Zen och konsten att sköta en motorcykel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Zen och konsten att sköta en motorcykel
FörfattareRobert M. Pirsig
OriginaltitelZen and the Art of Motorcycle Maintenance
OriginalspråkEngelska
ÖversättareRoland Adlerberth
GenreFilosofisk roman
Förlag för förstautgåvanWilliam Morrow & Company
Utgivningsår1974
Först utgiven på
svenska
1977
HuvudpersonerRobert M. Pirsig, Chris Pirsig, John och Sylvia Sutherland
PlatserMotorcykelresa från Minnesota till San Francisco
UtmärkelserTidningen VI:s litteraturpris 2002

Zen och konsten att sköta en motorcykel, originalets titel: Zen and the Art of Motorcycle Maintenance, är den första av Robert M. Pirsigs böcker där han undersöker begreppet kvalitet och kvalitetens metafysik. Boken, som kom ut 1974, beskriver en resa genom USA med filosofiska diskussioner inflikade som författaren kallar för chautauquas.

Titeln är en variant på titeln på Eugen Herrigels bok Zen i bågskyttets konst. I inledningen av boken står det att boken trots titeln "varken bör eller kan den direkt föras till den omfattande litteratur som siktar till att ge direkta och faktiska informationer om den ortodoxa zenbuddhismen. Ärligt talat är den inte mycket till handledning när det gäller motorcyklar heller."

Boken har sålt i miljoner exemplar på 27 språk och beskrevs i pressen som "Den mest allmänt lästa filosofibok någonsin"[1]

Filosofiskt innehåll[redigera | redigera wikitext]

Pirsig undersöker i boken begreppet kvalitet och han anser att kvalitet inte kan definieras. I uppföljaren Lila: En studie i moral utvidgar han sina utforskningar av kvaliteten till en metafysik som han kallas Kvalitetens metafysik (Metaphysics of Quality).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pirsig, Robert M. "Introduction to the Twenty-fifth Anniversary Edition." Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry into Values. New York: Perennial Classics, 1999.