Wivan Nygård-Fagerudd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wivan Fagerudd, 2010.

Wivan Nygård-Fagerudd, född 1964, är en finlandssvensk mezzosopran, kulturredaktör och samhällsaktivist.

Wivan Nygård-Fagerudd är uppväxt i skärgårdsbyn Replot i Korsholms kommun och har studerat vid operaavdelningen vid Sibelius-Akademin. Hon tog diplomexamen i sång 1995 och blev musikmagister 1998. Hon har bedrivit privatstudier för professor Dorothy Irving och Jeffrey Goldberg och studier i barockmusikinterpretation för Lena Susanne Norin och Mark Tatlow. 1985-1991 arbetade hon också vid sidan av studierna som musikkritiker och kulturjournalist på Hufvudstadsbladet.

Wivan Nygård-Fagerudd tillhörde Finlands radios kammarkör 1987-1991, och har varit solist hos Radions symfoniorkester, Sinfonia Lahti, Åbo filharmoniker, Mellersta Österbottens kammarorkester, Kymi Sinfonietta, Pori Sinfonietta, samt stadsorkestrarna i Helsingfors, Jyväskylä, Kuopio, Seinäjoki, Uleåborg, Vasa och Villmanstrand. Hon har haft operaroller som Dido i Purcells Dido och Aeneas, Dorabella i Mozarts Così fan tutte, Suzuki i Puccinis Madama Butterfly, Cherubino i Mozarts Figaros bröllop, Orlovsky i Strauss Läderlappen, Jenny i Weills Mahagonny samt Elisa i Ahlfors Stulen lycka.

Sedan 1997 har hon vid sidan av sångarjobben varit verksam som programpresentatör och kulturredaktör på frilansbasis för YLE/FST, och på senare år även med ett flertal egna dokumentärfilmprojekt. Genomgående teman i hennes tv-program och dokumentärer har varit kultur, musik och historia. Bland TV-programmen kan nämnas Tid och rum 1999-2001, Alla tiders ting 2003, "Anteckningar med Melusine" 2005, Mästersångarna 2007, och dramadokumentären "Historien om en Dedication" 2011.

Vid riksdagsvalet 2007 var hon 116 röster från inval, och blev första ersättare för Svenska folkpartiet i Vasa valkrets. Wivan Nygård-Fagerudd var delegationsordförande för Svenska kulturfonden 2008-2014. Hon är förbundsordförande för FDUV (Förbundet de utvecklingsstördas väl) sedan år 2015, och styrelseordförande för föreningen Svenska folkskolans vänner sedan år 2017.

Gift med skådespelaren Johan Fagerudd.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]