Användardiskussion:L Haglund

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Välkomsthälsningar[redigera wikitext]

Information
Information
Välkommen till svenskspråkiga Wikipedia, L Haglund!

Vi hoppas att du kommer att trivas här. Tack för dina bidrag. Att kunna skapa källhänvisningar är särskilt viktigt. Om du har frågor, kan du titta igenom de vanligaste frågorna om Wikipedia. Om det du letar efter inte finns där, fråga gärna på sidan för Wikipediafrågor eller ta kontakt med en av våra faddrar!

Det vanligaste nybörjarfelet är att man inte skriver; om du känner för att redigera en artikel, gör det! Det är inget större problem om du gör språkliga fel eller glömmer några uppgifter, andra rättar till sådant med tiden. Undvik dock att uppge direkt felaktiga uppgifter och sakfel. Du kan testa wikitekniken i Sandlådan (eller i din personliga sandlåda).

Om du vill kan du skriva lite om dig själv på din användarsida. Där kan du till exempel berätta om dina intresseområden och kunskaper. Du behöver naturligtvis inte avslöja någon personlig information.

Några sidor att börja läsa:

  • Nybörjarkursen – Grundläggande information om Wikipedia.
  • Grundprinciperna – Information om Wikipedia sammanfattat i fem punkter.
  • Deltagarportalen – Länkar till informationssidor om Wikipedia samt förslag på vad du kan göra för att hjälpa till här.

Du kan också skriva {{Hjälp}}din diskussionssida och ställa din fråga där under. Återigen, Välkommen!

/ twincinema 17 oktober 2005 kl.09.41 (CEST)


Hej hej och välkommen en gång till! / Habj 18 oktober 2005 kl.18.58 (CEST)

Jo en grej - det står visserligen i "skylten" här ovanför, men eftersom det nu blivit rätt mycket på diskussionssidor för din del tar jag upp det ändå. På diskussionssidor är det jättefint om du undertecknar dina inlägg genom att skriva ~~~~ - när det sparas omvandlas det till ditt användarnamn, inklusive en länk till din användarsida. Det är ett praktiskt sett att se vem som skrivit vad, och gör det lätt att kontakta andra användare. / Habj 18 oktober 2005 kl.19.27 (CEST)

Det ska bli när jag nu fattat galoppen. Jag är inte särskilt bevandrad i datatekniska ting, vilket förklarar mina "missgrepp". Har jobbat en del med Anbytarforum och det har gått utan mankemang. Atmosfären är vänlig där och klantskallar (som jag) leds på rätta vägar utan större åthävor. Ja, då klämmer jag väl dit mina 4 tilde och hoppas att det funkar. L Haglund 19 oktober 2005 kl.17.24 (CEST)

Tjusigt, tjusigt. :-) / Habj 19 oktober 2005 kl.17.32 (CEST)
Hejhej och välkommen. Kul att du skaffat användarnamn! Såg att du skulle fixa till "låtlistan" med hjälp av Ebbe. Spännande! Drog själv mest till med ett par kompositioner för jag tänkte det kunde vara trevligt att ha några och så hoppades jag att någon skulle fixa till det senare.
Med vänliga hälsningar JockeSnygg 19 oktober 2005 kl.22.58 (CEST)

Bildrättigheter[redigera wikitext]

Hej Lennart, jag vill börja med att hälsa dig välkommen hit och hoppas att du trivs! Jag blev lite konfunderad när jag läste dina tillägg på Ebbe Grims-land-bilderna, "Privat bild, tillhörande Ebbe Grims-land.". Detta låter väldigt oförenligt med den fria licens Wikipedia lyder under. Den säger nämligen att allt material här ska vara helt fritt för vem som helst att kopiera, modifiera och göra i stort sett vad som helst med, bara källan anges. Jag har skrivit ett meddelande på uppladdaren Bjornhags diskussionssida (det är kanske rent av någon du känner?) och bett honom reda ut vad som gäller rörande bilderna. Om bilderna inte är fria att använda, måste de tyvärr raderas. //Knuckles...wha? 29 oktober 2005 kl.11.55 (CEST)

Hej! Privat som motsats till offentlig hade jag inte tänkt mej, mer som kommande ur en privatpersons fotoalbum, i detta fall Ebbes. Även mitt, då han vänligen försett mej med kopior och lovat mej att använda dom i Wikipedia, fast han tycker sej vara "inte mycket att visa upp." Tar gärna emot en bättre förklaring! 'Bjornhag' är min yngste son, bosatt i London sedan 1982. http://home.freeuk.com/bmh54/index.htm
Han hjälpte mej med den bildinläggning jag själv inte klarade av.
Hälsningar! L Haglund 29 oktober 2005 kl.16.15 (CEST)
Okej, då förstår jag. Om bilderna ska få ligga kvar på Wikipedia måste alltså upphovsrättshavaren till bilderna (dvs fotografen eller motsvarande) godkänna att bilderna sprids och används utan hans/hennes medgivande. Alltså: i och med att bilderna finns på Wikipedia kan vem som helst ladda ner dem härifrån och använda dem till vad som helst (t ex använda bilderna i egna produktioner, även i kommersiellt syfte) och upphovsrättshavaren kan inte opponera sig mot detta, det är detta som är GFDL-licens. Om du som uppladdare (eller egentligen din son i det här fallet) kan gå i god för att upphovsrättshavaren avsäger sig alla anspråk på royalties eller annan kompensation, tycker jag att du ska märka bilderna med {{GFDL}}-mallen. Du skriver alltså "{{GFDL}}" på respektive bilds diskussionssida och sparar. Se även Wikipedia:Riktlinjer för användande av bilder och Wikipedia:Upphovsrätt innan du bestämmer dig. Hoppas förklaringen är förståelig, annars är det bara att fråga igen, lycka till! //Knuckles...wha? 29 oktober 2005 kl.18.37 (CEST)
Hej Lennart. Jättekul med bilder på Ebbe! Artikeln börjar verkligen arta sig. Jag vill dock försäkra mig om att du har förstått innebörden i att GFDL-licensiera en bild, i synnerhet Bild:Ebbe Grims-land.jpg. Den är ju som sagt tagen från webbplatsen samtidamusik.se. För att det ska gå att GFDL-licensiera bilden krävs det att upphovsrättsinnehavaren personligen förstår GFDL och distribuerar bilden under den licensen (till åtminstone en person, till exempel dig). Det räcker alltså inte med att du får tillstånd att lägga upp bilden på Wikipedia, utan upphovsrättsinnehavaren måste tillåta allt som GFDL tillåter, till exempel att någon målar en mustasch med tuschpenna på Ebbe och sedan trycker upp bilden och säljer den på Hötorget.
Om du har detta tillstånd så är allt frid och fröjd, bara du skriver ut upphovsrättsinnehavarens namn.
En helt annan sak också: Skriv gärna en rad eller två på din användarsida så ser det lite trevligare ut och din signatur slipper vara röd. —CÆSAR 29 oktober 2005 kl.23.01 (CEST)
Licenserna är fortfarande något oklara. På Bild:Ebbe Grims-land.jpg står det "Foto: Mats Möller. Bilden publicerad med hans medgivande." Vilket medgivande? Det måste stå rakt ut att Mats Möller går med på att licensiera ut bilden enligt GFDL. "Medgivande" räcker tyvärr inte. Bild:Ebbe Grims-land3.jpg och Bild:Ebbe Grims-land2.jpg saknar angivelse om fotograf. Det är fotografen som licensierar ut bilden, inte motivet. Fotografen måste även där dels anges, och dels måste det framgå att denne fotograf licensierat ut bilden enligt GFDL. Går det ej att få fram denna info kommer bilderna tyvärr raderas inom 30 dagar. MVH Grillo 10 november 2005 kl.13:23 (CET)


Hej! Ny rond i bildfrågan. Tillstår ärligt att jag inget begriper. Bild 1) Talade med fotografen och fick per mejl hans tillåtelse att använda bilden (som inom parentes också används av 'Samtida Musik'). Skrev fotografens namn samt att jag hade hans tillstånd (=tillåtelse) att änvända bilden i Wikipedia, lade dessutom in ett 'GFDL' och tyckte att allt såg bra ut. Det är borta nu och jag krävs på förnyade besked. Bild 2) Ur Ebbes familjealbum (kopia till mej). Han bekräftar per telefon att jag får använda den i detta sammanhang. Fotograf: hans faster Ester (1882-1976), bilden tagen med Ängelholms gamla mejeri som bakgrund (förslagsvis). Ska detta med i redovisningen? Även här hade jag lagt in ett 'GFDL', nu borta. Bild 3) Även denna ur Ebbes familjealbum, vilket redovisats tillsammans med ett 'GFDL'. Fotograf okänd, kanske en gammal ateljebild från 50-talet. Redovisad på samma sätt som Bild 2) men kan tas bort.L Haglund 10 november 2005 kl.16,15 (CET)

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Bilddiskussion:Ebbe_Grims-land.jpg

Jag ber om ursäkt för att jag gör det så komplicerat... Problemet är att det är så komplicerat med licenser på Wikipedia, GFDL kräver i princip att fotograf anges. Nu handlar det ju om gamla bilder, där garanterat ingen kommer starta rättsprocess mot Wikipedia, så i det här fallet kan vi enligt mig se mellan fingrarna på det hela. Vi låter det bero, och lägger tiden på att skriva bra artiklar istället, det låter väl bra? Jag kan dock inte garantera att andra kommer hålla med mig. Jag tycker dock att det i såna här fall kan vara lämpligt att låta bilderna ligga kvar istället för att mala på om upphovsrätten i evigheter. Hoppas jag inte "skrämt" dig, för det du skrivit har varit bra. MVH Grillo 10 november 2005 kl.19:33 (CET)

Lite Wikipediatips[redigera wikitext]

Hej Lennart. Jag såg att du lade upp en massa nya artiklar om sportmänniskor. Det är bra, vi behöver verkligen större bredd på artikelmassan i Wikipedia.

Tips: En sak du kan göra när du skriver en så kort artikel är att i stället för att skriva "mer kommer!" lägga in en standardmall i artikeln. Det blir då lättare för andra att se att det är en påbörjad men långt ifrån avslutad artikel, och artikeln blir också kategoriserad som kort/påbörjad.

Skriv {{stub}} sist i en kort artikel för att lägga in standardmallen. —CÆSAR 4 november 2005 kl.23.44 (CET)

bolaget i Huskvarna[redigera wikitext]

Hej igen. Det du har skrivit in i Wikipedia tillhör allmänheten. Som representant för allmänheten vill jag tacka för att du har bidragit till den allmänt tillgängliga kunskapen om t ex Huskvarna. Jag vill också påpeka att du inte har "rätt" att förstöra den kunskap du gett. Bidra istället till att texten anpassas till den form som är nödvändig i ett uppslagsverk. Jag ser tydligt att du har den förmågan. --Etxrge 18 november 2005 kl.13.08 (CET)

Hej igen. Skriva på andra användares hemsidor är något man absolut inte gör i Wikipedia. Inte ens triviala rättnigar. Det du skrev är en mycket bristfälligt höljd oförskämdhet. Det är jag ganska säker på att du inser. Jag har förståelse för att du blir irriterad på de ändringar jag gjort i dina texter. Jag är också säker på att de är i enlighet med praxis på Wikipedia. Det kan jag vara för att jag medvetet avhållit mig från att göra flera av de mindre ändringar som var påkallade. Det är självklart att jag tycker att mina ändringar är bra. Men detta gör förstås inte något djupare intryck på dig. Jag ber dig därför att be någon erfaren som du har förtroende för, att bedöma de ändringar jag gjort. --Etxrge 18 november 2005 kl.23,05 (CET)

Det finns s.k. 'ändringsskräddare'. Jag kom att tänka på dom när jag kollade dina böner. Min "kommentar" var en vink om att man/du duger till mer än så. Den är lätt att radera.
Med samlade krafter kan man nå bra resultat, men den ping-pong-metod som ibland används känns inte bra. Jag skriver exempelvis "Viktoriabyn, Huskvarna." och beskriver sedan utförligt denna. Snart har det ändrats till "Viktoriabyn ligger i Huskvarna i Sverige". Läs artikeln och du ser att inledningen bör återställas, det är en "by" bara till namnet och den är utplånad. Om det faller "ändraren" in att ingripa på nytt, vad gör jag då? Bör artikelförfattaren ges någon förtur, sedan denne/denna med sina inlägg visat att han/hon uppfattat Wikipedia på rätt sätt och lärt sej det grundläggande? Vilket jag ännu inte har.
Vi har ju e-post allihop. Kan man inte "prata ihop" sej om en bra artikel där. "Striden om sista ordet" som nu sker inför öppen ridå känns ibland pinsam. Men förlåt mitt tilltag, jag hoppas att du pallar för det!
Till slut ett erkännande: Jag har, i min ibland påkomna men snabbt övergående elakhet, myntat ett nytt ord upptill "wise guy" och "besserwisser", nämligen "wikitigpetter". Såna finns och bör motarbetas, eller hur? Mvh L Haglund 19 november 2005 kl.10,51 (CET)

Jag har tagit en titt. Se diskussion:Viktoriabyn. (1) Enligt min mening är det viktigaste problemet att artikeln finns. Den hör inte hemma i ett uppslagsverk. Tänk dig Nationalencyklopedin eller Nordisk Familjebok, men med kanske 10 gånger så mycket material. Ett före detta bostadsområde utan några som helst särdrag skulle inte "få plats" i en sådan bok. Då ska den inte vara med här heller. Sånt här är ju alltid subjektivt, men jag tror att en stor majoritet av wikipedianerna skulle hålla med mig om det här. (2) Jag tror att bilden av en strid om sista ordet är en missuppfattning från din sida. Jag tycker mig se en sådan tendens i ditt eget agerande. Men de ändringar jag ser i Viktoriabyn ser för mig ut som försök att förbättra artikeln, helt enkelt. Det finns också ett uppenbart behov av förbättringar. Jag har skrivit in 5 påpekanden som jag tycker handlar om uppenbara och enkla brister. Det normala på Wikipedia är att man ändrar sådana saker direkt när man ser dem. Den som ser ändringarna i sin artikel studerar ändringarna och lär sig av dem så att h*n med tiden inte gör dessa misstag mer. På det sättet lär vi av varandra, samtidigt som uppslagsverket växer till och förbättras. Välkommen i gänget! --Etxrge 19 november 2005 kl.14.35 (CET)


Språkvård[redigera wikitext]

Vill du språkvårda den här artikel, Albaniens namn? L'Houngan 22 november 2005 kl.11.48 (CET)

Hej L'Houngan! Se din artikel och diskussionen där! Även den om 'Albansk film och teater'! Jag gissar att du är invandrad alban och imponeras av din svenska. Jag har själv brottats med engelskan i många år, men klarar det inte hälften så bra. Det är intressant att söka sina rötter, men allmänt sett särskiljer jag bara två slags människor i denna värld - smålänningar och icke smålänningar. Smidigt, eller hur?! Att jag tillhör dom förstnämnda behöver kanske inte tilläggas, men tro föralldel inte att jag håller dom förmer än dom andra. Bästa hälsningar! L Haglund 23 november 2005 kl.10.45 (CET)
Betyder detta att du inte ska språkvårda artiklen? --L'Houngan 23 november 2005 kl.10.47 (CET)

Nej, tvärtom att jag redan har gjort det - se artiklarna! Märks ingen skillnad? Kan förresten undra vad administratörerna menar med 'språkvård', jag kunde utan vidare tillgodogöra mej! L Haglund 23 november 2005 kl.11.02 (CET)

Huskvarna och lite annat[redigera wikitext]

Hej, enligt SCB är Huskvarna idag ingen egen tätort, utan enbart en kommundel i Jönköpings kommun och en del av Jönköpings tätort. Gränna däremot, är en egen tätort. Och Wikipedia skrivs inte ur svensk synvinkel, utan ur internationell. Vi skriver på svenska, inte för svenskar. Att skriva "i landet" är alltså missvisande, eftersom det då inte framgår vilket land som gäller. Det finns heller ingen anledning att förkorta på Wikipedia eftersom vi inte lider av brist på plats. Att skriva ut förkortningar är alltid att föredra. /Grillo 22 november 2005 kl.17.55 (CET)

En sak till, diskussionsinlägg skrivs på diskussionssidorna, inte rakt i artiklarna, som exempelvis var praxis på susning.nu, om du skrivit där förr. /Grillo 22 november 2005 kl.20.01 (CET)

Hej! Bra att du håller ögonen på mej! Men den här gången känner jag mej oskyldig, då det var en redigeringskonflikt som spökade. L Haglund 22 november 2005 kl.20.04 (CET) PS. Nej, inte en susning!~

Hej Grillo! Efter en natts god sömn är jag ganska sympatiskt inställd till de påpekanden jag fått, direkt av dej och via korrigeringar av andra. De flesta av dom i varje fall. (Att 'Småländska höglandet' ska presenteras som liggande "i Småland, i Sverige", är dock ännu osmält).
Viktoriabyn i rubriken 'Viktoriabyn i Huskvarna' befinner sej i samma "predikament" som 'Gubben i månen' och ’Ville i Momåla' och det känns rogivande.
Beträffande kommatering ansluter jag mej till senare tiders brukare, använder tecknet sparsamt och mest för att stödja läsförståelsen.
Jag började min Wikibana med Ebbe Grims-land och fortsatte med Huskvarna, där jag är uppfödd, men har nog inte så mycket mer att lägga mej i. Det är också en konst, förresten - att inte lägga sej i.
Beträffande förkortningar roar det mej att se hur etc. (som du väl skriver etcetera) hos Linné och andra skrevs ’&c.’. Tjusigt! De allra bästa hälsningar från L Haglund 23 november 2005 kl.10.28 (CET)
Apropå "i Småland, i Sverige" så vill jag bara påpeka att svenska Wikipedia inte är ett uppslagsverk för personer från Sverige som har läst geografi i en svensk mellanstadieskola, utan ett uppslagsverk på svenska. Vi gör oss alla skyldiga till författande ur Sverigesynvinkel ibland, men det viktiga är att inse att när någon tillför makroperspektiv till en artikel så gör de den (i allmänhet) bättre.
Vi har också alla våra egna åsikter och fördomar om hur ett uppslagsverks text ska se ut. Det är dock allmänt känt att förkortningar stör läsningen, och vi har därför (mer eller mindre) kommit överens om att undvika dem på Wikipedia, och bland andra Grillo och jag själv försöker i mesta möjliga mån att skriva ut dem när vi stöter på dem. Det är absolut inte menat som personlig kritik, utan är mer ett slags normaliseringsarbete. —CÆSAR 23 november 2005 kl.11.09 (CET)

OK, jag accepterar den biten och ber er istället titta på artikeln 'Grännaberget' och dom ändringar som där är gjorda. Efter Fenix "korrigering" ligger 'Grännaberget' "just öst om Gränna" vilket jag ser som en klen formulering. När man sedan vet, att Gränna formligen klättrar upp mot Grännaberget vid dess fot, känns den ännu klenare. Ska man acceptera detta språk? Och varför ska det mjuka och intima "Här ligger. ." bytas mot det utpekande "Där ligger. .", som om man plötsligt stod någon annanstans än dit man inbjudits av rubriken 'Grännaberget'? Hur fungerar språkvården i Wikipedia, kan man räkna med administratörerna i fall som detta? Undrar mvh L Haglund 23 november 2005 kl.11.38 (CET)

(Diff/Grännaberget) Fenix är språkkunnig och mycket noga med artiklars utformning och korrekthet, så jag är säker på att han inte ändrade det han ändrade för att förvanska information. Jag gissar att han ville ge artikeln en mer rak inledning, reducera utsvävningarna och införa makroperspektiv, som jag skrev om ovan, men det får han såklart själv svara på. Själv har jag inte någon åsikt i frågan om här eller där, men jag ska tänka på saken.
Kom ihåg att i de flesta avseenden så är administratörer blott vanliga användare. Om deras ord väger tyngre i sakfrågor (som till exempel ordval) så är det för att de har arbetat engagerat för att förtjäna den respekten. I detta fall är det heller inte tal om användande av administratörsprivilegier; det är först vid regelrätt redigeringskrig eller uppenbart och upprepat klotter som låsning eller avstängning kommer på tal. Problem rörande Grännaberget löser vi säkert genom diskussion och konsensus. —CÆSAR 23 november 2005 kl.14.05 (CET)

Hej igen Lennart, angående makroperspektiv, läs gärna igenom Wikipedia:Slå fast det självklara. Man ska utgå från att läsaren inte känner till det man skriver om över huvud taget, och läsaren ska aldrig känna sig förvirrad av en artikel. Jag kan väl medge att de flesta begriper att Smålands högland ligger i Småland, Sverige, men en amerikan som håller på att plugga svenska kanske inte gör det. Denne amerikan ska också få ut något av artikeln, och då är det mycket bättre att vara övertydlig än det motsatta. Det händer då och då att personer som håller på att lära sig svenska tittar in på svenska Wikipedia för att antingen bara läsa, men ibland också skriva artiklar. Ett exempel är Användare:Alx-pl, som främst är aktiv på polska Wikipedia, men som behärskar svenska relativt väl. Eftersom han är polack är det inte alls säkert att han vet var ens Småland ligger. Säger någon ett polskt landskap skulle jag inte ha en susning om var det ligger utan att titta på en karta eller läsa en översiktsartikel. Hoppas du nu förstår varför makroperspektiv alltid är viktigt i artiklarna. MVH Grillo 30 november 2005 kl.13.11 (CET)

Brahehus och Grännaberget[redigera wikitext]

Ligger BrahehusGrännaberget? I så fall skulle jag vilja nämna det i båda de artiklarna. --Etxrge 23 november 2005 kl.14.26 (CET)

På något sätt, fast 2,5 km längre norrut. Man är en bra bit utanför stadskärnan när man blickar ner därifrån. Visst kan det nämnas, det är ändå samma höjdsträckning. Jag har annars en justering på gång, men den rör bara det tidigare skrivna L Haglund 23 november 2005 kl.14.33 (CET)

Artikeln anger att Grännaberget sträcker sig till Uppgränna. Så frågan blir var Uppgränna ligger, söder eller norr om Brahehus. Om man räknar det som samma berg ända från Huskvaran i söder så borde man väl räkna in hela berget, tills det tar slut i norr. Det har det uppenbarligen inte gjort vid Brahehus. Så tänkte jag. Det skulle vara bra med ett svar från någon som vet. --Etxrge 23 november 2005 kl.14.49 (CET)

Hej igen! Hos biblioteket i Gränna svarar man alldeles bestämt att Grännaberget är den plats rakt ovanför staden där festplatsen är belägen, inget annat. Brahehus ligger i Uppgränna blev det sagt eller rättare på höjden ovanför. Hela höjdsträckningen har dom veterligt aldrig kallats Grännaberget. Men - Grännaberget ser inte ut som en topp precis, omgivningen är också höglänt, vad jag själv minns. Inte som Taberg som alltså! L Haglund 23 november 2005 kl.15.26 (CET)

Det är ju en förkastningsbrant som sträcker sig från Tenhult i söder (en mil söder om Huskvarna), genom Huskvarna och Gränna och fortsätter en bra bit norr om Gränna åtminstone. Med ett kort avbrott för Skärstadalen strax norr om Huskvarna. Öster om förkastningsbranten är det högland (ca 200 möh), och väster om den är det lägre (ca 100 möh). Så något berg i vanlig mening är det ju inte tal om. Möjligtvis kan Grännaberget vara lite högre än omgivande högland, det känner jag inte till. --Boivie 24 november 2005 kl.21.46 (CET)

Detta hittade jag i en Googlesajt: "Torsten Tegnér (1888–1977) hyllades vid 30-årshögtiden på Grännaberget.Det var han som fick idén till Skogstornet, men det tog honom nära 25 år att få denna dröm förverkligad. Starka krafter bakom tornet var Jönköpings kommun och Skogskarlarna. Invigningstalare 1973 var Erik Tobé och Alice Babs sjöng från tornet. Tegnértornet står på Grännaberget, 262 meter över Vättern, och har 144 trappsteg. Man kan se fyra landskap från plattformen: Småland, Östergötland, Närke och Västergötland."
Vi kan glömma Grännaberget t.o.m. förskjuta det, men vi kan aldrig snacka bort att det finns! Bästa hälsningar! L Haglund 24 november 2005 kl.23.39 (CET)

Campus Varberg[redigera wikitext]

Hej Lennart!

Trevligt du började skriva på artikeln. Tänkte själv börja för några månader sen, men hittade ingen information. Gunnar Larsson 24 november 2005 kl.21.18 (CET)

Det enda som förbryllar mej när det gäller Campus Varberg är namnet, då jag tror att campus betyder fält. Tänker mej det som ett universitetsområde med gräsmattor, dammar och planteringar. Här kan dom inte ta mer än tre steg utanför husen innan dom hamnar på grannens tomt (fiskaffären) eller gatan. Varberg Compactus hade varit mer sanningsenligt. Ja, du vet väl att det stod en het strid om placeringen?! Hälsningar! L Haglund 24 november 2005 kl.23.47 (CET)
Campus har nog med de romerska härlägren att göra har jag för mig. Å andra sidan så kommer den nutida användning säkerligen från Amerika, där det(vad filmerna visar) har gräsmattor, dammar och planteringar. /Johan Jönsson 19 december 2005 kl.19.49 (CET)

Jönköping och tätort[redigera wikitext]

Hej! Vi andra hade nog kommit överrens om att lägga informationen om tätorten i artikeln Jönköping-Huskvarna, och information om de f.d. städerna (vilka numera heter kommundelar) i artiklarna Jönköping och Huskvarna.

Tätort är ett begrepp som defineras av SCB. I Jönköpings fall så innebär det att tätorten består av större delen av Jönköping, Huskvarna och Norrahammar. Men inte hela kommundelarna. Till exempel ligger Järstorp, Hulukvarn, Axamo, Ulvstorp, Sandseryd och Hakarps kyrkby så långt ifrån övrig bebyggelse, att de ingår inte i tätorten. Fast de ingår i kommundelarna Jönköping och Huskvarna. Så din summering av invånarantalen i kommmundelarna Jönköping och Huskvarna blir felaktig. 2004 var invånarantalet i tätorten 81 372. --Boivie 30 november 2005 kl.12.15 (CET)

Hej! OK betr. folkmängden, det är säkert som du säjer. Men - "Vi andra", betyder det ""alla mot en", eller? Du kan väl prata för dej själv! Betr. 'Jönköping-Huskvarna tätort', vem uppfann den? L Haglund 30 november 2005 kl.12.40 (CET)
Nja, jag har haft lite diskussioner med andra wikipediaanvändare om begreppet Jönköping och tätort. Tätorten som sådan "uppfanns" av SCB. Jag själv föreslog en namnändring av den på svenska Wikipedia till "Jönköping-Huskvarna", och Habj genomförde namnändringen. Anledningen till att jag föreslog namnändringen var att Huskvarna-bor inte anser sig bo i Jönköping, och jag tyckte "Jönköping-Huskvarna" mer beskrev vad tätorten innehåller. --Boivie 30 november 2005 kl.12.49 (CET)
Jag är själv upphuggen i Huskvarna och förstår dom som kvider. Och sannolikt kommer allt fler f d städer att återta den gamla beteckningen, som väl från början bara betydde 'plats'. "En varaktig stad" talades det om, när någon slog sej ner på ett ställe för gott.
Det är väl så, att det är "finare" att bo i en stad. Jag tror inte att "husskvarnaborna" höll fast vid sitt gamla 'köping' efter 1911, eller kallade sej 'hakarpsbor' efter 1906, två tillfällen då förändringen gick åt "rätt" håll.
Nu finns det emellertid instanser som ägnar sej åt namngivning och vilka man av standardiseringsskäl bör respektera. Vad säjer dom? Finns det någon som stöder den dubbla namnformen Jönköping-Huskvarna? Jag har ingen sett men är å andra sidan dåligt bevandrad på området. L Haglund 30 november 2005 kl.16.04 (CET)~

Boivie! Du har kämpat väl för Huskvarna, men vart tar f d köpingen Norrahammar vägen? Den hör också till Jönköpings tätort! Fast ”Jönköping-Huskvarna-Norrahammar tätort” blir väl i mastigaste laget.
Det grundläggande ”felet” är, att Jönköping förekommer på alla nivåer: Jönköpings kommundel i Jönköpings tätort i Jönköpings kommun i Jönköpings län.
Det hade varit enklare med exv. Jönköpings kommundel i Vätterstads tätort i Södra Vätterbygdens kommun i Nordsmålands län. Men sånt kan man bara önska sej. Mvh L Haglund 1 december 2005 kl.14.53 (CET)

Håller med dig att det skulle vara enklare om varje nivå hade ett unikt namn. Tyvärr är det inte vi som bestämmer sånt. Att jag "glömde" Norrahammar, beror kanske på att Norrahammar är mycket mindre än Huskvarna, och har aldrig varit stad. Kan du komma på något namn på tätorten som skulle vara mer naturligt än "Jönköping-Huskvarna"? "Jönköping" känns inte rätt, "Vätterstad" är ett relativt okänt begrepp. "Jönköping-Huskvarna-Norrahammar" är alldeles för otympligt. --Boivie 1 december 2005 kl.16.52 (CET)

Härnösand[redigera wikitext]

Du har ändrat wikilänken till Lubbe Nordström på sidan om Härnösand. Det är alltid bäst att länka direkt till huvudartikeln, så att det inte blir en "onödig" redirect. Det går alltid att länka till artikeln men ändå behålla det namn du vill ha i texten genom att separera länken och namnet med en "pipe" (|) på det sätt jag gjort i detta inlägg. Skriv också gärna en liten text i fältet sammanfattning, så är det lätt att se vad du har gjort. Oddjob 30 november 2005 kl.23.09 (CET)

Jag såg ett önskemål om förändring av Lubbe och ställde upp på det. Det gjorde tydligen även andra. Då blev det som jag tidigare erfarit i livet (och i Wikipedia): Många kockar, dålig soppa.
Nu låter jag dom som kan finesserna fixa till det. Mvh L Haglund 1 december 2005 kl.09.13 (CET)

Material från NE[redigera wikitext]

Det är inte tillåtet att lägga in upphovsrättsskyddat material på wikipedia. Citat är en sak men jag rekommenderar att du skriver texten helt själv och lämnar NE utanför. Mvh Mason 4 januari 2006 kl.12.43 (CET)


Socialdemokraternas ideologi[redigera wikitext]

Hej!

Såg ditt bidrag om barnbidragen på sidan om socialdemokraterna. Får jag i all välmening föreslå att du flyttar det till avsnittet om historia (1940-talet) om barnbidragens införande? Vad jag menar är att upplysningen du bidrar med är intressant, men den har inget att göra med det resonemang som förs under ideologiavsnittet om spänningen mellan den sociala ingenjörskonsten och autonomilinjen, där frågan om barnbidragen bara nämns som ett exempel.

Bästa hälsningar Anni 21 januari 2006 kl.14.06 (CET)

Hej! Det låter vettigt, men resonemanget om nämnda spänning borde kanske exemplifierats på annat sätt. Vikten av att reformera barnbidraget ger relief åt den beskrivna diskussionen. Jag ser en möjlig lösning i, att låta min "anmärkning" inleda "barnbidragsbiten". Jag kollar läget och tar i värsta fall bort min skrivning.
Mvh L Haglund 21 januari 2006 kl.14.18 (CET)
Såg din ändring. Det blev bättre så.
Bästa hälsningar
Anni 21 januari 2006 kl.14.37 (CET)

Hej Lennart!

Tänkte bara säga att det är jätteskoj att du skriver så mycket om Halland. Gunnar Larsson 1 februari 2006 kl.22.23 (CET)

Vi hjälps åt så gott vi kan, eller hur! Ser att du bor i Leeds och har själv en son i London sedan 1982, han finns på denna adress: http://home.freeuk.com/bmh54/index.htm L Haglund 2 februari 2006 kl.10.57 (CET)

Invånarantal[redigera wikitext]

Hej, jag ser att du uppdaterar invånarantalet i ett antal kommuner i Hallands län. Jättebra! Jag tycker dock att det skulle vara om möjligt ännu bättre (och höja wikipedias kvalitet!) om du lade till vilket årtal folkräkningen är ifrån, samt källa till uppgifterna.--sanna 15 februari 2006 kl.11.04 (CET)

Hej! Uppgifterna är dom allra senaste, gällande 051231 och hämtade ur Hallands Nyheter 060215, alltså idag! Jag såg ingen datumangivelse för de tidigare uppgifterna, annars skulle jag gjort som du säjer. Men komlettera gärna själv, det är ju så det jobbas i Wikipedia! Mvh L Haglund 15 februari 2006 kl.11.40 (CET)

Norre Port[redigera wikitext]

Hej! Såg att du la till lite om Halmstad i artikeln om E6 där du nämner Norre Port. Har du möjlighet astt även förbättra artikeln Norre Port också? Den är just nu minst sagt bedrövlig. /E70 20 februari 2006 kl.21.55 (CET)

Karl Gustav (Skedeskamma)[redigera wikitext]

Hej! Vad har du för belägg för att Karl Gustavs socken skulle tillhöra Kinds härad? Enligt flera källor "Ugglan" (båda upplagorna) och boken Sverige från A till Ö av Hans Harlén (2003) ligger socknen i Marks härad. MVH /Micke2 7 mars 2006 kl.23.10 (CET)

Hej själv! Inga belägg alls, det var bara en sammanblandning av uppgifter. Det borde inte hänt, då jag känner till området rätt väl. Tack för påpekandet! L Haglund 8 mars 2006 kl.07.56 (CET)

Historisk presens[redigera wikitext]

Jag är mycket väl medveten om vad historisk presens är och kan dess användning utan och innan (vilket jag har gjort i åratal). Därför tyckte jag, att den stilistiskt inte passade in på artikeln om Varbergs fästning, eftersom allat annat var skrivit i imperfekt. Jag tycker allmänt, att det passar illa i encyklopediska artiklar, förutom att det är den förhärskande formen på alla årtalssidor (vilkas redigering och form jag är mycket engagerad i). Se för övrigt mitt förslag på Wikipediadiskussion:Historia standard, för att få exempel på detta. MVH Anders E "Ludde" Lundin 15 april 2006 kl.23.56 (CEST)

Hänvisningar[redigera wikitext]

Hej! Jag såg att du gjorde en hänvisning i artikeln Veselången. Det finns ett fiffigt sätt att göra en automatisk omdirigering, en s.k. REDIRECT. Skriv så här: #REDIRECT [[Sidan du vill hänvisa till]] och spara sidan. Då kommer man automatiskt till den omdirigerade sidan. Mvh Riggwelter 24 april 2006 kl.09.49 (CEST)

Smart! Man tackar! L Haglund 24 april 2006 kl.11.23 (CEST)

Hej Haglund, kom genom slumpen på artikeln om Emil Hagström och blev så glad över att den fanns! Jag älskar dikterna som jag bara känner till genom Torstein Bergmans tolkning och de har följt mig genom mitt svenska liv sedan början av 1970-talet. Går ofta och gnolar på någon av dem. Kan du inte skriva lite mera om dikternas innehåll och stil också, jag känner mig inte kapabel att göra det. Det finns ingen tysk motsvarighet, det här en del av den genuint svenska, helt ojämförligt underbara lyriken som är alltför okänd! Hälsningar från Petra, Krusbäret 7 maj 2006 kl.13.22 (CEST)


Hej! Kul att du gillar Emil Hagström, men tyvärr har jag inte mer att komma med just nu. Hade tagit fram några besked om honom, men de är borta efter datorbyte och svåra att hitta på nytt. Mitt intresse bottnar i, att en 85-årig svägerska, född i trakten av Sollefteå, har Emil som sin fars kusin. Alltid något. Detta fanns i Google: Bördig från Sollefteå med skogsarbete och luffarliv i bagaget när han anlände till Klara. Han blev med åren rikt publicerad samt populär genom de tonsättningar som Tor Bergner gjorde till hans dikter. Han lämnar tidigt bohemlivet och flyttar med sin hustru ut till Roslagen. Hans poesi är besläktad med folklyriken och skillingtrycket. Se gärna Klarabohemerna. Jag hör av mej om jag hittar något av värde. Kan undra om Bergmans tonsättningar är hans egna eller Bergners? Bästa hälsningar! L Haglund 7 maj 2006 kl.22.22 (CEST)

Hoppsan, det lät som en insinuation! Min undran gäller förstås om Bergman sjunger egna tonsättningar eller Bergners! Förlåt! MVH L Haglund 7 maj 2006 kl.22.29 (CEST)

Nu blir jag tjatig, men det skulle förvåna om inte Sollefteå bibliotek har Hagströms samlade verk. Här en frågeblankett från kommunens hemsida: *Emil hemmavid. Hoppas tekniken står oss bi! MVH L Haglund 7 maj 2006 kl.22.40 (CEST)

Hej! Hur kommer det sig att du så gärna vill "öka läsbarheten" på år 767 men inte på något annat år, där det finns uppgifter om andra betydelser? Dessutom ser det snyggare ut om dessa saker inte kommer på olika rader, där den ena är kursiv och den andra inte - det ska ju bara vara lite information om, att artikeln handlar om det året och inte något annat. Det ska ju vara en sammanhängande text som säger "Det du söker finns inte här, utan här". Varför måste det då uppta så stor plats och vara så otroligt synligt? Den som vill ha andra betydelser hittar det tydligt nog ändå. Se t.ex. 17, 88 och 740 för fler exempel. MVH Anders E "Ludde" Lundin 18 maj 2006 kl.22.19 (CEST)

Hej själv! Orsaken är, att jag halkade in via min artikel om länsväg 767. Min erfarenhet är, att många människor avstår från eller avbryter sitt läsande om textsjoket ser grötigt ut. Såg min ändring som en förbättring, men sånt är subjektivt. MVH L Haglund 18 maj 2006 kl.22.56 (CEST)

Hej återigen! "Grötigt" var inget bra ord när jag menade "kompakt". Lite luft emellan skadar aldrig. "Även pauserna tillhör musiken", har det sagts. MVH L Haglund 19 maj 2006 kl.07.59 (CEST)

Flytta artikel[redigera wikitext]

Om du tycker att en artikel har fel namn, är det fel att skapa en ny artikel och bara flytta texten. Då kommer inte historiken med.

Man ska då i stället använda fliken "flytta", som är tillgänglig för inloggade användare. Om det av någon anledning inte lyckas, till exempel för att det krävs administratörsrättigheter, be då någon administratör att göra flytten, till exempel genom att högst upp i artikeln skriva in {{flytta|nya namnet|varför}} /RaSten 15 juli 2006 kl.08.36 (CEST)

Tack! Det är mycket med det tekniska! L Haglund 15 juli 2006 kl.13.18 (CEST)

Derome/Åsby[redigera wikitext]

Hej Lennart!

Jag såg att artikeln om (vad jag brukar tänka på som) Derome ligger under Åsby. Stämmer det verkligen med vad den brukar kallas, av de som bor där eller andra? Tror du det är rätt att vara lite djärv och flytta artikeln till Derome?

mvh Gunnar Larsson 27 september 2006 kl. 21.01 (CEST)[svara]

Hej själv! Tyckte att jag fått till det hyggligt och framhållit det välkända Derome i presentationen av det "okända" Åsby, som trots allt är namnet på denna tätort. Nog borde den kallas Derome, men nu är det som det är och jag har inga vidare synpunkter på det. Bästa hälsningar! L Haglund 27 september 2006 kl. 23.01 (CEST)[svara]

Ja, texten är det absolut inget fel på. Kul att läsa. Blev bara så förvånad över Åsby, hade inte hört talats om det innan. Vet du varför den har två namn? Nyfiken. Tack för det snabba svaret! Gunnar Larsson 27 september 2006 kl. 23.45 (CEST)[svara]

Hej! Jag kände samma förvåning, hade heller aldrig hört talas om Åsby. Ås kyrka och Åsbro däremot. Ett samtal med ortens förre polisman Derander gav huvuddelen av det jag förmedlat. Jag lovar att fråga vidare, nånstans finns nyckeln till denna "gåta". Återkommer! Mvh L Haglund 1 oktober 2006 kl. 13.10 (CEST)[svara]

Hej, jag såg att du flyttade artikeln Stim (upphovsrättsorganisation) till STIM (upphovsrättsorganisation). Jag hade just flyttat den från STIM (enbart versaler), och anser att det fanns goda skäl för det. Se och svara på artikelns diskussionssida. - Storebror 4 februari 2007 kl. 21.42 (CET)[svara]

Flytt av inlägg[redigera wikitext]

Jag flyttade ditt inlägg i artikeln Dop till Diskussion:Dop. Hoppas det var OK. --WasellD 19 april 2007 kl. 08.55 (CEST)[svara]

Det undandrar sej min bedömning, som så mycket annat i dessa sammanhang, men jag litar på att det är OK och säjer ett ärligt: Tack för hjälpen! L Haglund 19 april 2007 kl. 10.22 (CEST)[svara]

Viggen Viggo[redigera wikitext]

Hej! Det var intressant att läsa artikeln om Bertil Danielsson. Jag kommer ihåg att jag fick se filmen om viggen Viggo i skolan, men jag visste faktiskt inte att det var en TV-film och att den var så uppmärksammad. Man lär sig något nytt varje dag! (I alla fall på Wikipedia.) /Nicke L 17 maj 2007 kl. 13.13 (CEST)[svara]

Hej själv! Kul med gensvar. Minns Viggo från tidigt 60-tal och fann honom idag via mångsidige musikanten Roland Bengtsson. Men vad hittar vi om Thomas Funk? Hans älsklingsbarn Kalle Stropp gladde mej och barnen redan på 50-talet. Nästa projekt?! L Haglund 17 maj 2007 kl. 18.58 (CEST)[svara]

Där gick man på en nit (igen), Thomas Funck fanns under sitt rättstavade efternamn. Gjorde ett par tillägg och glesade ut texten för att befrämja läslusten hos dom som "skräms" av det kompakta. Men - borde inte Funcks hela filmproduktion presenteras här? Hur fixar man det? L Haglund 17 maj 2007 kl. 22.46 (CEST)[svara]

Liten bildfråga[redigera wikitext]

Hej. Ville bara kolla om det är du som är Björn Haglund fotografen till Bild:Strandpromenaden.jpg? /Lokal_Profil 9 juni 2007 kl. 01.46 (CEST)[svara]

Nästintill, kunde man säja. Björn är min son, född 54 och bosatt i London. Han hjälpte mej med det jag inte begrep: bildinläggningen. Bilden är hans. Anledning till din fråga? L Haglund 9 juni 2007 kl. 08.49 (CEST)[svara]
Anledningen är att om uppladdaren inte är upphovsrättsägaren så måste vi egentligen ha skriftligt tillstånd på att h*n släpper bilden under den fria licensen. Om det inte är ett jättestort bekymmer, skulle du kunna be Björn skriva ett e-mail till permissions@wikimedia.org där han säger att han är upphovsrättsman till Strandpromenaden.jpg och att han släpper den under GFDL? Vet att det kanske låter pedantiskt men det är alltid bättre att vara på den säkra sidan, speciellt innan bilden laddas över till Wikimedia Commons. /Lokal_Profil 9 juni 2007 kl. 13.36 (CEST)[svara]

Visst känns det pedantiskt och nästan tramsigt, men OK, jag ger honom tipset. Fast jag ser inte bilden som väsentlig, så mej kvittar det lika om den är med eller ej. En fråga bara: är jag specialbevakad efter mitt trassel med Ebbe Grims-land 2004, eller halkade du in på detta av en tillfällighet? L Haglund 9 juni 2007 kl. 15.17 (CEST)[svara]

Jag halkade bara in på detta eftersom jag tittade igenom de bilder där upphovsmannen och fotografen inte nödvändigtvis var samma. Det är rätt vanligt att folk laddar upp andras bilder utan att ha fått "ordentlig" tillåtelse, och i och med att reglerna stramats åt så måste dessa bilder hittas.
Jag tycker nog att bilden är viktig, den illustrerar Varbergs Strandpromenad väldigt bra =) /Lokal_Profil 9 juni 2007 kl. 15.30 (CEST)[svara]

Får man fråga varför du tog bort kategorin Varbergare från artikeln med Ray Næssén? mvh Oddjob 31 juli 2007 kl. 14.58 (CEST)[svara]

Frågan är fri! Jag studsade inför kategorinamnet 'Varbergare', då Varberg redovisar ett antal 'Varbergsprofiler' och namnen var desamma. Försökte ändra till det senare namnet, men villade bort mej i det tekniska och avbröt, förvissad om att den rättmätiga "ägaren" skulle höra av sej. Så det är bara att återställa. Om du inte vill ta dej en funderare över kategorinamnet. Vi är cirka 25.000 som kan kallas Varbergare (eller Varbergsbor), men tanken är förstås inte att alla ska vara med. L Haglund 31 juli 2007 kl. 17.46 (CEST)[svara]
Självklart är det bara Varbergare som platsar på wikipedia som berörs... Jämför Kategori:Stockholmare. --Oddjob 31 juli 2007 kl. 18.08 (CEST)[svara]

Länsbostadsnämnd[redigera wikitext]

Hej! Kan du hjälpa till och utöka den artikeln? Du verkar kunnig på området. Mvh Ulner 24 mars 2008 kl. 01.15 (CET)[svara]

Tyvärr är ämnet obekant för mej, tangerade det i något sammanhang och letade fram "det grövsta" i min uppslagsbok. Mvh L Haglund 24 mars 2008 kl. 10.16 (CET)[svara]
OK - då vet jag. Bra att du gjorde en artikel om det i alla fall! Det är lite svårt att hitta uppgifter på nätet om länsbostadsnämnderna tyvärr... Ulner 24 mars 2008 kl. 14.13 (CET)[svara]

Hallandås[redigera wikitext]

Hej, jag såg att du skapade artikeln Hallandås med kommentaren "dubblett", och kopierade texten ur Hallandsås. Så behöver man inte göra. Om man vill kunna nå en artikel från fel sökord, skapar man artikeln med textinnehållet #redirect[[målartikel]], så leder artikeln automatiskt vidare till rätt artikel. Titta på vad jag gjorde här om det var oklart. MVH Grillo 27 maj 2008 kl. 23.25 (CEST)[svara]

Trodde att jag skrivit Halland/s/ås och förundrades över att den befintliga artikeln inte öppnade sig. Kopierade då denna, så att den kunde öppnas även från Ginstleden, där min felskrivning var tillfinnandes. Ha överseende och tack för tipset! MvhL Haglund 27 maj 2008 kl. 23.35 (CEST)[svara]

Gunnar Johnsons födelseår[redigera wikitext]

Den 19 april skrev avgav du biografiska data i artikeln om Gunnar Johnson. Bland annat skrev du att han föddes den 19 december 2004 och att han dog den 29 mars 2004. Hans födelseår behöver således korrigeras. Men till vad? Jag har inte lyckats hitta några uppgifter om detta. Du kanske kan hjälpa till? --Astor Piazzolla 31 maj 2008 kl. 21.04 (CEST)[svara]

Oh ja, han var en av mina jazzidoler. Har även (vid ett tillfälle) spelat med honom i Varberg, där även Siljabloo medverkade. En sluten tillställning, förstås. Artikeln rättad! Tack! Mvh L Haglund 1 juni 2008 kl. 08.50 (CEST)[svara]

Klara Soppteater[redigera wikitext]

Hej! Varför gjorde du denna redigering? Med vänliga hälsningar Leo Johannes 6 juni 2008 kl. 14.02 (CEST)[svara]

Svar: Jag uppfattade den befintliga (av dig insatta?) rubriken väl storstilad för denna anspråkslösa artikel. Det handlade om layout med andra ord. Men - om valet inte är fritt, utan där finns en rekommendation som anger stil och storlek, så böjer jag mig naturligtvis för den. Mvh L Haglund 6 juni 2008 kl. 14.52 (CEST)[svara]
På riktlinjen Wikipedia:Externa länkar finns rekommendationen. Naturligtvis behöver man inte följa den, men eftersom det är en riktlinje tycker de flesta det som står där är bra, varför man helst bör man använda det. Med vänliga hälsningar Leo Johannes 6 juni 2008 kl. 14.56 (CEST)[svara]

Hej! Jag ville bara fästa Din uppmärksamhet på att jag sent omsider gjort ett ambitiösare försök att bidraga till artikeln om Dick de Pauw - hoppas att Du uppskattar resultatet! /FredrikT 18 juni 2008 kl. 23.41 (CEST)[svara]

Tack för det! Tyckte att din första insats var bra nog, men gläder mig åt det nu skrivna. Fylligt och inte alls pauwert! Man tackar! L Haglund 20 juni 2008 kl. 19.04 (CEST)[svara]

Helsjön(s) folkhögskola[redigera wikitext]

Hej! Jag hamnade på den här artikeln och tittade lite på skolans webbplats. Där heter skolan i logotypen "Helsjön folkhögskola", men på flera platser i skolans information och i broschyrer så står det "Helsjöns folhögskola" vilket ju känns mer korrekt. (Fog-s hoppar man ju bara över om ortnamnet slutar på vokal: Vadstena folkhögskola, men Lunnevads folkhögskola etc.). Dessutom finns det en mängd "Helsjöns" på andra webbplatser. "Helsjön folkhögskola" ger 400 träffar på Google medan "Helsjöns folkhögskola" ger 2 700! Vet du nåt? Vänligen, -- Rex Sueciæ 22 augusti 2008 kl. 22.42 (CEST)[svara]

Hej själv! Har alltid sagt Helsjöns folkhögskola, men tror att den oftast tänks på och talas om som enbart Helsjön: "Jag går på Helsjön" exempelvis. Sammanblandningen med den lilla sjön känns ändå något olycklig. Den är "större" än man kan tro, historiskt med sin kurort, som utflyktsmål tillsammans med Texelberget med sin milsvida utsikt, som mittpunkt för 'Helsjön runt', ett välkänt motionslopp på cykel. I Eniro saknas /s/ i de flesta fall, men nog kan man tala om ett så kallat vacklande bruk. Lutar själv åt Helsjön utan genitiv, men saknar energi att ”slåss” för det. Vet inte heller hur det skulle gå till. Mvh L Haglund 22 augusti 2008 kl. 23.43 (CEST)[svara]

Bugar, bockar och hurrar för wikipedian som nyss eller snart fyller 80! Grattis! --Mimarob 3 oktober 2008 kl. 11.58 (CEST)[svara]

Citattecken i bildnamn[redigera wikitext]

Hej! Jag såg att du skrev på Användardiskussion:Rrohdin att du har problem med cittattecken. Jag har ingen bra lösning på ditt problem (annat än att råda dig att i Word, om det är det ordbehandlingsprogram som du använder, gå in under verktyg/tools [alternativ] och leta reda på autokorrigering där du ställer in att du inte vill att raka citattecken skall ändras till snada eller typografiska citattecken men återställer typografiska citattecken efter att du skapat bilden eller e-brevet, eller att du någonstans i Word ställer in att du skall få möjlighet att kunna kringgå autokorrigering i enstaka fall genom att göra ett val i den lilla meny som dyker upp när du för muspekaren över/strax brevid ett autokorrigerat område eller att du lär dig ascii/uniicode-koden för raka citattecken - läs Citationstecken), men har uppmärksammat ett närliggande problem, nämligen att om man i en bilds filnamn använder två enkla citattecken/apostrofer runt ett eller flera ord, och laddar upp bilden på Commons/Wikipedia (eller någon annan laddar upp bilden), så blir det problem när bilden skall anropas från en wikipedia eftersom Wikipediaprogramvaran tolkar dubbla apostrofer runt ord som kursivering. Wikipedia klarar alltså inte att tolka bilden som en bild utan skriver ut bildanropet, utan bild, med något/några ord kursiverade ... Följande fingerade bildlänk med dubbla apostrofer skulle alltså skrivas ut [[Bild:Anders Skomakarn Andersson.jpg]] istället för att visa bilden på Anders "Skomakarn" Andersson. Jag uppfattade att du löst ditt citatteckenproblem genom att istället använda dubbla apostrofer i bildfiler, och vill därför uppmana dig att inte göra det. Vänliga hälsningar Åsa L 9 oktober 2008 kl. 11.55 (CEST)[svara]

Tack för tipset som jag ska studera med omsorg, fast det vid första anblicken verkar gå över mitt ringa tekniska förstånd. Försöka duger i vart fall! Mvh L Haglund 9 oktober 2008 kl. 15.54 (CEST)[svara]

Att citera samt lite källkritik[redigera wikitext]

Hej! Jag tycker absolut att dina bidrag verkar vara en enorm tillgång för wikipedia. Dock blev jag lite fundersam när jag i artikeln om skolaga såg ett värderande citat utan att en källa angivits. När jag googlade på citatet så fick jag http://www.geocities.com/smisknoveller/nov496.html som enda träff. Nu kan jag ju inte veta om det verkligen är den källan du använt, eller om du hittat en annan hemsida att citera från. Men om detta är källan som användes så kan det ju vara bra att åtminstone ange den och dessutom förtydliga att syftet med texten verkar vara en skönlitterär novell och inte ett försök att historiskt berätta om vad som pågick i skolorna förr i tiden i Sverige. Förutom den lilla detaljen så tycker jag att dina redigeringar har förbättrat artikeln. Med vänlig hälsning --Korall 29 oktober 2008 kl. 18.41 (CET)[svara]

Hej själv! Upptäckte i efterhand det något suspekta sammanhanget (där min källa finns) och känner för att radera citatet. Det stämde väl överens med egna erfarenheter och var slående formulerat, så jag föll för det. Artikelns tidigare utformning kunde leda till slutsaten, att skolagan i stort sett försvann med 1900-talets intåg. Mina egna och min makas erfarenheter hör hemma i 1930- och 40-talen och en son född 1954 misshandlades av en hetlevrad lärare på 60-talet, så det kändes angeläget att flytta fram gränsen. Kul att du i övrigt gillar mina förehavanden. En fråga roar mig: hur bekräftar man i Wikipedia det självupplevda? Behöver jag först återge det i bok- eller artikelform och sedan be någon vän (eller bulvan) hänvisa till den som källa? Bästa hälsningar! L Haglund 29 oktober 2008 kl. 19.12 (CET)[svara]
Citatet plockade jag bort, så det tror jag inte att vi behöver oroa oss för något mer. Det verkar som om du själv har redigerat på Wikipedia en betydligt längre tid än jag själv, så egentligen borde det väl vara jag som frågar dig saker. =) Men i alla fall tror jag att riktlinjen WP:källor kan vara bra att läsa, om du inte redan läst den. Att källorna skall vara verifierbara är viktiga för Wikipedias trovärdighet, men om det sedan är du själv eller någon annan som återger dem här spelar mindre roll (om jag förstått det hela rätt) så länge man inte skriver en ren reklamartikel om sig själv, vilket jag knappast tror att du skulle göra. Artikeln handlar ju om skolaga och jag tror att den kan förbättras avsevärt av att någon som varit med och sett det själv är med och skriver ett avsnitt. Med vänlig hälsning --Korall 30 oktober 2008 kl. 00.20 (CET)[svara]

Hej, din källa för detta [1] bidrag? mvh --Ymer 10 november 2008 kl. 17.44 (CET)[svara]

Hej själv! Jag kom in på Cosmorama via biograforglarna. Vad - mer exakt - är obevisat eller rent av tvivelaktigt i mina bidrag? Jag minns nu dåligt var jag fann mina uppgifter. Mvh L Haglund 10 november 2008 kl. 17.55 (CET)[svara]
Obevisat är det uppenbart, men jag låter det stå kvar. Kampanjar ibland för att förmå "alla" att konsekvent ange källa för bidrag, annars blir det som du beskriver: hur sjutton ska man komma ihåg och framför allt hålla reda på var informationen hämtades ifrån? mvh --Ymer 10 november 2008 kl. 18.18 (CET)[svara]

Men - ta gärna bort det du tvekar om, min försumlighet bör få konsekvenser! L Haglund 10 november 2008 kl. 19.43 (CET)[svara]

Mario Galli[redigera wikitext]

Hej! Jag tog bort noteringen om källa ur artikeln då det du angivit inte är en "giltig" källa. Det kan givetvis vara ok att skriva saker ur minnet men allt material på Wikipedia måste kunna verifieras. Tror du det är möjligt att leta upp bättre källor till artikeln?/-nothingman- 10 november 2008 kl. 18.53 (CET)[svara]

Hej! Som svar på din fråga: Nej, detta är den bästa källa som tänkas kan, en samtida malmöbo och medmusiker, ännu i livet. Han lär inte skriva en bok i ämnet, en omväg som på något märkligt sätt skulle öka trovärdigheten. Men jag ska kolla om han har något av andra skrivet som stöd för sina minnen. Till tröst för de "bokstavstroende". Mvh L Haglund 10 november 2008 kl. 19.25 (CET)[svara]
Tack för det! /-nothingman- 10 november 2008 kl. 20.04 (CET)[svara]

Klistra länk[redigera wikitext]

som inte refereras i texten är onödigt och förvillande. Skriv gärna lite text och sätt länken som källa med <ref></ref> - mvh Gthyni 18 november 2008 kl. 10.30 (CET)[svara]

Tänker du på Svenska Freds? Tidigt i länken nämns deras namn och sen kommer det jag troligen skulle återgett på ett mindre bra sätt. Ser också att du redan raderat länken, vilket verkar övermaga. Borde vi inte snacka om saken först. Eller - du kunde själv utfört den åtgärd du rekommenderar. Detta viktiga besked riskerar nu att bli borta. L Haglund 18 november 2008 kl. 10.48 (CET)[svara]

Jag fixade referensen där händelsen fanns nämnd i artikeln, men backade ur den där den inte hade relevans till artikeltexten enligt Wikipedia:INTE#Ingen_l.C3.A4nksamling. Skriv som sagt gärna om händelsen där den är relevant och använd artikeln som referens. - Gthyni 18 november 2008 kl. 10.52 (CET)[svara]

Kopiera-klistra-flytt[redigera wikitext]

Hejsan! Jag såg att du hade "flyttat" Gustaf Håkansson till rätt namn. Tyvärr följer historiken inte med om man bara klipper-och-klistrar texten mellan artikelarna, vilket är viktigt av licensskäl.. Om du flyttar en artikel så använd helst flytta-fliken (mellan historik- och bevaka-flikarna). Skulle det av någon anledning inte fungera så kan du begära flytt på Wikipedia:Begäran om åtgärder (brukar verkställas tämligen snart), lägga in mallen {{flytta}} i artikeln ifråga (kan ta längre tid att någon uppmärksammar flyttönskemålet) eller be någon specifik administratör att göra det (åtminstone undertecknad skulle inte ta illa upp över en sådan önskan) . Här finns lite mer information om att flytta sidor. Förrresten, angående Rune Öfverman finns svar på min diskussionssida. Jag kan flytta den till rätt namn om du vill. Har du sett några fler som verkar ligga fel? --MagnusA 23 november 2008 kl. 15.52 (CET)[svara]

Hej! Det blev lite vilset med Håkansson, som du kan se i artikeldískussionen. Det lär bli Gustaf över hela linjen till slut och det är OK för min del. Annars hittade jag Jerry Williams och ändrade hans namn (i artikeln) till det jag uppfattat som "standard" i Wikipedia. Letar inte efter "fel" precis, men reagerar när jag "springer på dom". Möjligheten att redirecta är för övrigt en bra resurs. Beträffande Öf?erman väntar jag ännu på sonens svar. Denne finns i Eniro med /v/, men jag vet av erfarenhet att de kan ha fel. Se för övrigt mitt resonemang om Powel/Povel. Mvh L Haglund 24 november 2008 kl. 10.22 (CET)[svara]

Godsmagasinet i Varberg[redigera wikitext]

Hej! Du som varit med längre än jag kanske vet när det gamla godsmagasinet vid Varbergs station brann ner? Det borde ha varit på 2000-talet. Hallands Nyheter tycks ha stängt sitt arkiv på nätet. Jag misstänker att det är den byggnad som uppfördes 1919 enligt denna sida. »Wolfgangus Mozart 6 augusti 2009 kl. 18.38 (CEST)[svara]

Tack för det hedrande uppdraget, exakt besked kommer sannolikt under morgondagen! Mvh L Haglund 6 augusti 2009 kl. 23.21 (CEST)[svara]

Här igen! Har talat med ägaren till "Fyndmagasinet", som hade lokaler i byggnaden. Han fick larmet kl 2 på natten till en lördag, det är han alldeles övertygad om. Kring den 25 januari var hans andra minnesbild och då landar vi på (natten till) lördagen den 27 januari och året var 2001. Vill du ha ett par bilder på resterna, så kan jag ordna det. Min epostadress är <haglund1@seaside.se>. Ett intilliggande ställverk blev också lågornas rov, vilket medförde kraftiga störningar av tågtrafiken en tid framöver. Mvh L Haglund 7 augusti 2009 kl. 17.04 (CEST)[svara]

Bilder vore trevligt. Det allra bästa vore ju om de kunde laddas upp på Commons. Vem har upphovsrätten på dem? »Wolfgangus Mozart 7 augusti 2009 kl. 18.36 (CEST)[svara]

Jag fann att de gått förlorade, troligen i en slarvig rensning! De var inte heller mina, så jag kan bara be om ursäkt för eventuellt väckta förhoppningar. Mvh L Haglund 8 augusti 2009 kl. 12.04 (CEST)[svara]

Nåväl, men tack ändå! »Wolfgangus Mozart 8 augusti 2009 kl. 21.05 (CEST)[svara]

Ändrat datum. Från Räddningstjänsten fick jag idag följande besked på min tidigare fråga: "Jag har ingen notering om att det var en brand i godsmagasinet 2001. Däremot fick räddningstjänsten larm om brand i godsmagasinet den 26 januari 2002 klockan 03:05. Efter denna brand beslöts det att magasinet skulle rivas.". Det kan man väl lita på! Ägaren till Fyndmagasinet, citerad ovan, lyssnade väl inte så noga på min idé om 2001, utan tänkte mest på dagen - och natten. Alltså: natten till lördagen den 26 januari 2002. Mvh L Haglund 10 augusti 2009 kl. 12.24 (CEST)[svara]

Hej L! Jag gillar att du i källhänvisningen även anger vad det är som källan stödjer "(Om stavning av Povel med v eller w)". Oavsett hur artikeltexten ändras förblir det klart vad denna källa egentligen är ett stöd för. Denna princip funkar bra i all källhänvisning. /Rolf B 30 augusti 2009 kl. 11.59 (CEST)[svara]

Hej själv! Vågar inte riktigt ta till mig det "beröm" du ger. Jag hoppades att någon kunnig wikipedare skulle fixa till de sakuppgifter jag lämnade. Blev det acceptabelt på direkten, så är det lyckan som stått mig bi - ännu en gång. Bästa hälsningar! L Haglund 30 augusti 2009 kl. 13.26 (CEST)[svara]

Eric Emanuelsson[redigera wikitext]

Du ändrade från {{Personstub-Sverige}} till {{Personstub}} i artikeln. Är han inte svensk? Kan du i så fall kategorierna och stubbmallen så att han får rätt nationalitet? Thoasp 5 september 2009 kl. 18.42 (CEST)[svara]

Det framgår tydligt av artikelns inledning att Eric är svensk. Att han skulle ha varit "musiker" eller "huvudsakligen verksam i Sverige" är och låter så främmande.Om det finns en vers- och/eller revymakarstub skulle det vara perfekt, om inte bör man enligt min enkla mening undvika att specificera. För övrigt är artikeln ganska omfattande, så ett alternativ kunde vara att utelämna stubben. Jag ser gärna att en tredje part yttrar sig i detta "mål", själva lär vi inte komma längre. Hälsningar! L Haglund 5 september 2009 kl. 22.59 (CEST)[svara]
I {{Personstub-Sverige}} står det "Denna artikel om en person med huvudsaklig anknytning till Sverige...". Jag trodde också att det stod "huvudsakligen verksam". Är det formuleringen du reagerar på? Den kan ju ändras. Problemet med {{Personstub}} är att den placerar artikeln i Kategori:Personstubbar som är överbefolkad och artiklarna ska istället placeras i lämplig underkategori. Någon vers-/revymakarstub har jag inte hittat. Jag håller med om att stubben kan tas bort, anledningen till att jag bytte från början är att jag börjat att placera om artiklarna i Kategori:Personstubbar och inte tänkt på alternativet att ta bort stubben. Thoasp 6 september 2009 kl. 07.43 (CEST)[svara]

Har aldrig tänkt på kategoriseringen när jag lagt in en personstub, bara sett det som en vädjan om bidrag från den som hade något att tillfoga. Berättelsen om Eric är fyllig nog, så jag tar bort stubben, glad över att vi kunnat enas. Mvh L Haglund 6 september 2009 kl. 10.02 (CEST)[svara]

Hej Lennart! Ville bara tipsa om mitt senaste större bidrag till Wikipedia, artikeln Olof Grafström (alias Grav-Olle), vilken jag misstänker kan intressera Dig. Allt gott! /FredrikT 18 oktober 2009 kl. 14.46 (CEST)[svara]

Den var go´, men skam till sägandes är det första gången jag hör namnet. Hittar i mantalsuppgifterna för 1970 följande - 1927-02-14 Grafström, Claes Olof Emanuel, Kilian Zollsg 4 B /Folker/ 217 56 Malmö. Kyrkobokförd i Slottsstaden (Malmö kn, Malmöhus län, Skåne), distrikt 03, fastighet 02783. Mantalsskriven på samma ort. Född 14/2 1927 i Ulricehamn (Älvsborgs län, Västergötland). Du har. om det är han, borgerligt namn och födelsedag här. Alltid något. Finns han på skiva,tro? Mvh L Haglund 18 oktober 2009 kl. 16.49 (CEST)[svara]

Tack för informationen om födelsedatum! Vad gäller Grav-Olle på skiva så finns de två första titlarna i diskografin återutgivna på en dubbel-CD ägnad åt trumslagaren Albrekt von Konow, och vad jag kunnat läsa mig till ingår dessa båda även på en av utgåvorna i Svensk jazzhistoria. I övrigt verkar det dock klent med Grav-Olle på CD. /FredrikT 18 oktober 2009 kl. 23.08 (CEST)[svara]

Curt Ljunggren[redigera wikitext]

Hej igen! Nu har jag skapat ännu en artikel som jag misstänker kan intresserar Dig: Curt Ljunggren. /FredrikT 10 april 2011 kl. 19.01 (CEST)[svara]

Oh ja! En av de verkliga föregångarna. Har lagt till lite persondata, men är osäker på om och hur "alla" hans namn ska radas upp. Uppgiften om änkemannablivandet finns i Sveriges Dödbok, men jag vet inte om det hör hemma här, så radera gärna. Bästa hälsningar! L Haglund 10 april 2011 kl. 23.04 (CEST)[svara]

Utmärkta tillägg! Skall se om jag kan hitta den tidigt avlidna hustruns namn på något sätt. /FredrikT 11 april 2011 kl. 16.52 (CEST)[svara]

Gissar att hon finns här: "19120117 Ljunggren f. Ahlin, Berta Inez Linnéa Frejgatan 48, Död 4/1 1938. Kyrkobokförd i Matteus (Stockholms stad, Uppland). Född 17/1 1912 i Ålem (Kalmar län, Småland). Gift kvinna (23/2 1936). Födelseförsamling i källan: Ålem (Kalmar län)".

Allt enligt Sveriges Dödbok 1901-2009. Ung var hon, knappt fyllda 26 vid sin bortgång och äktenskapet gick på sitt andra år. Ta med vad du finner passande. Mvh L Haglund 11 april 2011 kl. 17.34 (CEST)[svara]

Hustrun liksom källan införda i artikeln. Keep swinging! /FredrikT 12 april 2011 kl. 16.55 (CEST)[svara]

Kalle Löhr[redigera wikitext]

Hej Lennart!

Jag har byggt ut artikeln om Kalle Löhr litet grand i dag, men har haft svårt att hitta uppgifter om honom utöver den rätt begränsade perioden 1939-41. Har Du månne någon information om vad han gjorde tidigare och senare i sin karriär? /FredrikT (disk) 18 maj 2012 kl. 16.03 (CEST)[svara]

Du har gjort ett bra jobb, men tyvärr har jag inget att tillföra. Minns honom mest som Sven Stibergs ersättare hos Thore Ehrling. Bästa hälsningar! L Haglund (disk) 18 maj 2012 kl. 18.08 (CEST)[svara]
Jag hittade litet mer på nätet om honom. Ta gärna en förnyad titt! /FredrikT (disk) 18 maj 2012 kl. 23.03 (CEST)[svara]

Diskussion:H A Peter[redigera wikitext]

Hej! Jag har lämnat en notis på Diskussion:H A Peter. Riggwelter (disk) 18 februari 2013 kl. 11.15 (CET)[svara]

Förgreningssida[redigera wikitext]

Hej. Din nyskapade sida "Förgreningssida" flyttade jag till Reino (olika betydelser). Jag antar att det var någonting sånt du var ute efter. -- Tegel (disk) 16 mars 2013 kl. 14.13 (CET)[svara]

Ja, det är bara att i all okunnighet tacka och ta emot! L Haglund (disk) 16 mars 2013 kl. 14.37 (CET)[svara]

Erik Zöll[redigera wikitext]

Hej igen! Du brukar vara bra på att gräva fram levnadsårtal för våra kära gamla musiker. Har Du möjlighet att göra detta även för Erik Zöll som precis har fått en artikel? En obekräftad uppgift på nätet gör gällande att han kan ha varit född 1904 och avlidit 1964. /FredrikT (diskussion) 8 juni 2014 kl. 23.57 (CEST)[svara]

Dear L Haglund, please excuse me for writing in English but my Swedish is lacking. With regards to the guideline of verifiability I ask you kindly for a reliable and quotable source for the death of Ebbe Grims-land. Without any source I would be forced to revert your entry in the German article. I am looking forward hearing from you. Please contact me on my German account. In advance, thank you very much for your efforts. Kind regards, --Jamiri (diskussion) 12 februari 2015 kl. 12.12 (CET)[svara]

Ebbe is my mother's cousin. The message of his death was conveyed by his son Michael Grimsland, my second cousin. Closer to the source, one can hardly come. But I understand that it´s all about Wikipedia's credibility. So I´ll find certificates proving his death. Then I´ll email it to you and thank you on beforehand for helping with the introduction. Sincerely yours Lennart Haglund (diskussion) 12 februari 2015 kl. 15.24 (CET)[svara]