Wikipediadiskussion:Veckans tävling/Arkiv 1

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Jag tycker att det vore bättre om man själv fick välja vilka stubbar man vill uttöka och att man anmäler det i efterhand, såhär bara [1]. Sen kan man ha ngnslags "topplistor" "Veckans 5 mest utökade stubbar" där om man gjort en längre förlängning av den som står där, flyttar upp sig och ned den andre, då rör det på sig och blir kanske lite tävlingskänsla eller så under tiden? Om det blir tvist så går tävlingledaren in och kollar skillnaden. Kanske kan man ha en topplista med flest förlängda stubbar också? Och en för "veckans 5 längsta nya artiklar"?/ Elinnea 16 september 2005 kl.11.51 (CEST)

Som Grillo antytt så gäller tävlingsreglerna bara i en vecka, så nästa veckas tävling kan ju vara bring your own stub. Jag misstänker dock det finns en större risk för manipulation och följdbråk om man får välja en egen stub, vilket skulle göra tävlingen mindre attraktiv och därme mindre effektiv i sitt syfte. —CÆSAR 16 september 2005 kl.14.37 (CEST)

Stående tävling[redigera wikitext]

Jag håller med Elinnea och Caesar. Båda hennes förslag skulle kunna vara stående tävlingar. Det andra förslaget skulle alltså innebära en topplista men för att ha en morot så måste priser delas ut varje månad eller varje vecka. Bara en topplista tror jag inte räcker. För att förhindra att stubbar skapas och att de strax efter fylls på skulle regeln kunna vara att stubbarna måste vara t ex 3 månader gamla. I tävlingen räknas inte artiklarnas längd utan endast antal avstubbningar. Tävlingen blir lättadministrerad eftersom valfria stubbar utökas och endast antalet artiklar på resp användare räknas. Jag tycker inte det är absolut nödvändigt att anmäla en artikel innan den utökas. Stubbar man av en artikel så tycker jag att det är skäl nog att få vara med. Avstubbningar ska uppmuntras.

En artikel i en stående tävling kan även vara med i veckans tävling.

På tävlingssidan skulle det kunna se ut så här:

===Avstubbning v 40===
====Användare 1====
*Avstubbad artikel 1
*Avstubbad artikel 2
*..
*..
*osv

====Användare 2====
*Avstubbad artikel 1
*Avstubbad artikel 2
*..
*..
*osv 


//StefanB 23 september 2005 kl.08.43 (CEST)


Tycker att förslaget låter bra, lägg gärna upp det på tävlingssidan, däremot är jag tveksam om man ska dela ut priser... vet inte riktigt vad det ska vara i så fall, för jag tycker fortfarande att veckans artikel bör avgöras med omröstning. Räcker det inte med att man får en puss(elbit)? , om ngn är teckningsbegåvad skulle man kunna skapa en med en stubbe som det liksom vuxit ut grenar och blad på om ngn förstår vad jag menar. Eller ..*tänker* ... man kanske skulle kunna göra om en av tipsrutorna på framsidan till "Förlängd f.d stubartikel" (fast ngt bättre namn bör hittas på..." ) och veckans vinnare får välja den bästa av de stubbar som under veckan blivit förlängd? Kan det vara motiverande? Risken med att ha en "flest"-tävling är kanske att folk tar bort märkning på artiklar som fortfarande är ganska korta, men det kanske går att kolla, om det sker kan man väl bara lägga tillbaka märkningen och ta bort den från personens listning? / Elinnea 23 september 2005 kl.11.33 (CEST)

Arkivering[redigera wikitext]

Skulle man inte kunna arkivera de äldre tävlingsomgånarna på någon sida? Det kan ju vara roligt för användare att gå igenom; för att se vilka artiklar som fått en utökning (eller annat moment) genom tävlingen. Det kan även vara ett sätt för ickevinnare, som ändå presterat godtyckligt, att få in sitt namn nånstans mer i Wikipediahistorien. –PJ 25 september 2005 kl.00.31 (CEST)

En undersida, när listan med tävlingar blir för lång, är väl lämplig. / Habj 16 november 2005 kl.15.08 (CET)

Fototävling[redigera wikitext]

Vad sägs om att göra nästa veckas (eller nästnästa eller ngt) tävling till en fototävling med Kategori:Bilder från RAÄ som uppgiftsmotiv. Den som ersätter flest av de bilderna med bilder med giltig licens i artiklarna istf RAÄbilderna? Vinnaren kan få lägga en artikel (gärna med en av de nytagna bilderna) i en av tipsrutorna på huvudsidan? / Elinnea 29 september 2005 kl.12.48 (CEST)

Jag tycker det låter jätteroligt! Jag skulle inte själv kunna vara med, men jag skulle absolut följa en sådan tävling. –PJ 1 oktober 2005 kl.00.41 (CEST)
Även om RÄÄ tävling har ett jättebra syfte, så ser det bara ut som det är Grillo som har gjort något. Det är nog för att man faktikst måste befinna sig i närheten av dessa ställen som är på RÄÄ bilderna för att kunna ta nya kort på dem, så om det ska vara såna tävlingar igen, tycker jag det borde kompleteras med en som även fula norrlandsungar kan delta i. /grön 12 oktober 2005 kl.09.32 (CEST)

Kategori-tävling[redigera wikitext]

Förslag på tävling: Den som redigerar och kategoriserar flest kategori-lösa artiklar på en vecka. Hur skall detta räknas undrar ni. Jo man har själv koll på hur många artiklar man redigerar och skriver upp det på Veckans tävling. I sammanfattningen skriver man dessutom kategori varje gång man gör en redigering så är det lätt att gå tillbaka och kontrollera ifall det finns en osäkerhet i vem som vunnit. Mason 19 oktober 2005 kl.14.42 (CEST)

Temastubtävling?[redigera wikitext]

Man kanske kan ha stubtävling inom ett visst område t.ex Kategori:djurstubbar, Kategori:Geografistubbar-Sverige, Kategori:Musikstubbar eller ngt? Fast man får själv välja vilka man vill inom det bestämda området man vill förlänga och så kan man anmäla i efterhand när man förlängt istället för i förhand? / Elinnea 30 oktober 2005 kl.23.01 (CET)

Substubtävling[redigera wikitext]

Fixa substubbar så de åtminstone blir vanliga stubbar, men ännu hellre riktiga artiklar. / Elinnea 30 oktober 2005 kl.23.01 (CET)

Stubtävlingar[redigera wikitext]

Personstubbar på V blev en riktigt lyckad tävling. Många artiklar blev rejält utfyllda och nästan alla blev minst lika innehållsrika som engelskans motsvarighet. Jag tycker att det för nästa tävling borde finnas ännu fler artiklar kanske det dubbla. Det verkar finnas många som är intresserade att delta även om man snabbt inser att man inte kommer vinna. Mason 8 november 2005 kl.17,14 (CET)

Håller med. Visserligen är det mycket möjligt att intresset för tävlingen sjunker när upplägget inte längre har nyhetens behag, så det blir färre deltagare, men det är ändå inte bra om folk som kommer in först efter tre dagar känner att de inte har någon chans för att de börjat för sent. / Habj 8 november 2005 kl.17:21 (CET)
Det är ett grymt uppläg, värt allt beröm, fortsätt på det spåret med krångliga poängsystme, jag älskar det :) men nästa gång så borde nog bilder rendera högre poäng, det kan ju finns flera nivåer, där man får mycket poäng om man faktiskt går och knäpper ett kort, vilket ju blir lite orättvist, eftersom det blir mycket enklare för stadsbor, men ändå./Grön 8 november 2005 kl.17:35 (CET)

Reflektioner kring tävlingen[redigera wikitext]

Diskussionen nedan är flyttad från veckans tävling-sidan till dess diskussionssida.

Kul skulle ju vara om man denna vecka fick veta hur mycket dessa artiklar har ökat, typ i (k)bytes eller procent /Grön 9 november 2005 kl.15,50 (CET)
Jag funderade på att ordna nån statistik förra omgången, kanske snarare i stilen hur många ãv artiklar som byggts på öht men tyckte jag hade tillräckligt att ordna med poängräkningen. Någon annan kanske kan ordna lite statistik? / Habj 9 november 2005 kl.15:56 (CET)
Kul med fler artiklar att välja mellan men jag saknar fler personstubbar. Du kan inte tänka dig att slänga in ett gäng till av dem också? :) Mason 9 november 2005 kl.16,18 (CET)
Inte den här svängen, listan för den här tävlingen ligger fast men helt klart är personstubbar ett bra tema att komma tillbaka till. Jag skulle tippa att det är bra om de olika tävlingsomgångarna skiljer sig lite åt? / Habj 9 november 2005 kl.18:11 (CET)
När jag jobbat med parisupploppen har jag försökt förstå skillnaderna mellan olika typer av frihetsberövanden. Det är förbluffande dåligt med lagkunskap på sådana områden i Wiki. Kanske något att ta upp som en aspekt? Artiklarna i frihetsberövande kan kanske tjäna som en utgångspunkt för en polis-, process- och staffrättstävling? OJH 9 november 2005 kl.19,25 (CET)
Jag tror att ju större diversitet mellan artiklarna i tävlingen desto bättre uppslutning. Det blir lättare att hitta något man har intresse för.Mason 10 november 2005 kl.09,17 (CET)
Jag tror som Mason, jag tror också att artiklarna verkligen växer ganska kraftigt. Jag har en idé med denna tävlingsform, att vi tämligen snart hoppar till J varför? Jo för NE har ju alla artiklar på J öppet, så då kan vi faktaspäcka våra stubar på J med den hyfsat tillförlitliga infon från NE. Vad tror ni?
/Grön 10 november 2005 kl.15:06 (CET)
Många av artiklarna från förra tävlingen blev bättre än motsvarande på NE så jag tror inte att det är så viktigt. Mason
OK, fair point. Jag får väl önska lite artiklar på önskelistan i stället. OJH 10 november 2005 kl.17,07 (CET)
När slutar tävlingen när slutdagen nås eller när slutdagen slutar?

16/11-23/11 - Personstubbar A-Ö[redigera wikitext]

Jag har startat en ny tävling. Tävlingen startar nu och avslutas den 23/11 klockan 12:00. resultatet publiceras förhoppningsvis någongång den 24/11. Här kan ni uttrycka era känslor kring tävlingen. Mason 16 november 2005 kl.12.00 (CET)

En bra grej när man ska ha stubtävlingar är ju att plocka stubar från flera olika områden, då blir det mer gjort och det gynnar ju wikipedia, uppläg med bara biblografi artiklar eller fysikartiklar eller juridikartiklar osv skappar bara intresse hoss dem som finner just den typen av artiklar roliga att skriva /Grön 16 november 2005 kl.12,51 (CET)
Nja jag försökte skapa intresse för tävlingen genom att ta med personstubbar från olika områden. Skådespelare, historiska personer, idrottare osv. Tävlingen personstubbar på V blev ju mer populär än A-stubbar så jag tror på den här ändå (Jag slängde även in Hulk och Zeke varg lite på skoj). Men nästa gång kan vi kanske ta blandade stubbar igen :) Mason 16 november 2005 kl.12,58 (CET)
Jag tycker att det ser ut som en rolig tävling./Nicke 16 november 2005 kl.13.04 (CET)

En fråga om den här punkten i reglerna: Extra poäng till den som hittar en kort artikel om person med efternamn som börjar på Ä och lägger till den till listan. Det gäller alltså en person med ett efternamn som börjar på Ä? Gäller det oavsett om artikeln i dagsläget är märkt som stubbe eller inte? / Habj 16 november 2005 kl.13.07 (CET)

Ja precis, det skall vara en stubbe men den behöver nödvändigtvis inte vara märkt som det. Jag hittade nämligen ingen sådan artikel när jag gjorde tävlingen. Det är alltid en bedömningsfråga vad som är en stubbe men så är det alltid. Ett förtydligande: Om flera personer hittar artiklar på ä så gäller bara de två första. Jag kommer också ta bort artiklar som jag inte tycker är stubbar. Mason 16 november 2005 kl.14.36 (CET)
Artikeln om Ellen Ädelstam är väldigt kort.
Tack för den, logga in så ger jag dig två poäng i tävlingen ;) Mason 17 november 2005 kl.08.42 (CET)

Summering av första dygnet[redigera wikitext]

Tävlingen har startat i ett lysande tempo. Allt började lite långsamt med att några spridda användare kände på varandra genom att lägga in kategorier, interwiki-länkar och göra andra småförändringar. Men bara efter några få timmar in i tävlingen chockade Grillo alla med att översätta den engelska artikeln om den engelska fysikern Michael Faraday. Att så tidigt in i tävlingen gå in med ett så tungt namn hade få trott. Han fortsatte och satte ytterliggare en spik i kistan med att sent på kvällen översätta Koji Kondo men de andra hade inte legat på latsidan, i ett försök att rejält skrämma upp de övriga deltagarna rivstartade Nicke L spöktimmen med en lång artikel om skräckmästaren Edgar Allan Poe och Habj kontrade några timmar senare med yogin Paramahansa Yogananda, ett synnerligen vist motdrag kan tyckas. De tre kombatanterna har under dagen vilat upp sig från tävlingen men av allt att tyda ligger de ständigt på vakt för eventuella uppstickare. Frågan är inte om någon vågar sig in i ringen, utan när, hur många dem blir och hur hårt dem slår? Mason 17 november 2005 kl.16.24 (CET)

Kör du med den smarta taktiken att räkna samman poängen för varje dag? listigt :)/Grön 17 november 2005 kl.16,48 (CET)
Jag tänkte börja göra en första sammanräkning imorgon men jag kommer nog justera lite efterhand också. Jag kommer inte presentera några poäng innan tävlingen är avgjord. Men det är ju tydligt vilka tre som är i toppen än så länge. Mason 17 november 2005 kl.16,54 (CET)

Summering av andra dygnet[redigera wikitext]

Det har varit ett händelserikt andra dygn här i tävlings-byn. Vem hade kunnat ana att intresset skulle bli så här stort redan i starten på tävlingen. Om vi börjar med en genomgång av vad våra tre ledare har åstadkommit det senaste dygnet: Nicke L fortsatte under hela gårdagen sitt monsterprojekt Edgar Allan Poe. Men han nöjde sig inte med detta. Som en direkt attack på Habjs arbete med gårdagens indiska yogi översatte han Sant Kirpal Singh och gick sedan snabbt vidare till tysk medeltidsdiktning med Walther von der Vogelweide. Habj har inte heller legat på latsidan. Sångerskan Neneh Cherry blev den första artikeln som fick en känga av Habjs tävlingsinstinkt och äntligen fick vi se lite svenskt och kvinnligt i tävlingen. Habj gick sedan snabbt vidare till Moa Martinson och Liza Minnelli - imponerande! Efter lite vila med andra wikiaktiviteter gav sig Habj under småtimmarna på Voltaire. En sådan prestation att gå från dessa komplexa och diversa gestalter på så kort tid har vi aldrig förut sett i någon av veckans tävlingar. Att sedan avsluta med upplysningsfilosofen nummer ett var en solklar pik åt de andra deltagarna. Kunde Grillo matcha sitt fantastiska inledningsdygn undrar ni? Svaret får bli nej men det blev ändå en fin artikel om Dennis Quaid. Var är utmanarna kanske ni undrar? Jo vi har sett prov på att det börjar vakna till lite bland andra användare. För att nämna några så har Elinnea och Daedalus gjort många små men viktiga förändringar, detta enträgna arbete kan visa sig lönande i slutändan. Även Thuresson har visat prov på kämparglöd inte minst på utökningen av artikeln om Moa Martinson. Men fortfarande finns det frågetecken. Var är några av de tippade förhandsfavoriterna? Var är Mats Halldin och Grön? Dessa två mäktiga wikipedianer har visat stor wiki-form i tidgare tävlingar. Mycket kan fortfarande hända och tidvattnet kan vända snabbt i denna rafflande kamp. Det finns också många duktiga wikipedianer som ännu inte visat fötterna i någon tävling som snabbt kan slå till och överaska! Mason 18 november 2005 kl.16.40 (CET)

Lite skvaller, Grön har just nu tagit lite wikiledigt för att skriva klart sin historiauppsats om kvinnnligrösträttskampen i Ljusdal 1907-1919 och för att försöka rädda världen lite grann, därför befinner han sig idag också i Lund och hoppas kunna delta i wikifikat lite senare, men det ser snäft ut med tiden, tack så himmla mycket för den mycket spännande raporteringen, veckans tävling har lyfts flera snäpp den här veckan /Grön 19 november 2005 kl.13.22 (CET)

Summering av tredje dygnet[redigera wikitext]

För er som följer tävlingen i direktsändning vet att även det tredje dygnet har varit dramatiskt. För er andra följer här en summering. Som ni alla säkert vet vid detta laget har Grön tyvärr valt att slänga in handuken. Vi önskar honom lycka till med historieuppsatsen. Om det förra dygnet i huvudsak var en bitter strid mellan Habj och Nicke L så har det tredje dygnet varit betydligt mer öppet. Habj har i huvudsak koncentrerat arbetet på Voltaire men har även hunnit med att avstubba Jakob Öqvist och Zwentibold. Nicke L har visat prov på lömsk skicklighet genom att delvis byta taktik under dygnet. Istället för att påbörja nya långa översättningar som han tidigare visat sig så kunnig i så har han istället gett sig på språkputs och förändringar av andra artiklar. På detta sätt kan han norpa åt sig viktiga poäng som kan bli avgörande. Men han har dessutom roat sig kungligt med Ferdinand VII av Spanien och Elisabet av Thüringen. Kommer han bli helgonförklarad efter denna tävling må tro? Nja vi har inte fått några uttalanden från Vatikanen ännu men de blir säkert glada över artikeln Marguerite-Marie Alacoque i varje fall. Grillo tappade lite mark under gårdagen men hoppas nå nya höjder med Jurij Gagarin - en härlig comeback! Thuresson har nu kommit in i tävlingen på allvar och kan utgöra ett hot mot de övriga tre huvudkombatanterna. Lawrence av Arabien fick känna sig besegrad av Herr T:s flinka tangentbordsfingrar. Redan nu har tävlingen visat sig bli en riktig succé, 20 av de 58 artiklarna har utökats rejält och/eller avstubbats. Mason 19 november 2005 kl.14.10 (CET)

Summering av fjärde dygnet[redigera wikitext]

Det märks att tävlingen nu gått in i halvtidsvila för flertalet av toppnamnen men det senaste dygnet har trots detta varit mycket spännande och överaskande vilket vi kommer berätta lite senare i denna rapportering. Grillo och Habj har lyst med sin frånvaro men Nicke L har däremot inte visat några svaghetstecken. Hårdfört kämpar han vidare och denna gång med en stark artikel om kejsare Hadrianus. Annars har dygnet tillhört uppstickarna. Sannab gav sig på den franska målaren Henri Rousseau och drottningmodern Elizabeth Bowes-Lyon. Den helt i wikipedia-sammanhang färska Aman gjorde ett fint arbete med Patrick Stewart - hoppas vi får se en liten presentation på användarsidan snart! Thuresson fortsatte sin klättring mot toppen med Ma Oftedal. Vi har också sett att andra användare gett sig in i leken de senaste dygnen med att göra små-ändringar. Vi ser alla fram emot de förhoppningsvis rafflande och innehållsrika sista dagarna. Och kom ihåg att det ännu inte är försent för de segstartade, det finns många artiklar kvar att ge sig på. Må bäste wikipedian vinna! Mason 20 november 2005 kl.13,00 (CET)

Summering av femte dygnet[redigera wikitext]

Mjölksyran i fingrarna börjar ge sig till känna får våra deltagare i veckans tävling. Nu är tiden inne att samla de sista krafterna för detb spännande upploppet. Habj avstubbade Johan Ulveson och springer nu jämsides med Nicke L. Torvindus har påbörat Paulus VI ett klokt val då han behöver all gudomlig hjälp han kan få i detta läge om han vill vara med på prispallen. Thuresson tar hjälp av Stora Stygga Vargen - men det kommer inte att räcka med bara "Zeke" för att klara av de "tre små grisarna" som fortfarande ligger i täten! Mason 21 november 2005 kl.11,36 (CET)

Summering av sjätte dygnet[redigera wikitext]

Imponerande! In i det sista svettas våra deltagare med avstubbnig, wikifiering och källgranskning. Det verkar inte finnas någon gräns för vad som kan genomföras, den här tävlingen verkar gå till historien! För våra ledarkombatanter har det i huvudsak handlat om att knyta ihop säcken på befintliga artiklar, ett ständigt granskande och finslipande men det har även funnnits tid att sysselsätta sig med små och medelstora förändringar (relativt sätt när det gäller dessa wikipedia-giganter!) av förbisedda artiklar. Habj har spenderat tid hos Voltaire, Kjartan Slettemark, Claire Wikholm, Thore Skogman, Barabbas och Ma Oftedal. Nicke L har petat på Felix av Nicosia, Edgar Allan Poe, Terry Gilliam, Graham Chapman (Petat är en underdrift!), André-Marie Ampère, Evelyn Wood, Naomi Watts och Hadrianus. Det är en bitter kamp in i det sista och få verkar tro att det finns någon annan som kan hota första och andra platsen. Men skam den som ger sig! Underdoggen Thuresson har tagit nya krafttag, denna gång med hjälp av en emotionellt störd grön man och publikfriaren Aman har visat intresse för en deckarförfattaren Michael Connelly. Om första och andraplatsen är reserverad för Habj och Nicke L så är det fortfarande en öppen fråga vem som kommer göra dem sällskap vid honnörsbordet. Mason 22 november 2005 kl.11.37 (CET)

Jag avundas dig inte att göra poängsammanställningen för det här :), vilken tur för dig att du har hållit kontiunerlig koll /Grön 22 november 2005 kl.13.07 (CET)

23/11-28/11 Vanliga felskirvningar[redigera wikitext]

av de som[redigera wikitext]

Jag måste tillstå att jag inte kan avgöra om av de som är ett felaktigt uttryck. Kan någon hjälpa mig med en auktoritativ referens. (Google hittar 900000 webbsidor med av de som. Kan verkligen alla dessa var fel? Den hittar 1460000 av dem som, visserligen klart fler, men samma storleksordning.)--Etxrge 26 november 2005 kl.10.26 (CET)

Båda varianterna kan vara riktiga. SvDs Språkspalt, Reuters ruta. /82.212.68.237 26 november 2005 kl.11.09 (CET)
Tack. Jag har studerat referenserna och beslutar envåldsligt att diskvalificera för de som och av de som som tävlingsbidrag. Jag finner inte frågan solklar. Men nu när jag måste välja blir detta mitt val. --Etxrge 27 november 2005 kl.01.05 (CET)
Jag tycker att du gör rätt i det./nickel 27 november 2005 kl.01.33 (CET)
Tack, igen. Diskvalificering är ett mycket starkt negativt laddat ord och därför egentligen inte lämpligt i det här fallet. Jag känner mig säker på att Caesar tänkte sig att de bidragen var normala. H*n hade också mycket goda skäl att att tro detta. För mig personligen blev detta en avslutning av många års eget grubblande. Tack för det också. --Etxrge 27 november 2005 kl.07.46 (CET)

räkningsbryderi[redigera wikitext]

Jag har åter problem med sammanräkningen. Dcastor's tillsamans ger 79 klockrena träffar (räknaren säger 85!?). Vid sökning efter Pontus's av av säger funktionen att den hittat 150 st, men när man studerar sökresultatet finner man att de flesta träffarna är förekomster av två stycken av en bit ifrån varandra, oftast på ett riktigt sätt. Om man räknar de artiklar där sökfunktionen verkligen visar av av, plus de fall där sökfunktionen visar endast ett av (troligtvis rättat?) så finner jag att den strängen funnit 36 artiklar med felet. Jag räknar artiklar i båda fallen. Jag tycker därför tentativt att Dcastor för närvarande leder med 79, före Pontus, som har 36 träffar. Ser gärna kommentarer, om ni orkar. Det här blev en ganska besvärlig tävling. --Etxrge 27 november 2005 kl.22.59 (CET)

Jag kollade de 20 första träffarna (första sidan) på av av. I 11 av dessa finns av av redan på söksidan. Av de övriga finns ändå av av i alla utom Lista över personer efter namn: Av, Bromma IF (innehåller av 7 av) och Berns (innehåller av 1862-1863 av). Av de första 20 träffarna är det alltså 17 som bör räknas och jag gissar att det skulle bli betydligt mer än 36 om man räknade igenom alla på detta sätt, men jag vet inte om jag har lust med det. Det största problemet verkar vara att sökfunktionen negligerar sifferuttryck mellan de två förekomsterna av av. /Pontus 28 november 2005 kl.07.59 (CET)
Jag (och förmodligen även Dcastor) har också upptäckt att räknaren alltid ger antalet träffar i samtliga namnrymder, även om man bara markerat (Main). För att få antalet träffar i artiklar måste man bläddra fram till den sista träffen och se efter hur många träffar det blev. /Pontus 28 november 2005 kl.08.05 (CET)
Bra av dig, allvarlig miss av mig. Efter omräkning av av av finner jag att Pontus leder med av av med 88 träffar och Dcastor ligger god tvåa med tillsamans med 79 träffar. I båda fallen har jag räknat artiklar snarare än förekomster. --Etxrge 28 november 2005 kl.10.25 (CET)

Substubbtävling november / december[redigera wikitext]

Jag har gjort några små förtydligande tillägg vad gäller poängberäkning. Kanske det också ska påpekas att huruvida artiklarna förses med "normal" stubbmärkning istället för substubb, eller om stubmarkeringen helt tas bort inte påverkar poängsättningen. / Habj 30 november 2005 kl.02.54 (CET)


Summering av första dygnet[redigera wikitext]

Tävlingen har onekligen gjort en rivstart. 43 artiklar har lämnat subsubstadiet, varav 4 har blivit riktigt tjusiga artiklar. Till dessa 43 hör 4 uppslagsord som raderats, och några uppslagsord som omdirigerats till andra. Jag har slarvräknat antal substubbar i tävlingen till 181 (rätta gärna siffran, om någon orkar) vilket innebär att nästan 24% av substubbarna avverkades redan under det första tävlingsdygnet. Vi kan alltså ha kvar det gemensamm målet att helt tömma substubbskategorierna, förutom de nya substubbar som droppar in allteftersom.

Sannab har onekligen gjort en rivstart, och fortsätter hon i detta tempo kan hon bli svårslagen! Förutom ett antal mindre avstubbningar inom vitt skilda fält har hon gjort fullvärdiga artiklar av röd brännmanet och algerisk arabiska, medan Thuresson däremot lagt nästan allt sitt krut på en artikel, Sydney Harbour Bridge. Elinnea har satsat på många små utökningar och avsubstubbningar till mera rimlig stubbstorlek - och så som poängskalan är konstruerad, torde detta ge god utdelning. En annan tävlande som främst satsat på småredigeringar är Daedalus, som förutom diverse mindre utökningar skrapade ihop dryga dussinet poäng genom att kategorisera alla substubbarna om anstalter. BananWiki har skrapat ihop småpoäng här och var med att anmäla artiklar till radering, och att Scana Björneborg AB, TVC (terrängbil) och Vbbk åter är röda länkar är till stor del hans verk. Desvärre har han också dragit på sig ett minuspoäng, då artikeln om programvaran Skale Tracker som han anmält till snabbradering visats kunna utökas till normalstubbe av Caesar med viss hjälp av Sannab. En trevlig nykomling är MellonCollie, som avsubstubbat artikeln om metalbandet Morgana Lefay.

Nicke L har inte visat framfötterna på riktigt samma sätt som i föregående stubbtävling, men i alla fall fixat en riktigt schysst artikel om den sovjetiske politikern Nikolaj Ryzjkov. Om nickel ska ha en chans att vinna även denna omgång, måste han lägga på inte bara ett kol utan flera - och det snabbt! innan alla substubbar som är någorlunda lätta att utöka är avverkade. / Habj 30 november 2005 kl.03.16 (CET)


Andra dygnet[redigera wikitext]

Nicke L inledde tävlingens andra dygn med att översätta tunisisk arabiska från engelska wikipedia. Sedan har han härjat bland annat i mulltoa, Tiger Lou och Bo Holmberg (semitisk filolog). Detta torde dock inte räcka för att toppa Elinnea, som stod för det gångna dygnets mest imponerande insats. Alla 15 substubbarna om svenska fängelser, såsom Anstalten Ljustadalen har utökats och försetts med ytterligare en kategori. Denna storlek på utökningarna har tävlingsledningen bedömt till 3 poäng per styck, plus 1 poäng för kategorin - det blir 60 poäng bara för fängelserna. Lägg till detta ytterligare ett halvdussin utökningar, såsom nebitdag, Lulsundet och Samaire Armstrong - Elinnea blir farlig! Favoriten från tävlingens första dag, Sannab, har inte upprepat sin oerhört starka inledande insats men ändå utökat flera artiklar såsom John D. Rockefeller, Jr. och UNSCOP. Frågan är om detta räcker för att hålla Elinnea stången. Etxrge som gjorde en god insats redan första dagen har nu bland annat gjort attackvinkel helt begriplig vilket vi tackar för.

Allteftersom artiklarna redigerats, har de ansamlats i stubbkategorin för november - varje gång de redigeras placeras de om till den stubbkategori som då är aktuell, nämligen. De substubbar som redigeras från och med nu, kommer att återfinnas i substubbkategorin för december. Av ursprungligen 70 artiklar i substubbskategorin för oktober, återstår efter två dagar bara 20 som inte på något sätt redigerats sedan tävlingen inleddes. Onekligen en imponerande uppslutning! / Habj 1 december 2005 kl.02.17 (CET)

Tredje dygnet[redigera wikitext]

53% av artiklarna är nu avsubstubbade, och totalt tio artiklar har lämnat inte bara substubstadiet bakom sig utan också stubstadiet.

Till dagens nytillskott hör italiensk pop avstubbad av Elinnea, Stefansdomen där Elinnea byggde vidare på Torvindus avsubstubbning från tävlingens första dag och de olika bibliotekssignumen till exempel SAB:X som MellonCollie förtjänstfullt fixat till. Bland förtjänstfulla omdirigeringar finns nervceller, som EnDumEn resolut skickat vidare till neuron. Charmigaste avsubstubbningen kanske ändå är kammossa, gjord i omgångar av Daedalus, EnDumEn och Etxrge. Många bäckar små...

Elinnea leder nu med flera hästlängder och favoriten från första dagen, Sannab har fått se sig omsprungen. De övriga som möjligen skulle kunna hota Elinnea är Nicke L som då och då leverer stora artikelsjok, och EnDumEn som satsar på många avsubstubbningar. Att någon av dessa fyra tar hem segern är en rimlig prognos. / Habj 2 december 2005 kl.03.13 (CET)

Fjärde dygnet[redigera wikitext]

Tävlingens fjärde dygn har gått på lågvarv. Elinnea har filat vidare på Stefansdomen, och EnDumEn har gjort en fin liten artikel av det lätt märkliga uppslagsordet Kol-60. Den som varit mest aktiv under dygnet är Nicke L, som skrapat ihop småpoäng här och var och dessutom åstadkommit några utökningar såsom Mid-Atlantic (vilket jag själv trodde var ett nonsensord som borde omdirigeras nånstans, om jag ska vara ärlig). / Habj 3 december 2005 kl.01.21 (CET)

Femte och sjätte dygnet[redigera wikitext]

Tävlingen har börjat avmattas. Elinnea putsasr och filar på sin Stefansdom, Etxrge har helt djärvt omdirigerat poem till poesi och Mux har lagt in en tabell i artikeln om flygplansmodellen Sopwith Camel. Annars är det främst EnDumEn som varit aktiv, med småredigeringar och utökningar här och var. Ska det bli någon slutspurt på måndag förmiddag, eller ligger alla och tar igen sig i väntan på slutresultatet? / Habj 5 december 2005 kl.02.10 (CET)

sista 12 timmarna[redigera wikitext]

blev synnerligen lugna.

Allmänna kommentarer[redigera wikitext]

Sammanräkning av tävlingen och kommentarer kommer snart, på själva sidan + lite på Bybrunnen.

Tävlingen har varit populär - dock främst under dessförsta halva. Jag drar slutsatsen att tävlingstemat är bra, men formen kan förbättras. Att räkna poäng i en tävling av den här designen med så många artiklar är nämligan urjobbigt... efter tre dagar började tycka att jag inte var riktigt klok som givit mig in på det här. Strax efter halvtid började tävlingen mattas av ordentligt. Troligen har de flesta känt att det inte fanns något vettigt kvar att göra. Det var inte helt sant, det fanns t.ex. några artiklar kvar som hade fina motsvarigheter på enwiki som hade gått att översätta. Troligen var dock massan av "avverkade" artiklar för stor, så folk inte orkade leta sig fram till det som fanns kvar att göra och som var någorlunda lättillgängligt.

Om man gör en liknande tävling nån gång till i framtiden, kanske man borde på något sätt lista artiklar som avsubstubbats eller på annat sätt åtgärdats? Eller kanske snarare, göra nya, kortare versioner av listan över artiklar som är kvar i tävlingen - med andra ord, stryka dem ur tävlingen när de är avsubstubbade. Man bör också antingen förenkla poängräkningssystemet, eller se till att vara flera som hjälps åt att sköta tävlingen. / Habj 5 december 2005 kl.18.56 (CET)

Blandade stubbar 6-12 december[redigera wikitext]

Summering av tävlingens första dygn[redigera wikitext]

Trots att startskottet avlossades en bit in på småtimmarna var tävlingen tämligen snart i full gång. Först ut var tävlingsledaren par excellence, Habj, som fann sig snabbt i sin nya roll som tävlande och inledde Sankt Nikolausdagens arla morgontimmar med att plocka poäng på kategoriseringar och interwikilänkningar i ett ansenligt antal artiklar och därigenom skaffa sig ett stort inledande försprång. Längre fram på morgonen hade förra veckans segrare Elinnea vaknat tillräckligt för att kasta sig huvudstupa in i en ambitiös utökning av veckans kungliga inslag Henrik VIII av England. Uppstickaren Torvindus hittade snart sin nisch - vad annat än en påve? Utökningen av Julius III med bild och successionsbox ger några poäng och kan förhoppningsvis få en uppföljning, men för att komma upp på prispallen måste nog Torvindus även ge sig i kast med mer profana ämnen.

Framåt eftermiddagen hade en fundering redan infunnit sig hos er ödmjuke tävlingsledare över var Sannab höll hus, varpå hon dök upp - eller snarare ned – för att med dödsföraktande djärvhet ge sig i kast med det fruktade djuphavsmonstret jättebläckfisken. Kommer detta mod att räcka hela vägen fram till mållinjen och en välförtjänt förstaplacering efter flera kraftfulla insatser i tidigare tävlingar? Det får framtiden utvisa, men än har hon en bit kvar tills hon kommer in i tätklungan.

Senare på eftermiddagen anslöt sig fler deltagare – Skagedal med hypotetisk-deduktiv metod och Novidius med Ondskans blommor – och framåt kvällen vaknade tävlingsveteranen Grillo till liv med flera bidrag, såsom Sveriges ekonomi och Freetown. Däremellan hann MellonCollie förtjänstfullt avstubba The Stooges. På kvällen blev det riktigt driv i tävlingen med fler starka insatser av Grillo och av Habj (som nu gav sig på större utökningar av artiklarna Kata Dalström och molekylärbiologi), samt av några oväntade uppstickare, särskilt Fenix som briljerade med att översätta från portugisiska till artikeln Presidente Prudente .

Sammanfattningsvis har tävlingens första dygn inletts med starka insatser av de gamla rävarna för att senare övergå till en mer öppen kamp med fler inblandade. Vid inledningen av det andra dygnet tycks ändå veteranerna Elinnea, Grillo och Habj ligga i klar ledning, med något olika strategier; medan Grillo och framförallt Habj ger sig på en mängd artiklar har Elinnea hittills koncentrerat sig på en, Henrik VIII av England. Några av favoriterna lyser än så länge med sin frånvaro: Har Mats Halldin gått ned sig ohjälpligt i nyhetsträsket? Har Mason fastnat i seriernas värld? Har Grön tappat sin tävlingsinstinkt? Eller sparar de sig bara för att komma igen starkt på upploppet? Fem dygn återstår, många stubbar har inte vidrörts och än är allt öppet, men tävlingen rullar obevekligen på och det gäller att ge sig in i den innan den har försvunnit utom synhåll./nickel 7 december 2005 kl.10.55 (CET)

Summering av tävlingens andra dygn[redigera wikitext]

Natten till onsdagen for Grillo en bra bit med världens längsta järnväg, Transsibiriska järnvägen, och kom fram till en stärkt position i veckans tävling. Om natten alltså var Grillos tillhörde morgonen och förmiddagen Elinnea, som trängde djupare in i kung Henrik VIII:s äktenskapsaffärer, för att sedan ge sig in på Berlins stolta port Brandenburger Tor och dessutom skänka lite stjärnglans åt tävlingen genom att slänga in Lilla björnen i förbifarten. Framåt kvällen visade några av utmanarna att veteranernas ställning inte är ohotad: Torvindus visade prov på sitt handlag med det kyrkliga genom att bygga vidare på artikeln om Julius III och MellonCollie fortsatte i musikens värld, men gick över från rockmusiken till den klassiska med sin fina utökning av Georg Friedrich Händel. Den stora sensationen var annars att gårdagens klarast lysande stjärna, Habj, förvisso fortfarande lyste starkt, men nu med sin frånvaro. Vi tror att Habj är tillräckligt erfaren i tävlingssammanhang för att inte överskatta tryggheten i sin ledning, och att hon tar igen eventuell förlorad tid senare. Att vi får se en riktigt lysande comeback under det tredje dygnet är inte en helt vild gissning. Sammanfattningsvis kanske man kan säga att veteranerna i ledartrion under dygnet blivit mer jämbördiga, men också börjat känna hur utmanarna flåsar dem i nacken. Än är tävlingen bara i sin början, men tecknen tyder på en jämn och spännande kamp fram till målsnöret./nickel 8 december 2005 kl.02.34 (CET)~

Summering av tävlingens tredje dygn[redigera wikitext]

Tävlingen går nu in i halvtid och det börjar bli mer spännande än någonsin. Som förutsågs i det förra referatet (ni såg det här först!) gjorde Habj en lysande comeback under det tredje dygnet. Efter hennes idoga nattarbete har molekylärbiologin nu äntligen fått en artikel värd namnet. Daedalus gjorde sitt till genom att lägga in en illustrativ bild. Senare på dagen gav Habj dessutom den i vissas ögon oanständiga dansen rumba en helt anständig artikel. Elinnea dök upp strax efter att Habj lagt ned för morgonen, med ett starkt svar på Habjs framryckning: En utflykt in i djurvärlden, med utökningar av såväl norsk skogkatt som rottweiler, och en fortsättning på sitt kungsprojekt Henrik VIII av England. Som om inte det räckte tillgrep hon också det tunga artilleriet med rysk-japanska kriget.

Den riktigt stora skrällen stod dock två otippade utmanare för. Fenix, en gammal WP-räv som dock sällan visat framfötterna i tävlingssammanhang, imponerade med sin utökning av Murad II och med sin fortsatta översättning från portugisiska till artikeln om Presidente Prudente. Siktar han månne på de åtråvärda stilpoängen? Dessutom hann han med att avstubba Kroatiens flagga. Framåt kvällen trädde så en ny utmanare med dunder och brak in på arenan. Etxrge kastade sig över såväl genetisk sjukdom som idegran och mört samt, beväpnad med Nordisk familjebok, Vergilius. Den sistnämnde hade redan fått sig en utökning av Novidius. Även Torvindus är kvar i leken, och lämnade nu den kyrkliga sfären för de sköna konsterna med sitt bidrag om renässanskonstnären Sofonisba Anguissola.

Det tredje dygnet bjöd alltså på en efterlängtad comeback av Habj, en fortsatt stark insats av Elinnea och imponerande kämpatakter från flera utmanare. Ledartrojkans tredje medlem Grillo har däremot legat tämligen lågt. Måhända planerar han att "göra en Habj" och slå till desto kraftigare nästa dygn? Ett som är säkert är att det blir en spännande fortsättning där allt kan hända! /nickel 9 december 2005 kl.01.19 (CET)

Summering av tävlingens fjärde dygn[redigera wikitext]

Tävlingen har nu passerat halvtid och spänningen stiger oavbrutet. Även detta dygn har vi sett både starka insatser av veteranerna och djärva framstötar av uppstickarna.

Etxrge har visat sig vara en riktigt farlig utmanare. Med stor iver har han angripit ett antal artiklar inom helt skilda ämnesområden. Ett var givetvis djurvärlden, i form av fågelsläktet kasuarerna, ena lustiga krabater från södra halvklotet som inte kan flyga. Om kasuarens vingar bara flaxar ynkligt, känns däremot historiens vingslag starkt i det förnämliga bidraget om vårt västra grannlands grundlag Eidsvollförfattningen samt i historiken om det allmänmänskliga fenomenet migration. Även vektor (matematik) fick en fin utökning, men han tycktes inte anse att detta var nog för att skrämma bort konkurrenterna, utan ville dessutom ge dem ångest. Ett fult trick kan tyckas, men inte regelvidrigt i denna hårda tävling.

Även den andre av gårdagens sensationella utmanare, Fenix, har fortsatt sitt stolta värv, i synnerhet genom att utöka och förfina sultan Murad II:s artikel, men även med inbrytningar i Benjamin Disraeli och med en fräck motstrategi mot Etxrges framryckning från igår – en avuggling av Etxrges ”ugglade” Vergilius.

Även uppstickaren MellonCollie hänger med, och fortsatte sin musikaliska odyssé in i hårdrockens mörkaste skrymslen i artikeln death metal, samt fiskade poäng med mörten som bete. Torvindus återvände till påven Julius III för ytterligare en utökning. En oväntad nykomling var Chrizz som, möjligen omedvetet, gjorde debut i tävlingen genom att lägga in idegranen i kategori:Idegransväxter.

Veteranerna har effektivt anlagt moteld mot denna framryckning. Habj har visat prov på kämpaglöd och mångsidighet, genom att under dagens lopp göra större eller mindre redigeringar i massutdöende, metan, raï, norsk skogkatt, jättebläckfisk, Charles Sibley, Vergilius och kasuarer, medan titelförsvararen Elinnea imponerade med uthållighet och entusiasm, och fortsatte att göra stora utökningar på kung Henrik VIII av England, som med tiden blev tämligen fet.

Tävlingsledningen har nåtts av uppgifter om att Grillo får förhinder från att medverka fullt ut under resten av veckan. Detta till trots gjorde han en imponerande insats tidigt på den fjärde tävlingsmorgonen med särskilt Microsoft Word men även Sveriges ekonomi.

Bara den senaste kvällen har tävlingen rört sig så mycket att utvecklingen blir svår att förutse. Spänningen är olidlig och tävlingsledningen följer utvecklingen med intresse och inte så lite häpnad!/nickel 10 december 2005 kl.03.27 (CET)

Summering av tävlingens femte dygn[redigera wikitext]

När tävlingen nu går in i sin sista fas och ett dygn återstår har vi en hård och dramatisk slutstrid att vänta oss. Det som i början av tävlingen såg ut som en ganska jämn kamp mellan veteranerna Elinnea, Grillo och Habj har nu, med Grillos partiella walkover och Etxrges fenomenala uppsegling, hamnat i ett nytt läge. Vad vi kan vänta oss av kommande dygn är strid på kniven mellan Elinnea, Etxrge och Habj om vem som når upp till det översta trappsteget på prispallen. Men de övriga utmanarna har absolut inte lagt sig för det: Både Torvindus, Novidius, Daedalus, MellonCollie och Chrizz har plockat på sig ytterligare poäng, RE har debuterat i artikeln vektor (matematik), och en kraftig slutspurt av Fenix skulle kunna vända upp och ned på förutsättningarna än en gång (vem kunde i tävlingens början ha förutsett Etxrges dramatiska framryckning?) Dessutom finns fortfarande gott om jungfrulig mark att bearbeta. Vem skriver en utförlig artikel om kinesisk konst, Hitlerjugend eller Botswanas fotbollslandslag på söndag kväll eller måndag morgon? Inget är säkert förrän klockan 12 imorgon. Håll i hatten till dess! /nickel 11 december 2005 kl.12.40 (CET)

Summering av tävlingens sista dygn[redigera wikitext]

Tävlingsledningens förutsägelse om en strid på kniven mellan Elinnea, Etxrge och Habj kom på skam, men avslutningsdygnet har inte varit mindre spännande och händelserikt för det. Till tävlingsledningens stora glädje anslöt sig flera nya utmanare under den sista etappen: Nordelch tyckte inte att Stockholmsvintern var tillräckligt kall utan begav sig upp i Arktis för en intressant artikel om inuiter, Tsujigiri gjorde en färd åt andra hållet till betydligt varmare breddgrader med Botswanas fotbollslandslag och Etiopisk-ortodoxa kyrkan, samt frestade oss med pitabröd. Twincinema fick ordning på ingredienserna i den kulturella grytan i Berndt Egerbladh. Förutom denna glädjande överraskning fick vi också se fortsatta insatser av fler uppstickare. Chrizz fortsatte att förbättra artikeln idegran, nu med en egenframarbetad tydligare bild, och Fenix gjorde fler insatser i Presidente Prudente (en brasiliansk stad som valdes ut främst eftersom tävlingsledningen tyckte att den hade ett lustigt namn, men som genom Fenix försorg fått en artikel som vi kan vara stolta över) och i Kroatiens flagga.

Nästa sensation kom under tävlingens sista skälvande timmar på måndagsmorgonen. Habj hade inte hållit sig borta från tävlingen under söndagen för att hon tröttnat, utan för att komma tillbaka och göra en fenomenal slutspurt. På mindre än en timme kastade hon in tre långa artiklar, munspel, genetisk sjukdom och sexuell förökning, samt gjorde utökningar i ytterligare tre, ondskans blommor, Georg Friedrich Händel och mört. Maken till avslutning får man leta länge och väl efter.

Tävlingsledningen återkommer om några timmar med det slutgiltiga resultatet och ber att få tacka alla tävlande för deras insatser. /nickel 12 december 2005 kl.12.37 (CET)

Hur långt har vi kvar?[redigera wikitext]

Jag har gjort en genomgång av ett antal sidor i ett halvmodernt uppslagsverk, för att se hur många av dess uppslagsord som saknas i Wikipedia. Efter viss rensning (t ex sånt som inte heller finns i NE) har jag nu en lista med 177 uppslagsord, som alltså saknas här. Då har jag räknat med några ord som har stub-artiklar. Den listan skulle jag vilja köra som veckans tävling någon gång. Detta är alltså ord som det finns goda skäl att vi ska ha med. Inget av dem behöver jättemycket text (de stora artiklarna har vi inte missat).

Om det här urvalet är representativt är det mellan 30 000 och 40 000 uppslagsord som vi saknar, med detta kriterium, som är betydligt lägre ställt än att vi ska ha alla uppslagsord som finns i NE. --Etxrge 17 december 2005 kl.11.31 (CET)

Låter superbra. Fundera på om 117 artiklar är lagom till en vecka eller om du ska splittra ut det över längre tid för att få en störrje höjning i varje ord. En superbra tävling iaf. /Grön 17 december 2005 kl.12.24 (CET)
Ja, det är inte lätt att veta vad som är lagom. Men enda problemet med många artiklar är väl att jag får mycket att räkna. Jag hade dock tänkt att inte premiera långa artiklar, just för att underlätta räknearbetet. I just den här listan finns det ändå nästan inget "ord" som motiverar en riktigt lång artikel. Däremot tycker jag att alla ska ha en riktig artikel, inga stubbar helst. Ett försök till poäng system: stub-text (en eller två meningar) 1p; kategori 1p; interwiki 1p; övrig text upp till 150 ord 10p, text utöver 150 ord 0p. --Etxrge 17 december 2005 kl.18.01 (CET)

Omdirigerings- och dubblettartikeltävling, december[redigera wikitext]

Tillägg i reglerna[redigera wikitext]

Jag har måst lägga till att samtliga typer av bidrag till tävlingen måste ha vissa ord i sammanfattningsfältet för att räknas. Annars blir det helt ogörligt att räkna poäng! insåg jag. / Habj 19 december 2005 kl.12.04 (CET)

Inofficiella subtävlingar[redigera wikitext]

Jag lägger härmed till två inofficiella subtävlingar, som inte ger något pris och inte heller noteras någonannanstans än här på diskussionstävlingar. Dessa är:

  • Vem gör den omdirigering som ledde wikilänkar i störst antal andra artiklar rätt, och förvandlade dessa länkar från röda till blå?
  • Vem skapar flest vettiga omdirigeringar till en viss artikel?

I dessa subtävlingar måste man själv notera sina bidrag nedan. / Habj 19 december 2005 kl.12.04 (CET) lätt omformulerat 19 december 2005 kl.17.17 (CET)

Bidrag till subtävlingen Bästa blågörare[redigera wikitext]

  • Tönsberg 4 (en som är lätt att bräcka, för att komma igång) --Etxrge 19 december 2005 kl.13.16 (CET)
  • Chugoku 63 --Etxrge 19 december 2005 kl.21.37 (CET)

Vinnare i subtävlingen Bäste blågörare blev Etxrge. / Habj 26 december 2005 kl.01.34 (CET)

Bidrag till subtävlingen Maximal omdirigerarkoncentrerare[redigera wikitext]

Vinnare i subtävlingen Maximal omdirigerarkoncentrerare blev Fenix. / Habj 26 december 2005 kl.01.34 (CET)

Diskussion kring subtävlingen[redigera wikitext]

Ioánnina ser onekligen imponerande ut. Borde man småningom syna den som skrapat ihop det vinnande bidraget i sömmarna, och be honom redogöra för de olika omdirigeringarna?

63 länkar som pekar rätt genom ett enda penndrag, det var inte illa... det är nog rätt typiskt, när en artikel fått ett namn som inte stämmer med vad de flesta kommer att skriva i löpande text. Månne någon kommer att kunna slå det? / Habj 20 december 2005 kl.01.57 (CET)

Okej, här kommer lite sömsyning :)
  1. Ioánnina – det moderna, officiella grekiska namnet i latinsk transkribering
  2. Ioannina – samma som ovan, men utan accent
  3. Giánnena – alternativt modernt grekiskt namn/stavning i latinsk transkribering
  4. Giannena – samma som ovan men utan accent
  5. Yiánnena – alternativ transkribering till latinskt alfabet av ovanstående
  6. Yiannena – ovanstående utan accent
  7. Jiánnena – specifikt svensk (m.fl.) transkribering
  8. Jiannena – ovanstående utan accent (26 googleträffar)
  9. Yánena – alternativt transkribering av ovanstående (se)
  10. Yanena – ovanstående utan accent
  11. Giánnina – alternativt modernt grekiskt namn/stavning i latinsk transkribering
  12. Giannina – ovanstående utan accent
  13. Yiánnina – alternativ transkribering till latinskt alfabet av ovanstående
  14. Yiannina – ovanstående utan accent
  15. Jiánnina – specifikt svensk (m.fl.) transkribering av ovanstående
  16. Jiannina – ovanstående utan accent (548 googleträffar)
  17. Yánina – alternativ transkribering av ovanstående (se)
  18. Yanina – ovanstående utan accent
  19. Jánina – specifikt svensk (m.fl.) transkribering av Yánina
  20. Janinë – albanskt namn (staden har varit albansk); används historiskt
  21. Janine – ovanstående utan diaresis
  22. Janina – alternativ stavning av albanskt namn (egentligen är det i bestämd form); används ofta historiskt; även bulgariskt namn
  23. Yanya – turkiskt namn (staden har varit osmansk)
  24. Ianina – rumänskt och arumänskt namn (en arumänsk minoritet finns i området)
  25. Joannina – historiskt använd alternativ stavning; ugglan: [2]
  26. Jannina – historiskt använd alternativ stavning; ugglan: [3]
  27. Jania – historiskt använd alternativ stavning; ugglan: [4]

Det blev visst 26 nu... /Fenix 21 december 2005 kl.10.31 (CET)

Första dagen av omdirigeringstävlingen[redigera wikitext]

Tävlingen har rivstartat, och Senaste ändringar har fyllts av redigeringskommentaren redir eller REDIRECT. Totalt har de tävlande åstadkommit hela 392 olika omdirigeringar. Tävlingsledaren kan inte kolla alla omdirigeringar när det räknas poäng, utan måste lita på att de tävlande inte sätter igång och gör omdirigeringar från t.ex. det tyska namnet på städer i Spanien eller grekiska städer stavade på urdu för att få poäng. Den som ser något konstigt får gärna kommentera det, så får tävlingsledaren avgöra! Vi noterar att ingen ännu på allvar satt tänderna i kategorin med dubblettartiklar - där finns massor att göra för den som känner sig hugad.

  • Leder stort gör Fenix som skrapat ihop hela 140 poäng, mest på omdirigeringar men även på några dubbletthopslagningar. Vilka områden han omdirigerat inom blir jag ärligt talat inte helt klok på - är det mest personer och platser i arabvärlden, eller något helt annat? Orter på platser som haft många namn genom historien?
  • Som två kommer Nicke L med 83 poäng. Nickel har åstadkommit omdirigeringar vad det ser ut inom alla möjliga områden.
  • Inte långt efter ligger Etxrge, som främst använt vårt västra grannland och deras kommuner för att skrapa ihop 62 poäng.
  • Hack i häl följer Elinnea på fjärde plats, som skaffat sig 57 poäng främst med hjälp av brittiska och andra europeiska kungligheter och ädlingar.
  • Femte plats innehas för närvarande av Skagedal, som rationellt betar igenom artiklar inom det medicinska fältet och lägger till omdirigeringar i förbifarten, när han ändå fixar kategorier och annat småpet.
  • Sen är det ett litet hopp till Sannab på sjätte plats. Sanna har främst fixat omdirigeringar till östeuropeiska (polska?) efternamn. Om man betänker vilka krusiduller som finns i t.ex. Lech Wałęsas namn inser man sig att sådana namn borde vara en lönsam strategi.
  • På sjunde plats ligger Nordelch som omdirigerat latiska artnamn till de svenska namnen. Detta måste vara en stor hjälp för dem som känner till växten på andra språk, men inte vet vad den heter på svenska. 20 poäng fick Nordelch ihop.
  • Chrizz på åttonde plats har haft samma strategi som Nordelch, men lade ner lite mindre energi än denne på tävlingen och fick ihop 12 poäng.
  • Slutligen har MoRsE dragit sina strån till stacken genom att skrapa ihop 5 poäng främst genom olika benämningar på Lapplandskriget.

/ Habj 20 december 2005 kl.01.57 (CET)

Andra dagen av omdirigerings- och dubblettävlingen[redigera wikitext]

Dag 2 har sett två nya tävlingsdeltagare, Torvindus och Stenas - välkomna in i matchen! Den sistnämnde är hittills den ende som konsekvent ägnat sig åt hopslagningar av artiklar istället för omdirigeringar. Etxrge fortsätter att plocka poäng på norska kommuner, och seglar nu upp på andra plats. Även Chrizz har gjort en stor upphämtning, med hjälp av både latinska och svenska varianter på växtnamn. Fenix leder fortfarande stort, men har tappat lite fart jämfört med gårdagen och det börjar se ut som att han ska vara möjlig att slå för den som lägger manken till. Ställningen är

  1. Fenix 201 poäng
  2. Etxrge 147
  3. Elinnea 142
  4. Nicke L 131
  5. Chrizz 78
  6. Skagedal 67
  7. Nordelch 30
  8. Sannab 29
  9. Stenas 13
  10. Torvindus 6
  11. MoRsE 5

/ Habj 21 december 2005 kl.01.19 (CET)

Tredje dagen av omdirigerings- och dubblettävlingen[redigera wikitext]

Dagens största prestation står Etxrge för, som toppat Fenix' prestation från första dagen med några poäng och börjar nafsa ledaren i hasorna. Det börjar därmed se ut att vara klart vilka som är kandidaterna till segern. Dock ska vi komma ihop att vi har årets (för de flesta av oss) största helg i antågande, då några får mycket mindre tid än vanligt och andra mer... så man vet aldrig vad som händer! och tredjeplatsen törs man knappast sia om. Medan Elinnea vilat på gamla lagrar och tagit det lugnt, har Nicke L smugit ikapp. Torvindus har knaprat åt sig lite poäng bland annat på att omdirigera från filmers originaltitlar, och Chrizz har legat i rätt bra med synonymer på växtnamn.

Ställningen är:

1) Fenix 324 poäng
2) Etxrge 294
3) Elinnea 151
3) Nicke L 151
5) Chrizz 129
6) Skagedal 82
7) Sannab 41
8) Torvindus 33
9) Nordelch 30
10) Stenas 13
11) MoRsE 5

/ Habj 22 december 2005 kl.01.23 (CET)

Fjärde dagen av omdirigerings- och dubblettävlingen[redigera wikitext]

När halva tävlingen var avverkad gjorde StefanB entré med trummor och fanfarer och drog ihop det gångna dygnets största dygnskörd, 134 poäng, på omdirigeringar på olika datorrelaterade termer. Tävlingsledningan såg sig tvingad att underkänna några av dem, men trots detta var det en strålande debutinsats som räckte till en sjundeplacering i sammanräkningen. Dagens originellaste insats stod Sannab för, som skrapade ihop 102 poäng varav 68 på att slå ihop dubblettartiklar ur Kategori:Dubblettartiklar - första gången under tävlingen som någon på allvar saktar på denna strategi, och den verkar ju fungera den också. Vissa av Fenix' omdirigeringar lär inte många fler än han lär begripa - vad sägs om `ā'isha? Han intygar dock att detta är den arabiska transkriberingen, och tävlingsledningen får väl tro honom på hans ord. MoRsE tog 7 nya poäng och utannonserade sedan jullov. Vi får hoppas att han får ett trevligt sådant.

Ställning efter tävlingens fjärde dag:

  1. Fenix 434 poäng
  2. Etxrge 378
  3. Nicke L 177
  4. Elinnea 152
  5. Sannab 143
  6. Chrizz 135
  7. StefanB 134
  8. Skagedal 117
  9. Torvindus 37
  10. Nordelch 30
  11. Stenas 13
  12. MoRsE 12

/ Habj 23 december 2005 kl.02.05 (CET)


Femte dagen av omdirigerings- och dubblettävlingen[redigera wikitext]

Tävlingsledningen hinner tyvärr inte göra någon sammanräkning av femte dagen till detta referat, men konstaterar att såväl ledaren Fenix som Etxrge legat i medan gårdagens uppstickare StefanB tagit det lugnt, och således förefaller lämna walk-over vad gäller tredjeplatsen. / Habj 24 december 2005 kl.10.11 (CET)

Sjätte dagen av omdirigerings- och dubblettävlingen[redigera wikitext]

När Etxrge fick slut på norska kommuner, gick han över till norska författare och andra norrmän med roliga krumelurer i namnen - det gick ju det också. Elinnea förefaller ha tagit jullov. Ledaren Fenix har knogat på som vanligt. Såvida inte någon tar till rent heroiska insatser ser det onekligen ut som om vi har första, andra och tredjeplatsen klar - men vem ska bli fyra?

  1. Fenix 599
  2. Etxrge 457
  3. Nicke L 253
  4. Chrizz 153
  5. Elinnea 152
  6. Sannab 146
  7. StefanB 140
  8. Skagedal 117
  9. Torvindus 56
  10. Nordelch 31
  11. Stenas 13
  12. MoRsE 12

/ Habj 25 december 2005 kl.01.39 (CET)

Sjunde dagen av omdirigerings- och dubblettävlingen[redigera wikitext]

Detta blev tävlingens lugnaste dag, mycket lugnare än julafton. Inte ens ledaren Fenix bidrog i någon större utsträckning. Den ende som låg i var nykomlingen EnDumEn (välkommen till tävlingen!) som fixade ett gäng omdirigeringar till stjärnbilder. EnDumEn är den ende som valt att skriva omdir som redigeringskommentar istället för redir. Slutresultatet kommer på tävlingssidan. / Habj 26 december 2005 kl.01.26 (CET)

Kategoriseringstävling 26/12 - 1/1[redigera wikitext]

Synpunkter på kategoriseringstävlingen[redigera wikitext]

Två synpunkter:

Om tävlingsledningen ska ha någorlunda lätt att bedöma huruvida kategorierna är rimliga, bör även minst en av de kategorier som placeras i artikeln anges även i sammanfattningsfältet.

Om man tycker att det blir lite förvirrande för användare som om ett år dräller in på artikeln och ser "Veckans tävling" i sammanfattningsfältet och inte alls vet vad som menas, kan man begära frasen "Kategori i okategoriserad artikel" istället. Det är långt, men hittas lika bra som kortare fraser av webbläsarens sökfunktion. Ett alternativ kunde vara att de tävlande får ange länken WP:VT i sammanfattningsfältet; då får den förvirrade läsaren en chans att ta reda på ungefär vad det rör sig om. / Habj 26 december 2005 kl.11.13 (CET)

Det låter vettigt. Jag har skrivit ”+kat WP:VT” i sammanfattningen (i bland i kombination med annat artikelputs).
Krävs det något slags anmälan till den här tävlingen? Jag ser inget i reglerna om det. —CÆSAR 27 december 2005 kl.00.52 (CET)
Tyvärr är det inte möjligt att kontrollera alla bidrag för att kolla om de tävlande har gjort rimliga kategoriseringar. Under de första 12 timmarna inkom 448 tävlingsbidrag. Kontrollen sker därför med stickprov. Thuresson 27 december 2005 kl.07.53 (CET)

Jag hittar bara de första 1000 artiklarna i listan, hur kan jag hitta resten? Mason 27 december 2005 kl.09.44 (CET)

Jag vet inte hur man får fram flera i listan men genom att klicka på Slumpartikel så dyker det upp många okategoriserade artiklar. //StefanB 27 december 2005 kl.09.52 (CET)
Det finns en lista över dem som är skapad från en databasdump. 82.212.68.237 27 december 2005 kl.09.53 1 januari 2001 kl. 00.00 (CET)(Signatur tillagd i efterhand.)[svara]

Jag gissar att det är en god idé att anmäla sig till tävlingen, annars får herr Thuresson leta igenom alla artikeländringar Mason 27 december 2005 kl.14.55 (CET)

Sammanfattning av första dygnet[redigera wikitext]

Tävlingsledningen upptäckte efter tävlingsstart att Special:Uncategorizedpages bara visar 1000 artiklar. Tävlingen hotade därför att bli en antiklimax om inte Caesar hade haft möjlighet att lista artiklar på Användare:Caesar/Uncategorizedpages. Tävlingen inleddes starkt av Habj som blev bräckt under natten av jokern Fyrfatet som kategoriserade vattendrag för glatta livet. Under dagen har Caesar och Mason parallellkört X, Y och Z. Fram till 15:30-tiden hade det gjorts 681 redigeringar för tävlingen, vilket kanske beror på att folk är lediga? Thuresson 27 december 2005 kl.16.01 (CET)

Sammanfattning av andra dygnet[redigera wikitext]

På onsdag eftermiddag dök Mason upp och kastade sig in i tävlingen och kategoriserade för fullt. Det encyklopediska värdet av artiklar som Lista över personer efter namn: Th kan diskuteras men nu är den och andra listor kategoriserade. Även Caesar och Fyrfatet deltog med liv och lust i tävlingen. Tävlingsledningen vill också påminna om att man endast får poäng för artiklar som inte tidigare hade någon kategori och en tävlingsdeltagare har fått särskild påminnelse. Under den andra tävlingsdagen gjordes 1 126 redigeringar i tävlingen. Thuresson 28 december 2005 kl.20.45 (CET)

He he, jag kände mig lite usel när jag kategoriserade listorna. It was a dirty job but someone had to do it... Mason 29 december 2005 kl.09.13 (CET)

Sammanfattning av tredje dygnet[redigera wikitext]

Efter onsdagens flodvåg av bidrag blev kvällen desto lugnare med Caesar som nästan ende bidragsgivare och pysslade med artiklar på O. Fyrfatet anslöt sig under natten och jobbade med artiklar på N. Enligt Caesar fanns det 14 375 icke-kategoriserade artiklar när tävlingen började, så det verkar räcka till ännu en tävling på samma tema. Under det senaste dygnet och fram till cirka 21:00 gjordes 669 redigeringar för tävlingen. Thuresson 29 december 2005 kl.22.51 (CET)

Sammanfattning av fjärde dygnet[redigera wikitext]

Det verkar som att de tidigare så flitiga tävlanden har ägnat dagen åt att göra snöänglar, rulla sig i snön och kasta snöbollar på pensionärer istället för att sitta framför datorn och kategorisera. Endast Mason kämpar tappert på med att beta av listorna. Under dygnet inkom 382 tävlingsbidrag. Thuresson 30 december 2005 kl.20.45 (CET)

Sammanfattning av femte dygnet[redigera wikitext]

Även om tävlingen domineras av tre användare så är det samtidigt glädjande att så många vill delta även med enbart ett fåtal redigeringar. Duktigast idag var Twincinema tätt följd av Thoasp. Förhoppningsvis har tävlingen visat vikten av att ha en struktur så att nya artiklar kan hittas utan större problem. Man kan bara gissa varför artikeln Tuberkulos aldrig har länkat till Lista över personer som haft tuberkulos. Thuresson 31 december 2005 kl.15.35 (CET)

Sammanfattning av sjätte dygnet[redigera wikitext]

Av tävlingen återstår när detta skrivs endast fem timmar. Under det sjätte dygnet var Mux flitigast och Twincinema / Nicke L på _delad_ andra plats. 472 artiklar blev kategoriserade. Thuresson 1 januari 2006 kl.19.10 (CET)

Tävling vs samarbete 2/1-9/1[redigera wikitext]

Sammanfattning av första dygnet[redigera wikitext]

Godmorgon wikipedianer! Jag, er ciseron Nosam välkomnar alla till en strålande andra tävlingsdag. För er som inte följer tävling lajv följer här en kort summering av de mest hissnande delarna av gårdagens. Veckans tävling har börjat svagare än förväntat, måhända har denna nya tävlingsform förvillat deltagarna. Många undrar säkert om det är en tävling eller ett fördolt samarbete. Men den bistra sanningen kommer göra sig hörd för de svårstartade då förlorad tid innebär förlorade poäng och placeringar. Fyrfatet som tog bronsmedaljen i förra veckans tävling är ute efter revansch genom att ta sig an Folkmordet i Rwanda, SIDA och AIDS. Intressant är att nämna är att Fyrfatets redigeringar av såväl SIDA som AIDS är lika omfattande som de redigeringar som veckans samarbete kunde åstadkomma. Angriffer tog sig an Järnväg och bidrog med ett fint inlägg om Danmarks järnvägssystem. Annars har det mest varit puts och småändringar. I artikeln Evolution har bland annat fysikern RE visat prov på stora ämneskunskaper även i biologi. Fortsättning följer. Nosam 3 januari 2006 kl.09.34 (CET)

Sammanfattning av andra dygnet[redigera wikitext]

Nu börjar tävlingen komma igång på allvar, vilket sannerligen glädjer undertecknad! Fler och fler användare har hittat till tävlingen. Fredrik "The Man" T startar upp dagen med en öl, och sover sedan av sig ruset. Han kvicknar till först fram på eftermiddagen och redigerar Världens sju underverk som även får en omgång av "Pralinen" . Det är inte bara vår starkast lysande stjärna Solen som fått sig en ansiktslyftning, även artikeln om EU blev lite snyggare med Martin "Esset" Hagbergs mall."1-2-3-Fyrfat" jobbar vidare med Folkmordet i Rwanda men den verkliga uppstickaren under dagen var Twin "Ålen" Cinema som briljerade i artiklarna Aten, Moskva och Ukraina. Än så länge känner deltagarna på varandra och frågan som ligger på allas läppar är när och vem som gör det första rycket. Spänningen tätnar /Nosam 4 januari 2006 kl.09.43 (CET)

Sammanfattning av tredje dygnet[redigera wikitext]

Det har egentligen inte hänt särskilt mycket under det tredje dygnet. Och röster har börjat tala om fiasko. Budgeten har sedan länge överskridits och enligt källor så har tävlingledarens mentala status sakta sjunkit till oroväckande nivåer. Han ser alltmer ovårdad ut och har börjat tala med sin katt... på klingonska. Några småändringar har gjorts av bland annat FredrikT men ett ljus kan ändå skönjas... en fågel har viskat i mitt öra, som om det är sant kan skaka om den sömniga tävlingen, Martin "Esset" Hagberg har ett ess i rockärmen och kanske får vi snart se stora saker hända på artikeln George W Bush. /Nosam 4 januari 2006 kl.11.06 (CET)

Diskussion[redigera wikitext]

Frågor och kommentarer kring tävlingen välkomnas här. Mason 2 januari 2006 kl.12.00 (CET)

Bortglömda artiklar 9 - 15 januari[redigera wikitext]

Tävlingens första dygn[redigera wikitext]

Två deltagare har dragit ifrån lite i starten. Den som har lyckats bäst med sina redigeringar är Nicke L som genom kategorisering, interwikilänkning och andra redigeringar har fått ihop 30 poäng. Sedan har Twincinema 20 poäng som hon fått genom mindre utökningar av artiklar om medeltida personer. Det är jämnt om tredjeplatsen mellan Novidius, Elinnea och 81.234.119.136 som har ungefär 7 poäng var. Kommer Nicke L att orka ända in i kaklet eller har han satsat all kraft i starten? /EnDumEn 11 januari 2006 kl.13.15 (CET)