Wolframit

Från Wikipedia
Wolframit

Wolframit, volframit, tillsammans med scheelit, den ekonomiskt viktigaste mineralen i volframatgruppen med den kemiska sammansättningen (Fe,Mn)WO4 (jämför ferberit (FeWO4) och hübernit (MnWO4)). Wolframit har ett monoklint kristallsystem; en relativ densitet på 7–7,5; en hårdhet på 4–4,5; glansen är metallisk till kådartad; och färg samt streck i svart till brunt.

Wolframit förekommer i kvartsådror och pegmatiter associerade med granitintrusioner. Associerade mineral inkluderar kassiterit (tennsten), scheelit, vismut, kvarts, pyrit, blyglans, zinkblände och arsenikkis.

Historiska fyndorter finns i Böhmen, Sachsen och Cornwall. I Kina finns omkring 60 procent av världens volframstillgångar, men produktion finns även i Portugal, Ryssland, Australien, Thailand, Korea, Bolivia och USA.

Wolframit har mycket hög smältpunkt (omkring 3 400 °C) och används till glödtrådar och många specialverktyg. Under andra världskriget användes volfram till pansar och volframitmalm var av stor strategisk betydelse. Sedan dess har användningen av kompositpansar bestående av utarmat uran gjort att volframit minskat i betydelse.

Se även[redigera | redigera wikitext]