Hoppa till innehållet

Yusuf

Från Wikipedia
Yusuf
FöddKanaan
DödEgypten
SysselsättningPredikant, Islams profeter
BarnManasse
FöräldrarYaqub
Rakel
Redigera Wikidata
Yusufs grav i närheten av Nablus, enligt tradition.[1]

Yûsuf, (arabiska: يوسف, också Youssef, Yousuf, Yousef, Yussef, Yusef, Yossef, Yousov, Yousif eller Yosef/Josef), är en profet i Koranen, islams heliga skrift. Enligt den är han son till Yaqub (Jakob), son till Ishaq (Isak), som i sin tur är son till Ibrahim (Abraham). Alla betraktas som profeter som kommit med en del av den gudomliga uppenbarelsen till mänskligheten.

Yusuf nämns på följande ställen i Koranen: Al-An'âm (sura 6:84), Yūsuf (sura 12:4-102), Ghāfir (sura 40:34).

Al-An'âm 84: ”Och Vi skänkte honom [avkomlingar], Isak och Jakob, som Vi vägledde [liksom] Vi förut väglett Noa. Och bland hans efterkommande var också David och Salomo, Job och Josef, Moses och Aron - så belönar Vi dem som gör det goda och det rätta - ”, ur Koranens budskap [2].

Yūsuf, den tolfte suran i Koranen, är uppkallad efter Yusuf och berättar om hans resa till Egypten.[3]

Ghāfir 34: ”Josef kom på sin tid till er med klara vittnesbörd [om sanningen]; men ni trodde inte på det [budskap] som han framförde till er och fortsatte att tvivla, och när han dog sade ni: 'Efter honom kommer Gud inte att sända fler sändebud.'” Så låter Gud den gå vilse som genom misstro och tvivel förslösar sin själ.”, ur Koranens budskap[2].

Utomislamisk syn på Yusuf

[redigera | redigera wikitext]

Jämförelse med beskrivningen i Första Moseboken

[redigera | redigera wikitext]

I Första Moseboken kapitel 37-45, som ingår i judendomens Tanach och det kristna Gamla Testamentet i Bibeln, berättas om Josef, Jakobs son som antas vara samma gestalt som nämns i Koranen under namnet Yusuf. Koranens version saknar en del detaljer som finns i Första Moseboks version[4]. Dock är det inget som påverkar innehållet så att det skulle föreligga några motsägelser[4].

Religionshistorisk syn

[redigera | redigera wikitext]

Det går dock svårligen att utifrån Bibelns berättelse om Josef belägga att Koranens version skulle vara ett litterärt lån därifrån[5], vilket ibland har hävdats i polemik från icke-muslimskt håll. Ett sådant beroende kan dock inte heller uteslutas.

  1. ^ Encyclopedia Britannica 1911,Shechem
  2. ^ [a b] Koranens budskap. Stockholm: Proprius. 2000 
  3. ^ Bæk Simonsen, Jørgen (1994). Islamlexikonet. Forum. ISBN 91-37-10552-3 
  4. ^ [a b] Hedin, Christer (2004). Abrahams barn. Dialogos Förlag. sid. 232. ISBN 978-91-7504-203-9 
  5. ^ Marc Steven Bernstein (2006). Stories of Joseph : Narrative Migrations Between Judaism and Islam. sid. xiv-xv. ISBN 0814325653