Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipediafrågor)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Kontakta Wikipedia
Frågor

Bildfrågor · Faktafrågor · Fikarummet · Persondatafrågor · Vanliga frågor · Wikidatafrågor · Wikipediafrågor · Översättningsfrågor

Kontakt

Anmäl ett fel · Bybrunnen · Faddrar · IRC-chatt · Kontakt · Pressfrågor · Wikipedia i media · Wikiträffar

 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedias teknik fungerar och om hur man kan lösa tekniska Wikipediaproblem. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:

Senaste frågorna från Fikarummet:[redigera | redigera wikitext]

Fråga från Fikarummet:

Hjälppanelfråga (16 oktober 2020 kl. 14.06)[redigera | redigera wikitext]

Hej, nybörjare här. hur svarar jag i "användardiskussion"? --16O20F (diskussion) 16 oktober 2020 kl. 14.06 (CEST)

Hej och välkommen 16O20F! Du redigerar helt enkelt sidan som alla andra sidor. Om du gör ett indrag i texten (med hjälp av ett kolon så blir det dessutom tydligare var ditt svar börjar. Vill du göra det ännu enklare så kan du aktivera diskussionsverktyget och då dyker du upp fiffiga svara-knappar. Ainali diskussionbidrag 16 oktober 2020 kl. 16.36 (CEST)

Kategori:Pages with non-numeric formatnum arguments[redigera | redigera wikitext]

Ska kategorin ha ett namn på svenska istället? // Zquid (diskussion) 27 september 2020 kl. 12.47 (CEST)

Vad triggar?[redigera | redigera wikitext]

Vad triggar i denna Savona och andra av samma typ? Maundwiki (diskussion) 27 september 2020 kl. 16.12 (CEST)

Det beror på att när mallen {{Kommunfakta Italien}} konverterades till att använda mallen {{Geobox}} för 10 år sedan, användes Geobox-parametrarna population1 och population1_type att ta hand om värdet på mallparametern folknamn (eller dess alias nomeabitanti). Parametern population1 är dock tänkt att användas för någon typ av numerisk befolkningsuppgift, precis som parametent population är. Och den uppgiften formateras med formanum. Värdet för parametern folknamn är dock sällan (aldrig) numeriskt, i artikeln Savona anges |folknamn = savonesi (savonéixi), och därmed hamnar artikeln i åtgärdskategorin.
För att komma tillrätta med detta skulle mallen {{Geobox}} behöva utökas med en parameter demonym som skulle ta hand om parametern folknamn från {{Kommunfakta Italien}}. Möjligen finns samma fel även i kommunfakta-mallar för andra länder, jag har inte kollat det.
--Larske (diskussion) 27 september 2020 kl. 17.39 (CEST)
Tack, såg att du gjorde en work around som ser bra ut. Jag har inte sett någon annan mall som använder just detta. Maundwiki (diskussion) 27 september 2020 kl. 18.32 (CEST)
Då är frågan vad som behöver göras i alla andra mallar som har detta fel. Det är främst Geobox-baserade mallar och många sportmallar. Artiklar med problemet: Kategori:Pages with non-numeric formatnum arguments. --北山 Kitayama (diskussion) 27 september 2020 kl. 19.28 (CEST)
Ibland ligger felet i artikeln. Felformaterad area och folkmängd. --北山 Kitayama (diskussion) 27 september 2020 kl. 19.40 (CEST)
Tog fatt i Dalsvik, Esbo stad där det visade sig att {{Stadsdel Esbo}} vill ha folkmängd oformaterad men antal arbetsplatser och befolkningsandelar formaterade. Inte lätt att veta, men jag kan förvisso förstå den som tråcklade ihop mallen! Taxelson (diskussion) 27 september 2020 kl. 20.34 (CEST)
Fast varför inte även Otnäs hamnar i åtgärdskategorin, fattar jag inte. Kanske något annat? Taxelson (diskussion) 27 september 2020 kl. 20.41 (CEST)

Gillar mallen formatnum {{#expr:...? Maundwiki (diskussion) 29 september 2020 kl. 00.21 (CEST)

Ja, det är inga problem så länge som expr returnerar ett oformaterat värde, vilket görs om uttrycket går att beräkna.
 • {{#expr:1234567.89+345.67}} → 1234913.56
 • {{formatnum:{{#expr:1234567.89+345.67}}}} → 1 234 913,56
Men formatnum gillar inte (alla) värden som redan är formaterade, av till exempel formatnum själv och innehåller blanksteg som tusentalsavgränsare eller kommatecken som decimalavgränsare.
Det är det som ställer till problem i mallen {{Convert}} som anropar ett stort antal andra mallar i flera led och minst två av dessa inkluderar en "formatnum" i sitt resultat. Så om värdet har mer än tre siffror eller innehåller decimaler blir det ett "non-numeric formatnum argument" vid det andra anropet av formatnum.
Även   och mallen {{nts}} ställer till problem för formatnum.
--Larske (diskussion) 29 september 2020 kl. 00.47 (CEST)
Ska titta på de kvarvarande.
Campo Bahia trodde jag fixade med valuta men det finns något mer som jag inte ser. Det är flera hästar som troligen har samma problem.
-- Maundwiki (diskussion) 29 september 2020 kl. 01.25 (CEST)
Ja, alla som använder mallen {{Travstatistik}} där startprissumman var en blandning av belopp och valuta, men nu finns en ny parameter startprissummavaluta, i den mallen där man kan stoppa in valutan så att värdet för startprissumma kan bli rent numeriskt.
--Larske (diskussion) 29 september 2020 kl. 01.54 (CEST)
Det verkar som om "formatnum" inte heller gillar den typ av minustecken som används i namnet på artiklarna i Kategori:Negativa tal, alltså − (U+2212), så jag har hackat lite i {{Heltal}} så att det tecknet lyft ut ur det som skickas till formatnum för att visa överst i faktarutorna i dessa artiklar.
"expr" klarar däremot av att tolka − (U+2212), men returnerar bindestrecks-minus, alltså - (U+002D) vilket framgår av följande exempel:
 • {{#expr:1−4}} → -3
 • {{#expr:1-4}} → -3
Formatnum accepterar bindestrecks-minus, men verkar inte gilla plustecknet + (U+002B).
Att formatnum inte accepterar matematisk minustecken kallas på kategorisidan på enwp för en false positive, så det kanske kommer att rätta till sig så småningom och då kan mitt hack i mallen {{Heltal}} tas bort.
--Larske (diskussion) 29 september 2020 kl. 10.16 (CEST)
Med bindestrecks-minus gick det att fixa Döda havet och Spijkenisse. Kolla Malldiskussion:Länsfakta % vatten. Problem i mallen "Mall:SHL-lag" men den fanns inte listad i kategorin, där fanns artiklen som använde mallen. Maundwiki (diskussion) 29 september 2020 kl. 15.10 (CEST)
{{formatnum:',STR(?p2046avrundat),'}} i Förenta nationernas medlemsstater. Behövs formatnum? Det är del av Wikidatalista |sparql ... men den har inte körts på några år. Maundwiki (diskussion) 29 september 2020 kl. 16.39 (CEST)
Ser inte i Guldheden vad som triggar. Problemet kan finnas i andra stadsdelar som kommer att läggas till i denna kategori när de ändras t.ex. Kärra, Göteborg. Eller över tid? Maundwiki (diskussion) 29 september 2020 kl. 17.56 (CEST)
befolkningsförändring och befolkningsförändring stad i mallen Primärområde kan inte ha plustecken. --北山 Kitayama (diskussion) 29 september 2020 kl. 18.16 (CEST)
Jag har ändrat i mallen {{Primärområde/rad}} så att den nu accepterar ett förstatecken, till exempel "+", som inte är numeriskt genom att lyfta ut det från anropet till formatnum.
--Larske (diskussion) 29 september 2020 kl. 23.56 (CEST)
Jag upptäckte att mallen {{Nts}} inte klarar av negativa tal, oavsett om man använder - eller − som minustecken, se malldiskussionen. Detta gör att den sorterbara tabellen i exempelvis Europeiska unionens budget inte fungerar som önskat.
--Larske (diskussion) 30 september 2020 kl. 09.19 (CEST)

Filter[redigera | redigera wikitext]

Går det att filtrera bort Användare och Användardiskussion i vad som presenteras? T. ex. "Användare:Jonny Hansson/Henvålens naturreservat". -- Maundwiki (diskussion) 8 oktober 2020 kl. 17.24 (CEST)

Med PetScan kan du, i avsnittet Namespaces i fliken Page categories, välja vilka namnrymder som ska inkluderas i listan.
Vill du inkludera fler/andra namnrymder är det bara att kryssa i/kryssa ur dem och klicka på knappen Do it igen.
--Larske (diskussion) 8 oktober 2020 kl. 18.29 (CEST)
Eftersom omdirigeringen till den flyttade kategorin har raderats, @Kitayama: var det verkligen nödvändigt att radera den?, fungerar inte längre kategorilänken ovan och inte heller frågan. Här är en uppdatering:
--Larske (diskussion) 16 oktober 2020 kl. 18.27 (CEST)
Den var anmäld till snabbradering av Sextvåetc. Jag litade på att denna hade koll på konsekvenser av att radera kategorin. --北山 Kitayama (diskussion) 16 oktober 2020 kl. 18.32 (CEST)
Kategorin var tom oavsett namnrymd. 62 osv (diskussion) 17 oktober 2020 kl. 07.15 (CEST)

Flytten[redigera | redigera wikitext]

Bara så ni vet, när Machatjkala flyttade kategorin till svensk stavning, att artiklar fortfarande kategoriseras till den engelska omdirigeringen men de läggs inte in i kategorin med svenska namnet. Exempel: The Palazzo Las Vegas och Tropicana Atlantic City. DIEXEL (diskussion) 16 oktober 2020 kl. 15.38 (CEST)

Kategorier byter inte namn genom att man flyttar sidorna, så det är helt i sin ordning. Det som styr kategoriseringen här är nog MediaWiki:Nonnumeric-formatnum så det är nog bara en tidsfråga innan sidorna ramlar in rätt. 62 osv (diskussion) 16 oktober 2020 kl. 16.43 (CEST)

Twinkle[redigera | redigera wikitext]

Är det någon här som har de tekniska kunskaperna och intresset för att få Twinkle att fungera här? Enligt en:Wikipedia:Twinkle/doc#Modules_for_administrators finns det här ett verktyg för batch-delete av artiklar. Det skulle vara till stor hjälp för mig och EstrellaSuecia i vårt arbete att städa upp i lsjbot-artiklarna. --北山 Kitayama (diskussion) 13 oktober 2020 kl. 13.30 (CEST)

Kitayama, EstrellaSuecia: Om ni vill kan ni lägga till

if ( mw.config.get( 'wgNamespaceNumber' ) === 0 ) {
	$( function() {
		'use strict';
		if ( $( '.infobox' ).hasClass( 'geography' ) ) {
			mw.loader.using( 'mediawiki.api', function() {
				( new mw.Api() ).get( {
					prop: 'revisions',
					titles: mw.config.get( 'wgPageName' ),
					rvprop: 'user',
					rvlimit: 6,
					rvdir: 'newer',
					formatversion: 2
				} ).done( function( getres ) {
					if (
						getres &&
						getres.batchcomplete &&
						getres.query &&
						getres.query.pages &&
						getres.query.pages[ 0 ] &&
						getres.query.pages[ 0 ].revisions &&
						getres.query.pages[ 0 ].revisions[ 0 ] &&
						getres.query.pages[ 0 ].revisions[ 0 ].user &&
						getres.query.pages[ 0 ].revisions[ 0 ].user === 'Lsjbot'
					) {
						$( '#ca-history' ).closest( 'ul' ).prepend( '<li id="ca-deletelsjbotpage" class="collapsible"><a href="#" title="Radera artikel av Lsjbot med fördefinierad raderingskommentar"><img src="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Skull_%26_crossbones.svg" height="20"></a></li>' );
						$( '#ca-deletelsjbotpage' ).click( function( ev ) {
							ev.preventDefault();
							( new mw.Api() ).postWithToken( 'csrf', {
								action: 'delete',
								title: mw.config.get( 'wgPageName' ),
								reason: 'Innehållet förklarar inte ämnets relevans. Enda iw ceb. Svårverifierat.'
							} ).done( function() {
								location.reload();
							} );
						} );
					}
				} );
			} );
		}
	} );
}

Special:Min sida/common.js och

#ca-deletelsjbotpage {
	margin-right: 4em;
}

Special:Min sida/common.css. Om ni är i huvudnamnrymden och det finns en geobox på sidan kollar skriptet vem som har skapat sidan. Om Lsjbot har skapat sidan läggs en knapp till till vänster om menyn som innehåller "Redigera" och "Visa historik". Om ni trycker på knappen raderas sidan. Det finns tre saker som ni kanske vill experimentera med – två i JavaScriptet och en i CSS:en:

 1. I JavaScriptet finns en rad med rvlimit. Det är – i det här fallet – det maximala antalet versioner som en sida får ha för att skriptet ska få radera sidan. Sätt den så låg som möjligt (för att inte köra över eventuella mänskliga bidragsgivare) utan att den ofta hindrar er från att radera.
 2. I JavaScriptet finns även en rad med reason. Det är raderingskommentaren.
 3. CSS:en kan användas för att skapa lite luft mellan knapparna så att man inte raderar en sida av misstag. Välj ett värde som passar med era inzoomningsnivåer och fönsterstorlekar, eller hoppa över det – CSS:en är helt frivillig och JavaScriptet fungerar bra utan det.

Nirmos (diskussion) 13 oktober 2020 kl. 19.48 (CEST)

Tack Nirmos. Men jag tror inte den löser vårt problem. Vårt problem är att radera 1000-tals artiklar i ett svep. I dag använder vi AWB där vi kan radera artiklar betydligt effektivare än i det normala gränssnittet. Kruxet är bara att jag ska trycka 18.700 gånger manuellt på delete-knappen för att bli av med ej verifierbara, ej relevanta vattendrag i Indonesien. Vi ska fortsätta så de närmaste åren med 10.000-tals artiklar. Vi har inga problem med att skapa filer i wikiformat med de artiklar som ska raderas enligt gällande konsensus, det som Twinkle kan göra är att batchradera dem. Därav mitt intresse för det gränssnittet. --北山 Kitayama (diskussion) 13 oktober 2020 kl. 20.27 (CEST)
Kitayama: Hur genererar du listan? På vilket villkor ska en artikel raderas? Nirmos (diskussion) 13 oktober 2020 kl. 20.41 (CEST)
För en kombination av ett kategoriträd, t ex Kategori:Vattendrag i Indonesien och robotkategorin för landet, t ex Kategori:Robotskapade Indonesienförgreningar ska två villkor vara uppfyllda: Högst två wikiposter i Wikidata varav den ena ska vara cebuano. Exempel här: Senaste raderingsunderlag. Jag tar ut filen i wiki-format. Problemfritt. Jag laddar in den i AWB och tillämpar filter. Först exkluderar jag alla poster med ( i artikelnamnet, d v s tar bort alla artiklar med särskiljning. Sedan tar jag och trycker delete X gånger. För just vattendragen i Indonesien blir det 18 700 artiklar. Därefter tar jag endast poster med ( i artikelnamnet, det är cirka 8 600 för vattendragen i Indonesien. De går jag igenom artikel för artikel, klickar på artikeln i AWB så jag får upp den i normala Wikipedia, klickar vidare till berörd grensida. Radera därefter alla artiklar i mitt urval som även finns på grensidan. Därefter hanterar jag grensidan helt manuellt. I vissa fall kan den raderas (allt är rödlänkar), i de flesta fall ska den redigeras. Det är grupp 1 (artiklar utan särskiljning) som borde kunna automatiseras (och där jag hittade Twinkle), grupp 2 kräver en aktiv insats för varje artikel. Twinkle hade en annan finess, den kan, om man vill, också radera eventuella omdirigeringar till aktuell artikel, något som också skulle lätta arbetsbördan var tredje dag när vi städar döda omdirigeringar. För vissa länder finns kanske 5-10 omdirigeringar in till en artikel, då blir det lätt tusentals omdirigeringar som ska raderas. --北山 Kitayama (diskussion) 13 oktober 2020 kl. 20.58 (CEST)
Kitayama: Finns listan med sidor som ska raderas här på Wikipedia? Om du kan fixa det så kan jag fixa ett skript som raderar ett godtyckligt antal artiklar med ett klick. Är det dessa artiklar som ska raderas? Nirmos (diskussion) 13 oktober 2020 kl. 21.12 (CEST)
Nej, den listan innehåller också artiklar med särskiljning. De får inte raderas maskinellt. Då får vi kaos i grensidorna. --北山 Kitayama (diskussion) 13 oktober 2020 kl. 21.15 (CEST)
Användare:Kitayama/radera innehåller de sidor som ska raderas i just detta fall. Den är skapad med AWB som beskrivet ovan. Den skulle kunna skapas direkt i Petscan om man lägger på ett regexp-filter som tar bort alla sidor som innehåller ( i nammet. Jag försökte, men min regexp är på nybörjarnivå. --北山 Kitayama (diskussion) 13 oktober 2020 kl. 21.34 (CEST)
Såhär kan du filtera på sidnamn i PetScan för att få fram sidor utan särskiljning:
Den sistnämnda listan fås genom att skriva [^\(]* i rutan Regexp filter i fliken Output i PetScan.
För att spara som en textfil, ändra Format till CSV i fliken Output.
--Larske (diskussion) 13 oktober 2020 kl. 23.57 (CEST)

Kitayama, EstrellaSuecia: Klart. Skriptet körs i webbläsarkonsolen. Först går man alltså till sidan med länkar (t.ex Användare:Kitayama/radera). Sedan trycker man på f12 och klistrar in

mw.loader.using( 'mediawiki.api', () => {
	'use strict';
	$( () => {
		let container = $( '#mw-content-text' );
		if ( container.find( '.mw-parser-output' ).length ) {
			container = container.find( '.mw-parser-output' );
		}
		if (
			container.children().length === 1 &&
			container.children( 'ol' ).length === 1
		) {
			const ol = container.children( 'ol' );
			const lis = ol.children( 'li' );
			let i = 0;
			const deletePage = () => {
				if ( i >= lis.length ) {
					console.log( 'Klart!' );
					ol.before( 'Klart!' );
				} else {
					const li = lis.eq( i );
					const page = li.children( 'a' ).text();
					setTimeout( () => {
						( new mw.Api() ).postWithToken( 'csrf', {
							action: 'delete',
							title: page,
							reason: 'Innehållet förklarar inte ämnets relevans. Enda iw ceb. Svårverifierat.'
						} ).done( deleteres => {
							i = i + 1;
							deletePage();
						} ).fail( ( code, deleteres ) => {
							setTimeout( () => {
								if ( code === 'missingtitle' ) {
									i = i + 1;
								}
								deletePage();
							}, 1000 );
						} );
					}, 30 * 1000 );
				}
			};
			deletePage();
		}
	} );
} );

och trycker på enter. Skriptet ska vara tillräckligt smart för att hoppa över redan raderade sidor och försöka radera samma sida vid anslutningsavbrott. För att sluta köra skriptet kan man stänga den fliken eller navigera till någon annan sida. Det går bra att använda webbläsaren som vanligt samtidigt som skriptet kör, så länge man kan avvara en flik. Precis som tidigare är reason raderingskommentaren. Väntetiden innan en radering anges i millisekunder, så 30 * 1000 är 30 sekunder. För att vara tydlig: Det här är alltså inte något som man lägger in på sin common.js. Nirmos (diskussion) 14 oktober 2020 kl. 01.06 (CEST)

Ett stort tack till Nirmos som lagt ned tid på detta. Det underlättar betydligt och jag kan fokusera på sidor med särskiljning. Dessutom dränker jag inte SÄ på samma sätt som tidigare. Tack okcså till Larske för regexp-tipset. Jag var nära lösningen, men inte riktigt... --北山 Kitayama (diskussion) 14 oktober 2020 kl. 09.24 (CEST)

@Nirmos: Jag insåg att det första skriptet du gjorde kan jag använda för att förenkla raderingen av "Onödig botgren", det blir vissa dagar 100-tals. Dessa raderas på vanligt sätt (inte via AWB). Men då måste villkoret "har geobox" bytas ut mot "är robotskapad förgreningssida", dvs har kategori "Robotskapade förgreningssidor". Jag vill ha ett villkor av säkerhetsskäl, mina tummar är tjocka och min hjärna är ibland trög. Är det ett lätt villkor att skapa? Om så är fallet vore jag tacksam för hjälp, då kan jag använda även det första skriptet som du lade ned en del tid på! --北山 Kitayama (diskussion) 14 oktober 2020 kl. 19.22 (CEST)

Kitayama: Du kan bara byta ut

$( '.infobox' ).hasClass( 'geography' )

mot

mw.config.get( 'wgCategories' ).includes( 'Robotskapade förgreningssidor' )

Nirmos (diskussion) 15 oktober 2020 kl. 02.34 (CEST)

@Nirmos: Ännu en gång tack för din insats. Du har gjort mitt Wikipedia-liv enklare och effektivare. --北山 Kitayama (diskussion) 15 oktober 2020 kl. 07.27 (CEST)

filtrera sidhistorik[redigera | redigera wikitext]

Går det att filtrera historik och bara visa redigeringar större än visst antal tecken? Ambrosiani (diskussion) 14 oktober 2020 kl. 16.53 (CEST)

Inte rakt av. Men om det skulle skapas ett Missbruksfilter som lägger till ett märke för redigeringar större än det antalet tecken skulle det gå. Lite omständligt, och påverkar bara framtida redigeringar. Ainali diskussionbidrag 16 oktober 2020 kl. 17.00 (CEST)
Relaterad fråga. Går det att filtrera artikelhistorik till att endast visa ens egna, någon annans eller allas utom ens egna redigeringar? Jag letar ofta efter egna redigeringar i historiken, så en sådan filtermöjlighet vore mycket praktisk. :-) @Ambrosiani: PetScan har sådana här möjligheter. Paracel63 (diskussion) 18 oktober 2020 kl. 16.42 (CEST)
@Paracel63: Om du aktiverar finessen "Lägg till en knapp på historiksidor som tillåter korssökning mellan sida och användare." som finns i avsnittet "Historik" bland "Finesser" i dina inställningar får du en knapp med texten "Av användare". Om du är på historiksidan för den här sidan och klickar på den knappen och fyller i Paracel63 i rutan "Användare:" och till exempel 1000 i rutan "Gräns:" och sedan klickar på "Sök", kommer det fram en lista med alla dina 571 redigeringar på den här sidan. Den första var tydligen 9 februari 2012 och hade redigeringskommentaren "tack". :-)
--Larske (diskussion) 18 oktober 2020 kl. 19.27 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar Tack för tipset! Faktiskt hade jag redan aktiverat knappen men av någon anledning inte använt den på länge. Vad jag egentligen letade efter var ett "smartare" filtersystem, som endast visar valda delar av historiken. Med den här finessen kan man exempelvis inte se mängden byte som lagts till eller dragits ifrån, något som skulle förtydligat om jag gjort en stor eller mindre ändring i artikeln vid det specifika tillfället. Kanske är det svårt att utveckla ett sånt verktyg, kanske inte. Allt gott. Paracel63 (diskussion) 18 oktober 2020 kl. 23.45 (CEST)

Hur hittar jag ogg-filer[redigera | redigera wikitext]

De svenska vokalerna finns det en artikel om, där y-ljudet kan avlyssnas, men de flesta vokalerna saknar ljudillustration. När jag jämför med motsvarande engelska och tyska artiklar, finns illustrationerna. Jag funderar på att kopiera dessa och infoga dem i de svenska artiklarna, fast det vore ju trevligt om det funnes svenska ogg-filer. Tips mottages tacksamt. Så vitt jag kan se, används tredubbla måsvingar för att infoga ett klipp... --Tochar (diskussion) 15 oktober 2020 kl. 13.36‎ CEST (Signatur tillagd i efterhand.)

I commons:Category:Swedish vowels kan du hitta några ogg-filer för svenska vokaler.
--Larske (diskussion) 15 oktober 2020 kl. 14.27 (CEST)

Felmeddelande[redigera | redigera wikitext]

Jag fick den här frågan på min användardiskussion. Någon som vet vad som gått fel?--LittleGun (diskussion) 17 oktober 2020 kl. 11.14 (CEST)

Hej! Jag har egentillverkade bilder som inte går att lägga upp. Får följande felmeddelande.

"Denna handling har automatiskt identifierats som skadlig och tillåts därför inte. Om du anser att din handling var konstruktiv, kontakta en administratör och informera denna om vad du försökte göra. En kortfattad beskrivning av missbruksregeln som din handling utlöste är: Cross-wiki upload filter"

Vad och hur ska jag göra för att det inte ska ses som missbruk att använda egna bilder?

Vänliga hälsningar Micael --Distansutbildning (diskussion) 17 oktober 2020 kl. 10.17 (CEST)

Låter som c:Special:AbuseFilter/153. Nirmos (diskussion) 17 oktober 2020 kl. 11.33 (CEST)
För ny användare ser det ut som. c:Special:AbuseLog/7644317. --北山 Kitayama (diskussion) 17 oktober 2020 kl. 11.40 (CEST)
För att vara tydlig: Distansutbildning är för ny för att ladda upp filer cross-wiki, men kan fortfarande gå till Commons som vanligt och ladda upp. Nirmos (diskussion) 17 oktober 2020 kl. 11.49 (CEST)
Jag förstår inte vad som gått fel, men skulle gärna vilja vet. Vad är "ladda upp filer cross-wiki"? För mig är att gå via länken "Ladda upp filer" i vänstermenyn att ladda upp som vanligt, funkar det för användaren?--LittleGun (diskussion) 17 oktober 2020 kl. 12.22 (CEST)
Steg 1.
Steg 2.
Jag gissar att "ladda upp filer cross-wiki" är det man gör när man använder det första sätt som beskrivs under "Ladda upp nya bilder" på den här sidan. Det som får mig att gissa det är att namnet på bilden som illustrerar sättet är just "Accessing the cross-wiki upload tool from visual editor, step 2.png", se bilden här till höger.
--Larske (diskussion) 17 oktober 2020 kl. 12.43 (CEST)

(redkonfl) Distansutbildning har troligtvis försökt ladda upp härifrån med hjälp av någon JavaScript-leksak (t.ex VisualEditor). Administratörerna på Commons har bedömt att uppladdningar från användare som inte bemödar sig med att gå till Commons har för låg kvalitet. "Ladda upp filer" i vänstermenyn fungerar bra, men den finns å andra sidan bara i desktopläget, inte i mobilläget (av samma anledning). Nirmos (diskussion) 17 oktober 2020 kl. 12.46 (CEST)

Det går alltså inte att använda "Redigera, med VisualEditor" -> Infoga -> Bilder och media -> Ladda upp om man är nybörjare. Det var surt. Vet någon vilket villkor som ska kicka in för att man ska kunna ladda upp filer via Visualeditor-refigering?--LittleGun (diskussion) 17 oktober 2020 kl. 15.48 (CEST)
Om jag tolkar filtervillkoren rätt så förhindras man att göra en "cross-wiki upload" om
 • användarkontot är yngre än 180 dagar eller kontot har gjort färre än 50 redigeringar.
  • Vid det aktuella tillfället var användarkontot drygt 40 minuter gammalt och hade gjort 0 redigeringar.
 • och användare försöker ladda upp en fil som inte är av typen "image" eller en fil som är av typen "png" eller en fil som är av typen "jpeg" vars bredd×höjd är mindre än 2 000 000 pixel² eller har en filstorlek som är mindre än 50 000 bytes.
  • Den fil som användaren försökte ladda upp var av typen "jpeg" och hade bredd på 286 pixlar och en höjd på 89 pixlar, vilket blir 25 464 pixel², och en storlek på 13 282 bytes.
 • såvida inte användaren tillhör någon användargrupperna "Bekräftade användare" eller "Autopatrullerade" för då bortfaller ovanstående krav, åtminstone i detta filter.
  • Det aktuella kontot tillhör inte någon av dessa användargrupper
Jag tror att man automatiskt blir "Bekräftad användare" på Commons efter fyra dygn även om man inte gör några redigeringar.
--Larske (diskussion) 17 oktober 2020 kl. 17.20 (CEST)
Tack så mycket! LittleGun (diskussion) 17 oktober 2020 kl. 17.26 (CEST)

Utvald artikel[redigera | redigera wikitext]

Något är fel med hur utvalda artikeln visas på huvudsidan just nu. Jag försökte åtgärda, men jag känner mig lite vilse i detta. Någon annan som kan? EstrellaSueciadiskussion, 20 oktober 2020 kl. 01.47 (CEST)

I februari gjordes en ändring här Last revision of Mall:Utvald_artikel/Datum, men motsvarande flytt av Wikipedia:Utvald artikel/Kinas huvudstäder till Wikipedia:Utvald artikel/Kinas historiska huvudstäder gjordes inte, vilket ledde till problemet på huvudsidan. Boⅳⅰᴇ (🖉) 20 oktober 2020 kl. 07.37 (CEST)
Motsvarande fel (baserat på samma diff) uppstod 1 juni och 6 oktober, men löstes av påpassliga användare strax efter midnatt respektive dag. 7 september löstes av en gammal omdirigering. 22 november är fortfarande inte löst, vilket kan ses på Wikipedia:Utvald artikel/samtliga. Boⅳⅰᴇ (🖉) 20 oktober 2020 kl. 07.47 (CEST)
Jag har fixat 22 november genom flytt av artikelsammanfattningen. Plumbum208 (diskussion) 20 oktober 2020 kl. 08.40 (CEST)