Ystad Saltsjöbad

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ystad Saltsjöbad

Ystad Saltsjöbad är ett hotell i Ystad. Hotellet har 139 rum och en konferensavdelningen med 13 mötesrum där det största tar 324 sittande. Hotellet har även flera restauranger och barer och en spa-avdelning.

2007 köptes driftbolaget till Ystad Saltsjöbad av bolaget ESS Hotell.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Hotellet på avstånd

1896 kom Ystads apotekare och tillika kommunalpolitiker Salomon Smith och en annan Ystadbo John Tengberg in med en motion angående att Ystad behövde ett hotell och samlingsplats vid havet i Sandskogen. Under detta år fattades beslutet att uppföra ett badhotell som fick namnet Ystad Saltjsöbad. Den plats som utvalts för det blivande badhotellet var densamma som den där dagens huvudbyggnad uppfördes 1927, dock något närmare havet.

Hotellet uppfördes som en träbyggnad i tre plan med totalt 12 rum och matsal och allmänutrymmen enligt Peter Boisens ritningar. Dessutom byggdes verandor med snickarglädje som var typiskt för den tiden.

Man byggde också till ett annex som innehöll varmbadhus och kallbadhus.

En brand utbröt runt 1913 och därför kom ett provisorium upp tills man 1927 byggde en ny huvudbyggnad, det som idag är restaurang och del hotellrum. August Ewe stor för ritningarna. Redan 1936 byggde man till ytterligare med mindre restaurangdel. Sedan dess har ett flertal tillbyggnader gjorts. 2012 byggdes spa till med en ny del: The Creek experience.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 22 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140222003740/http://www.ysb.se/spa/behandlingar/the-creek-experience/. Läst 19 februari 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]