X-Trafik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
X-Trafik AB
Org.nr556206-9665
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorSverige Söderhamn, Sverige
NyckelpersonerSvante Lönnbark
Styrelseordförande
Peter Kollin
Vd
BranschTrafikhuvudman
Antal anställda50 – December 2011
Struktur
ÄgareGävleborgs läns landsting - 50%
Gävleborgs läns kommuner - 50%
Övrigt
Webbplatsxtrafik.se
Sundsesplanaden, Hudiksvall 2014-07-03

X-Trafik AB var ett landstingsägt aktiebolag och länstrafikhuvudman i Gävleborgs län och som samordnade, upphandlade, planerade och informerade om kollektivtrafiken i länet. Region Gävleborg ägde hälften av bolaget och den andra hälften ägdes av länets kommuner. Kommunerna hade det trafikpolitiska och ekonomiska ansvaret för busstrafiken inom respektive kommun, plus skolskjutstrafik och liknande. Regionen hade motsvarande ansvar för den regionala buss- och tågtrafiken, samt svarade ekonomiskt för X-trafiks administration. Namnet kan härledas från att Gävleborgs länsbokstav är "X".

Bolaget är numera likviderat och verksamheten fungerar sedan 2015 som en avdelning inom Hållbarhetsförvaltningen i Region Gävleborg.

X-trafik ansvarar för kollektivtrafiken i Gävleborgs län, undantaget de östra delarna av Gävle kommun där UL kör Upptåget och busslinjerna 501 och 510 till/från Tierp via Skutskär och Älvkarleby. Tågtrafik med X-Tåget körs på sträckorna Gävle-Ljusdal och Gävle-Sundsvall. All trafik upphandlas och körs av olika trafikföretag.

I samarbetet Tåg i Bergslagen bedrivs tågtrafik även på sträckan Gävle-Falun.

X-trafiks kontor är beläget i Söderhamn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Kungsgatan, Hudiksvall 2014-07-03