San Francisco

Från Wikivoyage, den fria resehandboken.
Nordamerika > USA > Kalifornien > San Francisco


San Francisco

San Francisco
Flagga
San Francisco - Flagga
San Francisco - Flagga
Folkmängd
Officiell webbplats

San Fransisco är en stad i Kalifornien.

Att ta med sig till San Francisco[Redigera]

  • Varm tröja. Eller köp en nere vid Fishermans Warf. I SF bär bara turister shorts på sommaren. Temperaturerna kan ofta sjunka till omkring 15 grader om sommaren, när det blåser rikligt.
  • Tennisracket. Det finns många bra och gratis banor i stadens parker. Man hittar relativt lätt någon att spela med på plats eller på craigslist.
  • Kamera. Man blir förvånad av de vackra vyer som man upplever runt om i staden. Fototillfällen dyker ofta upp, ganska oväntat. I Chinatown kan man få en del av 1800-talets San Francisco, med många från Kina som bor här.

Att ta med sig från San Francisco[Redigera]

Fakta om San Francisco[Redigera]

Historia[Redigera]

Lokalbefolkningen[Redigera]

Stadsdelar[Redigera]

Att ta sig till San Francisco[Redigera]


Med flyg

San Francisco International Airport är den lokala flygplatsen, och en bland de tio största i hela USA. Hit kör många flygbolag, men som svensk så får man lov att mellanlanda. De smidigaste mellanlandningarna är London, Amsterdam, och Paris.


Med buss

Bussar går in till San Francisco från flygplatsen och närliggande kommuner. Leta bara efter skyltar.


Med tåg

San Francisco är väkänt för att ha en usel tåglinje. Det finns dock en linje som går norrut.


Med bil

Som en av USA:s mest befolkade områden, finns här ett stort vägnät. Om man kommer österifrån så blir nog ditt bästa alternativ att köra via Bay Bridge in till stan. Kommer man från norr, är det bästa alternativet att köra Highway 101 över den världskända Golden Gat-bron. Kommer man från söder kan man välja mellan att köra havsvägen på den vackra Highway 1, eller det stora motorvägsnätverket i Silicon Valley.


Med cykel

San Franciscos invånare älskar att cykla och ser det som en del av det vardagliga miljövänliga livet i stan. Här finns många cykelvägar, och det är ingen ovanlig syn att man stöter på cyklister i trafiken.

Förflyttning i San Francisco[Redigera]


Till fots

San Francisco är en mycket kompakt stad, utspridd på en ganska liten yta, vilket gör den till en av de mest fotgängar-vänliga i landet.


Med kollektivtrafik

Kollektivtrafiken i San Francisco är känd för att vara bra, heltäckande och lätt att förstå sig på. Det finns två större aktörer på området:

  • MUNI (San Francisco Municipal Railway) [1] har ett system av spårväg och bussar inom staden.
  • BART (Bay Area Rapid Transit [2] är ett system av tung spårväg, delvis i tunnel, som sträcker sig över stora delar av det som brukar kallas "The Bay Area". Detta är ett mycket effektivt sätt att ta sig fram, men lämpar sig bäst för längre resor.
  • Cable Car är ett väldigt spännande, men samtidigt smidigt sätt att ta sig fram på gatorna i staden. De fungerar som spårvagnar, förutom att de inte går på elkablar som hänger fritt i luften utan de drivs av kablar som sitter i spåren i gatan. Dessa kablar drivs av flera enorma drivstationer. När man går över ett sådant spår, så kan man höra kablarna åka hastigt. Om vagnen ska bromsa, så släpper bara föraren taget om kabeln med en spak, och sätter i en broms med en annan spak.


Med bil

Det är bara tillrådligt att köra bil i San Fransisco om man är en erfaren bilist. Hyr man bil är det bästa alternativet att välja automatisk växellåda. San Franciscos välkända branta backar är verkligen branta - och ibland uppstår köer. Dock är de flesta små branta gatorna enkelriktade. Följ även den oskrivna regeln att svänga ratten åt höger vid parkering i backe, detta förhindrar att bilen svänger ut i gatan om handbromsen skulle svikta.


Med taxi

Taxibilar är absolut inte lika frekvent tillkommet som i storstaden New York på östkusten. Det finns, men det är ytterst sällan som turister väljer att färdas med taxi. Det är dyrt, och är ofta inte så smidigt. Det finns billigare, men samtidigt smidigare sätt att ta sig fram.


Med cykel

Cykeluthyrningar är vanliga i staden, eftersom de flesta invånarna använder cykel för att ta sig runt. Detta är väldigt smidigt, och det finns många grönområden (särskilt i utkanten och upp emot Golden Gate-bron) med cykelbanor. Det ger samtidigt bra träning, med tanke på de enormt branta backarna i centrala delen av staden!

Betalning[Redigera]


Gångbara valutor

Eftersom San Francisco ligger i Förenta staterna (USA), så gäller valören USD (amerikanska dollar) här.


Resecheckar



Betalkort

Svenska betalkort går att använda i princip överallt där man har möjligheten.


Bankomater

Bankomater, s.k ATM:s, är vanliga i stan, särskilt i centrala San Francisco. Man kan ta ut pengar från din svenska bank utan bekymmer. Kostnaden per uttag varierar.

Boende[Redigera]


Lyx



Medel



Budget


Mat och dryck[Redigera]


Lyx



Medel



Budget

Testa den lokala specialiteten, Clam Chowder, nere vid Fishermans Wharf. Det är en sorts gröt med musslor, som ofta äts ur ett stort, urgröpt bröd.

Att se[Redigera]

Att göra[Redigera]


Shopping



Aktiviteter


Nöjesliv[Redigera]

Arbete[Redigera]

Kommunikation[Redigera]

Säkerhet[Redigera]

Respektera[Redigera]

Problemlösare[Redigera]

Övrigt[Redigera]


Andra resmål runt San Francisco



Får absolut inte missas




Externa länkar