Zenträdgård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den mest kända zenträdgården i Japan skapades i slutet av 1400-talet och återfinns i Ryoanji (龍安寺), ett tempel i Kyoto
Det saliga bergets trädgård i Zuiho-in, ett sidotempel till Daitokuji (大徳寺) i Kyoto. Zuiho-in byggdes på befallning av den kristne daimyon Ōtomo Sōrin.

Zenträdgård är den västerländska beteckningen på en japansk trädgårdstyp som går tillbaka på de trädgårdar som först skapades i zentempel tillhörande Rinzaiskolan. Ofta avses stenträdgårdar, så kallade karesansui, "torra landskap" (japanska: 枯山水). Denna består av en omgärdad grund "sandlåda" med sand, grus, stenar och någon gång gräs, mossa eller andra naturobjekt. De kan först tyckas ge ett sterilt intryck men är kända för sin lugnande inverkan på betraktare. Det tidigaste skriftliga belägget för zenträdgårdar är från slutet av Heianperioden (794-1192) men konsten utvecklades och bringades till fulländning framförallt under Ashikagaperioden (1338-1573).

Namn och grundidé[redigera | redigera wikitext]

Det japanska namnet på trädgårdstypen är inte alltså kopplat till zen, utan kommer från det kinesiska ordet för landskap, shanshui (山水, på japanska sansui), som ordagrant betyder "berg och vatten". Sanden i trädgårdarna krattas ofta med detta i tankarna för att efterlikna vågor medan de utplacerade stenarna symboliserar berg. Man kan jämföra med de "riktiga" minilandskap som skapas med hårt beskurna träd i blomsterkrukor, bonsai, en ursprungligen kinesisk konst som också refererar till det traditionella landskapsmåleriet.

Zenträdgårdar med och utan zen[redigera | redigera wikitext]

Utanför Japan förknippas zenträdgårdar starkare än i Japan med zenbuddhism. Även om de torra minilandskapen, varav de mest berömda alla återfinns inom tempel, inbjuder till stilla kontemplation sker munkarnas meditation vanligtvis inomhus med blicken fäst på marken eller på en vägg. Eftersom zenträdgårdar inte behöver vattnas har de blivit populära även i den sekulariserade världen och återfinns idag också utanför hem, affärer, restauranger, etc.

Olika stilar[redigera | redigera wikitext]

Vanligast och mest berömd är den landskapsstil som beskrivits ovan och som gett trädgårdarna sitt japanska namn, men trädgårdarna kan också skapas för att återge scener med lejon och drakar, eller med stenar placerade för att bilda lämpliga kinesiska tecken.

Berömda trädgårdar[redigera | redigera wikitext]

Den mest berömda trädgården är utan tvekan den i Ryoanji, ett gammalt zentempel i Kyoto. Templets största och mest kända trädgård tros ha skapats i slutet av 1400-talet. Den består av 15 stenar i ett sandhav, varav maximalt 14 syns samtidigt oavsett varifrån trädgårdslandskapet betraktas. Bara den som nått upplysning, satori, sägs kunna se alla 15 samtidigt.

En annan av de mest berömda stenträdgårdarna Daisen-in, från början av 1500-talet, återfinns i ett sidotempel till Daitokuji, även det beläget i Kyoto. Här finns bland annat en sten med en grop som det sägs aldrig torkar ut. Gropen kallas buddhas fotavtryck.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • The Zen Garden Myth Kritik av det västerländska begreppet "zenträdgård", på en sajt tillhörande tidningen The Japanese Garden Journal (engelska)
  • The Zen Garden Term - Kritiska asienexperter och trädgårdsfolk om termen "zen garden" (engelska)