Zhaoqing

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Zhaoqing Shi)
Zhaoqing
kinesiska : 肇庆市?
pinyin: Zhàoqìng shì
Vy över ZhaoqingVy över Zhaoqing
Typ av område:
Provinsnivå 
 Prefekturnivå 
  Häradsnivå 
   Sockennivå

 Stad på prefekturnivå
Provins Guangdong
(prefekturer i Guangdong)
Huvudort Duanzhou
Areal
Totalt 14 856 km²
Stadsdistrikt 658 km²
Folkmängd
Totalt* 3 918 085 (2010)
263,7 inv./km²
Stadsdistrikt* 644 045 (2010)
978,8 inv./km²
Officiell webbplats
Zhaoqings läge i Guangdong, Kina.
Zhaoqings läge i Guangdong, Kina.
*Källa för folkmängd: http://www.geohive.com/cntry/cn-44.aspx
Källa för folkmängd i stadsdistrikt: http://www.geohive.com/cntry/cn-44.aspx

Zhaoqing, tidigare även känd som Chauking eller Shiuhingkantonesiska, är en stad på prefekturnivå i provinsen Guangdong i södra Kina med en befolkning på 3 900 000 invånare, fördelat på en yta av 22 322 kvadratkilometer. Den ligger omkring 120 kilometer nordväst om provinshuvudstaden Guangzhou.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Zhaoqing är beläget 110 kilometer nordväst om Guangzhou, i den västra delen av floden Zhujiangs delta. Zhaoqing ligger på norra stranden av floden Xijiang som flödar från väst till öst och på andra sidan floden ligger orten Gaoyao. En slätt ligger söder och väster om Zhaoqing, med berg i öster och norr.

Staden ligger i ett område med subtropisk monsunklimat. Den årliga medeltemperaturen är 21,9 °C och årsnederbörden är 1 605 millimeter.

Historia och namn[redigera | redigera wikitext]

Det är osäkert exakt när Zhaoqings grundades, men den fanns så tidigt som under Qin (221-206 f.Kr.) och Han (206 f.Kr. - 220 CE) dynastierna, då Zhaoqing var känd som Gaoyao (高要). Under Suidynastin (581-618 CE), blev Zhaoqing känd som Duanzhou (端州) och fungerade som ett viktigt administrativt område och militärbas.

År 1118 gav norra Songdynastins kejsar Huizong orten sitt nuvarande namn Zhaoqing, vilket betyder att "högtidlighålla början (på kejsarens regering)". [1]

Det första belägget för att västerlänningar befunnit sig i Zhaoqing finns vid slutet av femtonhundratalet då den italienska jesuiten Matteo Ricci anlände till staden år 1583. Ricci flyttade till staden efter att ha fått en inbjudan från prefekten i Zhaoqing Wang Pan. Vid den tidpunkten hade han hört talas om Riccis skicklighet som matematiker och kartograf. Ricci blev kvar i Zhaoqing till 1589 då han lämnade staden efter att en ny vicekung beslutat att utvisa honom och andra västerlänningar. Det var i Zhaoqing som Ricci utarbetade den första världskartan någonsin i Kina år 1584.[2]

Det finns nu en minnestavla i Zhaoqing för att hedra de sex år som han bodde där, samt en byggnad inrättad på 1860-talet som "Ricci Memorial Centre".

Förvaltning[redigera | redigera wikitext]

Zhaoqing är en stad på prefekturnivå som indelas i två stadsdistrikt, fyra härad och två städer på häradsnivå:[3]

  • Stadsdistriktet Dinghu (鼎湖区), 506 km², 150 000 invånare, centralort och säte för stadsfullmäktige;
  • Stadsdistriktet Duanzhou (端州区), 152 km², pop. 320 000 invånare;
  • Häradet Deqing (德庆县), 2 258 km², 350 000 invånare;
  • Häradet Fengkai (封开县), 2 723 km², 470 000 invånare;
  • Häradet Guangning (广宁县), 2 380 km², 540 000 invånare;
  • Häradet Huaiji (怀集县), 3 573 km², 930 000 invånare;
  • Staden Gaoyao (高要市), 2 206 km², 730 000 invånare;
  • Staden Sihui (四会市), 1 258 km², 420 000 invånare.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Huvudnäringar[redigera | redigera wikitext]

De rika mineraltillgångarna i bergsområdena inkluderar kol, kalksten, koppar, bly, zink, granit, guld, svavel, gips och andra mineraler.

I jordbrukssektorn odlas ris, sockerrör, frukt och kassiakanel på de bördiga slätterna. Trädgårdsodlingen utgör en stor del i jordbrukssektorn. Djurhållning går också mot också modern utveckling och förvaltning.

Skogen i bergsregionen är en rik källa för växtbaserade läkemedel i södra Kina och andra material som harts från olika skogsplantor.

Sekundära näringsområden[redigera | redigera wikitext]

Mat och dryck, byggmaterial, elektronik, bioteknik, kemikalier, maskinutrustning, textilier och kläder är grundpelarna i Zhaoqings tillverkningsindustri. Områdena Duanzhou, Gaoyao och Sihui har utvecklats till de mest exportinriktade industriella områdena. Yunfu är ett viktigt område för produktion av svavel och järn.

För att underlätta den industriella utvecklingen i Zhaoqing har de lokala myndigheterna gjort stora ansträngningar för att etablera olika industriområden i staden. Den största är Guangdong Zhaoqing High-Tech Industrial Development Zone, med en yta på 109 km², som består av två industriparker, Sanrong Industrial Park och Dawang Industrial Park, områden som är 9 km² respektive 100 km². Dawang underlättas som en bearbetning på export och handelszon.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

  • Kalkstenstopparna vid "Sju stjärnornas klippor" (Qixing yan 七星岩)
  • Dinghu-berget (鼎湖山)
  • Zhaoqings gamla stadsmur (肇庆府宋城墙), över 800 år gammal
  • Chongxi-pagoden (崇禧塔)
  • "Tornet för att beskåda floden" (阅江楼)
  • Bao Zhengs minnestempel (包公祠)

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Stadens regering håller för närvarande på att förbättra sitt högskolesystem och bevara kulturella intressen. Zhaoqing har ett universitet och har också ett campus för Guangdong University of Finance. Det finns även en kanadensisk-amerikansk skola och många andra skolor, inklusive de som specialiserar sig på studier av främmande språk.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Zhaoqing betjänas av järnvägar och motorvägar. Direkt tåg- och busstrafik ansluter Zhaoqing till Guangzhou, Hongkong och andra städer i Guangdong. Större vägar inkluderar motorvägar som 321, 324 och Guangzhao och Guangwu Expressways. Järnvägslinjen Sanmao Railway går också igenom Zhaoqing. Den är ansluten med Hongkong via KCRC Guangdong genom tågtrafiken från Zhaoqings järnvägsstation.

Den främsta formen av kollektivtrafik inom staden är de 21 offentliga busslinjerna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Endymion Porter Wilkinson, Chinese History: A New Manual (Cambridge, MA: Harvard University Asia Center, 2012), s. 220.
  2. ^ Jonathan D. Spence, Matteo Riccis minnespalats, översatt av Paul Frisch (Stockholm: Ordfront, 1989), s. 148
  3. ^ GeoHive - China, Guangdong Arkiverad 14 mars 2014 hämtat från the Wayback Machine.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Zhaoqing, 24 juni 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]