Zarzuelapalatset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Teckning av Zarzuelapalatset från 1639.

Zarzuelapalatset (Palacio de la Zarzuela) är spanska kungahusets residens. Palatset ligger inom området för Monte de El Pardo, nordväst om och i utkanten av Madrid. Palatset ägs av spanska staten och förvaltas av Patrimonio Nacional, som är ett organ som sköter om de nationella kulturarven. Palacio de la Zarzuela hör till komplexet Palacio Real de El Pardo, och ligger också nära det officiella residenset för kungaparet (Felipe av Spanien och Letizia av Spanien).

Kungligt residens[redigera | redigera wikitext]

Kung Juan Carlos I och drottning Sophia har bott i palatset sedan sitt giftermål 1962. Efter Francos död 1975 vägrade kungen och drottningen att ta över Francos palats i El Pardo, och lämnade det för att användas av utländska statsbesök. Moncloapalatset utsågs till residens för den spanska regeringen, medan de själva blev kvar i Zarzuela. Kungliga palatset i Madrid Palacio Real de Madrid, det tidigare residenset för de spanska kungarna, används nu bara för representation.

Miljön i Zarzuelapalatset kännetecknas av enkelhet, bekvämlighet och familjeliv.

Sommaren 2002 flyttade kronprinsparet in i ett nytt residens, ett palats omfattande 3 150 m² och byggt på Zarzuelapalatsets mark och beläget 400 meter öster om kungens palats.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Namnet "Zarzuela" tror man kommer från "zarzas" som betyder törnbuske (björnbär), på grund av att palatset användes som jaktstuga och är beläget bland björnbärsbuskarna på kungens jaktmarker. Palatsets teater var den plats där den spanska operettstilen zarzuela uppstod.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.