. Stort tack om fler tar del i debatten och säger sin mening. Jag tycker själv dubbelkategorisering kan vara ganska praktisk. Den kan delvis motverka den otydliggörande uppbrytning i en mängd underkategorier som vissa (bland annat användare:J 1982) ägnar sig åt på Wikipedia. Men andra har haft andra åsikter i debatten.--Paracel63 (disk) 12 januari 2013 kl. 15.14 (CET)
Jag vet inte om det är en så bra idé att fjärrstyra kategorier från andra mallar som behandlar snävare områden. Men om det går att ansöka om en bot eller liknande kanske det skulle gå att göra fortare. Hur som helst hoppas jag som Japan-intresserad att vi lyckas hitta en lösning på detta...--Bothnia (disk) 14 januari 2013 kl. 01.45 (CET)
Instämmer. :-) Jag ägnar mig mycket åt animation, serier, film, geografi, musik, språk och historia, så Japan återkommer jag ofta till. Däremot är den kommande veckan ingen bra för tid för mig att påbörja större projekt. Jag hjälper gärna till med kategoriseringen om någon vecka, om det är manuellt jobb som ändå blir det enklaste.--Paracel63 (disk) 14 januari 2013 kl. 14.16 (CET)
Apropå inget, ett IP-nummer tog för ett dygn sedan bort kategoriseringen via mallen som nämns ovan och lade samtidigt in kategoriseringen i artiklarna istället. Se förklaring på Malldiskussion:Infobox animanga/Film. Stort tack för de väl använda timmarna! :-)--Paracel63 (disk) 14 januari 2013 kl. 14.35 (CET)

Vi är nu uppe i 1125 kategoriserade artiklar, vilket är fantastiskt, men arbete verkar ha stannat av litet de senaste dagarna. Jag vet inte om det är värt att vänta på att en bot kommer igång utan föreslår att vi fortsätter att beta av kategoriträd allt eftersom. Jag har gått igenom ett flertal kategorier inom historia och fortsätter kanske inom geografi när andan faller på. Men vi behöver göra ett ryck till!--Bothnia (disk) 18 januari 2013 kl. 04.37 (CET)

Själv har jag haft brist på tid för Wikipedia senaste tiden, men jag ska försöka dyka på det lite mer under kvällarna. Det är som du säger bra att göra ett ryck, så bevakningslistan dränks i kortare perioder istället för över en längre tid. C.Nilsson (disk) 18 januari 2013 kl. 11.25 (CET)

Okej, nu har jag kört på några pass idag. När det gäller Kategori:Kultur i Japan så är det bara Kategori:Anime- och manga-kultur kvar, nån får gärna köra på där som har ett bra tänk med vad vi ska ha med Vissa underkategorier där är körda och hittar ni någon sådan och jag har lagt in projektkategorien i den så räkna med att den och alla under är genomgångna. Kategori:Japans geografi är helt klar. När det gäller Kategori:Japaner så är det "bara" idrottare kvar, den kan jag ta hand om. Vilka kategorier är kvar mer än detta? Det kan inte vara så mycket mer va? /Hangsna (disk) 1 februari 2013 kl. 23.07 (CET)

Kategori:Japans militär, Kategori:Natur i Japan, Kategori:Religion i Japan, Kategori:Japans samhälle, Kategori:Sport i Japan, Kategori:Turism i Japan, Kategori:Vetenskap i Japan, Kategori:Japanmallar och Kategori:Japanstubbar. Tror det är allt som är kvar. C.Nilsson (disk) 2 februari 2013 kl. 00.05 (CET)
Hejhopp! På något vänster hittade jag denna diskussion och då jag inte har något vettigt för mig tänkte jag att jag kunde försöka gå igenom Kategori:Sport i Japan. Kanske lite onödigt inlägg, men tänkte bara meddela detta för att undvika dubbelarbete eller redigeringskonflikter. //Hastaro (disk) 2 februari 2013 kl. 00.19 (CET)
Ha! Insåg inte hur stor kategorin var... Men i alla fall, ett till onödigt inlägg: Läste mitt förra inlägg och tyckte det såg ut som att jag försökte ta över kategorin så att ingen annan fick skumma igenom och lägga in där. Menade självklart inte så, men vart olyckligt formulerat och jag kan helt ärligt inte förklara på något vettigt sätt, är för trött. Go'natt! Imorgon blir det till att kategorisera från min sida... ;) //Hastaro (disk) 2 februari 2013 kl. 01.32 (CET)
Hastaro ;) Kör på du bara med det du vill. Vi gör så att vi sätter projektkategorien i de kategorier vi är klara med, så enklast är väl att "jobba ner på djupet" och sen märka de klara kategorierna "baklänges". C.Nilsson: Okej, det verkar inte så farligt, flera stubkategorier har jag tagit eftersom de även ligger i de kategorier de tillhör (författarstubbar ligger som en kategori i författare exempelvis). Militären borde inte vara så mycket, personerna är ju redan tagna där. Skönt att det närmar sig målet! /Hangsna (disk) 2 februari 2013 kl. 09.34 (CET)
Idrottare klara och därmed Japaner efter yrke klara. Hastaro hade gjort ett jättejobb där! /Hangsna (disk) 2 februari 2013 kl. 15.50 (CET)

Fotboll/sport[redigera wikitext]

Det finns en hel del proffslag med utländska spelare, jag har valt att inte ta med dessa då jag inte anser att de är relevanta för projektet. Kategorierna över spelare och tränare tar jag dock med eftersom det kan vara intresse att bevaka dessa,. även när de är tomma på inhemska spelare. C.Nilsson (disk) 19 januari 2013 kl. 15.33 (CET)

Samma sak med budosporter i mitt hörn. Jag har valt att inte lägga in en massa budoklubbar i kategorin. Måste ändå säga att jag är imponerad av hur mycket våra budoentusiaster lyckats lägga in. Mycket av materialet är intressant för vidare kretsar så jag har lagt in extra kategorier för att öka synligheten.--Bothnia (disk) 19 januari 2013 kl. 16.33 (CET)
Superbra jobbat allihopa! Vilken suverän överblick man får över alla Japan-artiklar med den nya kategorin. En sak som jag funderat på är om vi inte borde bygga ut önskelistan litet?--Bothnia (disk) 2 februari 2013 kl. 17.13 (CET)

Robotgenererad lista[redigera wikitext]

Jag vet inte hur användbart detta är men på Användare:HangsnaBot/Saknar projektkategori Japan finns en lista genererade med bot över de artiklar och kategorier som ligger i en kategori som har Kategori:WP:Projekt Japan men i sig själva inte har projektkategorin. Det fungerar så att jag manuellt har kopierat de 798 kategorier (samt även Kategori:Japan) som har projektkategorin och lagt i botkoden. Roboten öppnar en kategori i taget, kikar på de 5000 senaste ändringarna i artiklar i den kategorin (och får således med nya artiklar som hamnat i kategorin) och kollar om dessa artiklar innehåller texten [[Kategori:WP:Projekt Japan]]. Om artiklarna (eller kategorierna i den genomsökta kategorin) inte innehåller den texten så läggs de i listan. I denna lista finns det således en blandning av kategorier och artiklar. Det är även så att en kategori (exempelvis Fotbollsspelare i Xyz-laget) kan (och bör) ha projektkategorin men innehåller samtidigt artiklar som inte bör ha projektkategorin. Dessa artiklar kommer således även att listas här men de är ju inte "fel". Det skulle därför vara olämpligt att lägga till dessa artiklar i projektkategorin. Om något är oklart så får ni gärna säga till.

Denna lista bör gås igenom på något sätt för att se så att vi inte har missat något som borde ligga i projektkategorin. Att generera listan denna gång tog ca 40 minuter, säg till om jag ska genererar om den. /Hangsna (disk) 8 februari 2013 kl. 12.20 (CET)

Veckans tävling: Asien[redigera wikitext]

Blue Asia.svg

Veckans tävling handlar denna vecka om Asien. Det är helt okej att bara skriva om Japan om man vill det! Vinnaren får en specialdesignad rosett att sätta på sin användarsida. Välkomna in på tävlingssidan. /Hangsna (disk) 4 februari 2013 kl. 00.07 (CET)

Wikipedias Asien-månad[redigera wikitext]

November 2015 är Wikipedias Asien-månad. Arvelius (diskussion) 13 november 2015 kl. 23.42 (CET)

Japanska kungligheter[redigera wikitext]

Hej! Jag är inte så insatt i hur namngivning av japanska kungligheter fungerar men har lagt märke till att det inte verkar vara riktigt konsekvent på svwp, se t.ex. Kategori:Japanska prinsessor. Skulle någon av er kunna tänka sig att slänga ett öga på detta eller åtminstone förklara för mig vilken stil som ska användas. Allt gott, Ariam (diskussion) 22 februari 2017 kl. 10.52 (CET)

Jag var inne på samma artiklar i går, men hann inte klart. Artiklarna på enwp är en bra utgångspunkt, så i en av artiklarna satte jag namnet på den avlidna prinsen (som just nu saknar artikel) till Norihito, Prins Takamado, dvs Namn, Titel. Endast ett par per gren kan vara t ex Prins/Prinsessa Takamado vid ett visst tillfälle. Barnen är "Prinsessa XXX av Takamado". Detta är dock min tolkning baserat på enwp. Om någon är djupare insatt så är jag djupt tacksam! Kitayama (diskussion) 22 februari 2017 kl. 11.05 (CET)
Tack för svar! Det som gör mig fundersam är att det inte verkar som att vi tidigare har följt den engelska namnstandarden, t.ex. heter vår artikel Aiko inte "Aiko, prinsessan Toshi". Sedan undrar jag om det inte borde vara prinsessa och prins med litet P om man kör enligt standarden Namn, titel. /Ariam (diskussion) 22 februari 2017 kl. 13.41 (CET)

Notice of proposed global replacement (please translate)[redigera wikitext]

The version to be replaced
The replacement

There is a proposal on Commons to globally replace an image, which is relevant to this WikiProject. Please voice your opinion at Commons here.Guanaco (diskussion) 23 juli 2017 kl. 23.09 (CEST)

Översättning av namn[redigera wikitext]

Hej

Är Googel's Översätt avändbart för att översätta namn på japanska personer?

T.ex. 三谷哲康 blir Mitani Tetsuyasu

Voyager85 (diskussion) 30 januari 2018 kl. 16.23 (CET)

@Voyager85: Nej, man måste veta namnets skrivning med hiragana-tecken för att kunna göra en korrekt translitterering. Samma kanjitecken kan läsas på olika sätt, för personnamn t o m på personens egen preferens (har ett sånt fall i familjen). Har man tur finns personen på jawp och då finns hiragana-skrivningen där. Kitayama (diskussion) 30 januari 2018 kl. 17.40 (CET)
I det specifika fallet tror jag det är rätt. Tetsuyasu Mitani (Mitani är efternamn). Personen finns här: [3]. Kitayama (diskussion) 30 januari 2018 kl. 18.07 (CET)

Rekommendation för transskribering?[redigera wikitext]

Hittar inga rekommendationer för transkribering av japanska till svenska. Finns det någonstans? I mitt specifika fall funderar jag på om jag skall skriva artikeln om denna sjö på svenska wikipedia skall jag lägga den under Touyasjön eller Tōyasjön? Kr-val (diskussion) 18 september 2018 kl. 12.42 (CEST)

Antingen Toyasjön (utan makron i artikelnamnet), men Tōyasjön i artikeln eller Tōyasjön både i titel och artikel. Bägge tillvägagångssätten används. Touyasjön avråder jag från. Kitayama (diskussion) 18 september 2018 kl. 16.37 (CEST)
Här finns mer om detta Wikipedia:Återgivning av främmande språk#Japanska. Kitayama (diskussion) 18 september 2018 kl. 17.11 (CEST)
Tōyasjön används i Lista över sjöar i Japan. Kitayama (diskussion) 18 september 2018 kl. 17.12 (CEST)
Se där, där stod det ju! Tack! Ang. sjölistan så är det jag själv som skapat den för ett tag sedan. --Kr-val (diskussion) 19 september 2018 kl. 08.29 (CEST)
@Kr-val: Om du känner för att uppdatera listan så finns numera en källa som går ner till 1 km² (den gamla gick ju bara till 4 km²). [4]. Kitayama (diskussion) 19 september 2018 kl. 09.21 (CEST)