World Childhood Foundation

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stiftelsen World Childhood Foundation (eller ofta bara Childhood) grundades 1999 av Drottning Silvia[1]. Syftet är att arbeta för barns rätt till en trygg barndom och särskilt arbeta för bättre levnadsvillkor för barn som lever i utsatta miljöer över hela världen. Gunilla von Arbin var organisationens första generalsekreterare, från 1999-2009. Nuvarande generalsekreterare för Childhood är Anna De Geer, och Dr. Jane Olsson Thorburn är styrelseordförande i den svenska stiftelsen. Idag är prinsessan Madeleine stiftelsens beskyddare.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Under 2007 uppgick Childhoods projektanslag till cirka 10,5 miljoner dollar. Förutom i Sverige finns Childhoodstiftelser i Brasilien [2], Tyskland,[3] och USA.[4] Samtliga stiftelser samlar in pengar och administrerar lokala projekt i sina respektive länder. Childhoods svenska verksamhet finansieras till 75 procent av företag, till 15 procent av privata stiftelser och resterande del kommer från privata donationer och insamlingsaktiviteter.[5]

När Childhood grundades 1999 bidrog 14 familjestiftelser, privatpersoner och företag, så kallade co-founders, med ett grundkapital. Hittills har avkastningen från det kapitalet täckt de administrativa kostnaderna i Sverige. Det gör att alla donationer från företag och privatpersoner går direkt till projekten. Childhood är godkänd av Stiftelsen För Insamlingskontroll, SFI, och har ett så kallat 90-konto.

Målgrupper[redigera | redigera wikitext]

Childhoods målgrupper är barn utsatta för övergrepp, barn i samhällets vård, gatubarn samt familjer i riskzonen. Childhood har inte någon egen personal på fältet utan utvärderar, bedömer och stödjer projektförslag från andra organisationer. För närvarande stödjer Childhood runt 100 projekt i 17 länder (Brasilien, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Sverige, USA, Tyskland, Moldavien, Polen, Sydafrika, Kina, Thailand, Kambodja, Nepal, Vitryssland och Ukraina).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Drottning Silvia - engagemang, Svenska hovet
  2. ^ Childhood i Brasilien
  3. ^ ”Childhood i Tyskland”. Childhood.org. Arkiverad från originalet den 19 december 2010. https://web.archive.org/web/20101219121118/http://www.childhood.org/de/. 
  4. ^ ”Childhood i USA”. Childhood-usa.org. 30 juni 2010. http://www.childhood-usa.org/. 
  5. ^ Childhoods årsredovisning för år 2007[död länk] (PDF)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]