Zwarte Piet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Zwarte Piet, till vänster, tillsammans med Sankt Nikolaus.

Zwarte Piet ("Svarte Petter"), är en folkloristisk figur i Belgien och Nederländerna, som utgörs av en mörkhyad betjänt som arbetar för Sankt Nikolaus (Sinterklaas på nederländska). Den årliga Sinterklaas-festen infaller den 5 december i Nederländerna, och 6 december i Belgien, då detta par delar ut godis och presenter till snälla barn.

Firandet[redigera | redigera wikitext]

Zwarte Piet spelas ofta av en person i 1600-tals kläder och blackface-sminkning med tjocka, målade läppar, kolsvart hy, krullig peruk och guldringar i öronen. Traditionen har ifrågasatts och anklagats för att vara rasistisk utifrån att rollfiguren utgör ett stereotypiskt porträtt av den svarte mannen.[1]

Ursprunget till gestalten är inte känd men tros härstamma från hedniska berättelser om onda andar. Det berättas också att Zwarte Piet är svart av sot eftersom han som Sinterklaas medhjälpare klättrar i skorstenar.[1] Han kan även härstamma ur ett motstånd och som en parodi på den spanska ockupationsmakten och dess knektar som ockuperade dessa delar av Europa under 1500- och 1600-talen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Traditionell julsed skapar debatt”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/traditionell-julsed-skapar-rasismdebatt_7741026.svd. Läst 10 december 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]