Winchester College

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Winchester College
SkoltypPrivatskola
OrtWinchester
LandStorbritannien Storbritannien
Grundad1382
WebbplatsWinchester College

Winchester College, officiellt St Mary's College near Winchester, är en av de mest ansedda engelska privatskolorna (public schools). Den grundades 1382 av biskopen William av Wykeham och är en av de två äldsta fortfarande existerande skolorna i England (den som möjligen är äldre är Westminster School; vilken av skolorna som är äldst beror på om man anser 1179 eller 1560 som grundandeår för den senare). Winchester College som är beläget i Winchester, Hampshire, nära den engelska sydkusten, antar enbart pojkar och har ca 700 elever.

Winchester College är en av de nio privatskolorna som listas i 1868 års Public Schools Act (de övriga är Charterhouse, Eton College, Harrow School, Merchant Taylors' School, Rugby School, St Paul's School, Shrewsbury School och Westminster School) och anses därmed ha fått en viss särställning bland landets skolor.

Före detta elever vid Winchester College kallas Old Wykehamists. Några av dessa är William Warham (ärkebiskop), Edward Young (poet), Montague John Druitt (som misstänkts för att vara Jack Uppskäraren), George Leigh Mallory (bergsbestigare), Oswald Mosley (fascistledare) och Hugh Gaitskell (Labourledare).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]