Zugsjön

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karta över Zugsjön.

Zugsjön (tyska: Zuger See) är en sjö i kantonerna Zug och Schwyz i Schweiz. Sjön har en area på 38 km² och ligger 414 meter över havet. Zugsjön avvattnas av Lorze, ett tillflöde till Reuss. Det största djupet är 198 meter och strax söder om Zugsjön ligger massivet Rigi.[1] Strandlinjerna har vid det trängsta stället ungefär 1000 meter avstånd från varandra. Vid norra sidan finns inga större bergmassiv och därför kommer flera turister hit för att iaktta solnedgången "i vattnet". Sjön delas av den skogstäckta halvön Chiemen i två avsnitt, den djupa södra delen och den jämförelsevis grunda norra delen.

Fram till början av 1900-talet var Zugsjön näringsfattig men den blev snart en av Schweiz mest förorenade sjöar. Trots olika skyddsåtgärder förbättras vattnets kvalitet bara långsamt. På grund av den höga andelen fosfor växer många alger i sjöns övre vattenskikt. Vid nedbrytningen förbrukar algerna syre vad som resulterar i syrebrist i sjöns djupa regioner. Sjön avvattnas bara i norra delen och så stannar vattnet i genomsnitt 14,5 år i sjön. 1953 byggdes ett reningsverk vid staden Zug och 1977 det andra reningsverket för 14 kommuner i regionen. Längs Zugsjöns strandlinje förekommer huvudsakligen byggnader. Bara i norra delen finns nämnvärda områden med bladvass. Vid flera ställen bildar de döda växtdelarna torv som tidigare blev utnyttjad av regionens befolkning.

I Zugsjön registrerades 32 fiskarter. Större betydelse som matfisk har sikar (Coregonus), en variant av fjällröding, abborre och gädda. Den lokala varianten av fjällröding nämns 1281 för första gången i en urkund och den användes under senare medeltiden även som betalningsmedel. För dessa matfiskar finns några avelsanläggningar längs sjöns strandlinje.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Zugsjön - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/zugsj%C3%B6n. Läst 17 augusti 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]