Wikipediadiskussion:Projekt astrogeologi

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia
Typ Antal artiklar som
fanns när
projektet startade
När projektet är klart Bra artiklar
Berg Abeona Mons och Olympus Mons
Maat Mons
Klippor Verona Rupes
Verona Rupes
Bergskedjor Maxwellbergen
Övriga områden Adiri
  Välkommen till Projekt astrogeologis diskussionsida!

Här lägger man nya ämnen längst ned, under en egen rubrik. Följ Wikipedia:Etikett och glöm inte att signera (~~~~).

Det här projektet låter mycket spännande! Tyvärr har jag inte tid att deltaga, dock. --Andreas Rejbrand 20 juni 2006 kl.11.04 (CEST)

eftersom inte alla planeter består av olika bergarter lär det bli svårt att få ihop 45 artiklar på nio planeter, men lycka till! Linda W 20 juni 2006 kl.19.59 (CEST)
45 artiklar blir inget problem, snarare en milstolpe på vägen att bli den bästa wikipedian på detta område Brallan 21 juni 2006 kl.09.50 (CEST)

Är geologi rätt begrepp?[redigera wikitext]

"Geologi, vetenskapen om uppkomst, sammansättning och förändring av jordskorpans berg- och jordarter." Med andra ord då det inte rör sig om jorden utan andra planeter, bör planetologi vara ett bättre namn. Jfr engelska wiki:

en:Planetary science, also known as planetology or planetary astronomy, is the science of planets, or planetary systems, and the solar system. Incorporating an interdisciplinary approach, planetary science draws from diverse sciences and may be considered a part of the Earth sciences, or more logically, as its parent field. Research tends to be done by a combination of astronomy, space exploration (particularly unmanned space missions), and comparative, experimental and meteorite work based on Earth. There is also an important theoretical component and considerable use of computer simulation. Astrogeology is a major component of planetary sciences.

Planetary science studies objects ranging in size from micrometeoroids to gas giants, their composition, dynamics and history.

Astrogeologi heter det! Brallan 27 juni 2006 kl.17.44 (CEST)

// Zman 27 juni 2006 kl.00.02 (CEST)

Jag försökte få fram att geo-logi betyder läran om jorden :) Astrogeogologi = läran om stjärnjordar? Zman 27 juni 2006 kl.17.57 (CEST)
Per definition, ja. Dock är det möjligt att använda begrepp vars innebörd snarare är historisk än logiskt riktig. --Andreas Rejbrand 27 juni 2006 kl.18.36 (CEST)

Antal artiklar är inte ett bra mått på kvalitet[redigera wikitext]

Det är jättespännande att det dragits igång ett projekt om detta så eftersatta område inom Svenska Wikipedia. Hoppas att få se mycket av detta projekt, tyvärr kan jag alldeles för lite inom området för att kunna bidra.

Jag undrar däremot om det kanske hade varit bättre att fokusera lite mer på kvalitet än kvantitet? Det har skapats en förfärlig massa artiklar som i princip inte tillför mer information (ännu!) än vad som framgår av att till exempel vara med i Lista över kratrar på Venus.

Hade det inte varit bättre om denna typ av listor varit (och kanske hetat) t ex Översikt över kratrar på Venus eller Kratrar på Venus, och förutom listan nämnt vad som är intressant och relevant för de enskilda kratrarna, likväl som en inledning över vad som är specifikt och gemensamt för just kratrar på Venus? Tyvärr tycker jag att de nu skapade stubbarna om enskilda geologiska drag faktiskt lite nedvärderar hela projektet en aning, får det att verka mindre seriöst. Geologiska drag som faktiskt kräver mer text för att beskrivas är det väl bättre om de får artiklar efter hand som sådana behövs? Jag menar inte alls att en krater på Venus inte förtjänar en egen artikel, utan snarare att den förtjänar att den artikel som faktiskt skrivs om den är mer än en enradsstubbe.--sanna 30 juni 2006 kl.11.02 (CEST)

Jag håller med sanna om detta. Om det inte är meningen att det ska tillföras mer information bör man göra om substubbarna till omdirigeringar till listan och det tänker jag göra om det inte framgår att projektet tar någon bättre inriktning./Nicke L 30 juni 2006 kl.11.13 (CEST)


Bergarter, mineraler[redigera wikitext]

Skall eventuella artiklar om mineraler, gaser och liknande ute i rymden täckas av detta projekt? Wikipedia:Veckans översättning är Sten från månen, kanske ett uppdrag för projektet? /Johan Jönsson 7 oktober 2006 kl. 11.31 (CEST)[svara]

Månkratrar[redigera wikitext]

Jag har översatt ett antal artiklar om Månens kratrar men vet inte riktigt hur det är tänkt att dessa skall presenteras på projektsidan. Jopparn 8 januari 2008 kl. 22.48 (CET)[svara]

Det finns nu inte längre några röda länkar i Lista över månens berg, jag har fyllt i med artiklar i samtliga fall. DG 26 juli 2008 kl. 20.11 (CEST)[svara]

Fantastiskt bra jobbat:)! Jag undrar dock lite över den angivna källan: Rükl, Antonín, Mondatlas, Prag 1990. Jag antar att det är en bok, men är den skriven på svenska? Vilket ISBN-nr har den etc? Mycket information saknas om källan och det vore jättebra om du orkade komplettera med så mycket som du kan. Mallen mall:bokref kan med fördel användas för att undvika att någon information missas. Jopparn 27 juli 2008 kl. 00.03 (CEST)[svara]

Granska paleobotanik-artikeln[redigera wikitext]

Detta rör terrestrisk geologi, men eftersom det inte finns något allmänt geologiprojekt frågar jag här. Jag har översatt den engelska artikeln om paleobotanik. Resultatet skulle må bra av att granskas av en geologiskt kunnig person. Martin Rundkvist 14 januari 2010 kl. 22.16 (CET)[svara]

Varken jag eller DG (vilket jag tror är de enda aktiva i projektet) är geologer. Den enda geolog jag stött på här på Wikipedia är Linda W men hon har inte varit aktiv här sen i april 2008. Tyvärr. Jopparn 15 januari 2010 kl. 00.58 (CET)[svara]