Yamoussoukro

Yamoussoukro
Huvudstad
Yamoussoukros flygplats.
Land Elfenbenskusten Elfenbenskusten
Autonomt distrikt Yamoussoukro
Koordinater 06°49′03″N 05°16′32″V / 6.81750°N 5.27556°V / 6.81750; -5.27556
Folkmängd 212 670 (15 maj 2014)[1]
Geonames 2279755
Yamoussoukros läge på karta över Elfenbenskusten.
Yamoussoukros läge på karta över Elfenbenskusten.
Yamoussoukros läge på karta över Elfenbenskusten.

Yamoussoukro (även Yamassoukro) är Elfenbenskustens officiella huvudstad. Folkmängden uppgår till lite mer än 200 000 invånare. Staden är belägen i den centrala delen av landet, cirka 240 kilometer norr om landets största stad Abidjan.

I Yamoussoukro finns bland annat den förment största kristna kyrkobyggnaden i världen, Notre Dame de la Paix-basilikan; i alla fall är den kristendomens högsta kyrka. [2]

Historia

Hövding Yamousso, brorson till Kouassi N'Go, styrde landsortsstaden N'Gokro under den franska koloniseringen. Då var invånarantalet 457 och den var en av 129 akouélandsortsstäder.

Diplomatiska och kommersiella förbindelser upprättades, men år 1909, gjorde folkgruppen akouéerna uppror mot administrationen på order av hövdingen av Djamalbo. Bonzistationen, sju kilometer från Yamoussoukro vid Bouaflévägen, brändes ner. Den franska guvernören, Simon Maurice, överlevde tack vare Kouassi N'Gos välvilja. Denna tidigare ledaren hade stor respekt bland akouéerna och hindrade dem från att starta ett krig.

Då situationen hade normaliserat sig ansåg Simon Maurice att Bonzi fortfarande var otrygg och bestämde att den franska militärstationen skulle flyttas till N'Gokro (Yamoussoukro) istället. Till ära för hövding Yamousso fick landsortsstaden N'Gokro nu istället namnet Yamoussoukro. Som en hedersbevisning åt Kouassi N'Go byggde dessutom den franska administrationen en pyramid.

År 1919 flyttades administrationen från Yamoussoukro och Félix Houphouët-Boigny blev ledare för staden år 1939. I en lång period hamnade den lilla jordbruksorten i skuggan. Men efter krigen då African Agricultural Trade Union upprättades och hade den första konferensen i Yamoussoukro, började staden åter utvecklas även om utvecklingen inte tog till på allvar efter frigörelsen från Frankrike år 1964.

Sedan den franska koloniseringen av Elfenbenskusten har landet haft tre andra huvudstäder. Grand-Bassam (1893), Bingerville (1900) och Abidjan (1933). Abidjan är fortfarande det ekonomiska centrumet i landet.

Staden i dag

I Yamoussoukro ligger landets administrativa centrum. Här finns världens största kristna kyrka, Notre-Dame de la Paix, som invigdes av påven Johannes Paulus II den 10 september 1990. Andra nämnvärda platser är Kossou Dam, eller Kossoudämningen, Félix-Houphouët-Boigny-Boigny Polytechnic Institute, Protestantkyrkan, moskén, Palace of Hosts. Den internationella flygplatsen är den enda i Afrika, tillsammans med den i Gbadolite, som är stor nog för att en Concorde ska kunna starta och landa. Staden Yamoussoukro är tänkt att bli för Elfenbenskusten vad Brasília är för Brasilien. Gigantiska byggprojekt finns i staden.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter

Externa länkar