Wikipediadiskussion:Projekt medicin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

floating Se arkiv för äldre inlägg...

Förslitningsskador[redigera wikitext]

Artikeln bör tas bort eller länkas till belastningsskador eller ergonomi. Den utger sig för att vara en medicinsk artikel, men termen bör inte användas inom medicinen. Det finns inte heller någon modern vetenskaplig artikel som använder begreppet. Jag föreslår att förslitningsskador hänvisar till belastningsskador. Belastningsskador ger en kort beskrivning av fenomenet från ett yrkesmedicinskt perspektiv och vill man veta mer så får man läsa om ergonomi och yrkesmedicin.

Det behövs alltså knappast någon ny artikel. Däremot en uppstädning så att begreppet försvinner. Hur gör man? The Ködder (diskussion) 10 oktober 2017 kl. 08.46 (CEST)

Artiklen Förslitningsskador hänvisar till väldigt många systerartiklar på andra språk och flera klassificeringar. Att ta bort den är då inte görbart, medan namnet och innehållet kan diskuteras. Som start behöver du i alla fall, källor till detta begrepp och det namn du verkar förespråka: belastningsskada.Yger (diskussion) 10 oktober 2017 kl. 09.01 (CEST)

Inokulation[redigera wikitext]

Inokulation omdirigerar idag till variolisation men är inte detta en anglicism. I svenskan verkar termen ha en bredare betydelse SAOB.--Thurs (diskussion) 23 oktober 2017 kl. 11.25 (CEST)

Inokulation är ett betydligt bredare begrepp än variolisation. Variolisation är en delmängd i begreppet inokulation, specifikt för att ge skydd mot smittkoppor (variola). Inokulation innebär att man inympar något så som mycket riktigt anges i SAOB och sedan 1933 har det utvecklats inom medicin, biologi och i viss mån teknik. Något - ett smittämne, en cellkultur eller något i en teknisk process förs in i en annan varelse, maskin eller dylikt. Föreslår omdirigeringen elimineras. OG (diskussion) 7 juli 2018 kl. 17.51 (CEST)
Tack, det var det jag trodde. Jag har nu begärt radering av omdirigeringen.--Thurs (diskussion) 8 juli 2018 kl. 11.52 (CEST)
Kanske lite för snabbt att radera uppslaget, då det inokulation har innebörd tom. större än variolisation. Själv skulle jag tagit bort omdirigeringen och skrivit vad begreppet innebär både teoretiskt och praktiskt. Men gjort är gjort... Vänliga hälsningar OG (diskussion) 8 juli 2018 kl. 20.28 (CEST)

Jag upptäckte denna diskussion nu. Jag har redan skapat en grensida om ämnet, men det går ju att göra två olika sidor. den medicinska termen Inokulation är mycket vidare än variolisation, medan den andra betydelsen bara är en äldre benämning på ympning. Adville (diskussion) 23 februari 2019 kl. 12.02 (CET)

Finns det fortfarande något liv i "Projekt medicin"?[redigera wikitext]

Frågan om det fortfarande finns något liv i "Projekt medicin" beror på, att jag funderar på att mer systematiskt se över uppslag inom framför allt infektionsmedicin och medicinsk mikrobiologi. Även andra delar av medicin och biologi kan vara aktuella. Jag är inte beredd att göra det ensam utan behöver minst ett par personer att bolla uppgifterna med. Det finns en serie namn upptagna som projektdeltagare. Är någon av dem intresserad? Särskilt efterlyses därtill någon med veterinärmedicinsk insikt.

Skulle Du som läser detta vara intresserad att delta? Hör i så fall av dig. OG (diskussion) 7 juli 2018 kl. 18.08 (CEST)

Jag är med, och du får gärna bolla med mig. Är medicinsk- och lab-teknisk ingenjör. Låter som ett bra initiativ. Mvh Adville (diskussion) 7 juli 2018 kl. 18.13 (CEST)
Hej Adville! Återkommer, dock ej i kväll men förhoppningsvis under morgondagen hur vi kan lägga upp samarbetet. Jag är van vid att arbeta internt (bolla) med arbetsmaterial som när det färdigställts blir ett allmänt dokument och tänker mig ett likartat arbetssätt. Vi kan ju börja med Puumalavirus som innehåller åtskilliga intressanta aspekter. OG (diskussion) 7 juli 2018 kl. 23.05 (CEST)
Hej. Det är ju inga problem att skapa en atbetsbänk (undersida) där man kan jobba fram bra artiklar. Så det lpter som en bra ide. Mvh Adville (diskussion) 8 juli 2018 kl. 12.53 (CEST)
Skall sätta mig in i vad en arbetsbänk (undersida) är - aldrig mött begreppet tidigare, dock antagligen ej före nästa helg. Vi hörs! OG (diskussion) 8 juli 2018 kl. 20.28 (CEST)
Det är som en privat sandlåda. Där kan man skriva i lugn och ro. (Se din översta meny så ser du din egen, du kan skapa fler sådana sidor om du vill ha många artikelutkast samtidigt. Sedan kan du begära dem raderade när du vill, eller ha kvar dem av historiskt intresse. Jag har några egna listor, om du kollar "mina länkar" under min sida). Själv har jag mycket att stå i med denna vecka med, så oroa dig inte för tiden. Mvh Adville (diskussion) 8 juli 2018 kl. 20.47 (CEST)

Närvarokontroll projekt:medicin[redigera wikitext]

Dags att få lite fart på projekt medicin! I väntan på mina än så länge fruktlösa försök att rekrytera kollegor IRL börjar jag med en närvarocheck och föreslår att:

@Eribro: får stå kvar oavsett intresse, av historiska skäl i form av grundare

Följande användare fortsatt är medlemmar om de inte aktivt avsäger sig sitt medlemskap: @Adville: @Robert_Linder: @Nitramus: @Niklo: @Ελλίντερεστ:

Följande användare på grund av något mindre frekvent aktivitet bör anmäla sitt intresse för att fortsatt vara med i projektet: @Skagedal: @DENAMAX:

Följande medlemmar utesluts p g a inaktivitet (utan att pingas?) och ev. flyttas från projektsidan till diskussionssidans arkiv, av projekthistoriska skäl (eller bara raderas och bevaras i sidhistoriken): Zaimon BorisJr Moxen Sison Ohsweetmusic JerkerES Tocant Vili Juoj8 Finurliig Jasmin Ros Zaimon Skottniss --Dr Bowser (diskussion) 19 december 2020 kl. 15.07‎ (CET) (Signatur tillagd i efterhand.)

Medlemsarkiv[redigera wikitext]

 • Zaimon 4 maj 2007, läkarstuderande termin 6
 • BorisJr Läkarstuderande termin 5
 • Moxen (Gunvor Svartz-Malmberg), nov 2007 läkare med veteranlegitimation 1956
 • Hauptkampflinie 28 mars 2008,läkarstuderande termin 2
 • Ohsweetmusic 11 maj 2008, läkarstudent termin 4
 • JES 11 november 2008, Sjukhusfysiker
 • Tocant 9 juni 2009,
 • Vili 20 december 2009, biomedicinsk analytiker -> läkarstudent termin 1
 • Juoj8 1 november 2011 läkarstuderande termin 1 (f.d. biomedicinare)
 • Finurliig 16 januari 2012, läkarkandidat Sahlgrenska termin 4.
 • Jasmin Ros (disk) 25 september 2013
 • Skottniss 2 november 2016, Sjuksköterskestudent termin 1

Diverse frågor om Projekt medicin[redigera wikitext]

Apropå diskussion ovan om huruvida medlemmar är aktiva eller ej undrar jag hur man är aktiv i projektet? Att den som inte gjort en redigering på fem år inte är det är självklart, men i övrigt? Är man aktiv genom att redigera medicinartiklar samt säga att man är medlem, eller är det något annat som räknas?

Hur bestäms MMS? Det framgår inte på portalsidan. Genom att kika på portalen i redigeringsläge hittar jag Wikipedia:Projekt medicin/Förslag till nästa MMS men inget om hur valet görs. Kanske genom kraftfullt enskilt initiativ för att något ska hända? Jag opponerar mig inte, bara undrar.

Önskvärt vore, tycker jag, om portalen kunde innehålla länkar till webresurser som exv. svenska MESH-termer, och liknande. Svensk terminologi är ju ofta ett problem att hitta, även i de fall då sådan faktiskt finns. Ni som har mer aktuell erfarenhet av att redigera medicinska och besläktade artiklar vet säkert bättre än jag var sådana finns.

Jag ser att det finns en "user box" som medlemmar kan ha på sin användarsida. Info om denna kunde väl gärna finnas på portalsidan. --Hjordmån (diskussion) 5 januari 2021 kl. 12.20 (CET)

Anledningen att det saknas information är att projektet så att säga inte riktigt finns, än.. Jag fulhackade ihop en ny portal baserad på huvudsidans .css när jag hittade projektet den 20 december, men projektet har i princip inte varit aktivt sedan 2007. Det innebär att det är helt enkelt upp till oss (en handfull personer) att bestämma vad som ska gälla, och därför är jag mycket glad att se att du har idéer. Angående MMS föreslår jag att så länge vi är få helt enkelt väljer i demokratisk anda sista veckan varje månad, blir vi många kan vi sedan gå över till VMS igen, men jag tror inte vi kan ha tillräckligt aktivitet för det än. Länksamlingen flyttade jag till någon undersida då jag inte visste var jag skulle få in den i den nya layouten, ska se om jag kan hitta den... Var tycker du man kan lägga in babbelboxen, i toppen eller botten av medlemslistan kanske? Dr Bowser (diskussion) 5 januari 2021 kl. 15.09 (CET)
Bra det blir lite liv i detta projektet. Vet själv hur svårt det är att få utomstående IRL med expertkunskap att börja redigera. Mvh Adville (diskussion) 5 januari 2021 kl. 16.32 (CET)

Deltagande projektet[redigera wikitext]

Vem är medlem i projektet? Jag förslår att de som väljer att delta i projektet, genom att anmäla sitt intresse helt enkelt är medlemmar, byråkratiskt trixande lämnar jag åt större organisationer. Knepigare är att bestämma vem som inte är medlem i projektet, och jag föreslår någon form av "aktivitetskrav". Jag tycker vi kan ha ganska lågt ställda krav, i alla fall i början, och egentligen i fortsättningen också (medlemmar som inte är särskilt aktiva kan fortfarande göra stor nytta som "konsulter" i särskilda frågor). Vad som är ett lämpligt tidsfönster för inaktivitet har jag ingen uppfattning om, eftersom jag själv är ett spädbarn i wikipedia-år räknat.

Förslag att ta ställning till:

 • Medlem är den som inte är blockerad på svenska wikipedia och som väljer aktivt att gå med i projektet genom att skriva upp sig på medlemslistan
 • Utträde ur projektet sker:
 • På eget önskemål
 • Om användaren i fråga blir blockerad
 • Efter inaktivitet förutsatt att 3 av 3 är uppfyllda:
 1. Användaren inte gjort mer än enstaka redigeringar i den medicinska artikelrymden senaste 12 månaderna
 2. Användaren inte deltagit i artikelgranskningar av medicinska artiklar senaste 12 månaderna
 3. Användaren inte deltagit i samarbetsprojektet MMS senaste 12 månaderna

Dr Bowser (diskussion) 5 januari 2021 kl. 17.10 (CET)

Vad är syftet med att "utesluta" folk? Och är det ens tillåtet, enligt riktlinjer/regler för gemenskapen i stort? /Sigvid (diskussion) 14 februari 2021 kl. 21.39 (CET)
Jag är starkt mot all typ av uteslutning eller regler för att få vara med i projektet. Det strider mot alla Wikipedias principer. Nej. Ainali diskussionbidrag 14 februari 2021 kl. 22.25 (CET)
Vill man vara kvar fast man inte gör något går det givetvis. Dock är det bra om inaktiva användare tas bort så att man ser vilka som är skriva. (Kanske man kan göra det genom att fråga dem om de vill vara kvar efter de varit inaktiva länge. Svarar de inte är det ett tecken de ej vill vara kvar längre. Det är lätt att bli medlem igen. Adville (diskussion) 14 februari 2021 kl. 22.48 (CET)
Det enda skälet jag kan tänka mig att det är nödvändigt är om listan används i utåtriktade verksamheter. För det är ju bara två klick bort att se om någon är aktiv eller inte så något behov för en vanlig användare finns inte. Ainali diskussionbidrag 14 februari 2021 kl. 22.55 (CET)
En icke-uppdaterad medlemslista får projektet att se mer aktivt än vad det är, det är bedrägligt. Alltså vill jag sparka ut folk. Eftersom det inte finns några kriterier för att gå med i projektet står det dessa inaktiva medlemmar fritt att när som helst gå med igen, inte värre än så. Jag har svårt att se vad wikipedias principer har med något att göra, vi stänger ju av folk dagligen, från HELA projektet wikipedia. MvH Dr Bowser (diskussion) 14 februari 2021 kl. 23.36 (CET)
Nåja, man kan ju nöja sig med att ha en separat lista för "inaktiva" Dr Bowser (diskussion) 14 februari 2021 kl. 23.39 (CET)
Vi tar bort folk som missköter sig, inte för att de är inaktiva. Läs gärna Wikipedia:Ingen användare har plikter (som visserligen bara är en essä) och fundera på hur det rimmar med att man tvingas till viss aktivitet bara för att visa att man är intresserad av ämnet. För att komma med ett konstruktivt förslag: gör anmälningslistan som en sorterbar tabell med kolumnerna namn, när de anmälde sig till projektet och en för när de uppdaterar sitt intresse. Då kan vem som helst sortera på listan och alla får var med i projektet. Ainali diskussionbidrag 15 februari 2021 kl. 00.08 (CET)
Tack för synpunkterna, jag tolkar diskussionen som att det inte är ändamålsenligt med fasta kriterier, och det blir ju på gränsen till enwp-byråkratiskt, vilket vore stor olycka på många sätt. Däremot ser jag inte att WP:IAP säger någonting vare sig direkt eller indirekt om någon rättighet till att ha sitt användarnamn på projekt-sidan WP:PMED. Namnen tas ju inte bort, bort, utan bevaras i arkivet. Dr Bowser (diskussion) 16 februari 2021 kl. 11.59 (CET)
Om någon lägger till sig själv igen (utan att ha gjort några andra redigeringar) efter att ha tagits bort på grund av aktivitetsbrist enligt förslaget, då ska ju projektet ta bort personen igen direkt eftersom att kriterierna fortfarande inte uppfylls. Så ska det finnas några regler så måste de ju minst adressera det händelseförloppet. Ainali diskussionbidrag 16 februari 2021 kl. 18.42 (CET)

Månadsslutsomröstning - Januari 2021[redigera wikitext]

Med anledning av månadens stundande slut föreslår jag en omröstning, dels för att bestämma nästa MMS och dels för att anta någon variant av stadgar för uteslutande. Eftersom jag tycker uteslutande bör ske i demokratisk anda vill jag gärna höra lite olika åsikter i frågan, men jag tror det vore bra att rensa bort några inaktiva som vi "ärvt" från WP:PMED anno 2007.

Tankar kring förslag till nästa MMS:

Jag satte upp nervsystemet som MMS och kickade AMP från listan. Dessutom skjuter jag på frågan om uteslutande till slutet av februari. Väl mött! Dr Bowser (diskussion) 1 februari 2021 kl. 17.04 (CET)
Ser bra ut tycker jag! Ainali diskussionbidrag 1 februari 2021 kl. 21.55 (CET)

Månadsslutsomröstning - Februari 2021[redigera wikitext]

Det börjar dra ihop sig för omröstning, eftersom jag redan sagt något om de övriga på listan tänkte jag bara säga något kort om nagel. Förvisso blir det två artiklar om normalanatomi i rad, men samtidigt blir det omväxling i o m att det blir den första MMS:en som inte är ett av mina egna förslag. Jag förslår därför att vi kör med nagel i mars, det finns alla möjliga intressanta aspekter (inte bara medicinska) att kratta för fördjupningsartiklar om.

Sen tänkte jag försöka uppvakta några av våra ärvda medlemmar från anno 2007, för att se om de är intresserade att delta, om än bara som konsulter. Dr Bowser (diskussion) 22 februari 2021 kl. 17.44 (CET)