Zinat Pirzadeh

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Zinat Pirzadeh i Stockholm i december 2012.

Zinat Al Sadat Pirzadeh : född den 22 februari 1967 i Sari i Mazandaran i Iran, är en iransk-svensk komiker, skådespelare och författare.

Pirzadeh kom till Sverige 1991. Hon har arbetat inom äldrevården, modellbranschen och skolan som studie- och yrkesvägledare (bland annat på Rinkebyskolan och på Engelska Skolan Norr samt Fogelströmska gymnasiet i Stockholm) innan hon etablerade sig på den svenska ståuppscenen.

Pirzadeh skriver lyrik och skönlitteratur samt även krönikor för radio och tidningar. Hon har medverkat i Helena Bergströms regidebut Se upp för dårarna samt i Martin Beck-filmen Beck - Det tysta skriket. På den internationella filmfestivalen för dokumentärfilm och tv-program ”The Northern Character” i Murmansk fick filmen Pokerface (regi och manus: Denize Karabuda) med Pirzadeh i huvudrollen ett pris den 19 november 2009.

Zinat Pirzadeh har skrivit diktsamlingen Sånger till Ra och bidragit till antologier som Färdlektyr (2005), Dråpliga kulturkrockar (2006), Vänskap (2008) och Min mormors historia (2009). Den 14 september 2011 utkom hon med första delen av en trilogi och tillika sin debutroman "Fjäril i koppel" på Piratförlaget. [1]

2007 var hon sommarpratare i Sveriges Radio P1.

Zinat Pirzadeh på Bok-mässan i Göteborg 2011.

Pirzadeh blev på Svenska standupgalan 2010 utsedd till landets bästa kvinnliga ståuppare med följande motivering: ”Hårt arbetande, rolig och modig som få. Med ett tjockt lager skinn på näsan. Årets kvinnliga komiker är med acklamation Zinat Pirzadeh.” 2013 vann hon priset för "bästa oneliner".

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Piratförlaget - Fjäril i koppel”. http://www.piratforlaget.se/bocker/pirzadeh---fjaril-i-koppel?prodindex=0. Läst 25 augusti 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]