Xenofon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För författaren från 100-talet e.Kr, se Xenofon från Efesos.
En byst föreställande Xenofon från Kgl. Museum, Berlin

Xenofon (grekiska Ξενοφῶν), född omkring 430 f.Kr. i Aten, död omkring 355 f.Kr., var en grekisk historiker, författare och politiker.

Uppväxt och Anabasis[redigera | redigera wikitext]

Denna artikel är en del i Wikipedias serie om

Socrates Pio-Clementino Inv314.jpg
Byst föreställande filosofen Sokrates
(cirka 469-399 f .Kr.) i Vatikanmuseerna, Rom.

 
Liv
"Det enda som jag vet är att jag ingenting vet"
Social broms  · Sokrates rättegång  · Sokrates försvarstal
Uppkallade koncept
Sokratisk dialog  · Sokratisk metod · Sokratisk utfrågning  · Sokratisk ironi  · Sokratisk paradox  · Sokratiskt problem
Lärjungar
Platon  · Xenophon  · Antisthenes  · Aristippos
Relaterade ämnen
Megarianer  · Kyniker  · Kyrenaiker  · Platonism  · Stoicism  · Molnen

Xenofon var en av Sokrates lärjungar. Efter studierna följde han med den grekiska här som stred under Kyros den yngre i Persien och deltog i slaget vid Kunaxa 401 f.Kr. Om detta krig och dess konsekvenser berättade han i Anabasis som utspelades i det persiska riket. Där beskrev han även hur han själv tog befälet och ledde den grekisk legotruppens hemmarsch (de tiotusens tåg) från Babylonien, över Armeniens bergsland och fram till havet – i detta fall sydkusten på Svarta havet där det fanns grekiska kolonier – så att de kunde återvända till hemlandet. Det är härifrån den litterära frasen "Thalatta, thalatta!" ("Havet, havet!") stammar, från när de grekiska soldaterna först fick syn på havet framför sig.[1] Anabasis lär vara en av de första självbiografierna.

Andra verk[redigera | redigera wikitext]

Andra verk av Xenofon är bland andra Hellenika, Apomnemoneumata (även kallad Memorabilia eller Hågkomster), Sokrates apologi, Oikonomikos (översatt till svenska av Sture Linnér, Ledarskap, 2004), Hipparchos, Hieron och Kyropaidia. Xenofon skiljer sig markant från andra antika författare då han har en mycket ledigare stil, och ett mer direkt sätt att återge det han skriver. Xenofon har dessutom författat några mindre skrifter om praktiska ämnen (offentlig och enskild hushållning, jakt, ridkonst med mera). Xenofons bok om ridkonst influerade hela Europa och Xenofon räknas som den som lade grunden för utvecklingen av ridkonsten till det den är idag.

Xenofons åsikter[redigera | redigera wikitext]

Utöver detta var han motståndare till demokratier, och menade att med ett folkstyre är ansvaret något som flyttas runt, allt eftersom det går bra för författningarna. I tillfälle av framgång säger alla medlemmar av folkförsamlingen att det är deras påstående och att äran skall tilläggas dem. I tillfälle av fiasko skickas ansvaret vidare, och folk säger "jag var inte där" och "jag var inte med om förslaget" och så vidare.

Han påpekar även att fattigdom är sammankopplat med "låg moral, okunnighet, egoism" - och rikedom med "god moral och kunskap", varför han ansåg att ett rike skall styras av de redan förmögna: aristokrati.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.ne.se/lang/xenofon

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]