Xavier Cugat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Xavier Cugat fotograferad av William P. Gottlieb.

Francesc d'Asís Xavier Cugat Mingall de Bru i Deulofeu, född 1 januari 1900 i Girona, Katalonien, död 27 oktober 1990 i Barcelona, var en spansk-katalansk-kubansk-amerikansk violinist och orkesterledare. Han var känd som "Rumbakungen".

Cugat flyttade som femåring med sin familj till Kuba och erhöll undervisning som klassisk violinist. I tonåren emigrerade han vidare till USA och fick bland annat arbete som ackompanjatör till Enrico Caruso under dennes turnéer. Cugat lämnade dock snart den klassiska musiken för den mer lukrativa dans- och populärditon, och hans första orkester, The Gigolos, kunde profitera på den rådande tangovågen i slutet av 1910-talet.

Under några år på 1920-talet ingick Cugat i den populäre orkesterledaren Vincent Lopez band och turnerade med detta till England 1925 (under överfarten höll han för övrigt på att bli knuffad över bord av en berusad medmusiker!). Under en kortare period 1933 ingick han även i Anson Weeks orkester, men ledde annars från 20-talets slut företrädesvis egna ensembler, först i Los Angeles och senare i New York, där han länge hade fast engagemang på Waldorf Astoria Hotel.

Från augusti 1933 gjorde han regelbundet skivinspelningar för Victor. 1940 gick han över till Columbia för att under 1950-talet spela in för Mercury och från mitten av 1960-talet på Decca. En av hans största skivframgångar var Perfidia (1940). Till hans vokalister hörde bland annat Dinah Shore.

Med början 1925 medverkade Cugat (med och utan sin orkester) i en lång rad filmer, såväl som skådespelare som kompositör. Sin sista filmroll gjorde han 1978.

Cugat var en viktig popularisatör av latinska dans- och musikstilar som rumba, conga, mambo och cha-cha-cha i USA.

Utöver sin musikaliska talang var Cugat också en skicklig karikatyrtecknare och arbetade ett tag som professionell sådan. Han var en stor kvinnotjusare och var gift fem gånger, bland annat med sångerskorna Abbe Lane och Charo (eg María Rosario Pilar Martínez Molina Baeza Rasten). Han var god vän med Salvador Dali.Han nämns också i Vanessa Paradis låt "Joe le taxi".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]