Livgarde

Från Wikipedia
Soldater från Svea livgarde och Göta livgarde, sent 1800-tal.

Livgarde är ett militärt garde eller truppförband som från historisk tid haft som uppgift att skydda en furstlig person. Tidigare förekom i Norden hirder, som var en härskares personliga skara krigare. I modern tid förekommer livgarden både i monarkier och republiker. De har då högvakts-, representations- och paraduppgifter, vid sidan om sina vanliga militära eller polisiära uppgifter.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ordet kommer av franska garde, skydd, och betecknade ursprungligen en furstes livvakt, senare även vissa elitförband inom en armé. Förebilder för garde finns till exempel i Alexander den stores makedoniska livvakt, romerske kejsarens pretorianer samt mamluker och janitscharer. I Sverige hade Gustav Vasa från 1523 ett garde, Kungliga Drabantkåren.

Namnet garde dyker först upp í Frankrike på 1400-talet med "garde du corps” till häst och schweizergardet till fots. Vid uppsättande av de stående härarna på 1600-talet organiserade nästan alla furstar gardestrupper av jämförelsevis ringa storlek till personligt skydd. Småningom växte deras styrka och de blev då elittrupper och krigshärens kärntrupp. I Frankrike hade under revolutionen efter hand bildats nya sådana trupper av flera regementen och olika truppslag, vilka omhuldades av Napoleon och fick stora förmåner. De utgjorde det så kallade "gamla gardet". Dessutom organiserades från 1806 nya gardestrupper, det så kallade "unga gardet".[1]

Under andra världskriget fick i Sovjetunionen vissa elitförband benämningen garde och garden finns fortfarande i flera länder. Det nuvarande franska republikanska gardet är en gendarmeritrupp.

Livgarder[redigera | redigera wikitext]

Australien Australien
Belgien Belgien
Danmark Danmark
Estland Estland
Finland Finland
Frankrike Frankrike
Indien Indien
Italien Italien
Kanada Kanada
Monaco Monaco
Nederländerna Nederländerna
Norge Norge
Ryssland Ryssland
Spanien Spanien
Uppställd hedersvakt från gardesregementena och Household Cavalry till häst på Windsor Castle i samband med statsbesöket av Kuwaits emir Sabah al-Ahmad al-Jabir as-Sabah under 2012.
Storbritannien Storbritannien
Sverige Sverige
Tjeckien Tjeckien
Tyskland Tyskland
Soldater från 3rd US Infantry Regiment vaktande den okända soldatens grav på Arlingtonkyrkogården.
USA USA
Vatikanstaten Vatikanstaten
Österrike Österrike

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]