Wikipediadiskussion:Projekt Psalmer-1/mallar

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

OBS att denna sida inte längre används ! Den har ersatts av diskussionssidan i Nya Projekt Psalmer och är alltså bara en arkivsida.


Denna sida bör samla alla diskussioner om utformning av mallar som används i projekt Psalmer

Till alla

Ledsen att de omfattande flyttningarna skapar en (tillfällig) förvirring men att få alla sammanhörande diskussioner på ett ställe uppväger förhoppningsvis de kortvariga nackdelarna.


Allmänt om projektets mallar[redigera wikitext]

Länka text/noter/musik till psalm[redigera wikitext]

Mallen ska användas för att skapa länkar till Text / Noter / Musik för en viss psalm som listas på en rad med länk till artikel om psalmen. Huvudsaklig användning är i uppräkningen av olika psalmer som ingår i en vis psalmbok


Mall: Txxnomu[redigera wikitext]

Mallen finns här

Aktuellt utseende Hela världen fröjdes Herran  Text  Noter Musik

Nyheter[redigera wikitext]

  • Kan nu användas i alla situationer - oberoende av vilka hänvisningar som finns. se här
(men skall bara användas för länkning till "text" om sådan finns! dvs inte till tomma målsidor) /Damast

Diskussion[redigera wikitext]

Såg någon diskussion om att kunna använda mallen även om det saknas publicerad text, men noter och musik finns. Jag har för mig att det går även som mallen ser ut nu. Minns ju bara inte var jag testat det! men genom att direkt efter angiven titel skriva |n= så hoppar den liksom över textlänken i klarskriften. För Runeberg kan man ange samma URL-länk under både |t=URL|n=samma URL om texten inte finns på wikisource (vilket den ju bara gör för en liten bråkdel av alla 1500 som är inlagda nu och med de upphovsregler som finns lär många förbli utan text långt efter vår egen död...--Damast 19 maj 2006 kl.21.54 (CEST)

Problem[redigera wikitext]

Jag har lagt till Herren Lever 1977 under dagen och där funnit en del problem (för mig?) med Txxnomu-mallen just vad det gäller att särskilja text som gäller artikeln på WP, text som finns på wikisource och text som finns på en extern länk. Det var ju där vi skulle spara på vårt besvär och internet-utrymmet. Finns psalmtexterna redan publicerde så ska vi ju inte behöca sitt och knacka in psalmtexterna här också. För Svensk söndagsskolsångbok 1929 behöver vi ju genomgående enbart skriva WP-artiklar. Men Text--> leder läsaren till Wikisource. Samma sak inträffar för Herren Lever 1977. För de texter där översättningarna är gjorda under senare delen av 1900-talet så kan vi kanske lika gärna hänvisa till den engelska texten från 16-1800-talen? Bara för att bjuda läsarna på något menar jag.Agneta 19 maj 2006 kl.21.37 (CEST)

Ögnade som hastigast för att se var du haft problem men hittade bara helt korrekta länkar till wikisource, till psalmskatten och till noter på den finska sidan. Det ser ju ut som du har full koll på hur man gör. Var hade du problemen, lite svårt att hitta dom (ungefär som alla trådar vi diskuterar överallt)--Damast 19 maj 2006 kl.22.01 (CEST)
Jag hade smygrättat - därför såg du inte problemet --Dr Fredrik Haeffner 20 maj 2006 kl.18.44 (CEST)
Nja, full koll har jag inte på Txxnomu. Men det är helg nu. och jag är lite trött. Återkommer.Agneta 19 maj 2006 kl.22.07 (CEST)

ID för psalmbok[redigera wikitext]

Mallen finns här med namnet Psabok.

Mallen används för att slippa skriva fullständig titel på en psalmbok. Den ger i utbyte mot en definierad ID den fullständiga titeln för en psalmbok i klartext. Anropet görs med en "ID" för vald psalmbok.

Exempel: {{Psabok|SSS1929}} ger   Svensk söndagsskolsångbok 1929

Aktuellt status[redigera wikitext]

Namnet är Psabok. I mallen ingår alla ID och klartexter. Dessa fylls på nu och ID definieras.

Psalmböcker som bör infogas i mallen[redigera wikitext]

För att kolla vad som redan finns med kolla mallen här

--- Första listan

  • Fler som saknas: Cecilia 1986, Psalmer och Sånger 1987, Segertoner 1988 och Frälsningsarméns sångbok 1990. Nu har vi inte texter inskrivna på Cecilians tillägg. Kan man tills vidare låta mallen gå till den artikel som jag har för mig heter 1986 års Cecilia-psalmbok för att sedan ändra "mål" när vi skrivit in psalmer ur deras tillägg. I praktiken kommer vi alltså inte använda den som anrop (den innehåller ju inga psalmer alls), eller kommer den se röd ut om dess mål (tillägget) är rött?--Damast 18 maj 2006 kl.22.38 (CEST)

Är med i mallen[redigera wikitext]

Att kolla[redigera wikitext]

  • Musik till Frälsningsarméns sångbok 1945 (enligt nedan) Musikupplagor kan med fördel ha ett anrop som MFA1945 i det här fallet (vi har flera böcker där bara musikupplagan finns tillgänglig och behöver kunna utgå från dem istället för dess psalmbok) --Damast 20 maj 2006 kl.10.38 (CEST)
Naturligtvis. Föreslår dock ID "FAM" (Frälsningsarmén - musikutgåva) enligt logiken huvudord först så sortering blir rätt --Dr Fredrik Haeffner 20 maj 2006 kl.10.45 (CEST)
Helt OK! men den bör väl i så fall kallas "FAM45" eftersom det finns flera årgångar av "Musik till Frälsningsarméns sångbok ..." (t.ex. 1907 och 1978) Tubaist 20 maj 2006 kl.10.53 (CEST)
"FAM1945" eller möjligen "FAM945", jag har sagt absolug NEJ till tvåsiffriga årtalsangivelser som standard. (Kolla en sida som Sångböcker för söndagsskolan, det är fullständigt omöjligt att behöva memorera att Andeliga sånger för barn hör till 1800-talet och inte till 1900-talet)--Damast 20 maj 2006 kl.11.11 (CEST)
Innan det ryker en säkring - jag har bytt samtliga ID i provmallen till 4-siffriga årtal - se här
TACK! *ler* och till slut kom jag ju på varför det var så viktigt med... (hann du kolla sidan med alla söndagsskolspsalmböcker?)--Damast 20 maj 2006 kl.22.10 (CEST)
Jo, jag läste halva sidan söndagsskola och noterade glatt att nästan alla är röda länkar så jag hoppas verkligen att jag slipper skriva nya mallar med 30 rubriker vardera för var o en av dessa böcker :-( --Dr Fredrik Haeffner 21 maj 2006 kl.00.33 (CEST)
Såg idag hur du gjort mallen för rubrik-anropet så jag förstår dig, men tänk dig oss då! Vi som avser att förteckna alla verserna med! *skratt* Hälften av dem ska vi nog få till så småningom i alla fall, alla finns kanske inte att få tag i.--Damast 21 maj 2006 kl.17.41 (CEST)
Jag skulle gärna vilja ha med Musik till Frälsningsarméns sångbok 1945 i listan. Det finns ingen artikel om den ännu men jag har länkat några sånger till den redan, bland annat:
och flera kommer med senare. Tubaist 20 maj 2006 kl.10.29 (CEST)

(Slut på infogning från Testsida)

Diskussion[redigera wikitext]

Det mesta av diskussionerna har hittills förts i samband med mallen Länka en psalm till psalmbok

ID för psalmboksrubriker[redigera wikitext]

Enda klara mallen finns här.

Exempel: {{SSS1929rub|25}} ger XXV Nykterhetssånger

Syfte rubrikmallar[redigera wikitext]

Anropet görs med en "ID" (talet 25 i exemplet ovan) för vald psalmboksrubrik och returnerar rubriken i klartext. Man sparar skrivtid och undviker stavfel etc. Denna kommer nog enbart att användas som stödmall dvs inuti andra mallar och inte direktanvändas i artiklar.

Aktuellt status rubrikmallar[redigera wikitext]

En mall är klar - se ovan. För övriga behöver vi diskutera principer för hur ID ska konstrueras.

Diskussion rubrikmall[redigera wikitext]

Länka en psalm till psalmbok[redigera wikitext]

Mallen finns här med namnet Psbref.

Exempel: Svensk söndagsskolsångbok 1929 som nr 25 under rubriken "III Guds kärlek och omsorg"

Mallen kan användas under rubriken "Publicerad i" i en artikel om en psalm för att ange att psalmen ingår i en viss psalmbok.

Mallen ger en standardformaterad rad med länk till en psalmboksartikel, inklusive den avdelning inom artikeln där psalmen finns, anger vilket nummer psalmen har där och under vilken rubrik den står i boken.

Användning[redigera wikitext]

Anropet görs med en "ID" för vald psalmbok, ett id-nummer för vald psalm-karaktärs-rubrik och psalmnumret.

id-nummer för vald psalm-karaktärs-rubrik definieras i en separat mall - en för varje psalmbok.

Aktuellt status[redigera wikitext]

Namnet är Psbref. Grundlayout är diskuterad och upplagd. Layoutförändringar är enkelt gjort inom rimliga gränser. Kan börja användas på prov i Svensk söndagsskolsångbok 1929 (den enda som f.n. har färdig rubrikförteckning) --Dr Fredrik Haeffner 21 maj 2006 kl.17.26 (CEST)

Byt namn till Psalmbok, proppskåpet du vet *skratt* --Damast 21 maj 2006 kl.17.31 (CEST)
Här avråder jag mer bestämt. Namnet Psalmbok är alldeles för allmänt och då låser vi ett namn som är mer adekvat för en senare mall. Jag har redan skapat en ny som heter Psabok (översätter ID till klartext) som är en mycket mer meriterad kandidat till namnet Psalmbok - men som du ser undvek jag det även här av samma skäl. --Dr Fredrik Haeffner 21 maj 2006 kl.18.15 (CEST)

Diskussion[redigera wikitext]

Inledande förslag[redigera wikitext]

(avsnitt hitflyttat från tillfällig diskussionsplats Projektets huvudsida

Under "Publicerad som ..." brukar finnas ett antal rader som punktad lista. Formuleringarna och uppgifterna är ganska lika för de flesta sådana rader. För att säkerställa en gemensam layout på dessa rader föreslår jag att en mall används. Jag gör den gärna om ni spec:ar hur standarden ska se ut och vilka uppgifter som alltid / ibland ska vara med --Dr Fredrik Haeffner 12 maj 2006 kl.08.29 (CEST)

Jag vet att önskemålen finns om mall för detta, men jag tror faktiskt inte att det låter sig göras värst enkelt då variablerna är för många.
  • vi har inte tillgång till rubriken i alla psalmböcker där psalmen är placerad.
  • antalet olika psalmböcker som ska kunna namnges är mycket stort och stavningarna/ordvalen sällan gissningsbara liksom, utan behöver vara just vad boken heter och dess utgivningsår (inte tryckår) i klartext, även om artikelnamnet kanske bara har utgivningsåret via redirect.
  • Pga många psalmers olika titelrader genom utgivningarna behöver IBLAND kompletteras med det i listan, men sällan som standard.
  • Vissa psalmer är samma psalm, men i olika personers översättningar, vilket behöver anges i listan för att inte blanda ihop upphovsfrågor och för att tydligt ange vilken psalmbok som använder vilken översättning.
Däremot tror jag det kunde vara önskvärt att samla just en grunduppsättning av "publicerad som"-varianterna i en egen arbetssida som man lätt kommer till när man skriver och gör en förhandsgranska... den som finns på lathunden nu skulle behöva ses över... rent statistikt tror jag vi har belägg för att två grupper av grunduppsättningar är önskvärt, en där alla årgångar (inklusive 1921) ur den svenska psalmboken finns och en med alla, inklusive svenska psalmboken, ordnade rent kronologiskt utifrån utgivningsår.
jag är sannolikt helt utan dator från ikväll till kl 23 på måndagkväll pga skolresa till Göteborg, så jag skulle uppskatta om ni i tveksamma lägen avvaktar lite med beslut och inte har så bråttom. Utan att förhäva mig på något som helst sätt så har jag ganska god insyn i merparten av psalmartiklarna och dess uppbyggnad/undantag osv.
--Damast 12 maj 2006 kl.10.26 (CEST)
Njaäe - jag hade nog tänkt något i denna stilen mall:Haetest som anropas med ID för boken + psalmnumret + rubriken -klart !. Ett exempel finns här. -Dr Fredrik Haeffner 12 maj 2006 kl.13.04 (CEST)
Jag tittade på både Haetest, som var "privat", och på "här" vilket jag tyckte verkar mycket smidigt. När det gäller just rubriktexterna så är ju de en ganska stor mängd. Ibland med vissa likheter och ibland helt åtskilda. Ibland är likheterna med små skillnader mest en fråga om moderninseringar och andra gånger är det religiös innebörd i rubrikerna. Men kanske ska dessa rubriker vara något slags egen kategori eller en slags lista att hämta ur? Likaså var min tanke på de psalmböcker som har ett gemensamt namn som Sionstoner att om man klickar på den så får man en valmöjlighet mellan de olika årgångarna. Det har ju varit en del svårigheter för just den innan det blev klart att inga förändringar egentligen skedde 1908 och 1912, som är tryckår. Svenska psalmböckerna har ju en del variationer men med stora hopp. FA:s relativt många mindre sånghäften har ju olika kaliber i meningen att vissa är utgivna som mer ordinära psalmböcker som höll under många år, medan man samtidigt använt många separata häften med "extra"-psalmer.
Ett annat problem som jag återkommer till här (medan jag mins det) är klyvningen i kategori:psalmförfattare och kategori:svenska psalmförfattare. och kategori: signaturer psalmförfattare. Där skulle jag vilja ha en kategori och kunna klicka mig in direkt i alfabetet för att hämta en författare, en kompositör eller ett psalmnamn. Det centrala är ju att psalmen ska vara på svenska. Sen kan det ju vara en amerikan som översatt till svenska.
Damast! Du ska ha det så trevligt nu på din resa och absolut inte oroa dig för att vi flytta om så att världen rasat tills du är åter på måndag morgon. Koppla av och njut. Ha kul. Agneta 12 maj 2006 kl.13.39 (CEST)
Agneta: Antar att du med "privat" avser texten på min testsida. Den har inte med testen att göra. Den är enbart avsedd att hålla klåfingriga raderare borta... Av ditt resonemang ovan blir jag inte klar över vad du vill ha. Kan du utveckla lite mer konkret ? Tänk på att jag inte varit med i era tidigare resonemang. --Dr Fredrik Haeffner 12 maj 2006 kl.17.50 (CEST)
Med "privat" menade just den texten du jobbade med och inte ville ha raderad. Med "här" menade jag ditt blå "här", där jag kunde se och testa lite. Nu har jag prövat lite i "mina" hjärtesånger, fast tog då den mallen med bara ett x för att se hur layouten blir. Jag har sparat både hela med alla exempeltexterna inskrivna och så har jag gjort en som jag kan kopiera och tömma på alla tänkbara länkar som jag inte behöver, men fylla i sen. Titta Hjärtesånger 1895 hur jag har gjort från nr 1-39 (jag skriver spontant Nr eller nr och det är en helt vedertagen förkortning, jag föredrar den istället för upprepningen. Det finns andra vedertagna förkortningar som är svårare och därför bör skrivas ut). Kan jag klämma in ett x till bara? Eller var det XX? Agneta 12 maj 2006 kl.19.33 (CEST)
åter måndag natt var det... ankomst ensam hem med två trötta barn kl 22 som ska upp kl 06.15. Tveksamt om jag mäktar/hinner något wiki ikväll, har två par byxor att lägga upp också plus packa och fixa en logga... Testet är på god väg, men jag vill hellre se "Nr" än klartexten nummer som bara gör raden längre (även om wikin inte har förkortningar är den av så upprepande slag att det inte skadar... kan rubikerna kopplas till en nummerangivning av rubrik (om vi lägger in nummer på rubrikerna... tänker bla på 1819 års psalmbok som har kompletta rubriker angivna, dvs långa! Nu tvätten, sen loggan och byxorna... kanske lite wiki vid 21.15 en stund--Damast 12 maj 2006 kl.16.47 (CEST)
Texten är ordagrant plankad från din egen "kopiator". Jag tycker också "Nr" skulle se bättre ut - jag är alltid för att de viktiga orden ska på ett naturligt sätt framträda i texten - det ökar både förståelse och läshastighet. Helst skulle jag vilja se formatet

== Publicerad i ==

  • Psalmisten som nr 213 under "Advent" med titel Herre Gud som kommer
  • Sions sånger som nr 13 under "Hösten", vers 3 från originalet saknas

Här kan första delen med fördel göras standardiserad och med förenklat arbete m.h.a. mallen - ev kommentarer utöver mallen är ju bara att skriva på samma rad efter mall-anropet - så här:

  • {{Haetest|SA|13|Hösten}}, vers 3 från originalet saknas

Provmallen Haetest ska naturligtvis döpas om när den är färdig och innehåller nu en handfull olika böcker som jag tog på måfå från Damasts "kopiator". Den kan lätt ta flera men jag rekommenderar (av tekniska skäl) max ca 10. Jag kan dock göra flera mallar av samma slag med ytterligare varianter. Kanske kan ni se olika grupper, som t.o.m. kanske ska ha lite olika textformat (t.ex. en variabel mer eller mindre). Enklast är ju då att man har en papperslista på bordet med ID för olika böcker så slipper man växla data-fönster så mycket. Att Wp inte ska använda förkortningar tycker jag är en dålig och svagt motiverad ("det finns gott om minnesutrymme") regel. Det finns flera tillfällen där förkortningar är stilistiskt bättre än fulltext. Du kan lugnt resa till Götet - vi ska passa på att byta ut allt under tiden :-) Men innan du åker vore det bra med lite direktiv att jobba efter - ett par krångliga önskemål duger bra :-) --Dr Fredrik Haeffner 12 maj 2006 kl.17.50 (CEST)

Jag var inne och tittade på Mall:Haetest och jag tycker att idén får helt klart godkänt. När det gäller Frälsningsarméns alla olika sångböcker så kanske man kan kalla dem FA90, FA68 o.s.v. som Bok-ID. Tubaist 12 maj 2006 kl.20.19 (CEST)
Snacka om att göra bort sig... här har man skrivit in ganska många psalmer och kommer inte ens ihåg att standar varit att skriva ut "nummer" *asgarv*. Jag tycker din helt nya variant är mycket snyggare än den vi använt hittills (och med förkortningen nr)! Om ni övriga också tycker det så föreslår jag att det är arbetsmodellen fram tills den är helt klar. Har också sett att psalmartiklar utsätts för "normalisering" och förses med mellanrubriker med linjer, trots att mellanrubriker utan linjer är precis lika vanliga i längre artiklar. Jag tycker inte att det är ett helt nytt avsnitt i psalmartikeln så som Externa länkar är men fördelen med mallen är väl också att om vi MÅSTE gå över till linjer (tänk bara hur vidrigt fult det blir i mycket korta artiklar! och om dom ska slås ihop lite buntvis för att dom är korta så blir det ju ännu grötigare!)
Om mallen är att föredra anropa bara ett tiotal psalmer åt gången så föreslår jag en uppdelning där en mall tar alla svenska kyrkans psalmböcker, en mall som tar de tio äldsta inklusive svky och sen nästa tio osv i kronologisk ordning. Men detta förutsätter ju också att det går att lägga in 3-4 nya på oberoende plats i mallen när vi hittat flera psalmböcker som bör förtecknas. Åsså om "under..." kan styras med nummerangivning för avsnittet i psalmboken, utan att man skriver in hela titeln (eller kopierar in den). Rubrikerna/avdelningarna vill jag definitivt ska vara kvar, just för de fall man faktiskt klassifierat psalmer olika mellan samfunden, och också inom samfunden under olika tider.
Det där med att enkelt komma till psalmförfattarregistret är inte så tokigt förslag det heller, något att bita i kanske... en slags snabblänk under arbetet som för en till begynnelsebokstaven på efternamnet. Nu måste jag slutföra dagens id...--Damast 12 maj 2006 kl.22.07 (CEST)

Måste nog förtydliga lite om mallen. Varje gång man skriver ett anrop dvs {{Haetest|1695|13 osv får man bara EN rad till just den psalmboken. Se mitt exempel här.** Ett anrop till mallen för varje psalmboksrad alltså. De där "tio" jag nämnde är de olika psalmböcker som man kan välja en av som är inbyggda i varje mall. Så enl Damast förslag blirdet alltså en mall, t ex "PsbSvk1" som känner till de 10 äldsta, en annan mall "PsbSvk2" som "kan" nästa tio osv. Om t ex FA har en 3-4 olika varianter kan alla FA böcker samlas i en mall "PsbFA" där man kan välja en av FA:s alla böcker per anrop. Ordningsföljden i listan är inget problem eftersom en psalmbok = ett mallanrop och dessa kan flyttas i listan som vilken anna rad som helt. Blev det lättare av dessa förklaringar ?? --Dr Fredrik Haeffner 12 maj 2006

Nu svarar jag på **- här. Ja, det är mycket fint och ser smidigt ut. Kan man uppe bland alla färgglada "redigerings"knapparna som jag har ovanför min redigeringsrutan få liknande för psalmböckerna när man rör sig inom Projekt Psalmer? Jag kan ju föreställa mig att det finns andra projket som också skulle ha nytta av det. Men för psalmerna så skulle det kuna finnas en knapp för SvK, en fö FA eller en för alla i bokstavsordning ungefär som när man väljer typstorlek på bokstäver eller språk och liknande i Word. Och något liknande för psalmerna? Med alfabetet först och sen kan det trilla in en valbar mängd. Då kan man ju tidigt avslöja om den redan finns. Kanske.Agneta 13 maj 2006 kl.08.18 (CEST)
Mycket ledsen Agneta - men det du önskar är inte möjligt i Wp. Knapparna över red-rutan är "inbyggda" i Wikispråket och kan bara ändras av vissa personer - troligen efter internationell standard. Att få knappar för vissa projekt är säkert omöjligt. Jag förstår vad du vill ha men sådant finns bara i specialprogram. Ett alternativ är att använda ett eget program för redigering av texter och sedan kopiera och klistra in i Wikirutan för testning och slutredigering av länkar etc. Det går att göra sådana tabeller som Du efterlyser i t.ex. Word (i Visual Basic språket) men Word har ingen kontakt med Wp. Mina förslag med mallar etc håller sig till vad som är möjligt inom Wp utan hjälp av "specialpersoner". Hela psalmprojektet innebär en massa handarbete som skulle kunna automatiseras med ett skräddarsytt system (utanför Wp). Tänk bara på när en text läggs in så måste man gå till 711 psalmboksartiklar och skriva in länk till texten. En vecka senare kommer noter - och samma runda igen... - o musik .. Samma uppgift står på så många ställen i Wp och alla måste uppdateras manuellt och är svåra att hitta. Mallar är bara en liten bit på väg mot vad man skulle behöva för ett så här stort projekt. --Dr Fredrik Haeffner 13 maj 2006 kl.16.04 (CEST)
Sörj inte. Vi har inte spillt ut någon mjölk. Bara konstaterat att vi har visioner. Jag har i alla fall nästan vant mig vid att hantera två fönster och då kan man ju lite lättare hitta de där 711 länkarna som måste ändras. Det blir till att se till att man får ett evigt liv.:)

(Slut på hitflyttat avsnitt)

Fortsatt diskussion[redigera wikitext]

(avsnitt hitflyttat från tillfällig diskussionsplats Testsida)

(här låg exemplet)

Är väl något enklare än att klippa och klistra ??

Ja, det ser smidigt ut. Och det är för en sådan här 'klipp och klistra'-möjlighet jag tycker det kan vara praktiskt att ha flera "Se även"-rubriker lätt tillhands. En del "rubriker" är ju längre än bara ett ord. Och lite olika ord i olika psalmböcker.Agneta 15 maj 2006 kl.20.01 (CEST)
antar diskussionen kan fortsätta här eftersom det är en testsida bara? Fredrik behöver veta att Agneta har lätt för att blanda ihop begreppen som kan bli lite förbryllande ibland. Här syftar hon inte på den "se även"-mall vi/du! jobbar med, utan på att vissa psalmartiklar behöver kompletteras med ytterligare information i sin angivelse av psalmbok, av typen att det finns en alternativ psalmöversättning kanske, alternativa uppgifter om titelrader som har egna artiklar, körer som inom psalmen kan ha egna artiklar... Djungeln av undantag försvårar onekligen mallar, men som du mycket riktigt påpekat (vilket Agneta sannolikt missat) är att man efter anropet av en psalmbok kan lägga till "övrig info" som behövs. (nu måste jag avsluta för idag)--Damast 16 maj 2006 kl.10.59 (CEST)
Vad jag menade precis är: "Publicerad som": mallen se smidig ut. Meningen här väl kanske att de psalmer som finns publicerad ska trilla in här utan att vi ska behöva dammasuga varenda publicerad psalmbok. Och så nästa steg i min tanke är: Om vi mäste söka i andra psalmböcker eller på författare, så är det smidigt att ha "Se även"-rubriken i varje artikel. För vi kan ju egentligen inte söka på "under rubriken" därför just rubrikerna varierar så stort i de olika psalmböckerna.

Jag har försökt att ordna med problem genom att plocka med några olika författare och ett par psalmböcker samt psalmer på A, för att vi ska kunna testa att det fungerar. Emil Gustafson, Lina Sandell, Carl Olof Rosenius, HJärtesånger, Herde-Rösten, SMF 1920. Men med denna ovan mall "PsbOvr" hittas då de psalmer som vi skrivit in "Txxnomu"-versionerna?17 maj 2006 kl.15.40 (CEST)

Eller ska vi kanske malla psalmböckerna först?Agneta 17 maj 2006 kl.15.44 (CEST)

Nya mallen "PsbOvr (="Psalmböcker Övriga") är en i en kommande serie av liknande mallar som vardera innehåller upp till 10 olika psalmböcker. Man kan fortfarande bara välja EN psalmbok varje gång man använder mallen.
Jag lade till ett par exempel ovan för att visa att man kan skriva hur mycket som helst efter mallens sista klammer och det skrivs då direkt efter sista ordet som mallen ger ("under rubrik "xxxx"" eller om man inte använder rubriken efter "nr 00")
Jag tror att du önskar något som ännu inte går. Den här mallen måste skrivas in i varje psalmartikel en rad för varje psalmbok och varje inskrivning måste manuellt ange vilken psalmbok, vilket nummer och vilken rubrik. Inget går automatiskt. Enda fördelen är att du behöver inte 1) skriva hela psalmboksnumret med hakparenteser utan i stället bara ID-koden, 2) inte skriva hela texten mellan (" som nr " och " under rubriken ").
Gissar jag rätt om det du önskar är att man skriver en mallrad i varje psalmartikel så hittar systemet själv alla psalmböcker där den psalmen förekommer (om den finns nu eller kommer senare) ?? --Dr Fredrik Haeffner 17 maj 2006 kl.16.40 (CEST)
Tänk om det sista alternativet var en möjlighet *skratt*. Men hursom haver tycker jag mallen ser jättebra ut men undrar fortfarande om anropet för "under rubriken" kan anges med ett nummer till rubriken i psalmboken i fråga (under förutsättning att psalmbokens register av rubriker numreras oavsett om så är fallet i psalmboken) --Damast 17 maj 2006 kl.16.57 (CEST)
Javisst gissar ni rätt!! Om det är så att vi kanske kan ange ett nummer till en rubrik elle vad som nu gäller i olika psalmböcker (Segertoner och Herde-Rösten har ju inte sina psalmer i löpande följd under en rubrik i taget, utan rubrikerna i bokstavsordning och psalmerna utplottrade över hela psalmboken t.e.x). Ja, ja kanske kan jag lära mig detta också. Då genom rent fotarbete där jag går i någon annans fotspår. Hjärtesånger har ju inte så många psalmer och inte heller så många författare och till ytter mera visso inte heller så många länkar där psalmerna är representerade i andra psalmböcker. Kan det vara en bra testpsalmbok? Tillsammans med söndagsskolans sångbok? Där vet jag att vi kan få korsrefenser i framför allt Lina Sandell. Lagom uppmjukning?Agneta 17 maj 2006 kl.17.23 (CEST)
Visst är det skoj när andra användare kan dra precis rätt slutsats av vad man menat med ganska luddiga formuleringar! *ler*. Söndagsskolans sångbok 1929 tror jag är bra testobjekt, bättre än Hjärtesånger dels för att dess noter också finns på runeberg och om jag inte misstar mig många som finns i 1937:an också ev. Nu skrev jag något jätteknäppt *asgarvar*! Rättning mittåt! Tror den är ypperlig även i så motto att flera av dess psalmer inte är klara med vilka psalmböcker de finns i fullständigt, dvs man måste kolla "vilka sidor länkar hit" och får då en riktig test av hur mallen fungerar i skarpt läge som man säger.--Damast 17 maj 2006 kl.17.41 (CEST)
Det är långt till julafton ...:-)) Om det hjälper mycket så kan jag göra en mall för varje psalmbok som "översätter" ett ordningsnummer till en rubrik text. Det är inget problem. Det måste dock vara en mall per psalmbok som har olika rubriker. Den mallen kan jag sedan sätta in i ovanstående så att i så fall innehåller anropet: 1) Bok-ID 2) psalmnummer och 3) nummer för rubrik. OK ?? --Dr Fredrik Haeffner 17 maj 2006 kl.17.46 (CEST)

Har ni bestämt att texten ska vara (boken) som nr (nummer) under rubriken "xxx" som det är ovan. Avsnittsrubriken måste då bli "Publicerad i" i.st.f. Publicerad som --Dr Fredrik Haeffner 17 maj 2006 kl.17.49 (CEST)

Jag har ingen 1929:a men det spelar väl ingen roll i detta läget. Eller kanske förresten i kassarna bakom soffan? Minns du? Jag tittaqr igenom vad du gör först och så prövar jag att göra detsamma. Hjäertsånger föreslog jag för att det finns en del Sandell med där och Emil G går att hitta i flera andra psalmböcker. Men det räcker säkert med en bok i taget. Har du tid att börja nu? Jag minns inte hur mycket vi har av 1929:an här. Och Fredrik: Hur ska 1929:ans "Var jag går i skogar berg och dalar" hitta samma psalm i Segertoner om Boken ifråga är anrop. Förresten förstår jag inte svaret ändå. Så det räcker bra om jag får veta om det går eller inte. Damast och du får bestämmqa det tekniska. Agneta 17 maj 2006 kl.17.56 (CEST)
Ojdå! *skratt* jag tror vi nöjer oss med att söka rubriken som psalmen är placerad under själva då hellre, och ha kvar tio psalmböcker per mall. Men kul att veta att det är teoretiskt möjligt! Med tanke på mängden psalmböcker jag har hemma som är oinskrivna här så tycker jag det blir för många mallar annars. Men har du lust att starta lite test på söndagsskolsångboken 1929? Funderar på om man kanske ska föra 10-talsfördelningen först? Utifrån vad vi vet idag enligt listan över psalmböcker, men man behöver ju ha olika utgåvor klart för sig då... dvs en blandning av kategorin för psalmböckerna och listan för psalmböckerna behöver ses över... Jag fattar fortfarande inte hur man ska kunna stoppa in nya psalmböcker och stuva om i mallarna, för då ändras väl dom sidor där mallen har använts? det är ju vitsen med mallen utöver att den minimerar felskrivningar och man slipper skriva in samma text hur många gånger som helst.--Damast 17 maj 2006 kl.17.58 (CEST)
Jag var nog otydlig.. Vi måste konstruera en mall per psalmbok för rubrikerna = engångsjobb. Jag placerar sedan ihop rätt rubrik-uppsättning med rätt psalmbok så ni behöver aldrig veta hur jag gjort eller använda de mallarna. Ni bara anger rätt nummer för önskad rubrik som passar med vald psalmboks ID i mallen "Haetest" ovan --Dr Fredrik Haeffner 17 maj 2006 kl.20.18 (CEST)
Nejdå, du var inte alls otydlig, det var precis vad jag förstod, och konsekvensen blir (med den överblick jag har över alla psalmböcker) att vi därmed skulle hålla reda på upp emot 50-100 mallar när hela projektet är "färdigt". Det var då jag backade. Antalet psalmböcker med sina olika utgåvor (med olika innehåll) är fruktansvärt stort, långt större än man kan se av wikin idag ännu.--Damast 18 maj 2006 kl.09.48 (CEST)

Skulle vilja be Tubaist kolla mallens typo faktiskt. Jag kollar på hans diskussionssida, tror han var på wikin i morse så nu kanske han inte är online alls... 1929:an bör inte finnas i kassarna, men kan vara bland de vars titel jag inte har. Tror vi (du eller jag kanske rent av) lagt in hela registret men jag ska kolla den... Och vi måste fortsätta kolla "vilka sidor länkar hit" för att hitta psalmböckerna. Men först alltså grupperingen av vilka böcker som ska ligga i vilken mall. Gör Fredrik förslag till gruppering? (för övrigt ska jag börja en heltidspraktiplats på tisdag nästa vecka, inte för att det hör hit till diskussionen, men så ni vet att min tid på wikin blir därefter) --Damast 17 maj 2006 kl.18.03 (CEST)

Tubaist har inget att invända mot en ny typo för "publicerad i" om jag minns rätt av hans svar i natt. Men enligt kommentar nedan från mig så finns andra skäl att avvakta lite.--Damast 18 maj 2006 kl.09.48 (CEST)

När vi bestämt en viss uppsättning böcker i en mall med eget namn och börjat använda den kan vi inte plocka bort någon bok ur mallen för då slutar ju den att fungera. Bara om vi säkert vet att just den boken aldrig använts i mallen kan det gå. Jag ska prova med ett större antal böcker i en mall - min gräns på 10 var en testvariant. Egentligen vill jag hellre jobba på att få en sökfunktion.. Damast: Kul ide´ att sätta den som vet minst om psalmböcker att organisera ..:-D --Dr Fredrik Haeffner 17 maj 2006 kl.19.45 (CEST)

Dessvärre insåg jag just det sistnämnda igårkväll och höll på att skämmas ihjäl på min kammare! Framför allt när jag kollade lite i Lövgren om söndagsskolpsalmböckerna tänkte jag hur i jösse namn kunde jag föreslå att Fredrik skulle göra ett förslag till fördelning av psalmböckerna på olika mallar, det är ju knappt jag själv kan hålla isär dem. Vi måste alltså vänta lite innan vi kan börja tillämpa "publicerad-mallarna". (men txxnomu-mallen påverkas ju inte av det Agneta!). Tror helt klart det vore önskvärt om varje publicerad-mall rymmer fler alternativ än tio, gärna 20. Med tanke på att den är av det slag att sannolikt endast projektdeltagare har behov av att använda den så kan den vara av det slag att den fordrar bredband. Andra användare kan ju skriva in exakt samma info manuellt om dom tycker mallen blir för svår/trög. --Damast 18 maj 2006 kl.09.48 (CEST)
Jag längtar jättemycket efter att få sätta igång detta. Men förstår ungefär 1/3-del av detaljerna. (Eller för att vara helt sanningsenlig: Jag ser att du talar, men när jag kommer till psalmboken ifråga så bvet ifåglarna vad jag ska göra. Du talar för döva öron. Liksom. Kan du visa mig i Svensk söndagsskolsångbok 1929 mer handgripligt hur jag ska skriva. Och var jag ska skriva det så ska jag göra det. Jag ska på begravning imorgon runt lunch och har sedan min mor att underhålla fram till middagen. Men jag har i natt på mig. Agneta 17 maj 2006 kl.20.49 (CEST)
Jobba på du med txxnomu-mallen Agneta, den har inget med "publicerad i"-mallen att göra, den senare ska bara användas i psalmartiklarna, inte i psalmböckerna. Däremot vore det bra vid psalmboksarbetet om Fredrik hinner/orkar vill göra "se även"-mallen klar innan vi jobbar klart med "publicerad i"-mallen. Ser nu att den kanske är klar enligt nedan!--Damast 18 maj 2006 kl.09.48 (CEST)
(Var tyvärr tvungen att göra lite annat emellan) Utmärkt med din entusiasm och arbetsglädje. Tyvärr är mallen ovan - som bara ska användas i psalmartiklar för att tala om var den psalmen finns - inte klar för användning. --Dr Fredrik Haeffner 18 maj 2006 kl.01.17 (CEST)

(Diskussion ang mallen för "Se även"-länkar flyttad hit - en bit ned i det stycket

20 i mallen nu ju![redigera wikitext]

NU först såg jag att mallen innehåller säkert dom där 20 psalmböckerna jag talade om vore önskvärt... *attans blindstyre*. Ska kolla den lite till... funderar på om sorteringen ska vara kronologisk eller om det försvårar letandet inom mallen och dess förkortningar. Vill definitivt att vi försöker använda de förkortningar som annars förekommer förresten, ska titta på den saken med! --Damast 18 maj 2006 kl.10.06 (CEST)

Ni får bestämma psalmboksID men de kan inte ändras efter att vi börjat använda den - att ändra dessförinnan är inget problem alls. 20 st i samma mall verkar inte vara gräns heller så man kan nog stuva in några till.
Prova nya funktionen med superlänkning !!

Jag har dessutom svarat på frågan och åtgärdat på Användardiskussion:Dr Fredrik Haeffner#Mall på WC --Dr Fredrik Haeffner 18 maj 2006 kl.10.36 (CEST) Sortering inom mallen är utan betydelse. Enbart vilka som är med --Dr Fredrik Haeffner 18 maj 2006 kl.10.52 (CEST)

Ständig häpnad över dina härliga påfund *LER*. Mallen på WC har jag kommenterat, men du är svår att hänga med i svängarna efter, alltså jag har svårt att hinna med dig! Jätteglad att så många ryms i samma mall. Såg att dina förslag till förkortningar ser bra ut, men vill fundera på det lite med. 1986:ans ekumeniska del är ju en nöt att knäcka med, samt de olika tillägg som några samfund har. Nu går länken bara till Svenska kyrkans avsnitt, dvs efter nr 325. Därtill har ju SvKy ett regelrätt tillägg (Verbums 2003). Superlänkningen är ju helt suverän! *LER* Gjorde ett försök att få den att hitta till 103:ans placering i rubrik nr 13 men misslyckades dock. Går det att klämma in texten för rubrikens formulering (alltså psalmrubriken i psalmboken som psalmartikel ligger under - svårt med alla "rubriker") --Damast 18 maj 2006 kl.12.07 (CEST)
1) Både EKU och verbum (kallad 2003) var med i mallen med jag hade missat att göra exempel med dem - nu finns de Användare:Dr Fredrik Haeffner/test. ID 1986 går till SvKy specifika del medan ID EKU går till ekumeniska delen. Muspeka utan att klicka på exemplen så ser du vilken artikel som länken går till.
2) EnDumEn har bytt namnen i Wsource så nu pekar alla gamla anrop på min nya som nu heter Psalmartikel utan 1. Den enda psalm som använde Psalmartikel1 (=den jag använde som demo-ex) pekar nu direkt till ny Psalmartikel så därför kan omdirigeringen som heter Psalmartikel1 raderas helt. Däremot kan jag inte hitta den gamla mallen.. jag behöver den för vidare utveckling - annars hade jag ju bara redigerat den gamla Psalmartikel och namnbytena hade inte behövts. --Dr Fredrik Haeffner 18 maj 2006 kl.13.08 (CEST)
Nej du får inte försöka göra egna anrop till nya mallen - det är en halvfärdig dummy som bara visar en princip. Vill inte kasta bort arbete om ni inte gillar den. Tolkar ovanstående som ett godkännande då ?? --Dr Fredrik Haeffner 18 maj 2006 kl.13.24 (CEST)
Har lagt till texten " under rubriken " + den valda rubriken i klartext i kursiv sist på raden se Användare:Dr Fredrik Haeffner/test - Var det så du önskade ? (Anropet som ni ska skriva är oförändrat ! --Dr Fredrik Haeffner 18 maj 2006 kl.13.30 (CEST)
Jisses som du jobbar! *ler* Måste kolla lite vad du gjort. Ingen fara med mina tester jag gör bara förhandsgranska utan att spara så var inte orolig för att jag ska ställa till något, jag vet mina begränsningar *ler*--Damast 18 maj 2006 kl.13.35 (CEST)
Tror du hittar den gamla mallen här: [1] och ser att ni fixat till flytten efter konstens alla regler (hade annars tänkt att du bara skulle kopiera över nya mallen till den gamla sidan, det är inte otillåtet ens för oinloggade! --Damast 18 maj 2006 kl.13.44 (CEST)
Vill att den ekumeniska delen heter i klartext 1986 års ekumeniska psalmbok
Inte mäktat ta mer än två saker att kolla och besvara, ditt sista om "under rubriken" kommer svar om (en annan kan inte hantera så mycket info på en gång *skrattar*)--Damast 18 maj 2006 kl.13.44 (CEST)
1986 års ekumeniska psalmbok är klart. Du får precis som du vill bara jag fattar vad du vill --Dr Fredrik Haeffner 18 maj 2006 kl.14.19 (CEST)
Nu är jag jättekrånglig för dig! Men det är ju först när man ser resultatet som man kan komma på fallgroparna. Dels vill jag att Sångboken ska ha sin nya klartext Sångboken 1998. Sen grunnar jag på rubrikerna, siffran framför är störande men jag antar att den inte går att komma ifrån. Vill dock inte ha kursiv där utan satt inom "...". Och nu bamsekrånglet: Det har ju kritiserats att vi (=jag) började skriva alla psalmböckerna med rak stil trots att normen säger att bokkällor ska anges med kursiv stil. När nu typografin är att titeln kommer först så gör det ju inget om den blir kursiverad, jämfört med förut när den stod mitt inne i en radda av ord och bara störde läsningen. Orkar du? Göra alla titlarna kursiva? För övrigt vill jag försöka hitta årtalen på dom där två Sions Sånger för egentligen tror jag att den herrnhutiska är jättegammal och vi har ju i brist på årtal lagt den nederst jämt! Den laestadianska hittar jag dessvärre inte i Lövgrens bok men jag ska leta mera.--Damast 18 maj 2006 kl.13.57 (CEST)
1) Sångboken 1998 är fixad
2) Ny formatering med bok i kursiv och rubrik i rak stil fixad men i exemplet ännu bara på rad 1 (PsbOvr-mallen)
3) Inga problem att plocka bort siffran om du inte gillar den. Siffran är borta, stilen är rak och citattecken runtom. Fler ändringar ? --Dr Fredrik Haeffner 18 maj 2006 kl.14.19 (CEST)
4 nya böcker i mallen (se exemplet) Tempeltoner, Sionsharpan 1993, Sions Sånger (herrnhut) och Sions Sånger (Laestadius) Nästa uppgift ? Du vet ju nu att om du inte säger hur du vill ha det så hittar jag på egna hyss --Dr Fredrik Haeffner 18 maj 2006 kl.14.38 (CEST)
Det är ju helt otroligt! *SKRATTAR* Här sitter jag bara och framför den ena önskningen efter den andra så vips! är det klart. Nu ser det kanonfint ut! Jag är JÄTTEGLAD! Och jag gillar dina hyss, blir dom "fel" så ändrar du ju utan vidare. Fick hem ett barn nu och har en del hushållsfix att greja med så jag vet inte när jag återkommer, vi ska på en spelning 3 mil bort ikväll med. Hinner du kolla se-även-mallen tills jag återkommer i natt tro? Sen ska jag fundera mera på vilka psalmböcker som behöver kompletteras med redan från början och om någon kan saknas...--Damast 18 maj 2006 kl.14.46 (CEST)
1) Innan jag utökar mallen Haetest mer skulle jag gärna vilja ha besked om den nya varianten som ännu enbart används i PsbOvr (första raden i exemplen) eftersom jag annars får ändra två gånger. Om jag förstod Damast rätt så är den nya länkningen direkt till rubriken inom en psalmbok ok. Jag har också enl Damast förslag ändrat kursivering och plockat bort rubrikernas nummer. Är den i övrigt OK ? I så fall kommer jag att ersätta Haetest med den som mall och lägga in saknade böcker. PsbOvr kommer då att helt utgå och kan senare raderas eftersom den definitiva mallen bör heta Psbref som i Psalmboksreferens.
2) I mallen kan finnas vilka böcker som helst utan att synas. Det är bara om man använder den någonstans och anger en viss psalmbok som länken blir röd om psalmboken saknas. Det blir alltså inget rött av andra böcker i mallen eftersom varje anrop bara skriver en psalmbok och övriga i mallen syns inte alls.
3) Föreslå gärna psalmboks-ID som ni känner för för tillägg i mallen. principen de bör följa är 3-6 tecken med några versaler först och om det behövs ett årtal efter (ofta 2-siffrigt om ingen förväxling kan ske). V.g. notera att när ni väl börjat använda mallen kan de ID som använts inte ändras i mallen utan att man manuellt går tillbaka till de artiklar som anropar just den ändrade psalmbokens ID. --Dr Fredrik Haeffner 19 maj 2006 kl.08.06 (CEST)
1a. Jag håller helt med att du inte ska göra fler tillägg nu förrän jag har hunnit gå igenom floran av psalmböcker, jag har nu börjat med söndagsskolpsalmböckerna, men kommer omöjligt kunna komma ihåg vilka som ska kompletteras med annat än att jag "stoppar hit" dem allteftersom jag hittar saknade psalmböcker.
1b. Eftersom jag varit med i utformingen så tycker jag att den är helt OK nu, men jag skulle faktiskt vilja att frågan ställs på projekt psalmer också och får ligga där tills jag är klar med psalmboksinventeringen, dvs inom två veckor bör det vara klart för användning. Kan du tåla dig?
1c. Vad gäller mallens hela namn Psbref skulle jag föredra anrop med Psalmbok, förvisso två nedslag extra, men avsevärt lättare att komma ihåg. På samma sätt som du konstaterat att jag gillade parametrar, så ogillar jag onödiga förkortningar. Tror starkt på det där med ryggmärgsminne och då är Psalmbok enklare än Psbref. Håller du med?
2. Bra att veta att de "röda blir röda" och påverkar inte de blå. Men grunnar också på just Cecilia som med nuvarande upplägg inte kommer "synas" i den ekumeniska delen och därmed i huvudsak försvinna totalt vilket inte är särskilt lyckat. Med tanke på en månghundraårig tradition från Svenska kyrkan att närmast vara storebror i sammanhanget känns det angeläget att åtminstone låta olika psalmböckers "namn" finnas med. Även om vi omöjligt kan ha med alla ingående samfundsnamn. Behöver fundera på saken. Och tror vi tjänar på att fundera ordentligt innan, hellre än hasta över.
3a. Personligen föredrar jag gemener eftersom dom faktiskt alltid är lättare att skriva (och jag skriver ändå förhållandevis fort). Behöver anropet ha en begynnelseversal för psalmboken? Jag skulle vilja få lite tid att se över förkortningarna/ansopen, men har en stor sak att bita i att gå igenom mängden av psalmböcker, behöver göra det systematiskt och med Lövgrens lexikon med, samt se över vilka böcker vi som grupp har tillgång till för att komplettera listan över psalmböcker och vilka anrop/utgåvor vi ska ha med (måste få ordning på dom där felaktiga årtalen på Sionstoner tror jag det är).
3b. Jag vill ha tresiffrigt årtal på alla anrop. Vi rör oss över fem århundrande och det underlättas inte av om vi använder tvåsiffriga anrop. Det är återigen det där med ryggmärgsminnet. Ögat läser bokstäver/siffror fortare än huvudet översätter uteslutna. (På universeum gjorde jag just i helgen ett test med tösen hur fort vi kunde läsa upp en radda färgangivelser. I första fallet var färgnamn skrivit med rätt färgnamn i trycket, i andra fallet var färgnamnet skrivet med fel färgnamn i trycket och i sista fallet var bara färgen som en prick, attans vilken lång tid det tog att läsa det sistnämnda!)
--Damast 19 maj 2006 kl.08.40 (CEST)
1a) Gjorde en rubrik där ni kan fylla på med kandidater till mallen
Svar: Bra! --Damast 19 maj 2006 kl.15.34 (CEST)
1b) tåla mig ? - självklart inte - men får väl böja mig för majoriteten :-)) - Däremot föreslår jag att jag flyttar samtliga diskussioner vi har på trettielva sidor nu till disk proj psalmer med rubriker efter ämne (så gott det går) - vi förlorar historien men har alla anteckningar på ett ställe. Det låga deltagandet från Agneta, Tubaist m fl tror jag beror på att vi ligger "gömda" vilket inte alls är bra. Dessutom ska de här testsidorna under min användarsida återanvändas ett antal gånger så historien här kommer att handla om precis vad som helst ändå.
Svar: 1-1 är ett svagt majoritetsförhållande *skratt*. OK att flytta diskussionerna om du vill, men snälla, gör mellanrubriker då också, eller starta flera undersidor DÄR som syns från första diskussionssidan, det är så otroligt långa diskussioner, och man kan missa inlägg likaväl på en samlad sida som på trettioelva. Det är ju som Bybrunnen med sina tusen rader, har någon hunnit emellan i en annan diskussion så ser man ju inte de svar som kan intressera en annars.--Damast 19 maj 2006 kl.15.34 (CEST)
1c) Nej därför att psalmbok inte säger vad mallen faktiskt gör. Den är ingen psalmbok utan en referens till ett visst ställe i en viss psalmbok. Jag tror dock inte det spelar så stor roll ändå eftersom ni troligen kommer att kopiera hela anropet från en "kopiator" och då behöver man inte komma ihåg namnet exakt - bara känna igen det i en lista. Fast ni får bestämma!
Svar: Då bestämmer jag att mallen ska heta psalmbok i alla fall. För det den hjälper oss att göra är att identifiera och ange rätt psalmbok, det är trots sin kullerbytta i resonemanget bättre än förkortningar, tycker jag. --Damast 19 maj 2006 kl.15.34 (CEST)
2) Cecilia kommer med om man lägger en ny rad med eget anrop till den precis som man gör med 1986 och EKU. En psalm ligger ju aldrig i både 1986 och EKU... eller både Cecilia 1986 och EKU. När det gäller en viss psalm (som ju denna mall är avsedd för) så spelar det ju ingen roll om psalmboken innehöll 2 eller 1300 andra psalmer. Sån't står ju i psalmboks-artikeln. Alltså: en psalm (påhittat ex) som finns både i 1986 (Sv Ky egen del) och i Cecilia (katolska ky egen del) blir då
1986 års psalmbok som nr 400
Ogiltigt val
Svar: Jo, det vet jag att psalmer ur CE86 (>325) inte kan finnas i EKU *ler* (ha, jag kan skriva med versaler med *ler*), men det är nog inte så många som faktiskt VET att de första 325 omfattas av katolska kyrkans psalmbok. Men nu har vi med vilka psalmböcker som ingår i de första 325, och synliggör därmed ständigt just den ekumeniska innebörden. Även om det står i själva psalmboksartikeln för nr 1-325 att den är samma som Frälsningsarmens, Pingstvännernas, katolikernas och den samfundsgemensamma psalmboken så vill jag nog egentligen att det ska anges vid varje sådan gemensam psalm. Jag vill grunna på dess klartext för EKU-anropet alltså. Vill inte att vi trampar någon på tårna i onödan.--Damast 19 maj 2006 kl.15.34 (CEST)
3a) i Wp har alla artiklar, mallar, kategorier etc Versal förstabokstav men överallt kan man skriva gemen och systemet byter automatiskt till versal. Detta gäller dock bara första bokstaven i ett namn. Så skriv du dina gemener - du får ändå inte som du vill när maskineriet tar över. :-((
Svar: Så häääääääärligt när man kan strunta i hur maskinerna tänker och få jobba på som man vill då *ler*. --Damast 19 maj 2006 kl.15.34 (CEST)
3b tresiffriga årtal ?? som 835 för 1835 ?? Det ser ju jätteknepigt ut. Anledningen att jag skrev 2 siffror är att risken för förväxling är närmast obefintlig. Ingen psalmbok har två utgåvor utgivna med exakt 100 år emellan. Jag trodde ni hade allt det där i huv'et :-) - t.o.m. jag har lärt mig några årtal. I så fall 4-siffriga men kom ihåg att det är bara redigerare som ser dessa - läsare ser dem aldrig.. Att jämföra läsning av 786 och 1786 med tricket på Universeum är inte riktigt samma sak. Där handlar det om att introducera motstridig information men här börjar du från bristande information. Väldig skillnad i hjärnarbete..
Svar: Eftersom du sagt att jag får precis som jag vill så vill jag INTE ha tvåsiffriga. Du får bestämma om det ska vara tre eller fyra, men jag snurrar mellan så fruktansvärt många utgåvor att jag tror inte ens du har sett vidden av alla årtal vi behöver ha kläm på. Jag studsar redan på århundradena ibland, och än värre lär det bli om jag ska behöva tänka också. Du har helt rätt i att sannolikheten för årtalskrock är rätt liten, men krockarna i mitt huvud känner bara jag och jag kan nog tänka mig att Agneta också föredrar tre eller fyra siffror, även om jag tror hon har lättare än jag att hålla isär århundradena.--Damast 19 maj 2006 kl.15.34 (CEST)
ALLTSÅ: Brådskade svar: är själva konstruktionen med direktlänkning inom psalmbokens sida OCH att rubriker ska anropas med ett ordningsnummer fastställda nu ? Dessa två är vad jag behöver för att göra mallen färdig
Svar: Direktlänkning inom psalmbokens sida är jättebra! JA. Rubriker ska anropas med siffra (vi får komplettera dom som saknar siffra...) JA.
2 OK att sammanföra alla diskussioner till Proj Psalmer diskussionssida ?? (flytta eller kopiera) --Dr Fredrik Haeffner 19 maj 2006 kl.14.26 (CEST)
Svar: JA, välj själv om du lägger allt på en sida eller delar upp det på undersidor. Risken för redigeringskrockar är rätt stor när sidorna blir utan redigeringsavbrott och att man missar inlägg som kommer på samma huvudsida. --Damast 19 maj 2006 kl.15.34 (CEST)
Har ingen uppfattning om detaljerna ni diskuterar och därför är jag tyst. Jag får stillestånd bakom pannbenet av att läsa om "tresiffriga årtalsanrop" och sådant som ni pratar om som om ni använder ert modersmål.
Vi har haft begravning i familjen, min fars moster 92 år och 11 månader begravdes igår. Min mor har varit här. Mosters man svimmade när han förstod att frun efter 70 års åktenskap gått bort. Dom firade järnbröllop och de var tillsammans varje dag hela livet. Nu bröt han näsan och skadade ena knät och kunde inte delta på jordfästningen. Vi var tvungna att gå till sjukhuset efter minnesstunden. Så därav min frånvaro i fysisk mening.
Fast jag har lagt till en ny psalmbok idag, som är intressant eftersom den är vägen till den ekumeniska delen. 138 psalmer bara. Jag småplockar lite hit och dit medan ni testar. Så kan ni ha mig som "prövosten" för att se om mallarna fungerar i verkligheten med vanliga hjärnor i aktion. : )Agneta 19 maj 2006 kl.14.58 (CEST)

Ang Ekumeniska psalmboken[redigera wikitext]

Måste testa hur utseendet för den ekumeniska delen ska utformas på bästa möjliga sätt nu... (obs helt fejkade uppgifter faktamässigt!)

Insåg plötsligt att sannolikt saknas den avslutande punkten i alla mallanrop... har ju inte kollat den nya versionen av mall förståss utan såg det nu från den gamla mallens klartext som du angivit på testsidan. Är du snäll och kollar att du lagt in en punkt på slutet. Vill man lägga till text får man ersätta punkten eller börja ny mening.

Tror jag föredrar en klartext enligt alternativet ovan (det sista alltså), är det möjligt att göra en sån specialare för anropet EKU1986?--Damast 19 maj 2006 kl.21.49 (CEST)

Det mesta är möjligt. Fast nog tycker jag som läsare att det ser gräsligt krångligt ut. Lika väl som läsaren måste klicka på länken till Segertoner 1930 för att få veta vad det är för en sångbok så kan man klicka på en länk till 1986 års ekumeniska psalmbok för att få se att den bundits i flera andra utgåvor. EKU är ju en helt självständig sångbok som utgivits i samma band som flera andra sångböcker. Det blir dessutom inte underhållsfritt eftersom det kan tillkomma fler sammanbindningsutgåvor --Dr Fredrik Haeffner 20 maj 2006 kl.12.49 (CEST)
EKU förekommer ju inte som enskild utgåva alls, utan bara som sammanbindning, och blir det fler sammanbindningar framöver så kan ju klartexten ändras. Svårt att läsa? jovars, men ännu "svårare" att bidra till förtigande det faktiskt innebär att inte med en dåres envishet tydliggöra fakta. Jag vidhåller. Vill inte gärna bidra till att fortsätta fördunkla. --Damast 20 maj 2006 kl.13.57 (CEST)
Så där lagom profant, utan att stöta sig med något samfund, så tycker jag att det räcker att ha en rubrik för alla de psalmer nr 1-325 som finns i 1986 års ekumeniska psalmbok . I Artikeln om den så kan man ju räkna upp vilka kyrkor och samfund som sen valt att sammanbinda sina särskilda sång- och psalmböcker med den ekumeniska. Jag ska villigt erkänna att jag har alltid hoppat över hela raddan av psalmböcker om jag sett att den psalm jag funderar över finns i just ekumeniska delen.För då spelar det ju ingen roll vilken psalmbok jag har hemma.Agneta 20 maj 2006 kl.16.00 (CEST)
Jag tror med stor övertygelse att det är svårt att förstå konsekvensen av att utelämna vilka sammanbindningar som finns. Reflektera gärna en kort stund över Tubaist konstaterande på annat håll om att många gamla i Frälsningsarmén har en lite speciell inställning till Svenska kyrkan. Vill inte använda Tubaist som något slags slagträ och sitter ju i en märklig sits att strida för andra samfund än det jag tillhör själv. JA, det blir en lång radda av vad som kan tyckas vara överflödig information som finns att få på annat ställe, och dessutom placerada i varenda psalm som finns i den ekumeniska delen. Men det är en symbolisk gest bottnad i likställighet som den som alltid fått finnas i marginalen säkerligen uppskattar långt mer än ni kan föreställa er. Det finns egentligen inga rationella argument mer än dom som sitter i maggropen. Vädjar till er att lita till mitt omdöme i sammanhanget. --Damast 20 maj 2006 kl.19.12 (CEST)

Ang årtalen[redigera wikitext]

Kom på att vitsen med årtalen i anropen kanske inte är lika uppenbar för dig som för mig. Du torde ju rimligen anse att det ska väl inte möta hinder att identifiera vilken psalmbok man vill anropa genom ett tvåsiffrigt årtal, och så är det ju. Men när vi ska lägga dem i kronologisk ordning i psalmartiklarna, det är DÅ behovet av rätt århundrande uppkommer. Och det är ju där vi ska använda mallen. (insikt som slog mig mitt i städningen, nu mera städa...) Såg att du lagt in fyrsiffriga nu också, men ville förklara så du förstår lite bättre varför jag "stridigt" så för saken. Jag har bara glömt bort att berätta det viktigaste skälet!--Damast 20 maj 2006 kl.14.01 (CEST)

Aha - klart acceptabelt skäl - å andra sidan kommer ni ju ändå att få ha en papperslapp på skrivbordet som anger vilket ID som går till vilken bok när ni kommer till 300 psalmböcker och den lappen är hoppeligen kronologiskt uppställd. Men ni får bestämma detta - det är ni som ska använda det och enda anledningen att jag öht diskuterar är att lägga synpunkter - inte motförslag (kan du skicka en städrobot via Wp bleve jag glad) Har Du Skype ? --Dr Fredrik Haeffner 20 maj 2006 kl.14.20 (CEST)

Smått & gott[redigera wikitext]

Uppskattar dina synpunkter och "hyss" med och beklagar att jag inte alltid kommer på argument som är begripliga, i mångt och mycket ligger dom i mina fingrar mer än i huvudet *skratt*. Vår städrobot kostar 620 kr/mån... för fyra timmars jobb, inkl soc,avg som vi betalar själva. Väl använda pengar! Tror vi har skype på de flesta datorerna här (jag flaxar för närvarande mellan tre olika, varav två är mac) men har glömt helt hur man använder det och nu ska vi fika... men det går bra att maila mig härifrån wikin (så kan man inte nå dig däremot)--Damast 20 maj 2006 kl.15.20 (CEST)
Min special mailadress för Wp-ärenden står alldeles tydligt på min Anv-sida direkt i introduktionen Epost: Wiki@fhaeffner.com
Javisstja! glömmer det som regel...--Damast 20 maj 2006 kl.19.18 (CEST)
Psseäv-ramen är ändrad --Dr Fredrik Haeffner 20 maj 2006 kl.15.44 (CEST)
Förlåt att jag inte kommenterat, men jag har ju faktiskt sett det ja, och det ser bra ut nu! Lite många grejer på gång hela tiden bara... ska in på diskussionssidan en kortis nu sen packa till morgondagens loppis...--Damast 20 maj 2006 kl.19.18 (CEST)

Psbref[redigera wikitext]

Angående Psbref-mallen: Alla psalmböcker har inte temarubriker, och då kan vi inte använda den mallen, eller hur? Peter R 24 maj 2006 kl.22.15 (CEST)

Hej Peter. Ledsen jag missat denna fråga efter flyttning till nya projektsidan. Svar: Jo det går bra och bör användas. lämna parameter 2 ("Rubrik-ID") tom genom att sätta två "|" intill varandra så utesluts texten "under rubriken ..." - se anv-guide här {{Psbref}} -- Dr Fredrik Haeffner 4 juni 2006 kl.03.24 (CEST)

Standardlänkar under "Se även"[redigera wikitext]

Mallen finns här där även utseendet kan studeras.

Att erbjuda ett enkelt sätt att infoga en standarduppsättning av länkar till andra sidor/kategorier/mm att placera under rubriken "Se även" i en artikel om en psalmbok. Den kan kombineras med andra länkar och text under samma rubrik. Mallen innehåller inte själva rubriken "Se även".

Aktuellt status[redigera wikitext]

Namnet är Psalmse. Grundlayout är diskuterad och upplagd. Layoutförändringar och ökning/minskning/ändring av länkarna är enkelt gjort inom rimliga gränser. Kan börja användas --Dr Fredrik Haeffner 21 maj 2006 kl.00.38 (CEST)

Diskussion[redigera wikitext]

Namn på mallen[redigera wikitext]

  • Damast förslag: Sepsalm
  • Hae förslag Psalmse. Motiv: alltid huvudord först.
Något ska väl du få bestämma med *ler*, så om ingen röstar för mitt förslag så överlåter jag åt dig att bestämma som enväldig domare, ditt nya alternativ är ju i alla fall bättre än det arbetsnamn som använts *ler*.--Damast 20 maj 2006 kl.11.19 (CEST)
Du vet vad jag tycker om svenska Wp:s omröstningar :-(( Det viktiga här är att ni som ska skriva (kopiera) in detta namn 150 -> 3200 gånger har lätt att komma ihåg det. För mig är namnet inte viktigt. Namnfrågan är det enda som hindrar att vi börjar använda mallen - förutsatt att vi öht ska ha en mall. Layouten kan ändras när som helst senare --Dr Fredrik Haeffner 20 maj 2006 kl.12.02 (CEST)

Se även-länkarna[redigera wikitext]

Nu är det "groteska" 12 länkar under Se även.

  • Lista över psalmer skulle ju kunna vara till en lista över alla psalmerna (A-Ö) och först där kan man välja vilken del = ./. 1 länk
På sikt kommer vi ha 3000 blåa artiklar, minst och listorna behöver anpassas efter det, det innebär 1500 psalmer per register och frågan är om inte redan det är för mycket för att de som inte har bredband ska orka hämta hem faktiskt, jag vet inte var gränsen går men öppnar man hela filerna idag så kommer varningsmeddelande att sidan är för lång. De bör inte sammanföras till en enda lista. --Damast 17 maj 2006 kl.17.19 (CEST)
  • "Lista över psalmer efter innehåll" vet jag inte hur den skiljer sig från "psalmkaraktärer". I bägge fallen så tycker jag att det är något läsarna kan arbeta med sen de tagit sig till Lista över psalmer. Där väljer man om man vill ha alfabetisk ordning och vilken bokstav man ska till. Där väljer man man vill ha ut "Karatärssånger" för jul, bröllop eller skördegudstjänt. =./. 2
Den första har jag redan föreslagit strykning på, den andra kan jag hålla med om att den också kan tas bort ur "se även". --Damast 17 maj 2006 kl.17.19 (CEST). Men om de andra kolumnerna blir fyrradiga så kan den likaväl vara kvar.
  • Psalmartiklar antar jag är den där sammanställningen av blå psalmtitlar. Det kanske också är något läsarna kan få välja på sidan Lista över psalmer. Det kan man se på Lista över psalmer och behövs inte här= ./. 1
Jo, den går till kategorin och det slår mig att man kanske ska använda kategorinamnet istället för ordet register, dvs skriva "Artiklar om psalmer i kategorin" och "Psalmböcker i kategorin" för att inte förvilla läsarna? Lite fundersam på att ta bort det ifall att mallen ska användas både för psalmböcker och för psalmartiklar. Vad tycker ni andra?--Damast 17 maj 2006 kl.17.31 (CEST)

Totalt minus 4 för de "Se även"-länkar som rör psalmerna. Samtidigt är det ju så att om jag är på en sida för psalmer så har jag ju tillgång till "Kategori:Psalmer" Då kanske psalmlistan kan nås därifrån. Då blir det totalt 7 kvar efter psalmsanering.

Men om mallen ska användas på två olika ställen så är man inte i den kategorin liksom. Vi får tänka lite...--Damast 17 maj 2006 kl.17.31 (CEST)
  • Lista över psalmförfattare kan man kanske hantera likadant. Det är på den "mer utförlig lista över psalmförfattare" man bör hamna. Är man på en författaresida så har man ju kategorin och kan söka en annan lätt Författare/psalmbok(kompositör/därifrån. Om man hamnar på en storlista. Där kan man kanske ha tillgången till signaturerna? Och galleriet/gallerierna överst?Agneta 17 maj 2006 kl.13.56 (CEST)
Man hamnar på den stora listan (med röda länkar) men du har ju rätt i att från den kan man hitta signaturerna och gallerierna faktiskt, dom är ju inte av samma vikt i sammanhanget. Har jag fattat rätt om "se även" istället borde se ut såhär, med sina frågetecken enligt ovan?
  • Artiklar om psalmer i kategorin
  • Lista över psalmer A-L
  • Lista över psalmer M-Ö
  • Lista över koralkompositörer
  • Lista över psalmförfattare
  • Psalmbok med texter på Wikisource
  • Psalmböcker i kategorin
  • Lista över psalmböcker

Och följande flyttas till sina respektive listor istället:

  • Signaturer för författare och kompositörer
  • Psalmkaraktärer
  • Galleri psalmböcker
  • Galleri psalmförfattare

--Damast 17 maj 2006 kl.17.31 (CEST)

(hitflyttat från Användardiskussion:Dr Fredrik Haeffner/test#Diskussion)

I psalmboksartiklar kan du sätta in mallen mall:Psalmse under rubriken Se även

Kopiera (från sidläsning - inte från redigeringsläge) följande två rader och klistra in i psalmboksartikel:

== Se även ==
{{Psalmse}}

så blir det så här:

Se även


Du kan lägga in annan text eller mallar mellan rubriken och mallen och efter mallen --Dr Fredrik Haeffner 18 maj 2006 kl.01.17 (CEST)

Har på annan plats föreslagit en något annorlunda disposition, tror det är på mallens diskussionssida, inklusive namnbyte till "sepsalm". Vill att Agneta väntar med att använda mallen därmed, eftersom namnbytet innebär helt annat anrop --Damast 18 maj 2006 kl.09.50 (CEST)
Inget på den mallens disk-sida. Men rubriken skriver du ju själv (inte del av mallen). Finessen med att "se även"-paketet är en mall är att vi kan ändra i mallen när som helt så ändras alla ställen där den använts. Det som behöver bestämmas innan man börjar använda den är om den ska användas öht --Dr Fredrik Haeffner 18 maj 2006 kl.10.39 (CEST)
[2] har jag skrivit lite såg jag (gjorde fel länkning nu, men du hittar ju ändå, omvägen). Menade mallens rubrik i sig, dvs det som blir anropet {{sepsalm}}. Föreslår en tabellartad uppställning i 3+2+3 rader tror jag det blev. --Damast 18 maj 2006 kl.11.28 (CEST)

(slut infogat stycke)

Har du kollat nya tabellen ?? --Dr Fredrik Haeffner 18 maj 2006 kl.16.25 (CEST)

Jo, jag hann till och med se den innan jag for hemifrån, då utan ramar. Gillar inte obalansen för ögat, men glad du tog bort indraget på Lista över psalmböcker. Vill att du tar bort indraget på Lista över A-L och M-Ö med och faktiskt att lyfta upp mellankolumnen. Det blir snyggare så tycker jag. Vill du gärna ha ramen? Jag är tveksam till den (för mycket mallbox). Och att anropet ändras väl? Konserten var fin och ungarna glada åt att träffa andra som spelar. --Damast 18 maj 2006 kl.22.49 (CEST)

Snygg gul![redigera wikitext]

Det var en snygg gul box du gjort i natt! Det retar mig något att vi har en "tomrad" i onödan och funderar på om vi ska lägga till en ganska nyttig underkategori ändå. Psalmkällor på internet grunnar jag på om ni andra tycker det är relevant jämfört med dem vi förordat ska tas bort tidigare. I så fall bör ordningen stuvas om lite samtidigt för att få mer sammanhang i listan... Åsså var det det där med att jag ogillar förkortningar, men det blir väl med flytten till en beslutad mall? sepsalm anser jag enklare att minnas som mallanrop än förkortningen som används nu, även om den är rimlig och begriplig i sig.

Artiklar om psalmer i kategorin
Lista över psalmer A-L
Lista över psalmer M-Ö


Lista över koralkompositörer
Lista över psalmförfattare
Lista över psalmböcker


Psalmböcker i kategorin
Psalmbok med texter på Wikisource
Psalmkällor på internet

Huruvida det är bäst med punkter framför eller inte överlåter jag med varm hand åt dig att avgöra, vet att jag föreslagit det själv från början men har svårt att avgöra vilket som blir tydligast och snyggast, förordar som regel minimalt med överflödiga extravaganser (tror jag *ler*)--Damast 19 maj 2006 kl.09.02 (CEST)

Se även-mall - en eller två ?[redigera wikitext]

Det är inga problem att göra olika mallar för psalmböcker respektive psalmartiklar. Tänk på ev utökning vid namngivning av den här mallen så att den innehåller något som antyder att den är för psalmböcker till skillnad från psalmer --Dr Fredrik Haeffner 19 maj 2006 kl.11.28 (CEST)

Vet inte om jag fixar det där med anslagstavlan dock... såg ditt senaste hyss i se även men aja, baja! *skratt* stoppa GENAST tillbaka "Lista över psalmer M-Ö" på egen rad. Det underlättar inte ett dugg att ha den på samma rad som den andra listan, man ser den inte direkt som den står nu och obalansen återuppstod till ingen nytta, och även om du kan få till direktlänkar till rätt bokstav så måste filerna i sig kunna vara hanterbara även av dom med modem. På sikt kommer där finnas troligen 3000 psalmer och wikin varnar vid 32 kb tror jag att en fil därmed kan bli tung att jobba i, eller titta på, för den som har modem. Listorna ska alltså inte sammanföras även om det är tekniskt möjligt. Dom måste förbli användarvänliga för alla.--Damast 19 maj 2006 kl.12.08 (CEST)
Tanken med olika länkar till olika delar av alfabetiska listan var att undvika att denna mall expanderar till 10 rader med texten Lista över psalmer A-C, Lista över psalmer D-F, Lista över psalmer G-H osv när alla 3000 psalmerna är inlagda och ingen lista ska bli fysiskt för stor. Mitt alternativ kräver ju betydligt mindre utrymme men har samma funktion: Lista över psalmer A-C D-F G-H osv så 10 listlänkar ryms på 2-3 rader i st f 10 rader. Men ni bestämmer.. --Dr Fredrik Haeffner 20 maj 2006 kl.09.40 (CEST)
En eller två? Jag vill hellre att dom har gemensam mall faktiskt, mest för att sannolikheten är väldigt liten att vi lägger in något som inte är adekvat på båda grupperna av artiklar, dels minimerar det LITE antalet mallar att minnas...--Damast 19 maj 2006 kl.12.13 (CEST)

Slutsats Inriktning på att göra en gemensam mall för standardlänkar under Se även i artiklar om psalmböcker och psalmer - (JA /Damast 20 maj 2006 kl.10.13 (CEST))

Gul fungerar inte i artiklarna![redigera wikitext]

Och jag som tyckte mallen var så attans snygg men när jag såg den mitt i en psalmartikel så ändrade jag uppfattning. Agneta har ju lagt in mallen på några ställen och man kan se via "vilka sidor länkar hit" hur det tar sig ut i en artikel. Externa länkar ska ju alltid ligga underst för att särskilja dem från wikiinnehållet i övrigt så Se även-boxen hamnar liksom mitt i och då blir det knepigt med en box, tycker jag. Har du kollat den i en artikel?--Damast 19 maj 2006 kl.20.37 (CEST)

Förstår inte riktigt... Ingen av länkarna i mallen för "Se även" är externa utan helt i linje med praxis för "Se även"-rubriken nämligen internt i svenska Wikiprojektet (som ju omfattar både Wp Wsrc, Wikt etc). Jag tycker den ser OK ut i t ex SSS 1929 fast färgen gör den faktiskt lite påträngande. Kanske bättre med en mycket svagare färg - provar nu. Att den ligger i en egen box ger ju läsaren det avsedda intrycket att detta är en standarduppsättning och känner igen den i alla psalmboks- och psalmartiklar - en klar fördel tycker jag som läsare --Dr Fredrik Haeffner 20 maj 2006 kl.10.05 (CEST)
Nej, det är just det att dom är interna som gör att dom ska ligga ovanför "externa länkar" i artiklarna för psalmerna, för psalmböckerna hamnar den som regel i botten och då blir helhetsintrycket annrolunda. Det är därför det blir ett så märkligt helhetsresultat när en så skarp box ligger "mitt i" artikeln. Nu är det bara typon i boxen som återstår då och mallnamnbytet. Hinner du kolla hur den ser ut i en psalm så förstår du nog...--Damast 20 maj 2006 kl.10.11 (CEST)
Kollade i Ack, af ditt outtömliga förråd nu, den ljusa gula är klart bättre, men även ramen behöver tonas ner, tycker nog att en ram i samma stil som boxen till wikisource kanske är det som blir bäst? (FY vad jag är krånglig för dig! Aldrig några raka besked utan hur många olika varianter som helst... *skäms*--Damast 20 maj 2006 kl.10.20 (CEST)
Enligt önskan är ramen nu exakt densamma som Wsrc Mallen Psalmartikel - enda ändringen är en aning ljusare färg på ramen (helsvart bytt till mellangrå nyans). Du kan få vilken färg som helst av tillgängliga 64 miljoner nyanser .. --Dr Fredrik Haeffner 20 maj 2006 kl.15.40 (CEST)

Slutsats: Mallen är nu helt klar för användning! *jippie* --Damast 20 maj 2006 kl.19.20 (CEST)

Byta text?[redigera wikitext]

Förlåt mig Fredrik att jag är så vimsig och inte kan säga direkt hur jag vill att det ska se ut, men ser saker efter hand... Själva texten "Psalmbok med texter på Wikisource" kan ju kortas ner till "Psalmtexter på wikisource". Vore skönt om vi bleve klara med den här mallen snart, den känns ändå lättast att bli klar med (om du byter namn också förståss).

Förresten har din flytt av diskussionerna blivit JÄTTEFIN! Snyggt jobbat! --Damast 19 maj 2006 kl.20.43 (CEST)

Texten "Psalmbok med texter på Wikisource" ändrad till "Psalmtexter på Wikisource" (med versal på Wikisource som är ett egennamn). Många diskussioner återstår ännu att flytta hit --Dr Fredrik Haeffner 20 maj 2006 kl.09.59 (CEST)
Tycker det är väldigt många "Lista över"-texter som lite skymmer huvudordet, t.ex. koralkompositörer, psalmförfattare etc. En rubrik Listor: kunde kanske användas i st. men jag tycker det räcker med huvudordet. Ett ensamt "Koralkompositörer" är väl inte särskilt vilseledande ? --Dr Fredrik Haeffner 20 maj 2006 kl.10.16 (CEST)
Alltid lika glad när du tänker själv, också *ler* --Damast 20 maj 2006 kl.10.12 (CEST)

Vet inte riktigt var jag lagt inläggen[redigera wikitext]

flyttat till rätt plats på sidan, under malldiskussionen om txxnomu.

Och inte heller var jag lätt ska hitta gällande mallar. Det känns somom jag druknar. Det blir lite av "Aha! Jag är en lyckans ost nu råkade jag hitta den där mallen igen. Skulle någon god mäniska vilja ha vänligheten att t.ex. under "verktygslåda" lägga till en "mall-box" för projekt där jag på en gaffelsida kan få välja en psalmprojekt-låda?
Kolla den här diskussionssidans huvudsida så hittar du dom. När du är här på diskussionssidan så klickar du till artikelsidan istället. Den går också att hitta via Projekt Psalmers huvudsida, när portalen är klar så kanske det blir lättare att hålla reda på dem också. Även om den sidan i huvudsak är till för läsare av psalmer och psalmrelaterade artiklar. Annars kan du ju när du hittar mallarnas huvudsida göra ett sedvanligt bokmärke i din webläsare... Skriv gärna in adressen på din egen användarsida med om du vill... det är ju bara att göra en helt vanligt wikilänk.--Damast 22 maj 2006 kl.20.35 (CEST)
Ja, det valsandet tar evigheter från redit jobb. Tack för tipsen:Agneta 22 maj 2006 kl.20.49 (CEST)
Gällande mallar finns på nya projektsidan - rubrik Mallar --Dr Fredrik Haeffner 23 maj 2006 kl.19.03 (CEST)
Såg den fina Verktygslådan, men när jag försöker flytta den till min sida under projektsidan eller min användarsida så blir den inte alls så snygg. Faktiskt tvärtom, så jag sparade den inte där. Jag har lagt den i min "Damasts latmask" på textredigeraren t.v.. Det är fråga om learning by doing rakt av.
Jag har i alla fall lagt in en avsnitts numrerad version av Hjärtesånger 1895 och tänkte göra en txxnomu-attack också. Det är inte så många psalmer. Och det är lite si och så med representationen i andra psalmböcker. Gustafson var ju lite egen. Men i mitt nya Psalm- och sång lexikon så finns t.o.m. ett foto av E G-n. Och han lånade en del ur Truvés. Som ju tydligen lånade en del av "Nanny". Så träffarna kan komma framöver.
Det enda problemet var att om det är 3 =-tecken i rubriken så försvinner möjligheten att får en avsnittsindelning så att man kan redigera enbart ett avsnitt i dessa stora artiklar. Jag tog därför bort ett = - tecken på var sida om -taggen och hoppas att det fungerar bra ändå. Annars fr jag återställa igen med tre =-tecken. Agneta 23 maj 2006 kl.21.22 (CEST)
Är Hjärtesånger en prio-bok ? Säg i så fall till mig efter att rubriker än inskrivna men före ni börjar att skriva på psalmerna. Jag behöver däremellan göra rubrikförteckningen som krävs för mallen Psbref.
Just denna psalmbok är väl en bra kandidat för det jag föreslog med innehållsförteckningen på egen sida eftersom nästan inga psalmer ännu hänvisar till denna bok ?
Betr nya Mall-verktygslådan ska jag - om den accepteras - göra den som en mall så Du bara skriver namnet på den så blir den likadan överallt.
Förstår inte riktigt problemet med rubriknivåer. Det finns ju fem nivåer (1-5 likhetstecken) - det borde väl räcka ? -- Dr Fredrik Haeffner 23 maj 2006 kl.21.55 (CEST)
Nej, Hjärtesångerna är inte Prio-bok. Men jag ville pröva om jag kunde få ihop rubriekr för avsnitten som i SSSB1929. Jag behöver träningsmaterial och såg att Hjärtesånger faktiskt var numrerad (i verkligenheten galet, men nu i nummer ordning).

Därför tog jag den helt självvåldigt. Om jag gör fel så är det ingen katastrof. Där finns en del kopplingar till ett mindre antal psalmböcker. Så jag kan inte förstöra så mycket, tänkte jag. 260 psalmer är lite lagom också. Men SSSB är en prio-bok. Damast har 1695:an och Tubaist FA-sångerna medan Peter har Jubla i Herren.

Ja, jag tror att den kan vara lagom omfattande och hyfsat strukturerad som testdeltagare. Det vore ju fruktansvärt om vi saboterade 1695:an. Även om det går att återställa.
Perfekt om du hinner med en verktygslåda som passar mig. Passar den mig så lär den passa även alla andra som är ständiga nybörjare.
Jag visste inte att det fanns 1- 5 likhetstecken. Men det gör alltså inget att jag valde två i st f 3 när jag satte in rubrik mallen? När vi redigerar en så stor sida som en innehålsförteckning till kanske 600-800 psalmer så kan det vara lagom att bara välja redigeringsläge för ett avsnitt. Med 3 likhetstecken så försvinner avsnittsindelningen med streck i artikeln där det står redigera. Därför gjorde jag bara == i Hjärtesånger och hoppades att det ine skulle sabotera något i övrigt. Agneta 23 maj 2006 kl.22.15 (CEST)
Ang. verktygslådan så såg jag den som "doktorn" hade gjort ( {{Pstools}} ) och den tror jag att även de som inte är nybörjare har användning av. Bra idé, jag la in den på min användarsida för att lätt hitta den. Tubaist 24 maj 2006 kl.01.02 (CEST)

Agneta: kolla här - 5 rubriknivåer (1-5 likhetstecken). Det är bara horisontella strecken som saknas fr.o.m. nivå 3 men "redigera" länk finns på alla 5 --

Ska vi lägga innehållsförteckningen för den boken på en egen undersida ? -- Dr Fredrik Haeffner 24 maj 2006 kl.08.16 (CEST)