Användardiskussion:Mkh

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Jobb

Information
Information
Välkommen till svenskspråkiga Wikipedia, Mkh!

Vi hoppas att du kommer att trivas här. Tack för dina bidrag. Att kunna skapa källhänvisningar är särskilt viktigt. Om du har frågor, kan du titta igenom de vanligaste frågorna om Wikipedia. Om det du letar efter inte finns där, fråga gärna på sidan för Wikipediafrågor eller ta kontakt med en av våra faddrar!

Det vanligaste nybörjarfelet är att man inte skriver; om du känner för att redigera en artikel, gör det! Det är inget större problem om du gör språkliga fel eller glömmer några uppgifter, andra rättar till sådant med tiden. Undvik dock att uppge direkt felaktiga uppgifter och sakfel. Du kan testa wikitekniken i Sandlådan (eller i din personliga sandlåda).

Om du vill kan du skriva lite om dig själv på din användarsida. Där kan du till exempel berätta om dina intresseområden och kunskaper. Du behöver naturligtvis inte avslöja någon personlig information.

Några sidor att börja läsa:

  • Nybörjarkursen – Grundläggande information om Wikipedia.
  • Grundprinciperna – Information om Wikipedia sammanfattat i fem punkter.
  • Deltagarportalen – Länkar till informationssidor om Wikipedia samt förslag på vad du kan göra för att hjälpa till här.

Du kan också skriva {{Hjälp}}din diskussionssida och ställa din fråga där under. Återigen, Välkommen!

 Torvindus    26 september 2005 kl.23.33 (CEST)

Meningar inleds med versal...[redigera wikitext]

Hej, mycket riktigt skrivs inte SI-enheter med versal, men det gör å andra sidan inte månader eller för den delen allt annat som inte är namn heller. Du ser ändå inte en {{feltitel}} i älg, varg, januari eller månad. Meningar inleds alltid med versal, oavsett vad första ordet i den är... /Grillo 23 juli 2006 kl.15.49 (CEST)

Inte om första ordet är "ph" eller "von Knorring"... i övrigt håller jag med Grillo. Kul att se folk som intresserar sig för den typen av formatfrågor, dock! // habj 23 juli 2006 kl.18.05 (CEST)
Jag tycker att {feltitel} bara ska användas när det finns risk för missföstånd. Till exempel pH, om det inte finns en {feltitel} i den artikeln blir det väldigt svårt för folk att veta att det inte heter PH utan pH. Von är väl lite mer tveksamt, eftersom det alltid skrivs med liten bokstav (kanske inte i början av mening men ändå). /Wikiolle (Prata - Maila - Bidrag) 24 augusti 2006 kl. 12.52 (CEST)[svara]
Jo, von skrivs med gemen begynnelsebokstav även i början på mening på svenska. På tyska skrivs det däremot med versal i början av en mening, men där är det ju också mer ett vanligt ord och inte bara ett namnelement. The Great Cucumber 10 maj 2010 kl. 00.03 (CEST)[svara]


Jag påminner mig en regel som säger att "man inte får börja en mening med en matematisk symbol".
π är en konstant som är lika med 3,14.
29 °C var månadens högsta temperatur.

Användarsida[redigera wikitext]

Hej Mkh! Wikipedia är inte bara ett uppslagsverk, det är också en community. Om du vill så kan du skriva lite information om dig själv på din användarsida, så slipper den lysa rött när du signerar inlägg och skriver runt på Wikipedia. Att skapa en användarsida är såklart helt valfritt och du kan vara helt anonym om du vill.

Om du väljer att skapa en användarsida så finns det massvis med personifiering att göra. Du kan använda såkallade användarrutor för att t.ex. visa var du bor någonstans, och på så sätt hitta wikipedia-medlemmar från samma stad. Lägger du t.ex. in mallen {{Användare Stockholm}} på din sida så placeras du automatiskt i en kategori med användare från Stockholm. Det finns många fler!

Vill du lägga in en bild på dig själv så kan du ladda upp den (glöm inte att ange en fri licens!) och sedan lägga in den på din användarsida genom att använda bildkod, såsom [[Bild:Exempel.jpg|thumb|200px|En bildförklaring]]. Lycka till!

Med vänliga hälsningar--MiCkEdb 7 februari 2007 kl. 11.09 (CET)[svara]


Länk om osignerat[redigera wikitext]

Att lägga till signaturer till andras inlägg. Wikipedia:Signera_diskussionsinlägg#Att_l.C3.A4gga_till_signaturer_till_andras_inl.C3.A4gg


Hej! Eftersom du verkar hysa ett visst intresse för naturvetenskap och teknik så är du särskilt välkommen till det nya samarbetsprojektet Wikipedia:Veckans naturlära. /Yvwv [y'vov] 27 februari 2007 kl. 22.49 (CET)[svara]

Man tackar för vänlig inbjudan. Jag ska hålla ögonen öppna för "Veckans naturlära" i fortsättningen. / mvh Mkh 3 mars 2007 kl. 00.39 (CET)[svara]

Om artikeln "Sinne"[redigera wikitext]

Vad menas egentligen med den här ändringen? Du tog bort mycket information och redigeringskommentaren tycks inte hänga ihop med redigeringen. BjörnF 9 augusti 2007 kl. 18.11 (CEST)[svara]


Hej BjörnF. Först fattade jag ingenting! Skulle jag ha gjort allt detta?
Min avsikt var bara att precisera det svepande påståendet att synen är känslig för elektromagnetisk strålning. Där borde det stått "känslig för ljus". Men OK, ville någon ha elmagnstrålar så får dom väl specificeras bättre. Det var allt tyckte jag.
Men sedan förstår jag att jag på något sätt kommit att reagera på, och redigera versionen från 1 juli 2007. Helt oavsiktligt!
Jag återställer ditt så snart det går.
Mvh / Mkh 9 augusti 2007 kl. 21.19 (CEST)[svara]

Flaggans färger[redigera wikitext]

Hej!

Eftersom du har skrivit artikeln CIE, kanske du kan hjälpa mig. Har du tillgång till svenska standarden SS 19104, eller känner du någon som har? Där definieras omräkningen från NCS till CIE, tror jag. Det är därför att svenska flaggans färgerna är ju definierade via NCS, och sen gäller det omräkningen till sRGB. Jag hade hittat på nätet CIE-xyY-värderna följande SS 19101 och enligt detta beräknat färgerna för flaggan. Men nu har jag fastställt att SS 19101 upphävdes i 1998 och ersatts av SS 19104. Det är historien. God hälsning --Quilbert 17 februari 2008 kl. 06.11 (CET)[svara]

Hej Quilbert! Tack för meddelandet. Jag lyckades inte hitta den standarden i högskolans bibliotek. Man hade "slutat att prenumerera på ändringar". Men jag har sänt ett mejl till Justitiedepartementet med följande innehåll:
Utgången referens i SFS 1983:86
Förordningen om Sveriges flagga hänvisar till Svensk Standard nr SS 19101. Den standarden är sedan 1998 ersatt av SS 19104. Jag anhåller att få veta om/hur/när SFS 1983:86 kommer att ta hänsyn till ändringen.
Jag återkommer om/när myndigheten har svarat. Vänlig hälsning / Mkh 18 februari 2008 kl. 16.40 (CET)[svara]
Hej, tack så mycket för hjälpen! Men skulle det inte vara lagen SFS 1983:826? Ser ut som att du har tappat 2:an … Hälsning --Quilbert 21 februari 2008 kl. 14.57 (CET)[svara]
Hej, tack för dina skarpa ögon! Jag ska genast följa upp detta med ett rättelse-mejl.
Vänlig hälsning /Mkh 21 februari 2008 kl. 16.26 (CET)[svara]

Naturlärare[redigera wikitext]


Äpplet, symbol för kunskap.
Äpplet, symbol för kunskap.

Veckans naturlärare

Gratulerar! Du är utsedd till veckans naturlärare för ditt arbete med Spelteori. Tack för din insats!

/Yvwv [y'vov] 17 mars 2008 kl. 19.16 (CET)[svara]

Man tackar och bockar! / Mkh 17 mars 2008 kl. 22.44 (CET)[svara]

Hej, du la till en länk här, vad har den länken med skolbetyg i Sverige att göra? /Grillo 3 maj 2008 kl. 11.55 (CEST)[svara]

Hej, När du frågar, och när jag funderar på vad min länk innebar, så inser jag att det var lite marginellt. Artikeln i huvudsak handlar ju förstås om den obligatoriska skolan + gymnasiet. Och dess betygssättning.
Min länk avsåg att peka på att svårigheterna med rättvisa betyg i Sverige fortsätter ända upp till forskarnivån. Kanske missriktat? Eller borde inte artikeln också behandla universitetens och högskolornas betygssystem? Mvh / Mkh 4 maj 2008 kl. 21.46 (CEST)[svara]

Lars Vilks satiriker?[redigera wikitext]

Hej, nu är jag visserligen ingen hejare på Lars Vilks men är verkligen karln en utpräglad satiriker? Även om rondellhunden skulle räknas som satir så tycker jag inte att det räcker för att han ska platsa på listan i artikeln satir. Men du har kanske fler belägg? mvh --Mimarob 29 juni 2008 kl. 21.06 (CEST)[svara]

Thanks a lot for your help! --Hkoala 19 november 2008 kl. 07.25 (CET)[svara]


Jag noterade att du verkar markera samtliga dina redigeringar som "mindre ändringar" (dvs med ett m) . I de fall de inte enbart handlar om en marginell ändring i form av rättande av stavfel eller typografiska detaljer är det kanske itne helt lämpligt att markera ändringen som "mindre". Det försvårar nämligen för andra användare att se när du tillfört någon ny text i en artikel.

Jag tog bort din mall från diskussion:Gustav III, eftersom jag uppfattar det som både improduiktivt och oartigt att lägga en mall på någon annans diskussionstext. Vil du diskutera huruvida artikeln ska ange något, och i så fall vad, om GustavIII sexuella läggning fungerar det mycket bättre om du skriver något om det på diskussionsidan.

Slutligen vill jag tipsa om möjligheterna att skapa undersidor till sin diskussionssida (se här). Det är praktiskt om man exempelvis arbetar på en längre artikel eller ett projekt, som du verkar göra ovan, och inte vill att detta ska ligga på diskussionsidan och förvirra.--Godfellow 5 mars 2009 kl. 15.57 (CET) [svara]

  • Hej Godfellow (vackert namn!). Tack för påpekanden. Mitt bruk av m är ganska vanligt, det håller jag med om. Jag har begränsat "icke-m" till substantiella ändringar i texten. Men ett m är så "on/off" så jag försöker alltid nyansera med en beskrivning i "Sammanfatta redigeringen" av vad som egentligen är gjort.
  • Din synpunkt på G3 och borttagandet har jag noterat.
  • Aha - man kan ha undersidor! Det har jag bara anat, men inte vetat hur man gör. Låt mig se, jag ska alltså skapa en sida enligt mönstret http: //sv.wikipedia.org/wiki/Anv%C3%A4ndare:Fluff/mallar/annonspelare  ?
Dvs jag börjar med http: //sv.wikipedia.org/wiki/Anv%C3%A4ndare:Mkh/ ...
och därefter ska jag lägga till "/mallar/annonspelare" eller "/projekt" eller kanske fler enligt mönstret "/arkiv/1" och "/arkiv/2" ? Eller finns det några andra regler för utökad "privatsajt"?
Är den sajten tillgänglig för andra? Om det går att luska ut att den existerar... Mvh / Mkh 5 mars 2009 kl. 22.16 (CET)[svara]
Du skulle kunna skapa en sådan sida genom att skriva "Användare:Mkh/Undersida" i sökrutan till vänster - för att sedan skapa den.
Eller (vilket jag gör) skapar en länk typ: [[Användare:Mkh/Undersida]] någon annanstans (typ disksidan eller användarsidan). Länken till sidan behöver du dock inte spara.
Vad du gör i en sådan sida syns under "Senaste ändringar" - men det brukar inte intressera andra särskilt mycket. (Jag har dock kollat besöksstatistiken och blivit förvånad.)
Sådana sidor går att söka reda på genom olika metoder - det finns flera.
Olika användare har olika policy för sina undersidor - Det vanligaste är att andra normalt inte ska röra dem - Jag tillåter andra att kladda i mina (INTE arkivet dock).
När du inte längre vill ha kvar din undersida skriver du "{{radera}}" i den. - Lycka till! /ЛаваллэнLavallen 6 mars 2009 kl. 10.06 (CET)[svara]

Användarsida[redigera wikitext]

Hus
Hus

Hej!

Wikipedia är inte bara ett uppslagsverk, det är också en community. Om du vill, får du gärna skriva litet om dig själv på din användarsida (Användare:Mkh), så lyser den inte röd i bevakningslistor, artikelhistorik och när du signerar diskussionsinlägg. Att skapa en användarpresentation är valfritt och behöver inte innehålla personuppgifter, men det är trevligt om du berättar något om vad du vill göra på Wikipedia.

Kstaden 16 april 2009 kl. 09.20 (CEST)[svara]

Tack, Kstaden, för ditt engagemang. Jag föredrar tills vidare att vara anonym, med röda bokstäver. Mvh / Mkh 16 april 2009 kl. 10.52 (CEST)[svara]

Länkar till Projekt Runeberg[redigera wikitext]

Som en senkommen kommentar till Wikipedia:Wikipediafrågor/Arkiv 2009#Massel: Rätt sorts länk till Projekt Runeberg ser ut som http://runeberg.org/dialektl/0463.html och i den sidan ser du överst den inscannade bilden av boksidan och därunder (om du scrollar ner) syns OCR-texten. Det är den kombinationen som gör att man kan Google-söka (nämligen i OCR-texten) och hamna på den inscannade bilden (som ligger upptill i samma sida). --LA2 17 juni 2009 kl. 18.34 (CEST)[svara]

Tack för kommentaren. Ska försöka följa modellen vid kommande behov. Glad midsommar! Mvh / Mkh 20 juni 2009 kl. 11.04 (CEST)[svara]

Skriv gärna något om dig själv[redigera wikitext]

Hus
Hus

Hej!

Wikipedia är inte bara ett uppslagsverk, det är också en community. Om du vill, får du gärna skriva litet om dig själv på din användarsida (Användare:Mkh), så lyser den inte röd i bevakningslistor, artikelhistorik och när du signerar diskussionsinlägg. Att skapa en användarpresentation är valfritt och behöver inte innehålla personuppgifter, men det är trevligt om du berättar något om vad du vill göra på Wikipedia.

E.G. den 24 juni 2009 kl. 17.27 (CEST)[svara]

Tack, även till dig, E.G., för ditt engagemang. Jag föredrar tills vidare att vara anonym, med röda bokstäver. Mvh / Mkh 24 juni 2009 kl. 21.06 (CEST)[svara]

Du tackar mig bäst genom att skriva en presentation. ;-) Man avslöjar förstås inte mer än vad man själv vill i den. E.G. den 1 juli 2009 kl. 00.21 (CEST)[svara]

Nya skrivregler[redigera wikitext]

Hej! Du ändrade en källhänvisning i 00-talet (decennium) från sjätte till sjunde upplagan av Myndigheternas skrivregler. Kollade du att sjunde upplagan fortfarande stödjer påståendena i texten? Fotnoterna bör väl också revideras i så fall, för nu hänvisar de till en källa som inte lägre finns i källförteckningen. /Rolf B 6 november 2009 kl. 15.34 (CET)[svara]

Tack för det påpekandet. Temat var mer omfattande än jag insåg. Jag kommer att ta tillbaka min ändring. Skrivregler för wikipedianer ska ju inte finnas under 00-tal, utan under exvis Svenska skrivregler. Och kräva mer omfattande planering innan man reviderar en verision av skrivstöd. Mvh / Mkh 6 november 2009 kl. 16.21 (CET)[svara]
Och tack för tipset att det har kommit ut nya skrivregler! Vem vet, kanske slutar det med att jag fullföljer den ändring som du just backade tillbaka. /Rolf B 7 november 2009 kl. 01.06 (CET)[svara]

Skriv gärna något om dig själv[redigera wikitext]

Hus
Hus

Hej!

Wikipedia är inte bara ett uppslagsverk, det är också en community. Om du vill, får du gärna skriva litet om dig själv på din användarsida (Användare:Mkh), så lyser den inte röd i bevakningslistor, artikelhistorik och när du signerar diskussionsinlägg. Att skapa en användarpresentation är valfritt och behöver inte innehålla personuppgifter, men det är trevligt om du berättar något om vad du vill göra på Wikipedia.

E.G. den 26 december 2009 kl. 17.04 (CET)[svara]

Tack, E.G., för din förnyade påstötning. Jag föredrar dock fortfarande att tills vidare få vara anonym, med röda bokstäver. Mvh / Mkh 24 juni 2009 kl. 21.06 (CEST) samt även 26 december 2009 kl. 21.38 (CET).[svara]

Global uppvärmning[redigera wikitext]

Jag håller med dig om att artikeln behöver neutraliseras. Alltför många spekulationer framställs som fastställda fakta. Har tagit initiativ i den riktningen på Diskussion:Global uppvärmning mvh Dan Koehl 10 januari 2010 kl. 23.34 (CET)[svara]

Skapa se-vidare-lista. Kolla med engelska lux

Lux är ett latinskt ord la:Lux för ljus. Det används i många olika sammanhang.

Lux, måttenhet för belysning, se Lux (belysning)

Lux aeterna, Lux perpetua, fraser i en katolsk mässa, se Requiem

Lux, varumärke för en tvål, se Lux (tvål)

Lux, restaurang i Stockholm, se Lux (restaurang)

Lux Air, ett flygbolag i Luxemburg, se Luxair

Loretta Lux, tysk fotograf


en:Lux_(disambiguation)

Borås vapen[redigera wikitext]

Hej, jag läste din felanmälan av Borås vapen. Jag undrar om "kryssen" verkligen är tänkta att vara skruvar eller tappar. I den version av vapnet som Borås kommun använder finns också kryssen, men längre ut (se här), och då kan de ju inte alls ha den funktionen. Det är Användare:Marmelad som skapat bilden, han/hon kanske vet mer. Mvh NH 17 februari 2010 kl. 19.34 (CET)[svara]

Vem är du?[redigera wikitext]

Hus
Hus

Hej!

Wikipedia är inte bara ett uppslagsverk, det är också en community. Om du vill, får du gärna skriva litet om dig själv på din användarsida (Användare:Mkh), så lyser den inte röd i bevakningslistor, artikelhistorik och när du signerar diskussionsinlägg. Att skapa en användarpresentation är valfritt och behöver inte innehålla personuppgifter, men det är trevligt om du berättar något om vad du vill göra på Wikipedia.

The Great Cucumber 3 maj 2010 kl. 09.26 (CEST)[svara]

Tack, Great Cucumber, för ditt engagemang. Jag föredrar tills vidare att vara anonym, med röda bokstäver. Mvh /Mkh 3 maj 2010 kl. 10.35 (CEST)[svara]
Varför då? The Great Cucumber 10 maj 2010 kl. 00.01 (CEST)[svara]


Arbetsyta kommande artikel[redigera wikitext]

  • Glomma sten
  • geografifix, geologi
  • Sjömärke
  • fyren
  • vikingatåg och kungars härjningar

• Ristning från 1816 om havsytans nivå av Sven Petter Bexell, kyrkoherde i Grimeton och Rolfstorp.
Hur den kom till. Bakgrunden är följande.

En debatt om vattuminskningen hade pågått sedan början på 1700-talet. Åsikterna var olika om det var landet som steg upp ur havet eller om det var havet som uppslukades av några hål i oceanbotten. Det var ett långsamt fenomen. I norra Bottenviken var vattenståndsändringen nära en centimeter om året, i södra Sverige mindre än en millimeter om året. På Anders Celsius förslag markerade man havsnivån med daterade ristningar längs kusterna. Någon riktig förklaring av fenomenet skulle dock inte komma förrän långt in på 1800-talet. Vi känner det som landhöjningen efter den senaste istiden.

Bexell upptäckte att 65 års gamla uppgifter om vattennivåer i Halland inte stämde med dagsaktuella nivåer. Han blev intresserad och ville ge ett bidrag till forskningen. Han mätte därför havsytans nivå vid Glumstenen i september 1816. För framtidens forskare lät han hugga in resultatet i stenen. Bexell skriver i sin Hallands historia och beskrivning sid 171, not 50. 
"Tiden att fullständigt förklara detta fenomen är troligen icke ännu inne, och måhända inträffar den icke i våra dagar. Men vår forskningsmöda bör icke gå förlorad för eftervärlden. Då jag närmare hunnit justera mina vid havskusten uthuggna märken, ärnar jag att för kommande tiders forskare tillkännagiva mina observationer jämte en noggrann uppgift på märkena för vattenhöjden på halländska stränderna. I den uti flera avseenden märkvärdiga Glumstenen är min flera gånger justerade iakttagelse redan uthuggen på följande sätt: Wattenytans medelhöjd afvägd år 1816 i September av S.P. Bexell. Rätt i väster härifrån var vattnet 2 alnar 11 decimal tum 4 2/3 linier under detta märke." Några ytterligare Bexellska forskningsinsatser om vattuminskningen är inte kända.

Med våra måttenheter blir Bexells medelhöjd 1528 mm. Han anger höjden på en tredjedels linie när, det motsvarar en millimeter i våra mått. Man letar förgäves på stenen var "detta märke" kan vara inhugget. Men ordet/begreppet "märke" skulle kunna uppfattas så att hela den synliga stenen är "märket". Övergången mellan stenen och den underliggande markytan blir i så fall den referensnivå som Bexell använt när han mätte höjden över havsytan.

Glumstenen[redigera wikitext]

Varför gjorde du den här redigeringen? Jag hade ju bland annat fixat till fotnoten etc. --AHA 11 juli 2010 kl. 18.03 (CEST)[svara]

Så nu har jag fixat till det igen med noter etc. Jag gjorde några språkliga ändringar också. Du kan ju se så att det inte blev några felaktigheter. Mvh --AHA 13 juli 2010 kl. 15.27 (CEST)[svara]
Tack för språkputsningar till det bättre. Och för fotnoten också. Jag gjorde ytterligare lite pet, men nu känns det ganska färdigt. Jag har ställt tillbaka mig till den äldre välbekanta redigeringsrutinen. Mvh / Mkh 13 juli 2010 kl. 16.36 (CEST)[svara]

Värld och vetande[redigera wikitext]

Hej! Tack för din fråga om mitt inlägg på Värld och vetande. Jag har besvarat den i diskussionen här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Anm%C3%A4l_ett_fel#Tidskrift_med_f.C3.B6rl.C3.A4ngt_liv.3F (Sårry för dålig formatering. Och för att det tog tid för mig att logga in och se din fråga.) --Johan Falk, föreningen pacifistiska fysiker 7 september 2010 kl. 22.02 (CEST)[svara]

Länkar i löptext[redigera wikitext]

Hej!

Har noterat att Du ett par gånger har lagt in länk till engelskspråkiga Wikipedias artikel om "missing man formation" i artikeln om Hans-Uno Bengtsson. I själva löptexten i en artikel skall man dock bara länka till andra artiklar inom samma språkversion, inte till andra språkversioner eller till andra typer av externa sidor. Detta bl a för att röda länkar behövs för att markera behov av ännu oskrivna artiklar inom den egna wp-versionen. Om Du retar Dig på att missing man formation lyser röd är det således bättre att Du skapar en artikel här på svenskspråkiga Wikipedia om begreppet (t ex genom att översätta den engelskspråkiga artikeln).

Vänliga hälsningar! /FredrikT 27 december 2010 kl. 09.29 (CET)[svara]

Ch P-m fjällforsk[redigera wikitext]

utvecklking ldskl


Nästa rubrik[redigera wikitext]

xxzzxxz

Vice häradshövding[redigera wikitext]

Hej! Jag har försökt förbättra artikeln Vice häradshövding. Kan du ange några källor för dessa påståenden? Mvh/Annika 1 oktober 2011 kl. 17.57 (CEST)[svara]