En gång i tiden

Från Wikipedia

En gång i tiden är det andra studioalbumet av Benjamin Ingrosso men det första albumet på svenska. Albumet släpptes i två delar, 15 januari 2021 samt 16 april 2021 för att sedan släppas som ett fullängdsalbum 22 oktober 2021. Sommaren 2020 medverkade Ingrosso i musik- och underhållningsprogrammet Så mycket bättre tillsammans med bland andra Tommy Körberg, Lisa Nilsson och Markus Krunegård. Ingrosso berättade att han hade skrotat sin engelska platta som ursprungligen skulle släppas samma år. Istället hade han skrivit en svensk platta och berättade att som liten var hans stora idoler Orup, Ted Gärdestad och Lisa Nilsson. Under programmet tolkade Ingrosso fyra låtar, varav tre var på svenska. Ingrosso tolkade Lisa Nilssons Långsamt farväl, Silvana Imams Tänd alla ljus och Tommy Körbergs Judy min vän.

En gång i tiden del 1[redigera | redigera wikitext]

I En gång i tiden del 1 berättade Ingrosso om att han var inspirerad av 1990-talets svenska pop och artister som Mauro Scocco, Orup, Eva Dahlgren och Lisa Nilsson. Låtarna handlar om livet, vänskap och kärlek. Sista låten på plattan, Flickan på min gata, var inspirerad av Ted Gärdestad, producerad av Anders Glenmark och Ingrosso hintade om att det skulle komma mer musik. Låten Längst inne i mitt huvud gjorde Ingrosso tillsammans med Hampus Lindvall i programmet Helt lyriskt och var inspirerad av Barbro Lindgrens dikt Längst inne i mitt huvud.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

  1. "Känns som att livet börjat hända" - 3:11
  2. "Barnasinnet" - 3:26
  3. "Tänd alla ljus" - 3:02
  4. "Vad skulle hända om vi försvann..?" - 2: 24
  5. "Se men inte röra" - 2:52
  6. "Längst inne i mitt huvud" - 2:41
  7. "Långsamt farväl" - 3:05
  8. "Flickan på min gata" - 2:55

En gång i tiden del 2[redigera | redigera wikitext]

En gång i tiden del 2 släpptes 16 april 2021 och nu var Ingrosso inspirerad av 1970-talet, musikaler och artister som Monica Zetterlund, ABBA, Ted Gärdestad, Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Plattan inleds med en ouvertyr och avslutas med en avslutning (epilog) likt musikaler. Anders Glenmark producerade Allt det vackra, Per Lindvall spelade trummor på låtarna och Ingrosso gör ett trumpetsolo med munnen på låten Stockholm. Låtarna handlar om vemodig kärlek, livet. Ingrossos lilla jag, hans morföräldrar Hans Wahlgren och Christina Schollin och trygghet.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

  1. "Ouvertyr" - 0:54
  2. "Allt det vackra" - 3:24
  3. "Det stora röda huset" feat Moonica Mac - 2:58
  4. "I min lägenhet" - 3:40
  5. "Stockholm" - 3:08
  6. "Judy min vän" - 3:32
  7. "En gång i tiden" - 3:33
  8. "Avslutning" 1:20

Fullängdsalbumet[redigera | redigera wikitext]

En gång i tiden del 1 och del 2 släpptes tillsammans som ett album den 22 oktober 2021. På albumet fanns det fem nya låtar utöver de 16 låtar som redan fanns på En gång i tiden del 1 och del 2. Låten VHS, skriven av Ingrosso själv, artisten Cherrie och Pontus Persson släpptes som singel den 19 mars 2021 för Spotify Studio It´s Hits Recording. Låten som Ingrosso berättade i dokumentären Benjamin Ingrosso: En gång i tiden var inspirerad i melodin av Orups Jag blir hellre jagad av vargar. Mauro Scoccos låt Sarah fanns i en ny version då Scocco varit en stor idol för Ingrosso. Låtarna Det stora röda huset, Stockholm och Allt det vackra fanns också med, men nu i versioner tillsammans där Kungliga Filharmonikerna medverkade. Dessa tre låtar plus låten Smile framförde Ingrosso på Kungliga Filharmonikernas digitala sommarhälsning och nationaldagskonsert Svenska toner i det blå.

Albumet släpptes även i vinylform men utan dessa fem extra-låtar