Ystads domsaga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ystads domsaga har funnits under två olika tidsperioder, dels före tingsrättsreformen 1971 (1969-1971), dels namnet på den domkrets (1971-) i Skåne län för Ystads tingsrätt som ingår i domkretsen för Hovrätten över Skåne och Blekinge och från 1 juli 2018 benämns Ystads domkrets.

Administrativ historik[redigera | redigera wikitext]

De tidigare Ystads domsaga var en domkrets med en häradsrätt som bildades 1 juli 1967 i Malmöhus län. Domsagans område ändrades 1969 och omfattade därefter Ystads stad och områden i kringliggande härader. Häradsrätten och domsagan ingick i domkretsen för Hovrätten över Skåne och Blekinge. Häradsrätten var placerad i Ystad. Häradsrätten ombildades 1971 till Ystads tingsrätt med oförändrad domsaga.

Domsagan bildades 1 juli 1967 genom sammanläggning av delar av Färs tingslag och delar av Vemmenhögs, Ljunits och Herrestads häraders tingslag. Häradsrätter bibehölls inledningsvis i både Ystad och Sjöbo men omkring 1969 överfördes häradsrätten i Sjöbo till Ystad. Häradsrätten ombildades 1971 till Ystads tingsrätt med oförändrad domsaga.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Om Ystads domsaga (NAD)

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]