Olov Hartmans studiokyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Olov Hartmans studiokyrka
Kyrka
Olov Hartmans studiokyrka (dåvarande Tilkyrkan) i december 2010
Olov Hartmans studiokyrka (dåvarande Tilkyrkan) i december 2010
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Ort Sigtuna
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Uppsala stift
Församling Sigtuna församling
Koordinater 59°37′9.8″N 17°43′23.0″Ö / 59.619389°N 17.723056°Ö / 59.619389; 17.723056
Invigd 1979

Olov Hartmans studiokyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Sigtuna församling i Uppsala stift. Kyrkan stod tidigare i östra delen av Sigtuna. Numera flyttad till en placering bredvid Mariakyrkan, Sigtuna

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Träkyrkan uppfördes efter ritningar av arkitekten Rolf Bergh. Ursprungligen var den en gåva från storbyggmästaren Anders Diös till Sigtunastiftelsens dåvarande direktor Olov Hartman. 1979 skänktes kyrkan av Olov Hartman till Sigtuna församling och flyttades från Sigtunastiftelsen till ett parkområde i Östra Til bredvid förskolan Munkebo. 4 februari samma år invigdes kyrkan av kontraktsprost Einar Råberger och fick då namnet Tilkyrkan. Tillhörande klockstapel invigdes 31 maj 1982.

Kyrkan är en monteringsfärdig vandringskyrka och liknar till viss del en lappkåta. Kyrkorummet har en kvadratisk form och saknar fast inredning vilket erbjuder maximal flexibilitet. Alla hörnen består av fönster och under det pyramidformade taket löper en fönsterrad.

Kyrkan kom tidigt att användas vid utformningen av nya gudstjänstformer. Många av dagens gudstjänster i Svenska kyrkan har en liturgi som utvecklats i Olov Hartmans studiokyrka.

Då en förskola skulle byggas på den plats kyrkan var placerad så har kyrkobyggnaden flyttats till en placering bredvid Mariakyrkan, Sigtuna. I samband återöppnandet den 13 september 2014 fick kyrkan sitt nuvarande namn.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]