Kaliningradtid

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ytterligare östeuropeisk tid)
Hoppa till: navigering, sök
Europeiska tidszoner:
ljusblå Västeuropeisk tid (utan sommartid) (UTC+0)
blå Västeuropeisk tid (UTC+0)
Västeuropeisk sommartid (UTC+1)
röd Centraleuropeisk tid (UTC+1)
Centraleuropeisk sommartid (UTC+2)
gul Kaliningradtid (UTC+2)
gyllene Östeuropeisk tid (UTC+2)
Östeuropeisk sommartid (UTC+3)
grön Moskvatid (UTC+3)
Pastellfärgerna visar länder i området i respektive tidszon, men som inte använder sommartid: Algeriet, Tunisien, Island, Vitryssland och Ryssland.

Kaliningradtid är tiden som används i används i Kaliningrad oblast i Ryssland. Sedan oktober 2014 är det två timmar före Greenwich Mean Time (GMT) eller koordinerad universell tid (UTC) och skrives därmed UTC+2. Det är inte omställning för sommartid i området.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mellan september 2011 och oktober 2014 hade Kaliningradområdet tiden UTC+3, även då utan sommartid. Även Vitryssland använde den tiden och fortsatte med det efter oktober 2014. Denna tidszon kallas från 2011 på engelska engelska: Further-eastern European Time, FET.

Fram till 2011 var Kaliningradtid en rysk beteckning som inte användes utanför Ryssland, och de aktuella områdena hade då östeuropeisk tid (EET, alltså UTC+2 med sommartid UTC+3), men från den 27 mars 2011 har normaltiden i Ryska federationen flyttats fram en timme och sommartid avskaffats, vilket innebär att Kaliningrads läns tidszon ständigt är tre timmar före den koordinerade universella tiden. Detta har fått konsekvensen att klockan här är en timme före vissa länder i Östeuropa under vintern. Även Vitryssland har avskaffat sommartid och flyttat fram normaltiden en timme. Ukrainas och Transnistriens regeringar beslutade först att göra likadant, men då Ukrainas parlament avvisade förslaget gjorde Transnistrien (som gränsar till Ukraina) sammalunda.

Användningen av Kaliningradtid[redigera | redigera wikitext]

Dessa länder använder Kaliningradtid tid året om.

Samma tid, UTC+2, utan sommartid, tillämpas också i

Afrika (kallas Centralafrikansk tid)