Yoruba (folk)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hjässmask från Yoruba kallad Tetede som används i geledefestivalen under det nattliga Efe uppträdandet. Etnografiska museet, Stockholm, 2001.19.0001.

Yoruba (Yorùbá, "primitiv"/"djurisk") är en av de tre största etniska grupperna i Nigeria. Runt år 2000 fanns det sammanlagt 20 miljoner yoruba.[1] Huvudsakligen är yorubabefolkningen koncentrerad till sydvästra Nigeria. Mindre grupper av samma etniska grupp återfinns även i Benin och norra Togo[1] samt diasporagrupper i Sierra Leone, Brasilien, Kuba, Puerto Rico och Trinidad och Tobago.

De talar huvudsakligen språket yoruba. De gränsar till folken nupe och borgu i nordväst, Ẹsan och Ẹdo i sydost, igala och andra besläktade grupper i nordost samt egun, fon och andra gbe-talande folk i sydväst.

Yoruba är den huvudsakliga etniska gruppen i delstaterna Ekiti, Lagos, Ogun, Ondo, Osun och Oyo och utgör en betydande del av befolkningen i delstaterna Kwara och Kogi samt i Benin.

Yorubamännen är huvudsakligen jordbrukare, men det finns också handelsmän och hantverkare. Kvinnorna arbetar till exempel med korgtillverkning, textilfärgning och bomullsspinning.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Yoruba | people | Britannica” (på engelska). www.britannica.com. https://www.britannica.com/topic/Yoruba. Läst 27 april 2022.