Milano

Från Wikivoyage, den fria resehandboken.


Milano

Milano
Vapen & Flagga
Milano - Vapen
Milano - Vapen
Milano - Flagga
Milano - Flagga
Folkmängd
Riktnummer
Karta
Mappa dell'Italia
Mappa dell'Italia
Milano
Milano
Officiell webbplats

Milano är en stad i norra Italien.

Att ta med sig till Milano[Redigera]

Att ta med sig från Milano[Redigera]

Fakta om Milano[Redigera]

Milano är med sina 1,3 miljoner invånare Italiens näst största stad och norra Italiens centrum.

Historia[Redigera]

Operan La Scala

Lokalbefolkning[Redigera]

En del kan engelska, men långt ifrån alla.

Stadsdelar[Redigera]

Att ta sig till Milano[Redigera]


Med flyg

Det finns tre flygplatser [1]; Malpensa som ligger 50 kilometer väster om staden. De flesta flyg använder denna flygplats. Linate, som ligger endast ett par kilometer ifrån centrum, samt Orio al Serio som ligger i Bergamo nordost om staden används mest av charter- och lågprisflyg. Från alla flygplatser kommer man till centralstationen med buss. Från Malpensa är priset för en enkelresa 6,50€/person, en biljett för tre personer kostar 13€. Man kan även ta Malpensa Express-tåget till Piazza Cadorna i Milano. Från Linate kostar flygbussen 5€/person.


Med buss



Med tåg

Från Centralstationen (Centrale) i norra delen av staden går det tåg till både italienska och europeiska städer.

Centralstationen, Stazione Centrale


Med bil



Med cykel


Förflyttning i Milano[Redigera]

ATM [2] sköter kollektivtrafiken i Milano.

Metro


Med tunnelbana

La metropolitana är det absolut bästa sättet att röra sig längre sträckor. Staden har tre linjer som täcker det mesta av centrum. En enkelbiljett i centrum kostar 1€. Biljetterna säljs i automater eller kiosker på stationerna och de stämplas då man går in på stationsområdet. En dagsbiljett sk. "Biglietto Giornaliero" är giltig i 24 timmar och kostar €3.

Med buss



Med tåg



Med bil

Bil rekommenderas inte som trafikmedel i Milano; många gator är smala, det är ont om parkeringsplatser, trafiken är mer rörig än i andra europeiska storstäder. I centrum måste man betala trängselavgift och vid Duomo är det förbjudet att köra bil.


Med taxi

Det är dyrt att åka taxi i Milano.


Med cykel

Cykel är ett klart fungerande färdmedel i Milano, man kan i stort sett ta sig fram över allt.


Till fots

Milano är en fantastisk stad att upptäcka till fots, även om det är långt mellan till exempel centralstationen och Duomo.

Betalning[Redigera]


Gångbara valutor

Euro.


Resecheckar



Betalkort



Bankomater


Boende[Redigera]


Lyx



Medel
  • Hotel Baviera Mokinba Hotels [3] Via Panfilo Castaldi 7. Tfn: +39 02 6590551 Fax: +39 02 29003281 E-post: info@hotelbaviera.com
  • Hotel Delle Nazioni [4] Via Cappellini 18. Tfn: +39 02 66981221 Fax: +39 02 6701804 E-post: info@hoteldellenazioni.net
  • Hotel Ritter [5] Corso Garibaldi 68. Tfn: +39 02 29006860
  • Hotel Soperga [6] Via Soperga 24. Tfn: +39 02 6690541 Fax: +39 02 66980352 E-post: info@hotelsopergamilan.com
  • Hotel Capitol Milan, [7] Via Cimarosa, 6, 20144, +39 02 438591, (info@capitolmilano.com, Fax: +39 02 43859700)


Budget


Mat och dryck[Redigera]

En milanesisk specialitet är Ossobuco, kalvlägg ofta serverad med risotto smaksatt med saffran, ost eller andra smaker. Restaurangerna i staden öppnar sent, framåt halv åtta på kvällen.


Lyx
  • Trattoria Siciliana da Salvatore [8] Viale Brianza 35. +39 02 669 7284.


Medel
  • Ristorante Canarino Via Maurio Macchi 69. Tfn: +39 02 669 2376. Fax: +39 02 6671 4118, stängt på måndagar.
  • Ristorante Farinella Fuoro Buonaparte 71.


Budget
  • Caffé Panzera [9], Piazza Duca d'Aosta precis vid Stazione Centrale, har öppet från mitt på dagen till sent på kvällen och är en livlig restaurang med äkta italiensk känsla. Godkänd ossobuco, pizza och andra maträtter för runt 15 euro och smaskiga efterrätter.
  • Bar Gatto Via Palestrina 1.
  • Autogrill, Spizzico och Ciao ristorante [10]. Kedjan som mest är känd för sina motorvägsrestauranger har även etablerat sig på många platser i centrum av Milano. Ett prisvärt val om man vill äta italiensk pizza eller pasta .

Att se[Redigera]

Duomo
Klocktornet i Castello Sforzesco
  • Duomo Milanos domkyrka och torget framför den är Milanos viktigaste sevärdhet. Metro: linje 1 och 3, Duomo. Katedralen är gratis men vill man se på utsikten från katedralens tak kostar det 4€ att ta sig upp med trappor och 6€ med hiss.
  • Galleria Vittorio Emmanuale är ett mycket traditionsrikt shoppingcenter utformat som en "tunnel" med många små specialaffärer och caféer. Befinner sig bredvid Piazza Duomo.
  • La Scala [11] På andra sidan Galleria Vittorio Emmanuale finns La Scala, ett av världens mest kända operahus.
  • Santa Maria della Grazie En kyrka där Leonardo da Vincis berömda tavla "Den sista nattvarden" finns. Metro: linje 1 och 2, Cardona. Tänk på att man behöver boka en tid flera veckor i förväg för att få se tavlan. Detta görs på telefon + 39 02 89 42 11 46
  • Castello Sforzesco [12] Ett renässansslott på gångavstånd från Duomo. Det är gratis att gå in på borggården, men vill man in i slottet kostar det. Metro: linje 2, Lanza
Galleria Vittorio Emmanuale

Att göra[Redigera]


Shopping

Milano är en av världens största modestäder.

  • Via Montenapoleone [13] Gucci, Ralph Laurent, Giorgio Armani, Versace, Prada, Yves Saint Laurent, Moschino, Ermenegildo Zegna, Bulgari, Bottega Veneta, Dior, Louis Vuitton.
  • Galleria Vittorio Emmanuale, se även avsnittet om sevärdheter.
  • La rinascente [14] Piazza Duomo. Ett varuhus i åtta våningar i centrum.


Aktiviteter


Nöjesliv[Redigera]

Arbete[Redigera]

Kommunikation[Redigera]

Säkerhet[Redigera]

Milano är lika säker som vilken annan europeisk miljonstad som helst, som turist råkar man högst sannolikt inte ut för något om man inte själv ställer till det.

Respektera[Redigera]

Problemlösare[Redigera]

Övrigt[Redigera]


Andra resmål runt Milano
  • Lake Como Comosjön, är platsen nära Milano, mindre än en timmes bilresa, anses vara ett exklusivt och superlyxigt distrikt i Milano. Vi bor ofta vid Comosjön för att gå till jobbet i Milano varje dag. Comosjön är full av underhållning för dem som har mycket pengar att spendera, inklusive exklusiva mottagningar och yachter ofta i sällskap med internationella VIPs och Hollywoodstjärnor i absolut integritet.

Comosjön är förmodligen den mest turistiska regionen i världen, känd för sitt milda klimat och för sina möten med stjärnor (George Clooney, Donatella Versace, etc.) och de rikaste familjerna i världen. Att stanna vid Comosjön är en riktig global statussymbol för eleganta miljardärer, den har glitter och glamour som få platser i världen kan matcha. Även om Comosjön Riviera är känd för sin glamour, finns det många andra mindre kända attraktioner i bergen, där Leonardo da Vinci tillbringade lång tid med att studera dem. Alla Leonardo da Vincis målningar har landskap av Comosjön i bakgrunden. Comosjön har varit inspirationen för många kända konstnärer och många av deras verk visas på lokala museer och konstgallerier.

  • Autodromo di Monza [15] En motorsportbana i Monza 15 km från Milano. Ett måste för motorsportsintresserade. Varje höst kör man ett formel 1-lopp här.


Får absolut inte missas