Yael Stone

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Yael Stone
Yael Stone 2014
Yael Stone 2014
FöddYael Stone
6 mars 1985 (34 år)
AustralienSydney, Australien
Aktiva år1999 –
MakeDan Spielman
(2012 – idag)
Betydande roller
Lorna Morello i Orange Is the New Black
IMDb

Yael Stone, född 6 mars 1985 i Sydney, är en australisk skådespelerska. Hon är troligtvis mest känd för sin roll som Lorna Morello i den kritikerrosade TV-serien Orange Is the New Black.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Stone är född och uppväxt i Sydney, där hon studerade på Newtown High School of the Performing Arts och National Institute of Dramatic Art (NIDA).

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Stone började skådespela som barn med roller i filmen Me Myself I och miniserien The Farm. Hon arbetade främst inom teater och vann på 2008 Sydney Theatre Awards priser för bästa nykomling och bästa kvinnliga biroll för sin insats i The Kid . Hon arbetade också inom TV med biroller i All Saints och Spirited. Mellan 2010 och 2011 medverkade hon i The Diary of a Madman, en roll som hon åter igen blev nominerad för bästa kvinnliga biroll vid Sydney Theatre Awards. I februari 2011 reste hon till New York för att medverka i Brooklyn Academy of Musics uppsättning av The Diary of a Madman, innan hon sedan återvände för att spela huvudroller i A Golem Story, Summer of the Seventeenth Doll, och Som ni behagar i Sydney.

I december 2011 flyttade Stone till New York, och var med att grunda en experimentell teatergrupp. Efter fyra månader i New York blev hon tillsatt en roll i Netflixs TV-serie Orange Is the New Black, en serie som handlar om ett kvinnofängelse. Stone spelar Lorna Morello, en fånge från New Jersey. Hennes accent, en blandning av Brooklyn och Boston, beskrevs som "den mest fantastiska accenten på TV" av en journalist på The New Republic. Hon repriserade sin roll i seriens andra säsong, och har nu befordrats till en huvudroll.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Stone är judisk. Hennes bror, Jake Stone, är sångare i bandet Bluejuice. Hennes syster, Elana Stone, är också musiker. Hon gifte sig 2012 med den australienska skådespelaren Dan Spielman, som hon bott i New York med. De skilde sig 2016.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Film[redigera | redigera wikitext]

År Titel Roll Notering
1999 Me Myself I Stacy
2007 West Stacey
2011 Jailbirds Lucy Kortfilm

Television[redigera | redigera wikitext]

År Titel Roll Notering
2001 The Farm Ung Sam Cooper Miniserie
2007–2008 All Saints Ann-Marie Preston 14 avsnitt
2010–2011 Spirited Linda 13 avsnitt
2013–idag Orange Is the New Black Lorna Morello 36 avsnitt (3 dec 2014)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Yael Stone, 3 december 2014.