Ekvecklare

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tortrix viridana)
Ekvecklare
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
FamiljVecklare
Tortricidae
UnderfamiljTortricinae
SläkteTortrix
ArtEkvecklare
T. viridana
Vetenskapligt namn
§ Tortrix viridana
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Ekvecklare (Tortrix viridana) är en ljusgrön fjäril med ett vingspann på 18-23 millimeter.[1] Den har fått sitt namn på grund av att den lägger sina ägg i ekens trädkrona. Äggen läggs redan på tidigt på hösten, övervintrar i trädet och kläcks vid ekens lövsprickning. Ekvecklaren förekommer i lövskog, parker och trädgårdar med ek över hela Europa.

Ekvecklare kan uppträda massvis och äta alla blad av ett träd. Larverna skapar ett litet tråd och når så marken. När populationen är stor lever larverna även på andra trädarter. Puppan bildas i ihoprullade blad, i sprickor i barken eller i marken. Efter cirka två veckor är insekten full utvecklad. Denna insekt äts av olika fåglar, av brokparasitsteklar, av parasitflugor och av röd skogsmyra.[2] Några träd utvecklar polyfenoler med besk smak och de undviks av fjärilen.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lilla fälthandboken - Fjärilar. Norstedts. 2011. sid. 103. ISBN 978-91-1-303684-7 
  2. ^ ”Eichenwickler” (på tyska). Lexikon der Biologie. Spektrum Akademischer Verlag. 1999. https://www.spektrum.de/lexikon/biologie/eichenwickler/20232. 
  3. ^ Hilke Schröder (2023). ”Bitterstoffe verderben Eichenwickler-Raupen den Appetit” (på tyska). Johann Heinrich von Thünen-Institut. https://www.thuenen.de/de/newsroom/detail/default-dde16b1cab.