World Monuments Fund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
World Monuments Fund
Nationalparken Rapa Nui på Påskön, på World Monuments Funds lista över mest hotade världsarv 2020
OrganisationsnamnTidigare International Fund for Monuments
Region och utbredningInternationell
Bildad1955
GrundareJames A Gray (1909–1994)
NummerUSA skatt-ID 13-2571900
PlatsNew York, USA
(exempelvis Ordförande)(Ordförandens namn)
(exempelvis Tidskrift)(Tidskriftens namn)

World Monuments Fund är en privat internationell organisation med säte i New York i USA, med syfte att bevara historiska minnesmärken och miljöer. Den har lokala avdelningar i bland annat Kambodja. Frankrike, Peru, Portugal, Spanien och Storbritannien.

World Monuments Fund grundades 1965 av den pensionerade amerikanske arméöversten James A. Gray (1909–1994) med syfte att rädda Lutande tornet i Pisa genom att stabilisera grunden under det. Som sitt första projekt engagerade sig organisationen i klippkyrkorna i Lalibela i Etiopien i samarbete med UNESCO. Därefter arbetade World Monuments Fund med moai-stenhuvudena på Påskön och, tillsammans med UNESCO, i skyddsåtgärder mot översvämning i Venedig.

World Monuments Watch[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1996 publicerar World Monuments Fund vartannat år World Monuments Watch, en lista på de mest hotade kulturminnesmärkena i världen, där lokala grupper arbetar för att skydda objekten. I listan för 2020 tas upp bland andra Nationalparken Rapa Nui på Påskön (erosion), Urubambadalen i Peru (turism), Woolworth Building i San Antonio i Texas i USA (rivning) och gamla vattensystem på Deccan-platån i Indien (bristande underhåll).

Modernism Prize[redigera | redigera wikitext]

Tillsammans med det amerikanska möbelföretaget Knoll delar World Monuments Fund sedan 2008 vartannat år ut Modernism Prize för insatser för att rädda byggnadsverk enligt modernistisk tradition:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]