Yolande av Dreux

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Yolande de Dreux

Yolande av Dreux, född omkring 1263, död 2 augusti 1322, var genom sitt äktenskap med Alexander III drottning av Skottland 1285–1286,[1] genom äktenskapet med Artur II hertiginna av Bretagne 1305–1312, och regerande grevinna av Montfort-l'Amaury 1311–1322 efter sin mor.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till greve Robert IV av Dreux och grevinnan Beatrice av Montfort-l'Amaury. Hennes föräldrar var båda regerande franska vasaller. Hennes far var ättling till kung Ludvig VI av Frankrike och familjen hade goda kontakter inom den franska adeln; genom sin släktskap till familjen Coucy var de även släkt med det skotska kungahuset.

Äktenskapet med kungen av Skottland arrangerades inte bara för att ge Skottland en arvinge, utan också som ett led i att skapa en allians riktad mot England och framhäva Skottlands oberoende, något som då var nytt. Vid kungens död var Yolande gravid, och ett förmyndarråd utsågs i väntan på det kommande barnet. Representanter utsågs för att bevittna födseln, men ingen regent blev född. Det finns ingen information om omständigheterna kring Yolandes graviditet, men det har föreslagits att barnet var dödfött, att det var fråga om en skengraviditet, eller att hon bara hade låtsats vara gravid.

Hon återvände sedan till Frankrike och gifte 1292 om sig med hertigen av Bretagne. År 1311 blev hon fransk vasall av Montfort-l'Amaury efter sin mor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Marshall, Rosalind, Scottish Queens, 1034-1714
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Margareta av England
Drottning av Skottland
1285–1286
Efterträdare:
Elizabeth de Burgh
Företrädare:
Blanka av Navarra
Hertiginna av Bretagne
1305–1312
Efterträdare:
Isabella av Kastilien
Företrädare:
Beatrice
Greve av Montfort
1311–1322
Efterträdare:
Johan II av Bretagne