Zen och konsten att sköta en motorcykel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Zen och konsten att sköta en motorcykel
Författare Robert M. Pirsig
Originalspråk Engelska
Översättare Roland Adlerberth
Genre Filosofisk roman
Förlag William Morrow & Company
Utgivningsår 1974
Utgiven på
svenska
1977
Huvudpersoner Robert M. Pirsig, Chris Pirsig, John och Sylvia Sutherland
Platser Motorcykelresa från Minnesota till San Francisco
Utmärkelser Tidningen VI:s litteraturpris 2002

Zen och konsten att sköta en motorcykel är den första av Robert M. Pirsigs böcker där han undersöker begreppet kvalitet och kvalitetens metafysik. Boken, som kom ut 1974, beskriver en resa genom USA med filosofiska diskussioner inflikade som författaren kallar för chautauquas.

Titeln är en variant på titeln på Eugen Herrigels bok Zen i bågskyttets konst. I inledningen av boken står det att boken trots titeln "varken bör eller kan den direkt föras till den omfattande litteratur som siktar till att ge direkta och faktiska informationer om den ortodoxa zenbuddhismen. Ärligt talat är den inte mycket till handledning när det gäller motorcyklar heller."

Boken har sålt i miljoner exemplar på 27 språk och beskrevs i pressen som "Den mest allmänt lästa filosofibok någonsin"[1]

Filosofiskt innehåll[redigera | redigera wikitext]

Pirsig undersöker i boken begreppet kvalitet och han anser att kvalitet inte kan definieras. I uppföljaren Lila: En studie i moral utvidgar han sina utforskningar av kvaliteten till en metafysik som han kallas Kvalitetens metafysik (Metaphysics of Quality).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pirsig, Robert M. "Introduction to the Twenty-fifth Anniversary Edition." Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry into Values. New York: Perennial Classics, 1999.