Yngve

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Yngve, ibland stavat Yngwe, är ett fornnordiskt mansnamn som troligtvis kommer från ett gammalt gudanamn med oklar identitet (se Ingwaz), men som möjligtvis är ett alternativt namn på guden Frej. Namnets ursprungliga sammanhang är långt ifrån okomplicerat då källorna (ibland t.o.m från samma tid) motsäger varandra. Kungalängder från 1100-talet uppger honom som far till Njord och Frejs farfar, och även kung av Turkiet. Dessa uppgifter förekommer inte i tidigare eller senare källor. Yngve var enligt Snorre Sturlasson den förste kungen av Sverige och efter honom blev hans ätt kallad ynglingaätten. Snorre kopplar aldrig Frej och Yngve direkt, men i sin Ynglingasaga anger Snorre Yngve-Frej som anfader till ätten. Ynglingatal, den äldsta källan, nämner varken Yngve, Frej eller någon annan gud som anfader till ätten.

Statistik[redigera | redigera wikitext]

Namnet är vanligast bland svenska män över 50, men förekommer nästan bara som andranamn bland de yngsta. Namnet var mycket populärt under 1800-talet då man vurmade för vikingatiden.

2014 fanns det totalt uppemot 15 500 personer i Sverige med namnet Yngve, varav nära 3 400 hade det som tilltalsnamn. Yngve förekommer även som efternamn, till exempel hos dirigenten Jan Yngwe. I slutet av 2014 fanns det 529 personer med Yngve som efternamn.[1] År 2003 fick 47 pojkar namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.

Yngve har namnsdag den 11 februari (sedan 1901), delas med Inge.

Personer med namnet Yngve[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Enligt sökningar på Statistiska centralbyråns Namndatabas 2015-11-25. Siffror från 31 december 2014. Totalt 15 473 med namnet Yngve, varav 3 399 med det som tilltalsnamn.