Yukonfloden

Från Wikipedia
Yukons avrinningsområde.

Yukonfloden (engelska Yukon River, gwich’in Yukon, yupik Kwiguk, franska fleuve Yukon) är en stor flod i nordvästra Nordamerika. Över hälften av flodens hela längd sträcker sig genom den amerikanska delstaten Alaska, och den största delen av återstoden ligger i det kanadensiska territoriet Yukon, en liten del rinner även genom British Columbia. Floden är 3 700 kilometer lång och rinner ut i Berings hav vid Yukon-Kuskokwim-deltat. Dess genomsnittsflöde är 6 430 m³/s.[1] Det totala avrinningsområdet är på 832 700 km²,[2] varav 323 800 km² i Kanada.

Som den längsta floden i Alaska och Yukon var den en av de viktigaste transportlederna under guldruschen i Klondike mellan 1896 och 1903. Floden trafikerades av flodbåtar fram till 1950-talet, då Klondike Highway färdigställdes.Yukon betyder "stor flod" på språket gwich’in. Yupiknamnet Kwiguk betyder "stor ström". Floden har blivit kraftigt förorenad av guldutvinning, militära installationer, dumpning, med mera. Yukon River Inter-Tribal Watershed Council, en förening grundad av 64 olika First Nations och andra stammar i Alaska och Kanada, kämpar för att åter göra flodens vatten drickbart.

Sträckning[redigera | redigera wikitext]

Vy över Yukonfloden vid Dawson City

Floden har enligt den mest erkända teorin sin källa vid Llewellynglaciären vid södra delen av Atlin Lake i British Columbia. Floden rinner genom bosättningarna Whitehorse, Carmacks och Dawson City i Yukon, och genom Circle, Fort Yukon, Stevens Village, Tanana, Ruby, Galena, Nulato, Grayling, Holy Cross, Russian Mission, Marshall, Pilot Station, St. Marys och Mountain Village. Efter Mountain Village delar floden sig i flera fåror som rinner genom deltat ut i Berings hav. Det finns ett antal bosättningar efter denna uppdelning, de är Nunum Iqua, Alakanuk, Emmonak och Kotlik. Av dessa är Emmonak störst med ungefär 760 invånare.

Faror[redigera | redigera wikitext]

Bron över Yukonfloden vid CarmacksKlondike Highway.
E. L. Patton Yukon River Bridge bär Dalton Highway över Yukonfloden norr om Fairbanks.

Vulkaner nära Yukonfloden, såsom Volcano Mountain, kan en gång i tiden ha blockerat eller förändrat flodens väg på grund av lavafloder. Eventuella framtida händelser skulle kraftigt kunna påverka de boende i flodområdet.

Broar[redigera | redigera wikitext]

Längs med floden finns fyra broar och en bilfärja avsedda för motorfordon, listade i ordning, uppströms först.

  • Lewesbron, norr om Marsh LakeAlaska Highway
  • Robert Campbell-bron som binder ihop Whitehorse förort Riverdale med stadens centrum
  • Yukonflodenbron i Carmacks, på Klondike Highway
  • En bilfärja korsar floden vid Dawson City under sommaren, den ersätts av en isbro över den frusna floden under vintern. Under mars 2004 planerades en permanent bro, men de beräknade kostnaderna var för höga.
  • E. L. Patton Yukon River-bron (700 m lång), norr om FairbanksDalton Highway

Det finns dessutom två broar avsedda för fotgängare i Whitehorse, en fördämning och ett vattenkraftverk. Fördämningen skapade Schwatka Lake.

Floden flyter igenom flera skyddsområden, dessa är:

Bifloder[redigera | redigera wikitext]

Yukon[redigera | redigera wikitext]

Alaska[redigera | redigera wikitext]

(bifloder i Yukon)
(bifloder i Alaska)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.