Zanu-PF

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Zanu-PF:s flagga

Zimbabwes afrikanska nationella union - Patriotiska fronten (Zanu-PF) (engelska: Zimbabwe African National Union – Patriotic Front (ZANU–PF)), är det politiska parti som haft makten i Zimbabwe sedan landet blev självständigt 1980. Partiet har sedan dess letts av Robert Mugabe som till en början var premiärminister men sedan 1988 varit president. Zanu-PF hette tidigare Zanu. Partiet fick sitt nuvarande namn efter att ha slagits ihop med Zapu 1988.

I 2008 års val förlorade Zanu-PF för första gången sin majoritet i parlamentet.

Zanu-PF:s ungdomsförbund under Världsungdomsfestivalen i Johannesburg 2010

Zanu[redigera | redigera wikitext]

Zanu, Zimbabwe African National Union, grundades av Ndabaningi Sithole och Herbert Chitepo 1963. Den 18 mars 1975 mördades Herbert Chitepo i Lusaka och Robert Mugabe nominerades till ledare för partiet. Samma år ledde en spricka mellan grupper med olika stamtillhörigheter till att partiet splittrades. Medlemmar ur Ndebele följde Ndabaningi Sitole till det mer återhållsamma Zanu (Ndonga), som motsatte sig våldsamt motstånd, och medlemmar ur Shona följde Robert Mugabe som hade en mer militant hållning. Zanu gick in i koalition med Zapu i Patriotiska fronten men splittrades efter att ha vunnit majoritetsstyre för de svarta i dåvarande Rhodesia. Robert Mugabe vann valet 1980, samma år som Zimbabwe fick sin självständighet.

1988, efter ett åtta år långt inbördeskrig kallat Gukurahundi, slog sig oppositionspartiet Zapu, Zimbabwe African People's Union, lett av Joshua Nkomo, samman med Zanu och bildade Zanu-PF.

Zanu-PF[redigera | redigera wikitext]

Officiellt är Zanu-PF ett socialistiskt parti ideologiskt och har formats efter kommunistpartier i andra länder som förlaga. I verkligheten har partiet varit mera pragmatiskt i sin hållning till exempelvis blandekonomin.

På senare år har Mugabes landreform, där gårdar främst ägda av den vita minoriteten rekvirerats för att delas ut till de jordlösa svarta bönderna, varit den mest framträdande politiken i Zimbabwe. Mugabe har också stött på ett allt starkare motstånd från oppositionspartiet MDC, lett av Morgan Tsvangirai.

I valen som hölls 9-11 mars 2002 fick Mugabe och Zanu-PF 56,0 procent av rösterna.

2004 valdes Joice Mujuru till den första kvinnliga vicepresidenten i partiet, till förmån för justitieministern Patrick Chinamasa.

Parlamentsvalet 2005 hölls den 31 mars. Zanu-PF vann då 59,6 procent av rösterna och 78 av de 120 mandaten i parlamentet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Officiell webbplats