Struthätta

Från Wikipedia
Struthätta
Bockstensmannens struthätta på Hallands kulturhistoriska museum.
Klädesplagg
TypHuvudbonad
MaterialTyg

Struthätta är en medeltida huvudbonad i tyg som var populär framför allt under den senare delen av 1300-talet. Den består av ett slag eller en kapuschong som ligger över axlarna och en huva vars spets är utdragen i en lång strut. Den kan vara helt öppen fram, eller vara av typen som dras över huvudet som bockstensmannens struthätta.

Struten kan bäras löst hängande, lindas om huvudet eller som en halsduk om halsen. Under den senare delen av medeltiden började man bära och arrangera struthättan på andra fantasifulla sätt, vilket utvecklades till nya typer av huvudbonader.

Struthättan är i dag ett plagg som används av medeltida historiska återskapare och lajvare. På grund av sin funktion som ovädersplagg förekommer det även att det bärs till vanliga kläder utanför arrangemangen.[1]

Narrkappa[redigera | redigera wikitext]

Dörrmålning av en narr med dubbelstrutad narrkappa.

Huvudbonaden har även kallats narrkappa då den var vanligt plagg hos narrar (gycklare). På tyska heter plagget gugel vilket kommer från roten gog och gug som betyder dåre, narr, tok etc.[2] Vissa exempel hade mer än en "strut" och kunde ha bjällror eller fina bollar i ändarna.

Kraghuva[redigera | redigera wikitext]

Kraghuva är en struthätta utan strut. Kraghuvan användes under en längre period än den mer modebetonade struthättan. Skjoldehamnsdräkten innefattar bland annat en kraghuva.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "struthätta". NE.se. Läst 17 augusti 2014.
  2. ^ narrkappa i Johan Ernst Rietz, Svenskt dialektlexikon (1862–1867)