Wivan Nygård-Fagerudd

Från Wikipedia
Wivan Nygård-Fagerudd
Wivan Fagerudd på Bokmässan
i Göteborg 2019
Född1964
Medborgare iFinland
Utbildad vidKonstuniversitetets Sibelius-Akademi, masterexamen
SysselsättningJournalist, operasångare
MakeJohan Fagerudd
Redigera Wikidata

Wivan Nygård-Fagerudd, född 1964 i Replot, är direktör för Finlandsinstitutet i Stockholm, och har en bakgrund som kulturjournalist och operasångare (mezzosopran).

Wivan Nygård-Fagerudd är uppväxt i skärgårdsbyn Replot i Korsholms kommun. Hon har studerat statsvetenskap vid Åbo Akademi och musik vid operaavdelningen vid Sibelius-Akademin (MuM examen). Hon har även bedrivit privatstudier för professor Dorothy Irving och Jeffrey Goldberg och studerat barockmusikinterpretation för Lena Susanne Norin och Mark Tatlow. 1985–1991 arbetade hon vid sidan av studierna som musikkritiker och kulturjournalist på Hufvudstadsbladet.

Wivan Nygård-Fagerudd har varit solist hos Radions symfoniorkester, Sinfonia Lahti i Lahtis, Åbo filharmoniker, Mellersta Österbottens kammarorkester, Kymi Sinfonietta, Björneborgs Sinfonietta samt stadsorkestrarna i Helsingfors, Jyväskylä, Kuopio, Seinäjoki, Uleåborg, Vasa och Villmanstrand. Hon har haft operaroller som Dido i Purcells Dido och Aeneas, Dorabella i Mozarts Così fan tutte, Suzuki i Puccinis Madama Butterfly, Cherubino i Mozarts Figaros bröllop, Orlovsky i Strauss Läderlappen, Jenny i Weills Mahagonny samt Elisa i Ahlfors Stulen lycka.

Sedan 1997 har Nygård-Fagerud även varit verksam som kulturredaktör på frilansbasis för YLE/FST, och på senare år har hon initierat och regisserat ett flertal egna dokumentärfilmsprojekt. Genomgående teman i hennes produktion har varit kultur, musik och historia. För TV-serierna Tid och rum 1999–2001 och Alla tiders ting 2003 mottog Nygård-Fagerudd Folkbildningspriset år 2008. Bland hennes tv-serier och -program kan också nämnas Anteckningar med Melusine 2005, Mästersångarna 2007 samt dokumentärfilmerna Historien om en Dedication 2011 och Skolan mitt i byn 2012. År 2016–2017 jobbade hon för tv-programmet Lärlabbet vid Utbildningsradion i Stockholm.

Nygård-Fagerudd har även arbetat med utbildnings- och kulturpolitik. Vid riksdagsvalet 2007 fick hon 4 484 röster och var bara 116 röster från inval. Hon blev därmed första ersättare för Svenska folkpartiet i Vasa valkrets. Wivan Nygård-Fagerudd var ordförande för Svenska kulturfonden 2008–2010 och delegationsordförande 2010–2014. Hon var förbundsordförande för FDUV (Förbundet de utvecklingsstördas väl) 2015–2017[1] och är styrelseordförande för föreningen Svenska folkskolans vänner sedan år 2017.[2] Sedan 2023 är hon direktör för Finlandsinstitutet i Stockholm.

Wivan Nygård-Fagerudd är gift med skådespelaren Johan Fagerudd.

Nygård-Fagerudd var Vegas sommarpratare år 2014.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]