Zinat Pirzadeh

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Zinat Pirzadeh under en filmpremiär 2012.

Zinat Al Sadat Pirzadeh, född den 22 februari 1967 i Sari i Mazandaran i Iran, är en iransk-svensk komiker, skådespelare och författare.

Pirzadeh kom till Sverige 1991, och har arbetat inom äldrevården, modellbranschen och skolan som studie- och yrkesvägledare[a] innan hon etablerade sig på den svenska ståuppscenen.

Pirzadeh skriver lyrik och skönlitteratur samt även krönikor för radio och tidningar. Hon har skrivit diktsamlingen Sånger till Ra, och 2011 kom hennes debutroman Fjäril i koppel, som är första delen i en trilogi.[1][b] Hon har även medverkat i antologier som Färdlektyr (2005), Dråpliga kulturkrockar (2006), Vänskap (2008) och Min mormors historia (2009).

På film har Pirzadeh medverkat i Helena Bergströms regidebut Se upp för dårarna samt i Beck-filmen Beck - Det tysta skriket. Hon hade huvudrollen i filmen Pokerface[c] av Denize Karabuda, som fick pris på filmfestivalen ”The Northern Character” i Murmansk 2009.

2007 var hon sommarpratare i Sveriges Radio P1.

Zinat Pirzadeh på Bokmässan i Göteborg 2011.

Pirzadeh blev utsedd till landets bästa kvinnliga ståuppare på Svenska standupgalan 2010, med följande motivering: ”Hårt arbetande, rolig och modig som få. Med ett tjockt lager skinn på näsan. Årets kvinnliga komiker är med acklamation Zinat Pirzadeh”. 2013 vann hon priset för bästa oneliner.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Piratförlaget - Fjäril i koppel”. http://www.piratforlaget.se/bocker/pirzadeh---fjaril-i-koppel?prodindex=0. Läst 25 augusti 2011. 

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bland annat på Rinkebyskolan och på Engelska Skolan Norr samt Fogelströmska gymnasiet i Stockholm.
  2. ^ Utgiven 14 september 2011 på Piratförlaget.
  3. ^ Regi och manus av Karabuda. Priset delades ut på ”The Northern Character”, internationell filmfestival för dokumentärfilm och TV-program, i Murmansk, den 19 november 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]