World of Warcraft

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”WoW” leder hit. För andra betydelser, se Wow (olika betydelser).
World of Warcraft
Originaltitel World of Warcraft
Utvecklare Blizzard Entertainment
Utgivare Blizzard Entertainment
Genre Fantasy, MMORPG
Perspektiv 3:e person
Antal spelare MMORPG
Format Microsoft Windows, Mac OS X
Medieformat CD, DVD, nedladdning
Spelserie
Spelserie Warcraft-serien
Expansioner The Burning Crusade
Wrath of the Lich King
Cataclysm
Mist of Pandaria
Warlords of Draenor
Legion
Distribution
Europa 11 februari 2005
USA 23 november 2004
Åldersrekommendation
ESRB Teen
PEGI 12+ (våld, grovt språk)
USK 12
Datorspelsportalen

World of Warcraft, ofta förkortat WoW, är ett MMORPG utvecklat av Blizzard Entertainment för Microsoft Windows och Mac OS X och är det fjärde spelet i ordningen som släppts inom Warcraft-universumet. Spelet tillkännagavs av Blizzard den 2 september 2003 och släpptes 13 november 2004 under tioårsjubileet av Warcraft-universumet.[1]

WoW har, sen originalspelet, genomgått stora förändringar via sina stora expansioner. Genom åren har nya raser, klasser, zoner tillkommit och maxnivån för karaktärerna har höjts..

Handlingen utspelar sig i de tre fiktiva världarna Azeroth, Outland och Draenor (det tillkommer även en mängd olika världar under spelets gång, t.ex. Twisting Nether och Mardum). I expansionen Cataclysm kom det en ny del som heter the Maelstrom. Handlingen i Cataclysm fortsätter fyra år efter det som händer i slutskedet av Warcraft III: The Frozen Throne. Den tredje senaste expansionen släpptes den 25 september 2012 och heter Mists Of Pandaria. Där tillkom en helt ny kontinent och en helt ny ras som heter Pandaren, det tillkom även en helt ny klass som heter Monk. Den näst senaste expansionen släpptes den 13 november 2014 och heter Warlords of Draenor. Spelet kräver en månadsavgift.

Med strax under 12 miljoner abonnenter[2][3] var World of Warcraft, från december 2008 till februari 2010, det mest abonnerade MMORPG-spelet i världen[4][5][6]. Under april 2008 beräknades World of Warcraft ha en marknadsandel på 62 procent inom MMORPG-genren.[7] Sedan lanseringen av spelet har användarnas nedlagda tid sammanlagt uppgått i 5,93 miljoner år.[8]

Försäljning och mottagande[redigera | redigera wikitext]

Den europeiska lanseringen av spelet skedde i februari 2005. I många länder anordnades lanseringsfester vid midnatt och den första helgen såldes det nära 400 000 exemplar.[9] Ytterligare exemplar har sedan sålts och de officiella försäljningssiffrorna visade i oktober 2005 över 4,5 miljoner abonnenter världen över, i december samma år 5 miljoner, i januari 2006 5,5 miljoner med över 1 miljon i Europa, 6,5 miljoner i maj 2006 och 7,5 miljoner november 2006.[10] I juli 2007 uppgavs över 9 miljoner betalande abonnenter.[11][12][13][14][15] I december 2008 visades det att spelet fortfarande växer kraftigt då Blizzard uppgav att man har över 11 miljoner spelare världen över[16] men i början av 2010 avslöjade Mike Morhaime att spelet har legat stadigt runt 11,5 miljoner abonnenter sedan uttalandet i december 2008.[3]Men i slutet av 2010 har det ökat upp till 12,9 miljoner abonnenter. Spelet fanns till försäljning i USA från 23 november 2004, i Korea från 18 januari 2005 och i Europa 11 februari 2005. Europeiska spelare är hänvisade till särskilda servrar lokaliserade i Paris, Stockholm, Frankfurt, asiatiska spelare till servrar i Korea och Japan, medan övriga världen delar servrar. Av de europeiska servrarna är en del avsatta som fransktalande servrar och några som tysktalande. På senare tid har även spansk- och rysktalande servrar tillkommit. Asiatiska servrar använder innehåll översatt till japanska eller koreanska.

Strax innan E3 2005 meddelade Blizzard Entertainment att man avtalat med Legendary Pictures om inspelning av en spelfilm för bio. Filmen skall utspelas i Warcraft-universumet och innehålla element som känns igen från spelet.[17] Blizzards film kommer utspela sig från perspektivet av Alliance, en av fraktionerna i spelet.

Den tredje expansionen till World of Warcraft, World of Warcraft: Cataclysm, såldes i 3,3 miljoner exemplar under första dagen på marknaden och 4,7 miljoner exemplar under första månaden. Det var försäljningsrekord för ett PC-spel under både en enskild dag och en enskild månad vid tillfället.[18]

Spelsätt[redigera | redigera wikitext]

En skiss över spelets gränssnitt.

Realms/Servers[redigera | redigera wikitext]

World of Warcraft utspelar sig 10 år efter händelserna Warcraft III: The Frozen Throne[19] och bygger på servrar av olika speltyper: Player versus environment, ofta förkortat PvE, Player versus player, ofta förkortat PvP, samt rollspelservrar (så kallat RP).

Spelarnas avatarer tillhör en av två sidor i en konflikt, The Alliance och The Horde. Vardera sida inkluderar sex spelbara raser samt en ras som delas av båda sidorna med egna bakgrunder och historiska anledningar till just sitt val av sida. Elva klasser är tillgängliga på båda sidor, men vissa kombinationer av ras och klass är inte möjliga. Endast Warrior-klassen och är tillgänglig för alla raser.

I spelet kan spelaren välja en klass till sin karaktär. Klassen bestämmer till stor del vilken roll karaktären kommer att få under spelets gång, eftersom olika klasser har olika färdigheter. När karaktären blir level 10 kommer beslutet om vilken inriktning klassen ska ha. Alla klasser väljer mellan 3 olika så kallade spec (från specifikation av klassen), vilka är unika för just den klassen.

Warlock, Priest och Mage använder främst olika former av magi för att hjälpa eller skada andra karaktärer. Shaman, Druid, Death knight och Paladin har även de olika magiliknande attacker, men är även starka i närstrid. Druider kan förvandla sig till djur. Hunter är effektivast med långdistansvapen samt kan tämja djur till att hjälpa dem i strid. Rogue och Monk är effektiva i närstrid men kan även läka sina medspelare genom magi. Warrior är effektivast i närstrid och tillsammans med Death Knight de vanligaste tankklasserna.

Varje karaktär kan också lära sig ett antal hantverksfärdigheter - två valfria (primära) och därutöver finns fyra (sekundära) färdigheter. För flera av färdigheterna finns specialiseringar på högre nivåer.

En spelares möjligheter att överleva strider och besegra fiender bestäms inte bara av spelarens förmågor, avatarens nivå och talangval, utan också i stor utsträckning av den utrustning spelaren samlar på sig.

Det pågår i World of Warcraft även handel av i huvudsak fyra olika slag:

 • Direkthandel mellan spelare
 • Auktionshus (AH)
 • NPC-handel
 • Black market AH

Spelarna kan slåss mot varandra i PvP i dueller eller köra PvE. Dueller kan ske på nästan alla platser i hela spelet, med undantaget för speciella zoner och i huvudstäderna. Större strider förekommer oftast i battlegrounds, speciella slagfält som är anpassade för spelare på olika nivåer.

Man kan även strida i arenan. Dessa strider utkämpas mellan två lag med två, tre eller fem spelare. Det vinnande laget får mer så kallad arena rating som bestämmer hur många Counquest points man får varje vecka.

En betydelsefull del av spelets PvE (Player versus Environment) är dungeons, även kallat instanser. Det är en utmaning som man oftast måste gå ihop i grupp om fem spelare för att klara, där man ska besegra fiender och bossar som man får större belöning av att besegra än av vanliga fiender.

Expansioner[redigera | redigera wikitext]

Till det ursprungliga World of Warcraft-spelet har fem expansioner släppts, som krävs för att spelaren ska kunna uppleva spelet i full utsträckning. Dessa fem expansioner heter The Burning Crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm, Mists of Pandaria och Warlords of Draenor rangordnade efter vilken som släpptes först.

Vid Blizzcon 2005 tillkännagavs den första planerade expansionen till World of Warcraft, The Burning Crusade. I expansionen öppnas en portal till den kontinenten Outland, orcernas ursprungsland. Portalen stängdes under det andra kriget mellan människorna och orkerna i Warcraft II. De främsta av alliansens hjältar tog sig in i portalen tills magikern Khadgar stängde den för att hindra fler orker från att ta sig till Azeroth. Resterna av expeditionen finns i Outland i form av staden Honor Hold och brödraskapet Sons of Lothar. Expansionen utgavs 16 januari 2007 och sålde 2,4 miljoner kopior det första dygnet.[20]

 • Ny kontinent: Outland.
 • Ny högsta spelarnivå är 70.
 • Nytt förädlingsyrke och nya spelbara raser.
 • Flymounts blir introducerat.

Blizzcon 2007 tillkännagavs den andra expansionen till Wow, Wrath of the Lich King.[21] Expansionen släpptes den 13 november 2008. Expansionen innehöll bland annat:

 • Ny kontinent: Northrend.
 • Ny högsta spelarnivå är 80.
 • Nytt förädlingsyrke (inscription - ristningar; tillåter spelaren att göra scrolls och glyphs vilka kan användas för att förbättra magier och attacker).
 • Ny spelarklass (Death Knight som en spelare kan få tillgång till efter att denne har nått spelarnivå 55 på en annan karaktär).
 • Nya uppdrag, grottor och instanser.
 • Nya kläder, rustningar, vapen och föremål.
 • Ändringsbara frisyrer och andra kännetecken (patch 3.0.2)
 • Nya battlegrounds och nya "dynamiska" arenor (patch 3.0.2) med eventuella störningsobjekt.
 • Nytt PvP-område, Lake Wintergrasp, som är PvP även på PvE-servrarna. Där kommer fordon att finnas tillgängliga. Målet är att förstöra motståndarfraktionens bas.[22]

Vid Blizzcon 2009 blev det officiellt att en tredje expansion vid namn Cataclysm, skulle släppas. Den släpptes den 7 december 2010. I den expansionen har draken Deathwing förstört delar av Azeroth när han tog sig upp ur underjorden för att hämnas.

Funktioner som introducerats i Cataclysm är bland annat:

 • Nya spelbara raser (Goblin för Horde och Worgen för Alliance).
 • Nya zoner.
 • Uppdatering av gamla zoner för att visa Deathwings flykt från underjorden.
 • Ny högsta spelarnivå är 85.

Blizzcon 2011 avslöjades att en ny expansion var på väg, vid namn Mists of Pandaria. I expansionen öppnas portarna till det okända landet Pandaria där invånarna har levt i fred sedan delningen av Azeroth. Mists of Pandaria är den fjärde expansionen för World of Warcraft. Mists of Pandaria släpptes den 25 september 2012.[23]

En del nya funktioner tillkom till spelet:

 • Ny spelbar ras, Pandaren (Kan vara Horde eller Alliance efter den första questkedjan)
 • Ny klass (Monk)
 • Ny kontinent (Pandaria)
 • Nya föremål och utrustningar
 • Nytt talent-system
 • Ny högsta spelarnivå är 90

Warlords of Draenor släpptes den 13 november 2014 och utspelas på planeten Draenor.

 • Ny högsta spelarnivå är 100
 • Ny kontinent, Draenor
 • Nya rustningar
 • Nya karaktärsmodeller
 • Ny svårighetsgrad för dungeons, Mythic

Patchen 6.2 Fury of Hellfire släpptes den 22 juni 2015, nya tillägg består av

 • Nytt område, Taanan Jungle
 • Ny raid, Hellfire Citadel
 • Nya Apexis Crystal områden
 • Shipyard i garrison

Patchen 7.0 släpptes den 19 juli 2016, några nya tillägg/ändringar är följande

 • Nytt transmogrificationsystem
 • Nytt PvP- och honorsystem (bl a separata talents för PvP)
 • Förändringar i alla klassers talent trees
 • Upp till 5 spelare kan "tappa" en fiende nu, vilket innebär att upp till 5 spelare kan loota och få rewards utan att vara i grupp.
 • Uppdaterade animationer och ljudeffekter för ett flertal attacker och spells.
 • Glyph-panelen är nu borttagen från spelet.
 • Gnomer kan nu spelas som Hunters.
 • Shamans och Hunters kan nu bära mail armor från level 1.
 • Paladins och Warriors kan nu bära plate armor från level 1.

Patchen laddar även ner nödvändigheter inför Legions release, vilket är en taktik Blizzard använder för att spelarna inte ska behöva ladda ner hela expansionen vid release.

Den 30 augusti 2016 släpps spelets nästkommande expansion som heter Legion. Där tillkommer möjligheten att spela som en Demon Hunter. Demon Hunters blir spelets andra så kallade hero class och man spelar från level 98 som Demon Hunter (likt spelets första hero class, Death Knight, som börjar från level 55). Ny maxlevel är 110 i och med denna expansion och vi får även se helt nya områden på Azeroth i The Broken Isles.

Inför Legion sker en rad av olika demoninvasioner runt om på kända platser i Azeroth, dit man så snabbt som möjligt skall ta sig och förhindra att demonerna tar över dessa strategiska fästen som demonerna infiltrerat. Samtidigt som demoninvasionerna får de spelare som förbeställt expansionen Legion möjlighet att spela som den nya klassen Demon Hunter, för att ta sig till nivå 100 för att spara tid när Legion väl släpps.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Blizzard Entertainment announces World of Warcraft”. http://web.archive.org/web/20071103122615/http://www.games-fusion.net/press/content/blizzard_entertainment_announc.php. 
 2. ^ ”World of warcraft subscriber base reaches 11.5 million worldwide”. Blizzard Entertainment. 25 oktober 2009. http://eu.blizzard.com/en-gb/company/press/pressreleases.html?081223. 
 3. ^ [a b] Fahey, Michael (10 februari 2010). ”World of Warcraft: No Growth Since 2008”. http://kotaku.com/5469063/. Läst 11 februari 2010. 
 4. ^ ”World of Warcraft: Wrath of the Lich King Shatters Day-1 Sales Record”. Blizzard Entertainment. 20 november 2008. http://www.blizzard.com/us/press/081120.html. Läst 20 november 2008. 
 5. ^ "MMOG Active Subscriptions 21.0", MMOGCHART.COM, 29 juni 2006.
 6. ^ ”GigaOM Top 10 Most Popular MMOs”. http://gigaom.com/2007/06/13/top-ten-most-popular-mmos/. 
 7. ^ ”MMOG Subscriptions Market Share April 2008”. mmogchart.com, Bruce Sterling Woodcock. 1 april 2008. http://www.mmogchart.com/Chart7.html. Läst 24 september 2008. 
 8. ^ ”Gaming can make a better world: Jane McGonigal on TED.com”. TED CONFERENCES. 1 februari 2010. http://blog.ted.com/2010/03/17/gaming_can_make/. Läst 18 oktober 2010. 
 9. ^ Eduardo Vasconcellos (15 februari 2005). ”World of Warcraft Shatters Records in Europe”. Gamespy. http://pc.gamespy.com/pc/world-of-warcraft/588176p1.html. Läst 21 mars 2010. 
 10. ^ ”MMOG Active Subscriptions – World of Warcraft”. 6 juli 2007. http://www.mmogchart.com/Chart11.html. Läst 21 mars 2010. 
 11. ^ Blizzard Entertainment announces expansion set for World of Warcraft
 12. ^ World of Warcraft surpasses five million customers worldwide
 13. ^ Blizzard Entertainment presents latest additions to World of Warcraft expansion at E3
 14. ^ World of Warcraft® The Burning Crusade™ in stores January 16, 2007 (inkl. abonnentsiffror för nov. 2006)
 15. ^ World of Warcraft® surpasses 9 million subscribers worldwide (9 miljoner abonnenter i juli 2007)
 16. ^ WORLD OF WARCRAFT® SURPASSES 11 MILLION SUBSCRIBERS WORLDWIDE
 17. ^ Blizzard Entertainment and Legendary Pictures to produce live-action Warcraft movie
 18. ^ ”Cataclysm har sålts i 4,7 milj. exemplar”. Blizzard. http://www.spelnyheter.nu/wow-cataclysm-har-salts-i-47-milj-exemplar/. Läst 10 januari 2011. 
 19. ^ ”FICTION TIMELINE – Span of Years”. Blizzard Entertainment. http://www.wow-europe.com/en/info/story/timeline.html. Läst 21 mars 2010. 
 20. ^ Boyers, Emma (23 januari 2007). ”Burning Crusade sells 2.4 million in 24 hours” (på engelska). Game Spot UK. Arkiverad från originalet den 10 februari 2010. http://www.webcitation.org/5nR9iK69i. Läst 10 februari 2010. 
 21. ^ Blizzard tillkännager expansionen World of Warcraft: Wrath of the Lich King (engelska)
 22. ^ http://www.wow-europe.com/wrath/features/pvp/wintergrasp.xml
 23. ^ Wow Insider - Mists of Pandaria releases September 25

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]