xkcd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En ruta från en xkcd-stripp.

xkcd är en tecknad serie av Randall Munroe, före detta entreprenör för NASA, som enligt författaren själv handlar om "romantik, sarkasm, matematik och språk".[1] Serien publiceras strippvis på Internet, vanligtvis med tre nya avsnitt i veckan. Nya serier brukar publiceras på måndagar, onsdagar och fredagar. Tvärtemot vad många tror är xkcd inte en akronym utan slumpmässigt valt av Munroe för att det är ett ord som är omöjligt att uttala (inga vokaler)[2], samt sannolikt för att det påminner om Linux-kommandon med kryptiska namn som scp, xstr och lprm. Serien är tillgänglig under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.5.

What if[redigera | redigera wikitext]

På xkcd:s webbplats publiceras även "What if" artiklar där Randall Munroe försöker svara på intressanta/tankeväckande frågor från läsare, t.ex. hur stor volym virus det finns totalt på jorden.[3] Den 2 september 2014 ska boken What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions publiceras. Boken ska innehålla svar på frågor som finns på webbplatsen samt nya svar på frågor som inte finns på webbplatsen.[4]

Boken finns sedan december 2014 även på svenska under titeln "Tänk om...".[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.xkcd.com
  2. ^ http://xkcd.com/about/
  3. ^ http://what-if.xkcd.com/80/
  4. ^ http://blog.xkcd.com/2014/03/12/what-if-i-wrote-a-book/
  5. ^ ”Tänk om…”. http://volante.se/bocker/tank-om-seriosa-vetenskapliga-svar-pa-absurda-hypotetiska-fragor/. Läst 5 maj 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]